Varför blir vissa mobilskal gula med tiden?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Ja, varför blir det där genomskinliga, supersnygga silikon- eller TPU-skalet gult efter en tids användning? Och vad kan man göra åt det? Går det ens att fixa?

Att använda ett skal till sin telefon är för många mer regel än undantag. Framförallt då det skyddar telefonen mot skador men också för att det ger telefonen en lite mer personlig look. En personlig look som däremot inte alltid upplevs särskilt attraktivt är den när ett skal helt plötsligt går från ett trevligt, genomskinligt utseende till ett smutsgult sådant. Men varför blir det så och varför blir inte alla genomskinliga skal gula?

En kemisk nedbrytningsprocess

I det stora hela har det med vilket material skalet är producerat av. Hårdare plastskal lider långt ifrån lika mycket av ”gulnande” som mjukare varianter gör. Värst är det med skal som är helt gjorda av, eller innehåller, silikon. Ett plastmaterial som både är lättarbetat, relativt billigt och också fungerar bra för att exempelvis absorbera stötar.

En nackdel med silikon och många andra mjuk plaster är däremot att de gärna ändrar färg i takt med att materialet åldras. Faktum är att mjuka, genomskinliga telefonskal från början alltid har en viss nyans av gult i sig. Däremot tillsätts oftast blå färgnyanser under tillverkningsprocessen för att få skalen att se helt genomskinliga ut.

Påskyndas av hur skalet hanteras

Det är alltså en typ av naturlig nedbrytningsprocess av själva materialet som är den största boven till att mjuka mobilskal med tiden blir gula. Kruxet här är att denna nedbrytningsprocess egentligen inte går att stoppa. Utan desto längre tid som passerar, desto gulare kommer ditt skal dessvärre att bli.

Rent tekniskt är gulheten ett resultat av att de långa kedjor av molekyler som bygger upp materialet i skalet med tiden bryts ned till kortare kedjor. Då de kortare molekylkedjorna är uppbyggda på ett annat sätt resulterar det i att de reflekterar ljus annorlunda. Vilket i sin tur gör att de uppfattas gulare i färgen.

Mobilskal gult efter ett tag
För eller senare går de flesta mjuka, genomskinliga mobilskal detta öde till mötes.

Vad kan man göra för att ett genomskinligt mobilskal inte ska bli gult?

Det korta svaret är dessvärre; inte särskilt mycket. Efter tillräckligt lång tid kommer skalet oundvikligen bli gulfärgat. Oavsett om du använder det dagligen eller lägger det i en byrålåda och inte använder det alls. Det finns däremot en del saker man kan göra för att förhala nedbrytningsprocessen något.

Det är framförallt två saker som påskyndar uppkomsten av den gula färgen. Den första är UV-ljus (t.ex. solljus). Desto mindre tid i direkt solljus eller andra UV-ljus, desto längre tid tar det för ett skal att bli gult. Den andra påskyndande faktorn är värme. Vilket rent krasst betyder att du, varje gång du tar tag i din telefon, accelererar processen mot ett gulare skal i och med värmen från dina händer.

Mobilskal - Gula - Varför
Hårda mobilskal, även de som är genomskinliga, påverkas mycket mindre av den nedbrytningsprocess som gör att mjukare skal gulnar med tiden.

Den naturliga uppbyggnaden av oljor, svett och smuts på händerna är också det en bidragande orsak till att ett mobilskal många gånger upplevs som gult och smutsigt. Även om kemiska reaktioner från oljor och annat kan påskynda den naturliga nedbrytningsprocessen av plasten finns här däremot och åtminstone möjligheten att faktiskt göra rent sitt skal för att temporärt få det att se lite trevligare ut.

Kan man göra rent ett gulnat mobilskal?

Men bortsett från att tvätta bort faktisk smuts finns det (den stora mängd videor som säger motsatsen till trots) dessvärre inte så mycket mer man kan göra för att återställa ett redan gulnat mobilskal.

Det går visserligen att använda så pass starka kemikalier och skrubba så pass mycket att det yttersta lagret av plasten på skalet faktiskt nöts bort. Något som, om det endast är den allra yttersta delen av skalet som gulnat, gör att den smutsiga looken försvinner för tillfället. Men den kemiska processen som gör att skalet blev gult från början kommer trots allt fortgå oavsett. Så det enda man egentligen kan göra är att förhala processen något.

Vad är din erfarenhet av mjuka, gulnande mobilskal? Har du helt givit upp hoppet om dem, byter du ut skalet med jämna mellanrum eller har du accepterat den nya, gula färgen?

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!

Dölj inlägg från en specifik kontakt på Instagram

Visste du att det går att inaktivera (muta) händelser och inlägg från en viss kontakt på Instagram, så de inte längre visas i din "feed"? Så går du tillväga!

Flytta flera appar samtidigt på iPhone och iPad

Visste du att det går att flytta fler än en app samtidigt på iPhone? Till och med hur många som helst. Nej. Inte jag heller. Men det går faktiskt. Så gör du!
Send this to a friend