Nu kan du köra Windows 95 som ett vanligt program

Är du trött på dagens moderniteter och helt enkelt känner att det var bättre förr? Nu kan du köra Windows 95 som ett program direkt på din PC-, Mac- eller Linux-dator!

Windows 95 lanserades (föga förvånande) 1995 och blev snabbt ett mycket populärt operativsystem. Succén tillskrevs framförallt de ändringar som gjorts för att göra operativsystemet mer användarvänligt. En av de största nyheterna var att Programhanteraren från Windows 3.x hade plockats bort till förmån för den (då) nya uppfinningen kallad Startmenyn.

För oss som var någorlunda halvvuxna kring 1995 frambringar de klassiska ikonerna och den kantiga grafiken många härliga minnen. Därför är det riktigt kul att en entusiast och utvecklare vid namn Felix Rieseberg knåpat ihop en app (eller ett program kanske vi ska säga eftersom vi talar om 1995) som låter oss köra Windows 95 direkt i Windows, macOS och Linux.

Själva programmet är inte större än 150 MB och finns att ladda ned helt gratis från GitHub. Om du bara skulle vilja testa Windows 95 en snabbis och inte installera något på datorn rekommenderar vi att du klickar på Standalone, 64-bit under Downloads for Windows. Alternativt Standalone under Downloads for macOS om du använder en Mac-dator nu för tiden. Använder du Linux antar jag att du själv redan vet exakt hur du ska göra ;-)

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend