Test: OnePlus Nord 3 – En riktigt bra telefon helt enkelt

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Att hitta guldkorn i mellanklassen gällande mobiltelefoner är inte alltid det lättaste då kvalitén varierar stort mellan olika modeller. Så var placerar vi nya Nord 3 från OnePlus?

De allra dyraste telefonerna är i regel ganska bra på det mesta och i stort sett oavsett vilken av dem man väljer kan man (med några få undantag) alltid räkna med god prestanda. Mellanklassens tävlande är det istället många gånger en rejäl skillnad på. Med allt från ordentliga bottennapp till otroligt prisvärda mobiltelefoner. Utan att dra ut på det hör OnePlus Nord 3 definitivt till den senare kategorin. Så vad är det egentligen som är så bra?

Välgjort grundrecept

Egentligen är det inte svårare än att OnePlus lyckats pricka ganska rätt på tillräckligt många punkter. För det första är prisklassen vettig, om än precis i överkant. OnePlus Nord 3 finns i två varianter. En med 8 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme (5690 kr) och en med 16 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme (6490 kr). Varav den senare är den jag testat här och troligen också den jag i första hand skulle rekommendera. Både då den extra mängden internminne hjälper till att hålla ett gott flyt i telefonen vid samtidig användning av flera appar. Likväl som det dubblerade lagringsutrymmet utan tvekan kommer till användning förr eller senare.

OnePlus Nord 3 - En riktigt bra telefon
Det ser ganska enkelt ut. Och det är precis vad det är också. I positiv bemärkelse.

Utöver priset är den tekniska basen i telefonen överlag bra. Systemkretsen är den väldigt kompetenta Dimensity 9000 som tillsammans med ovanstående internminne skapar en rapp och trevlig upplevelse. Inte i klass med t.ex. Snapdragon 8 Gen 2 som är bland det vassaste som går att trycka in i en telefon idag. Men utan tvekan tillräckligt för att jag inte en endaste gång under min tid med telefonen reagerat på att något eventuellt hack känts irriterande. Avslutningsvis inkluderas även tre år Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Inte riktigt lika bra som hos värstingen, OnePlus 11 (test), men ändå godkänt.

Utsida och skärm

Design är alltid subjektivt och för min del placerar sig Nord 3 någonstans i mitten när det kommer till utseende. Den är inte extremt attraktiv och hur mycket jag än försökt är jag inte superförtjust i de två utstickande kameralinserna (som egentligen är tre) på baksidan. Materialmässigt är det glas på bak- och framsida med en metalliknande plastkant runtom. Telefonen kommer i två färgvarianter där jag testat modellen kallad Misty Green, som har en lite mer glatt yta. Den andra varianten, Tempest Gray, ska istället sporta en mer matt design om man föredrar det (vilket jag nog egentligen gör om jag får välja). Misty Green-varianten ligger trots allt och ändå helt okej i handen och känns lagom stor. Däremot gillar baksidan fingeravtryck lite väl mycket.

Värt att nämna är även IP-klassificeringen på 54 som gör telefonen dammskyddad och ger ett visst skydd mot t.ex. regn. Vilket är trevligt, men också lämnar lite att önska mot t.ex. likvärdigt prissatta konkurrenten Google Pixel 7a som med sin IP67-klassificering dessutom klarar ett snabbt dopp.

OnePlus Nord 3 - Skärm - Utsida - Design - Recension
Även om jag inte är superförtjust i kameradesignen på baksidan är OnePlus Nord 3 trots allt en rätt avskalad och snäll telefon sett till utseendet.

Den 6,74 tum stora skärmen är bestyckad med en AMOLED-panel med 1240 x 2772 pixlars upplösning (450 ppi). De svarta kanterna runtom är försvinnande små för en telefon i prisklassen och uppdateringsfrekvensen är ordentliga 120 Hz. Dessutom med en funktion för variabel uppdateringsfrekvens. Ljusstyrkan är specificerad till 1450 nits och subjektivt har det inte varit några problem alls att använda telefonen ens i direkt solljus. I övrigt står sig skärmen fantastiskt bra. Allt känns skarpt och kontrastrikt och givetvis finns HDR-stöd i och med HDR10+.

Kameraupplevelse

På baksidan huserar den övre kameracirkeln telefonens utan tvekan roligaste uppdatering från tidigare Nord-modeller, nämligen Sonys IMX890-sensor kapabel att arbeta med 50 megapixel för att, åtminstone på pappret, leverera riktigt bra bilder. Kul är här att detta också stämmer bra överens med verkligheten. Visst finns det bättre mobilkameror, men återigen, för att vara en kamera i en mellanklassmobil levererar huvudkameran ett förvånansvärt bra resultat både i ljusa och mörka miljöer. Ska jag anmärka på något är det att just mörkerdelen av fotoupplevelsen ibland har en tendens att göra bilderna lite väl ljusa, på bekostnad av detaljer och med viss överexponering som resultat. Men det är inte hemskt på något sätt. Något som däremot är superkul är att kameran fixar inspelning av video i 4K upp till 60 Hz med gott resultat.

OnePlus Nord 3 - Filma 4K - Recension - Test
Att kunna filma i 4K-upplösning i 60 Hz är i regel förbehållet lite dyrare mobiler. Åtminstone när det kommer till att göra det bra. Vilket OnePlus Nord 3 lyckas med.

Den undre kameracirkeln inhyser istället två lite mindre linser. Varav den enda är en 8 megapixel Sony IMX 355-sensor avsedd för vidvinkelfotografering. Denna är roligt nog riktigt användbar och levererar detaljrika och skarpa bilder. Resultatet är visserligen lite mer matt i färgerna jämfört med huvudkameran. Men det är verkligen ingen katastrof.

Den andra kameran i den undre cirkeln är en 2 megapixel makro-kamera (GalaxyCore GC02M1) som jag, likt många andra kameror av denna typ, inte förstår varför den ens finns med. Själva närhetsgränsen är nästintill den samma som hos huvudkameran och färger, skärpa och kontrast är i jämförelse riktigt dåliga.

OnePlus Nord 3 - Kameror - Baksida
Två av tre kameror på baksidan är riktigt bra. I min mening hade OnePlus gärna fått skrota makrokameran och dragit av några kronor på priset istället.

Den främre kameran (”selfie-kameran”) är en 16 MP variant (Sony IMX 471) som däremot levererar helt okej bilder sett till både färger och skärpa.

Media och generell användning

När det kommer till att faktiskt använda OnePlus Nord 3 har jag mestadels positiva saker att säga. Föga förvånande är det Android 13 med OnePlus eget OxygenOS ovanpå som gäller. Även om menyalternativ skiljer sig något från en helt ren Android-version är det inte svårt att varken känna igen sig eller använda OxygenOS om du tidigare använt valfri, vanlig Android-telefon.

Ledordet för min upplevelse av telefonen är kul nog; flyt. Appar startar precis så snabbt man känner att de borde göra och att växla mellan olika appar fungerar utan problem. För spel presterar telefonen riktigt bra och jag har inte upplevt varken några irriterande hackigheter eller problem med att telefonen blivit för varm under tyngre användning.

OnePlus Nord 3 - Spel - Grafik - Recension - Test
Att spela spel på OnePlus Nord 3 går alldeles utmärkt. Visst att den inte är lika snabb som de häftigaste flaggskeppsmobilerna. Men det varken kan eller ska man förväntas sig heller.

Att titta på YouTube, Netflix och även via huvudkameran inspelade videor har också det varit trevligt och skärmens mer avlånga bildförhållande på 20:9 ger en lite mer cinematisk upplevelse för de filmer som går att visa i formatet. Ljudet är okej för vad man kan förvänta sig och faktiskt förvånansvärt detaljrikt. Däremot saknar det lite av den fyllighet som trots allt går att hitta hos många telefoner idag.

Kul när det kommer till just användningen är också att OnePlus inkluderat sin smidiga sidoregaleknapp för att snabbt växla mellan vanlig användning, tyst läge och stör ej. Något som borde finnas på alla telefoner om du frågar mig.

Laddning och batteri

I klassiskt OnePlus-manér sparas det inte på krutet med när det kommer till medföljande laddningstillbehör. Med i kartongen finns både en röd (vad annars?) laddningskabel och en väggplugg kapabel att leverera hela 80W via SuperVooc-tekniken. Vilket laddar telefonens 5000 mAh stora batteri på cirka 30 minuter. Utan tvekan godkänt och en siffra som slår den riktigt långsamma 18W-laddning hos tidigare nämnda konkurrenten Google Pixel 7a med hästlängder. Lite trist är däremot att det inte finns något som helst stöd för trådlös laddning hos Nord 3. Men man kan kanske inte få riktigt allt.

OnePlus Nord 3 - Laddare - Kabel medföljer - Recension
Med OnePlus klassiskt röda laddningskabel i bakgrunden.

Batteritiden är annars okej och telefonen klarar utan problem en dags intensiv användning. Är du mer snäll med vad enheten utsätts för är två dagar mellan laddningarna heller ingen omöjlighet.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Ja, vad ska man säga? Vettig systemkrets, godkänd mängd internminne, tillräckligt med lagringsutrymme, bra skärm, okej kameror, snabb laddning och medföljande laddare. Till ett inte oförskämt högt pris. Det behöver inte vara svårare än så.

Specifikationer:
Testad produkt: OnePlus Nord 3 (16GB / 256 GB)
Pris: 6 490 kr (2023-07-12)
+
 • Pris och funktion i ovanligt trevlig symbios
 • Tydlig och kontrastrik skärm
 • Riktigt bra huvudkamera sett till priset
 • Inga hack eller andra otrevligheter under användning
 • Snabbladdning som faktiskt är snabb (80W)
 • Godkända utlovade uppdateringar
 • Ingen trådlös laddning
 • Makrokameran är inget vidare
 • Bara IP54-klassificering (inte vattentät)

2 kommentarer

 1. Det är en helt otrolig mobil har haft den i 2 månader och är helnöjd!! Och tack för en bra test av den ni skriver så vanligt folk förstår utan en massa obgripliga termer och onödig data!!!! 👍👍

  • Hej! Vad kul att du hittat hit och att du gillar testet! :-) Tack för den fina feedbacken. Håller helt med, det är en riktigt vettig telefon! Tack igen!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?
Ja, vad ska man säga? Vettig systemkrets, godkänd mängd internminne, tillräckligt med lagringsutrymme, bra skärm, okej kameror, snabb laddning och medföljande laddare. Till ett inte oförskämt högt pris. Det behöver inte vara svårare än så. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>OnePlus Nord 3 (16GB / 256 GB)</i><br/> Pris: <i>6 490 kr (2023-07-12)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Pris och funktion i ovanligt trevlig symbios</li> <li>Tydlig och kontrastrik skärm</li> <li>Riktigt bra huvudkamera sett till priset</li> <li>Inga hack eller andra otrevligheter under användning</li> <li>Snabbladdning som faktiskt är snabb (80W)</li> <li>Godkända utlovade uppdateringar</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ingen trådlös laddning</li> <li>Makrokameran är inget vidare</li> <li>Bara IP54-klassificering (inte vattentät)</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: OnePlus Nord 3 - En riktigt bra telefon helt enkelt