Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Om du inte tidigare bekantat dig med begreppet Mesh-router handlar det kortfattat om en nätverksenhet som tillsammans med andra nätverksenheter kan pussla ihop ett stort trådlöst nätverk. Något som gör det möjligt att skapa ett Wi-Fi-nätverk över en avsevärt större yta än vad en vanlig, ensam router klarar av att åstadkomma.

I många av fallen med Mesh-routrar köper man heller inte bara en ensam Mesh-router. Istället kommer de ofta i paket om minst två enheter. Eller som i fallet med TP-Link Deco M4, tre stycken enheter.

TP-Link Deco M4 - funktioner
TP-Link beskriver själva ganska bra hur ett Mesh-system fungerar. Två eller fler enheter skapar ett trådlöst nätverk över en större yta med hjälp av att olika enheter placeras i olika rum.

Utseende och fysiskt intryck

Med sitt förhållandevis låga pris jämfört med liknande Mesh-lösningar var inte förväntningarna på byggkvalité skyhöga hos Deco M4, som även marknadsförs lite som ”det billigare Mesh-alternativet”. Trots att de tre enheterna saknar någon egentlig tyngd och är ganska plastiga känns de ändå lagom robusta. Det tornliknande utseendet påminner en del om Apples gamla AirPort Extreme och jämfört med TP-Links dyrare enheter är Deco M4 en av de mer klumpiga varianterna av Mesh-routrar. Storleken till trots smälter de dock ganska bra in på de flesta ställen, åtminstone med lite kreativ placering.

Utseendemässigt är det även trevligt att de allra flesta Mesh-paketen på marknaden (Deco M4 inkluderat) blivit begåvade med en något mer diskret design än det rymdlika utseende med trettioelva antenner många vanliga routrar dras med.

TP-Link Deco M4 - Fram- baksida
TP-Link Deco M4 är varken särskilt snygga eller särskilt fula. De mest bara är. Vilket enligt mig är ett ganska bra betyg för en nätverksprodukt.

Med i förpackningen följer förutom de tre Deco-enheterna och strömadaptrar en nätverkskabel för att kunna ansluta ett av tornen till modem eller nätverksuttag. Varje tornenhet har två stycken nätverksuttag på baksidan, vilka utöver anslutning mot Internet också kan användas för att ansluta trådbundna nätverksenheter. I övrigt är det inga extravaganta detaljer att tala om.

Den medföljande snabbstartsmanualen går däremot inte av för hackor och är verkligen snabb. ”Ladda ner appen för att komma igång”. Det ska dock visa sig att denna enkelhet faktiskt speglar sig genom hela installationsprocessen.

TP-Link Deco - Kom-igång - Simpel
Säga vad man vill om snabbstartsguiden. Men långrandig är den inte.

Installation och användning

TP-Links app kallad just Deco är det enda verktyg som behövs för att ta sig genom installationen och jag måste säga att de lyckats riktigt bra med appen. Det allra bästa är att den faktiskt känns färdig. Något som är långt mer än vad man kan säga om många andra appar och programvara överlag. Allt känns stabilt, korrekt översatt och logiskt.

TP-Link Deco M4 - Installation - Test - Recension

Ett litet minus, eller plus beroende på hur man ser på det, är att appen är det enda sättet att installera Deco-systemet. Har du alltså inte någon iOS eller Android-enhet tillgänglig kommer du inte kunna installera din nya Mesh-lösning. Något som givetvis är både begränsande men samtidigt extremt enkelt och säkerligen mindre förvirrande för den inte så nätverksinsatta personen – jämfört med en mer traditionell installation via en webbläsare.

Själva installationsprocessen är väldigt rättfram och för min del tog det cirka 45 minuter från uppackning till färdigt nätverk. Då ingick lite tid att fundera ut vart de olika enheterna skulle placeras för att skapa ett så bra trådlöst nätverk som möjligt. Appen redogjorde även automatiskt för en del frågor jag hade under installationen. Exempelvis om det gick bra att ansluta vilken som helst av de tre enheterna till routern (japp), om det fungerade att koppla ihop Deco M4 med andra Deco-enheter (japp) och om det fanns möjlighet att namnge sina enheter efter vilka rum de står i (japp).

TP-Link Deco M4 - Installera - Kom igång

När allt var installerat och klart och efter lite hastighet- och täckningstestande stod det klart att systemet fungerar riktigt bra. Hastighetsmässigt är Deco M4 en AC1200-enhet vilket kortfattat betyder att den ger exakt samma hastigheter till den enskilda ansluta telefonen eller datorn som exempelvis AC1300-storebror Deco M5 – dock till ett färre antal enheter. Enligt TP-Link själva ska Deco M4 fixa upp till cirka 100 anslutna enheter. Något som får förmodas stämma.

Under mitt test försedde de tre tornen fem stycken Sonos-högtalare, två iPads, fem telefoner, två datorer, en kortskrivare och en vanlig nätverksskrivare med Wi-Fi-anslutning helt utan problem.

TP-Link Deco M4 - Baksida
Varje Deco-enhet i M4-serien har två nätverksportar på baksidan. Dessa kan antingen användas för att utöka nätverket med kabel (för en ännu mer stabil uppkoppling) eller för att ansluta tillbehör såsom nätverksskrivare eller andra trådbundna nätverksenheter.

Respektive enhet uppkopplad mot nätverket ansluter automatiskt till den Deco-enhet som finns närmast och för exempelvis telefoner skiftas anslutningen i princip sömnlöst när man rör sig från ett rum till ett annat. Hela nätverket känns överlag väldigt stabilt och ja, det bara fungerar. Vilket inte är ett tokigt betyg.

Skillnader i Wi-Fi-täckning jämfört med en vanlig router

Personligen kom investeringen i en Mesh-lösning av att den vanliga routern helt enkelt inte räckte till. Just i detta fall handlade det om en gammal lokal på cirka 200 kvadratmeter med tjocka betong- och tegelväggar. Den gamla routern som tidigare gjorde sitt bästa för att skicka runt Wi-Fi-signalen hade inte chans att kasta iväg några filer trådlöst till andra sidan av byggnaden.

Med Deco M4 utplacerade på strategiska punkter går det nu utan problem att titta på YouTube i full HD-upplösning i samma utrymme som tidigare inte hade tillgång till det trådlösa nätverket alls. De faktiska hastigheterna varierar givetvis och desto längre bort från någon av de tre Deco-enheterna man rör sig, desto sämre blir också prestandan. Beroende på hur många väggar som kommer emellan samt vad de består behövs det ett nytt Deco-torn ungefär var tionde meter för att bibehålla samma hastighet över hela nätverket.

TP-Link Deco M4 - Ovansida - LED
Deco M4 är så långt ifrån disco-belysning man kommer. En ensam, blå ljuspunkt på ovansidan agerar indikator för att snabbt förmedla att allt fungerar som det ska. Slutar något att fungera börjar lampan istället blinka lite mer elakt gult.

Ytterligare funktioner

Utöver de vanliga nätverksfunktionerna med Wi-Fi-nätverk och Mesh-funktionalitet ger Deco M4, precis som övriga Deco-enheter, även möjlighet att skapa ett gästnätverk, att blockera enheter och att prioritera trafik till vissa enheter.

En ytterligare funktion som är riktigt smidig (om man behöver den) är möjligheten att reservera fasta IP-adresser för valda anslutna enheter. Allt ovanstående sköts också förvånansvärt smidigt via appen Deco-appen.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Summering

Trots att TP-Link Deco M4 är en av de billigare Mesh-lösningarna på marknaden presterar den riktigt bra. Installationen är smidigt och logisk, själva enheterna håller en helt okej kvalitet och, viktigast av allt, nätverket känns stabilt. Det är faktiskt svårt att hitta något att klaga på. Ja, det finns snabbare Mesh-lösningar som klarar en större yta och har fler funktioner. Men för det vanliga hemmanätverket eller det lilla företaget är Deco M4 svårslagen. Framförallt sett till priset.

Specifikationer:
Testad produkt: TP-Link Deco M4
Pris (2020-07-12): 1969 kr
+
  • Stabil Mesh-lösning
  • Enkel och logisk installation
  • Prisvärd
  • Vettiga extrafunktioner
-
  • Kan endast installeras via TP-Links app

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Relaterat innehåll

Send this to a friend