Hjälp! Meddelande-appen har försvunnit från min iPhone

Paniken är total! Lösningen är troligen enkel.

Precis märkt att ikonen för meddelanden, telefon, e-post eller möjligen kontakter försvunnit från hemskärmen på din iPhone? Lugn, så får du tillbaka apparna.

När det kommer till iPhone finns det en hel del appar som följer med enheten från början och som inte går att radera. Till dessa hör bland annat appen för meddelanden, telefon-appen, e-post-appen, kontakter-appen och appen för inställningar. Även om nämnda appar inte går att radera går de numera däremot att ta bort från den så kallade hemskärmen. Vilket är alla ”sidor” med appar du har på din iPhone.

Även om appar inte ska försvinna från hemskärmen av sig själva händer det konstigt nog att de faktiskt ändå gör det ibland. Detta kan komma sig antingen av att man av misstag råkat radera appen. Alternativt att en uppdatering av enhetens mjukvara och operativsystem (iOS) ställt till det och grupperat vissa ikoner och tagit bort andra. Något som inte ska hända, men kan och händer titt som tätt ändå.

Få tillbaka en försvunnen app på iPhone

Att få fatt i en app som på något sätt tagits bort från hemskärmen är tack och lov supersimpelt. Än så länge fungerar endast nedanstående tillvägagångssätt på iPhone. I höst (2021) och i och med iOS 15 ska dock nedanstående funktioner även bli tillgängliga för iPad.

  1. Börja med att scrolla mellan dina hemskärmar så långt åt höger som möjligt (genom att att dra fingret åt vänster på skärmen). När du når den sista hemskärmen scrollar du ytterligare en gång för att få fram det så kallade Appbiblioteket.
  2. Skriv in den försvunna appens namn i sökfältet högst upp. Skulle det vara så att inget dyker upp i listan under sökfältet är det mycket möjligt att appen i fråga faktiskt inte längre finns på telefonen och har avinstallerats.

iPhone-app försvunnit - Hitta - App-översikt - App-bibliotek

  1. När appen dyker upp i listan pekar du på den, håller fingret nedtryckt mot skärmen och drar appen nedåt för att ”få loss” den från listan.

iPhone - Hitta försvunnen app - Få tillbaka

  1. App-ikonen kan därefter åter placeras där du vill ha den. När du är nöjd med placeringen pekar du på Klar, högst upp till höger på skärmen.

Radera en app från hemskärmen på iPhone

Att radera en oönskad app från hemskärmen är även det superenkelt. Notera att appen inte raderas från själva telefonen i detta fall. Utan endast tas bort från hemskärmen.

  1. Peka på den app-ikon du vill ta bort från hemskärmen och fortsätt att hålla fingret tryckt mot skärmen tills en liten meny dyker upp. Välj här Ta bort app.

iPhone - Ta bort app från hemskärmen

  1. Som meddelandet berättar kommer appen fortfarande finnas kvar i Appbiblioteket även om den raderas från hemskärmen. Bekräfta borttagningen genom att välja Ta bort från hemskärmen.

Återställ hemskärmen helt och hållet

Om inget fungerar kan du även, som en sista utväg för att få fatt i försvunna appar, testa att återställa layouten på hemskärmen. Detta gör att alla app-ikoner placerar sig där de befann sig första gången du startade telefonen eller plattan.

För att återställa hemskärmens layout navigerar du till Inställningar följt av Allmänt. Scrolla längst ned och välj Nollställ. Peka sedan på Nollställ hemskärmens layout. Bekräfta återställningen genom att välja Nollställ hemskärmen.

iPhone - Nollställ - Återställ - Hemskärmens layout

Min app kommer ändå inte tillbaka

Om inget av ovanstående steg får din app att titta fram igen kan det som ett sista steg vara värt att se efter om appen av någon anledning begränsats. Vilket kortfattat betyder att den inte får användas av telefonen eller plattan. Något som framförallt är vanligt när det kommer till Kamera-appen. Hur du gör detta går jag igenom här.

Har du andra frågor eller funderingar kring försvunna appar eller liknande problem är du varmt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend