Testa om dina inloggningsuppgifter blivit stulna

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Internet är långt ifrån säkert och stölder av användaruppgifter såsom lösenord och e-post-adresser är tyvärr väldigt vanliga. Så gör du för att se om dina uppgifter är på vift i cyber space!

Att det försiggår en del fuffens på Internet kommer nog inte som en överraskning för någon. Du har säkert både en och två gånger hört uppmaningarna om att byta lösenord ofta, inte ha samma lösenord på flera ställen och inte använda samma e-post-adress på för många sajter.

Varför dessa rekommendationer ständigt dyker upp är helt enkelt för att de är ganska vettiga. Använder du samma lösenord och e-post-adress (eller användarnamn) på alla sajter där du är medlem räcker det med att en hackare kommer över inloggningsuppgifterna en enda gång för att kunna ta sig in på alla dina konton. Går det så långt är det inte svårt för en elak individ att t.ex. låsa dig ute från flertalet tjänster genom att ändra dina lösenord och användarnamn.

Användaruppgifterna kan också användas av hackare för att, via sociala medier, ta kontakt med icke ont anande personer i din bekantskapskrets i syfte att kommer över bankkoder och annat.

Se om dina inloggningsuppgifter blivit stulna

Utöver att byta lösenord och se till att de inte är för enkla att lista ut finns sedan några år tillbaka också möjligheten att faktiskt se om just dina inloggningsuppgifter finns i någon hackers ägo. Sajten med namnet Have I Been Pwned skapades i slutet av 2013 av den australiensiska säkerhetsexperten Troy Hunt. Vad sajten gör är att samla alla publika läckor av lösenord, e-post-adresser och användarnamn i en databas. Du kan därefter göra en sökning på dina inloggningsuppgifter för att se om de finns med i listan över läckta uppgifter.

Inga användarnamn, lösenord eller e-post-adresser syns på själva sajten och det finns inget sätt för besökare att se dina eller någon annans inloggningsuppgifter. Just säkerheten är något som tas på största allvar hos Have I Been Pwned och för dig som är intresserad av hur alla uppgifter skyddas finns det en (något avancerad) beskrivning att läsa här.

Består av kända läckor och intrång

Listan över inloggningsuppgifter hos Have I Been Pwned består av användarnamn, e-post-adresser och lösenord från de flesta allmänt kända intrången hos flertalet webbsidor och tjänster. Inloggningsuppgifterna som finns sökbara cirkulerar alltså redan idag på Internet och går för den som vill och har kunskapen lätt att få tag i.

Själva sajtnamnet Have I Been Pwned översätts ungefär till ”Har jag blivit ägd”. Ordet pwned härstammar från spelvärlden och kom först till som en felskrivning av ordet owned (ägd). Uttrycket anammades dock av fler och fler användare och kom tillslut att bli relativt accepterat inom dator- och spelvärlden där det idag används för att, på ett något nedlåtande sätt, visa att man vunnit över någon annan.

Så använder du Have I Been Pwned

1. För att se om någon av dina inloggningsuppgifter finns på nätet behöver du bara knappa in haveibeenpwned.com i valfri webbläsare. Skriv därefter in den e-post-adress eller det användarnamn du vill kolla i sökrutan och klicka på ”pwned?”.

Se om dina lösenord - Inloggningsuppgifter - Blivit stulna

 

2. Du får nu direkt veta om din e-post-adress förekommer i någon känd läcka med användaruppgifter eller inte. Får du fram texten ”Good news – no pwnage found!” tillsammans med en grön bakgrund finns din adress inte med i databasen. Detta betyder nödvändigtvis inte att den inte läckt någonstans alls då Have I Been Pwned inte innehåller alla läckta inloggningsuppgifter i världen. Däremot är chansen ändå relativt stor att ingen har tillgång till din e-post-adress.

pwned - Good news - Inga uppgifter läckta3. Ser resultatet istället ut som nedanför har din e-post-adress dessvärre dykt upp i någon form av hackersammanhang. Det är dock inte säkert att adressen använts i något skumt syfte. Meddelandet indikerar snarare att adressen finns med i listan över läckta adresser från en eller flera sajter där du använt adressen för att logga in eller på annat sätt registrerat den.

Have I Been Pwned - Oh no

4. Scrollar du nedåt ser du direkt vilka sajter det handlar om och vad som läckt från respektive sajt eller program. Eftersom e-post-adresser sällan är särskilt hemliga är det inte ovanligt att de lätt hamnar på villovägar. Om du däremot vet med dig att det var ett tag sedan du bytte lösenordet för någon av de sajter du använder den aktuella e-post-adressen på är det förmodligen läge att göra det nu direkt!

Pwned breaches - Se vilka sajter

Se om ditt lösenord blivit stulet

1. Have I Been Pwned ger dig även möjlighet att se om något av dina lösenord finns på vift i cyber space. För att se om så är fallet börjar du med att klicka på Passwords, högst upp huvudmenyn på haveibeenpwned.com.

Se om mitt lösenord har hackats - Pwned

2. Skriv därefter in det lösenord du vill testa i sökrutan och klicka på ”pwned?”. Förhoppningsvis får du, såsom på bilden ovanför, fram en grön bakgrund med texten ”Good news – no pwnage found!”. Som texten indikerar är det dock inte säkert att ditt lösenord ändå inte läckt ut på något annat sätt. Däremot finns det inte med i databasen över kända läckor och lösenord hos just Have I Been Pwned.

3. Skulle din sökning däremot resultera i en röd bakgrund tillsammans med texten ”Oh no – pwned!” (som på bilden nedanför) gör du klokt i att direkt följa uppmaningen och byta ditt lösenord omedelbart. Att lösenordet finns med i listan betyder i klartext att vem som helst, med enkla verktyg, kan få tillgång till ditt lösenord. Vilket ju inte är så bra.

Se om lösenord läckt - Byt lösenord

Svårare än så var det inte att åtminstone få lite mer hum om hur dina inloggningsuppgifter ligger till säkerhetsmässigt. Har du andra frågor eller funderingar kring lösenord och säkerhet? Dela med dig kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till att bolla tankarna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.