Hjälp! Meddelande-appen har försvunnit från min iPhone

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Precis märkt att ikonen för meddelanden, telefon, e-post eller möjligen kontakter försvunnit från hemskärmen på din iPhone? Lugn, så får du tillbaka apparna.

När det kommer till iPhone finns det en hel del appar som följer med enheten från början och som inte går att radera. Till dessa hör bland annat appen för meddelanden, telefon-appen, e-post-appen, kontakter-appen och appen för inställningar. Även om nämnda appar inte går att radera går de numera däremot att ta bort från den så kallade hemskärmen. Vilket är alla ”sidor” med appar du har på din iPhone.

Även om appar inte ska försvinna från hemskärmen av sig själva händer det konstigt nog att de faktiskt ändå gör det ibland. Detta kan komma sig antingen av att man av misstag råkat radera appen. Alternativt att en uppdatering av enhetens mjukvara och operativsystem (iOS) ställt till det och grupperat vissa ikoner och tagit bort andra. Något som inte ska hända, men kan och händer titt som tätt ändå.

Få tillbaka en försvunnen app på iPhone

Att få fatt i en app som på något sätt tagits bort från hemskärmen är tack och lov supersimpelt. Än så länge fungerar endast nedanstående tillvägagångssätt på iPhone. I höst (2021) och i och med iOS 15 ska dock nedanstående funktioner även bli tillgängliga för iPad.

 1. Börja med att scrolla mellan dina hemskärmar så långt åt höger som möjligt (genom att att dra fingret åt vänster på skärmen). När du når den sista hemskärmen scrollar du ytterligare en gång för att få fram det så kallade Appbiblioteket.
 2. Skriv in den försvunna appens namn i sökfältet högst upp. Skulle det vara så att inget dyker upp i listan under sökfältet är det mycket möjligt att appen i fråga faktiskt inte längre finns på telefonen och har avinstallerats.

iPhone-app försvunnit - Hitta - App-översikt - App-bibliotek

 1. När appen dyker upp i listan pekar du på den, håller fingret nedtryckt mot skärmen och drar appen nedåt för att ”få loss” den från listan.

iPhone - Hitta försvunnen app - Få tillbaka

 1. App-ikonen kan därefter åter placeras där du vill ha den. När du är nöjd med placeringen pekar du på Klar, högst upp till höger på skärmen.

Radera en app från hemskärmen på iPhone

Att radera en oönskad app från hemskärmen är även det superenkelt. Notera att appen inte raderas från själva telefonen i detta fall. Utan endast tas bort från hemskärmen.

 1. Peka på den app-ikon du vill ta bort från hemskärmen och fortsätt att hålla fingret tryckt mot skärmen tills en liten meny dyker upp. Välj här Ta bort app.

iPhone - Ta bort app från hemskärmen

 1. Som meddelandet berättar kommer appen fortfarande finnas kvar i Appbiblioteket även om den raderas från hemskärmen. Bekräfta borttagningen genom att välja Ta bort från hemskärmen.

Återställ hemskärmen helt och hållet

Om inget fungerar kan du även, som en sista utväg för att få fatt i försvunna appar, testa att återställa layouten på hemskärmen. Detta gör att alla app-ikoner placerar sig där de befann sig första gången du startade telefonen eller plattan.

För att återställa hemskärmens layout navigerar du till Inställningar följt av Allmänt. Scrolla längst ned och välj Nollställ. Peka sedan på Nollställ hemskärmens layout. Bekräfta återställningen genom att välja Nollställ hemskärmen.

iPhone - Nollställ - Återställ - Hemskärmens layout

Min app kommer ändå inte tillbaka

Om inget av ovanstående steg får din app att titta fram igen kan det som ett sista steg vara värt att se efter om appen av någon anledning begränsats. Vilket kortfattat betyder att den inte får användas av telefonen eller plattan. Något som framförallt är vanligt när det kommer till Kamera-appen. Hur du gör detta går jag igenom här.

Har du andra frågor eller funderingar kring försvunna appar eller liknande problem är du varmt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

 1. Jag har en iphone 12 vers OS16.3.
  För någon dag sedan försvann två av mina hemskärmar med appar – jag hade tre st – sid 1 och sid 3 är borta. Apparna finns dock kvar i biblioteket. Men jag skulle vilja ha det som tidigare.Hur gör jag?
  Tacksam för hjälp!
  Vänliga hälsningar
  Inger

  • Hej Inger! Testa följande. Tryck och håll fingret nedtryckt någons på skärmen där det inte finns några appar i nuläget. Alla appar ska nu börja ”skaka” lite. Peka sedan på de prickarna som symboliserar de olika hemskärmarna längst ned på skärmen. Kryssa därefter för samtliga hemskärmar (förutsatt att någon eller några inte är valda) och välj Klar (högst uppe till höger). Fungerar det möjligen? // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!