Varför löser en omstart så många problem?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Som ohotat nummer-ett-förslag när det kommer till att lösa teknikproblem finns den klassiska ”testa att starta om”. Men varför löser en omstart egentligen några problem och vad händer när en dator eller telefon startar om?

Det finns en gammal sägnen som påstår att en omstart löser 90 procent av alla datorproblem. Även om procentsiffran troligen inte har någon faktisk grund finns det däremot bra med bevis på att en omstart faktiskt har potentialen att lösa många problem. Så vad är det då som händer när exempelvis en dator eller telefon startar om?

Vad händer i en dator när ett problem uppstår?

Beroende på vilken typ av problem som faktiskt uppstår kan orsaken bakom det se lite olika ut. I exempelvis en dator pågår ständigt en mängd olika processer. Bortsett från de faktiskt synliga, såsom de program man använder och de filer man arbetar med, finns också en uppsjö bakgrundsprocesser som kontinuerligt snurrar i datorn. Desto längre tid en dator används, desto fler av dessa processer öppnas och stängs.

Den troligen vanligaste anledningen till varför en dator blir seg eller att program inte startar etc. har att göra med att vissa av de bakomliggande processerna som driver ett program, ett spel eller någon annan mjukvara inte alltid helt försvinner när programmen avslutas. Istället finns delar av dem kvar i datorns internminne (RAM-minne). Vilket är det minne som används för att hantera det datorn håller på med just nu. Detta fenomen kallas i tekniksammahang för minnesläckage (Memory leak).

RAM-minne - Internminne - Dator - Memory Leak
I en dators internminne (RAM-minne) lagras de program och processer datorn för tillfället arbetar med. RAM står för Random Access Memory och är förutom ett lagringsmedia även en riktigt trevlig Daft Punk-skiva (Random Access Memories).

Efter en tids användande (och beroende på vad som faktiskt görs på datorn) kan detta resultera i RAM-minnet fylls med allt för mycket onödig information. Både från program som (av någon anledning) inte avslutats korrekt alternativt är så pass dåligt optimerade att data stannar kvar i minnet efter att programmen stängts av. RAM-minnet blir helt enkelt fullt med onödig information.

Detta kan i sin tur skapa en mängd irriterande problem. Allt från en allmän seghet i det mesta som görs på datorn till att program inte startar, felmeddelanden dyker upp eller till och med totala frysningar.

Bortsett från minnesläckage är ytterligare en orsak till vanliga datorproblem att den kod som ligger bakom en viss process av någon anledning inte kan slutföras. Förenklat kanske grafikkortet i datorn förväntar sig att få en ”nolla” av ett program. Istället skickas av någon anledning en ”etta”. Detta gör att datorn inte längre har en susning om vad den ska göra. I bästa fall lyckas den själv starta om processen och köra koden igen. I värsta fall händer ingenting alls eller så stannar datorn helt och visar en Blue Screen. Datorn kan även uppträda allmänt underligt när problem som dessa uppstår. Helt enkelt eftersom den inte riktigt vet vad den ska göra.

Varför löser en omstart (ibland) dessa problem?

Jo, när en dator startas om, antingen genom att man helt stänger av strömmen till den alternativt använder den inbyggda omstartsfunktionen, bryts strömtillförseln till RAM-minnet under en kort stund. Något som gör att det tappar all sin information. Ett RAM-minne kräver nämligen kontinuerlig strömtillförsel för att fungera (det är därför allt ens arbete försvinner om man glömt spara och datorns plötsligt stängs av).

När datorn sedan startar upp är det alltså med ett helt rent internminne, fritt från minnesläckage och utan halvstartade program instoppade i alla skrymslen och vrår. Detta är också den huvudsakliga anledningen till varför en omstart faktiskt har potentialen att lösa så många problem. Samma sak gäller för Blue Screens och felande koder där datorn helt enkelt får möjlighet att köra den strulande koden igen och hoppas att den fungerar bättre denna gång.

Dator fungerar efter omstart - Glad
Glädjen när en omstart löser alla problem.

Principen är densamma för övrig elektronik. Oavsett det handlar om en TV, telefon, bil, tvättmaskin, spelkonsol eller vad som helst elektroniskt. Samtliga av dessa produkter innehåller numera minst en liten dator som potentiellt kan få exakt samma fel som en vanlig klassisk skrivbordsdator.

Det finns vidare en mängd andra anledningar till varför en dator eller en telefon osv. faktiskt blir seg eller liknande. Men den gemensamma nämnaren när det gäller just varför en omstart löser problem är helt enkelt för att allt som datorn just nu arbetar med rensas och får en möjlighet att starta om på nytt efter omstarten. Jämför det att på valfritt sätt ”rensa huvudet från information”. Något som oftast gör det lättare att lösa eventuella problem.

Behöver du starta om ofta är problemet troligen mer allvarligt

Att man någon gång behöver starta om en t.ex. en dator eller telefon, varpå ett problem fixas, är i regel att betrakta som normalt. Framförallt om man installerar många program, ändrar i systemfiler eller liknande.

Om däremot samma fel uppkommer flertalet gånger är det troligen något mer allvarligt som är grunden till problemet. Även om en omstart må vara en temporär lösning är det i dessa fall oftast bra att försöka komma fram till lite mer exakt vad som faktiskt orsakar problemet. Uppstår det när ett speciellt program startas? När en viss hårdvara ansluts? Efter en viss tid? När datorn arbetar hårt?

Handlar det om just en dator är det alltid bra att börja med att göra en sökning efter virus och andra otyg (något som kan göras helt gratis). Att avinstallera misstänkta program och frigöra diskutrymme om det börjar krypa ned mot noll är också bra sätt att försöka få en trött dator att fungera bättre. Om inget hjälper är det i regel rekommenderat att installera om hela operativsystemet för att på så sätt nollställa alla inställningar och förändringar som eventuellt kan orsaka ett fel. Detta kan göras både på datorer (Windows, macOS) och mobiltelefoner.

Ordnar inget av ovanstående uppkomna problem kan det i värsta fall även vara så att någon del av hårdvaran är på väg att gå sönder. I det fallet är min rekommendation att ta med den strulande enheten till en reparatör och be dem ta en titt på den för att se om felet går att lösa.

Måste man alltid starta om hela datorn för att lösa sådana här problem?

Nej! Många gånger händer det att ett program (av olika anledningar) misslyckas att starta. När detta sker resulterar det ibland att en liten del av programmet ändå placerar sig i datorns RAM-minne. Datorn tror alltså att programmet redan är startat. Alternativt fortfarande håller på och startar. Vilket gör att det inte händer ett dugg när man försöker starta programmet en andra gång.

Genom att i Windows använda kortkommandot Ctrl + Alt + Delete och därefter välja Aktivitetshanteraren får du möjlighet att se exakt vilka processer och program datorn anser vara igång. Hittar du programmet som inte vill starta i listan på vänster sida är det då bara att markera det och välja Avsluta aktivitet för att helt stänga av den felande varianten av programmet. Därefter brukar det gå att starta igen.

Aktivitetshanteraren - Avsluta ett program - RAM-minneAnvänder du en Mac-dator kallas funktionen för att se vilka aktiviteter som är igång istället för Aktivitetskontroll. Du når funktionen genom att klicka på den lilla sök-symbolen (förstoringsglaset) högst upp till höger på skärmen och skriva just Aktivitetskontroll. Leta upp programmet som inte vill starta i listan under Processnamn. Markera programmet och klicka på krysset uppe till vänster i programfönstret för att avsluta det. Testa därefter att starta programmet igen.

Uppstod det några frågor eller funderingar utifrån texten är du självfallet välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.