När jag testade OnePlus Nord 3 för strax över ett år sedan hade jag inte mycket att klaga på. Är det samma, trevliga visa med efterföljande Nord 4?
Summan av mitt test av OnePlus Nord 3 var kortfattat att telefonen egentligen inte var särskilt dålig på någon punkt alls. Dessutom var priset konkurrenskraftigt. Faktum är att det mesta av detta också gäller uppföljaren.
Även om det inte var något större fel på designen hos Nord 3 har OnePlus med version 4 verkligen gått all-in och, enligt dem själva, lanserat den första 5G-telefonen insvept i ett heltäckande metallchassi (bortsett från framsidan då givetvis). Här är det inget snack om att telefonen lämnar ett trevligt intryck. Allt känns ordentligt och genomtänkt. Kameradelen längst upp är också en bidragande anledning till telefonens förvånansvärt stilrena look. Det är personligen även skönt att slippa en glasbaksida som inte helt förvånande lättare går sönder jämfört med en av metall.
OnePlus Nord 4 kommer i tre färger. En mörk variant med lite mer textur på baksidan, en silveraktig och en mattgrön, vilket är den jag testat här. Telefonen har här också tagit ett skutt upp från den lite mer intetsägande IP54-certifieringen från föregångaren till en mer godkänd IP65-certifiering i och med Nord 4. Vilket ungefär översätter till att den nya modellen är regn- men inte badtålig.
Bra skärm och godkända kameror
Skärmpanelen hos Nord 4 är en 6,74 tum stor AMOLED-historia med en upplösning om 1240 x 2772 pixlar och en adaptiv uppdateringshastighet på upp till 120 Hz. Här har jag inte mycket att klaga på. Betraktningsvinklarna är helt okej, färger är lagom poppiga och skärpan är väl godkänd. Det går också utan större problem att använda telefonen i fullt dagsljus. Utan tillgänglig mätutrustning tvivlar jag däremot på att telefonen faktiskt kommer upp i den utannonserade ljusstyrkan på 1100 nits. Men något jätteproblem är ljusstyrkan verkligen inte.
Sett till kameror har OnePlus 4 två stycken sådana på baksidan. En 50 MP huvudkamera och en 8 MP ultravidvinkelkamera. Den sistnämnda presterar okej men är tyvärr långt efter huvudkameran, som i sin tur lämnar en övergripande bättre kvalitet och livfullhet i bilder och filmer. Kontrastförhållandet är dock något tajt för båda kamerorna. Vilket ger ett mörkare resultat när omkringliggande miljö saknar ordentligt ljus. För vardagsfotografen som tar lite bilder här och där gör sig kamerorna ändå helt okej och skärpan är det förövrigt inget fel på.
Extra kul är att telefonen mäktar med att spela in 4K-video i 60 bilder per sekund. Visserligen utan någon elektronisk bildstabilisering (EIS), så vid ett större bildomfång kan inspelningarna bli något skakiga. Däremot är det ändå trevligt att möjligheten till 4K / 60FPS finns.
Den främre kameran (selfie-kameran) har en upplösning om 16 MP och levererar okej bilder med godkända bokeh-effekter (suddig bakgrund).
Prestanda och pris
På insidan kör OnePlus Nord 4 den fortfarande väldigt kompetenta Snapdragon 7+ Gen 3-kretsen. Något som tillsammans med 12 eller 16 GB internminne (beroende på version) levererar en rapp och smidig användarupplevelse. Varesig det handlar om spel, webb-surfande eller sociala medier.
Telefonen finns i två minnes- och lagringsvarianter. Dels toppvarianten med 16 GB internminne och 512 GB lagringsminne som går loss på 6 790 kr. Dels en lite billigare variant för 6 290 kr med 12 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme. Av någon outgrundlig anledning har OnePlus valt att inte inkludera någon minneskortplats för microSD-kort. Så det gäller att välja rätt lagringsalternativ från början. Lite trist.
Insida och batteri
Sett till mjukvara använder telefonen givetvis Android 14 med OnePlus eget OxygenOS ovanpå. Här fungerar allt utan större problem och OnePlus utlovar även fyra års Android-uppdateringar och hela sex års säkerhetsuppdateringar. Inte riktigt de allra bästa löftena i branschen. Men nära på.
Lite otrevligt är däremot mängden reklam-appar som inkluderas med telefonen. Nog för att allt skräp man inte vill ha lätt avinstalleras med ett par tryck. Men låt mig själv välja mina appar.
Batteriet är det däremot inget fel på och med en kapacitet på hela 5500 mAh går det att hålla telefonen vid liv i två dagar utan större problem. Ingen väggadapter följer med i kartongen, men givetvis en vanlig USB-A till USB-C-kabel. På grund av metallchassit finns inget stöd för trådlös laddning. Ett avkall som dock känns okej.
Tuff telefon, med tuff konkurrens
För att summera levererar OnePlus Nord 4 en trevlig design, fullgod prestanda och en helt okej kameraupplevelse för pengarna. Utlovade uppdateringar för mjukvaran är även de godkända. Även om telefonen prismässigt befinner sig på ungefär samma nivå som föregångaren kan jag däremot känna att konkurrensen börjar bli ganska tuff. Vill du komma undan något billigare finns t.ex. Nothing Phone (2a) som visserligen inte har lika god prestanda, men levererar en bättre kameraupplevelse för ett lägre pris. Även Googles Pixel 8 kommer här in som en stark utmanare, framförallt gällande fotodelen.
OnePlus Nord 4 är verkligen inte en dålig telefon. Det mesta är snarare riktigt bra. Det enda som skaver lite är väl egentligen priset. När detta dock går nere något kommer det förmodligen vara svårt att hitta en lika prisvärd telefon som denna.