Vad är skillnaden mellan router och switch?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Om du någon gång försökt dig på att koppla in ett nätverk har du säkerligen stött på uttrycken switch och router och kanske även frågat dig vilken som ska användas när, och vad de egentligen fyller för funktioner. Här reder vi ut begreppen.

1. Switchen

En switch har till skillnad från en router ingen möjlighet att ta emot en nätverks/internet-signal (från exempelvis ett vägguttag) och skicka vidare den till fler än en dator. Vill du alltså koppla in flera datorer till ditt modem eller nätverksuttag kommer det inte fungera med en switch. Då behöver du istället en router.

Men vad gör då switchen och vad ska den vara bra för?

Switchar har en del olika användningsområden men används vanligast av två anledningar. Den första är för att koppla ihop flera datorer med varandra. Switchen kopplas alltså in med vanlig nätverkskabel mellan ett antal olika datorer. Att koppla ihop datorer med en switch gör det möjligt för datorerna att utbyta information med varandra. Till exempel skicka filer eller spela spel.

Switchen gör det dock inte möjligt för någon av datorerna att ansluta till internet, även om en nätverkskabel från ett modem eller liknande kopplas in i switchen. Varför detta inte fungerar är för att switchen inte har någon möjlighet att hålla koll på att den nätverkstrafik som kommer från internet skickas till rätt dator av alla de anslutna.

Switch
Här används en switch för att koppla ihop flera datorer, till exempel för att spela spel mot varandra eller dela filer mellan de anslutna datorerna.

Det andra användningsområdet för en switch (och kanske det vanligaste) är att den kopplas in efter en router för att inkludera flera nätverksanslutna apparater i nätverket. Ett exempel är om du har både en TV, flera spelkonsoler och en hemmabioförstärkare som alla har möjlighet att ta emot en nätverkskabel. Istället för att dra flera nätverkskablar till TV:n och den kringliggande utrustningen kan du istället dra endast en kabel från din router till en switch som du placerar vid TV:n. Från switchen kan du sedan dra kortare kablar till all kringliggande utrustning. Routern sköter fortfarande uppdelningen av all nätverkstrafik så den hamnar hos rätt ansluten apparat. Switchen fungerar i det här exemplet som en ”nätverkskabeluppdelare” – vilket också är i princip vad en switch är.

Router och switch
Här används switchen som en nätverkskabeluppdelare för att slippa dra två nätverkskablar till de båda datorerna från routern.

2. Routern

En router är det som oftast används för att koppla in flera datorer till ett hemnätverk. Routern agerar idag oftast som en kombination av både en switch och en så kallad gateway. Enkelt förklarat fyller en gateway funktionen att skicka information in eller ut från ett nätverk (t.ex. från ditt eget nätverk ut till Internet). En gateway har även möjlighet att tilldela anslutna apparater egna så kallade IP-nummer. Ett IP-nummer kan liknas vid ett namn. Det är det namnet gatewayen använder för att informationen som skickas till eller hämtas från internet ska hamna hos rätt dator.

De flesta routrar idag har även möjlighet att ansluta flera enheter till nätverket (både trådlöst och med nätverkskabel). Denna uppdelning av nätverkskontakter står routerns switch-del för.

Sammanfattningsvis står alltså routern (och dess gateway-funktion) för all kommunikation som sker till och från internet. Med hjälp av den inbyggda switchen kan också flera datorer och andra enheter (till exempel surfplattor och telefoner) anslutas till routern. Gateway-funktionen sköter sedan så att alla anslutna enheter får ett eget namn (IP-nummer) på nätverket och att all information skickas till rätt enhet.

Router
Routern används både för att skicka och ta emot information från internet. Samt för att skicka informationen till rätt enhet av alla anslutna.

Vill du läsa mer om IP-adresser rekommenderar vi artikeln Vad har jag för IP-adress och vad är det för något?

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.