Test: OnePlus 11 – Tillbaka till rötterna

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

OnePlus har sett både upp- och nedgångar på senare år. Kan de hitta tillbaka till sin forna glans i och med OnePlus 11? Jo, men typ!

Ett ganska standardkort från många tillverkare den senare tiden har varit att lansera två, ibland tre olika modeller, i samma serie. Där den ena telefonen är lite bättre och lite dyrare än den andra. Det som var lite kul när den första OnePlus-telefonen såg dagens ljus 2014 var att det var just en enda telefon och inte tre stycken. På samma sätt är OnePlus 11 också den enda telefonen i 11-serien från OnePlus. Något som i ärlighetens namn känns skönt uppfriskande.

Ganska bra på det mesta, faktiskt

Grundtemat med OnePlus 11, från företagets eget håll, är att det ska vara en framtidssäker telefon som orkar med det mesta under just en ganska lång tid. Här är det direkt på sin plats att nämna att OnePlus lovar fyra års mjukvaruuppdateringar och hela fem års säkerhetsuppdateringar. Vilket är en trevlig konstrast till dagens slit-och-släng-tänk hos många tillverkare.

På insidan har OnePlus stoppat in det i stort sett snabbaste som finns att tillgå i systemkretsväg, nämligen Snapdragon 8 Gen 2. Detta tillsammans med hela 16 GB internminne. Och visst sjutton blir det fart i telefonen! Under veckorna jag testat den har jag i stort sett inte stött på något alls telefonen inte mäktat med. Utan allt har flutit på utan minsta strul.

Skärm som heter duga

Skärmen är en AMOLED-variant med en upplösning på hela 1440 x 3216 pixlar. Adderat till detta finns även en variabel uppdateringshastighet på mellan 1 till 120 Hz. Något som både bidrar till ett extra flyt i användarupplevelsen när det behövs. Men även gör det möjligt för telefonen att spara batteri genom att sänka skärmens uppdateringshastighet när något mer statiskt visas.

OnePlus 11 - Runda kanter
Det är svårt att klaga på kvalitén på skärmen. Däremot är jag personligen inte överförtjust i välvda kanter. Men det är så klart en smaksak.

Färgerna i skärmen är trevliga och ”poppiga” utan att för den delen bli överdrivna. Ska jag anmärka på något gällande displayen är det att jag personligen inte riktigt gillar de välvda kanterna ala Samsung Galaxy Edge. Men det är givetvis en smaksak.

En ordentlig kameracirkel

Bakpå telefonen syns ett ganska intressant designval i och med den smått gigantiska kameramodulen. Designmässigt garanterat en dealbreaker kring huruvida man avskyr eller älskar telefonen. Personligen har jag vant mig lite vid utseendet, men att kalla kameracirkeln för snygg är nog att ta i en smula.

OnePlus 11 - Hasselblad - Kameror
Kameracirkeln på baksidan sticker ut både utseende- och millimetermässigt. Tack och lov upplevs den däremot inte alls som irriterande eller i vägen.

Kul är dock att samtliga tre kameror kameramodulen inkluderar faktiskt presterar riktigt bra. Det är även extra roligt att se att OnePlus frångått vad många andra tillverkare gör och inkludera flera linser bara för att. Huvudkameran är en Sony-signerad 50 MP-variant som får sällskap av en 48 MP vidvinkellins och en 32 MP porträttfotolins. Således en ganska gedigen uppsättning kameror hela vägen.

Samarbetet med Hasselblad är svårt att undvika när man ser den stora loggan på baksidan av telefonen och här får man förmoda att de också bidragit med kunskap och ”trimning” av färgprofiler etc. Till vilken grad är dock lite oklart. Klart är däremot att både bilder och filmer blir riktigt trevliga. Och det som sagt med samtliga kameror på baksidan.

Batteri och laddning

Med i paketet följer inte bara OnePlus klassiskt röda laddningskabel, utan även en ganska bastant väggadapter som fixar att leverera hela 100W. Något som fyller telefonens 5000 mAh-stora batteri på cirka 25 minuter. Riktigt trevligt!

OnePlus 11 - Laddning - Laddare
Den inkluderade laddaren är kapabel att leverera hela 100 W. Inte riktigt det allra snabbaste jag sett hos en mobiltelefon, men bra nära!

Något som inte är riktigt lika trevligt är den totala avsaknaden av trådlös laddning. Så gillar du att ladda din telefon trådlöst är det bättre att se sig om efter en annan lur. Är du däremot okej med sladdladdning är batteritiden i övrigt bra och telefonen klarar sig utan problem väl över en dag även vid intensivt användande.

Användande och konkurrens

Att använda OnePlus 11 har som sagt inte inneburit några egentliga problem alls. OnePlus eget OxygenOS som körs ovanpå Android erbjuder en skönt avskalad upplevelse och fungerar allmänt smärtfritt. Spelande har heller inte varit något problem och den trevliga skärmen gör sig alldeles utmärkt för lite gaming då och då.

OnePlus 11 - Spel - Fortnite
OnePlus 11 fixar i stort sett alla nya mobilspel utan minsta problem.

Konkurrensen i prisklassen (10 890 kr) är dock ganska intensiv med jättar som både Google och Samsung samt uppstickare i form av Xiaomi som alla har modeller som presterar likvärdigt och kostar i stort sett samma summor. Är det något som dock talar för just OnePlus 11 är det framförallt fokuset på en framtidssäker telefon samt faktumet att hela upplevelsen, både hård- och mjukvarumässigt, känns välpolerad. Jag skulle säga att om man uppskattar designen går det att komma extremt långt med OnePlus nya telefon.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Med en relativt vettig prislapp sett till vad man faktiskt får, både när det kommer till skärm, kameror och generell prestanda, är det svårt att inte tycka om OnePlus 11. Lägg där till utlovade mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar för många år framöver och du har en förvånansvärt trevlig och långlivad mobiltelefon som står sig bra i konkurrensen.

Specifikationer:
Testad produkt: OnePlus 11 (16 GB, 256 GB)
Pris: 10 890 kr (2023-03-10)
+
  • Fantastisk skärm
  • Snabb som bara den, oavsett användningsområde
  • Samtliga kameror presterar riktigt bra
  • Avskalad och enkel Android-upplevelse
  • Ingen trådlös laddning
  • Jag saknar ett 512 GB-alternativ för lagringen
  • Inte vattentät (IP64-certifierad)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Med en relativt vettig prislapp sett till vad man faktiskt får, både när det kommer till skärm, kameror och generell prestanda, är det svårt att inte tycka om <i>OnePlus 11</i>. Lägg där till utlovade mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar för många år framöver och du har en förvånansvärt trevlig och långlivad mobiltelefon som står sig bra i konkurrensen. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>OnePlus 11 (16 GB, 256 GB)</i><br/> Pris: <i>10 890 kr (2023-03-10)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Fantastisk skärm</li> <li>Snabb som bara den, oavsett användningsområde</li> <li>Samtliga kameror presterar riktigt bra</li> <li>Avskalad och enkel <i>Android</i>-upplevelse</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ingen trådlös laddning</li> <li>Jag saknar ett 512 GB-alternativ för lagringen</li> <li>Inte vattentät (<i>IP64</i>-certifierad)</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: OnePlus 11 - Tillbaka till rötterna