OnePlus Watch 2R är en lite billigare variant av vanliga Watch 2. Så, vilken av dem ska man välja och är 2R faktiskt mer prisvärd eller just bara billigare?
När jag i slutet av årets första kvartal testade OnePlus Watch 2 för Prisjakts räkning hade jag nästan ingenting alls att anmärka på. Nog för att jag gärna hade sett iPhone– kompatibilitet. Men så vill OnePlus helt enkelt inte ha det.
Bortsett från det löste Watch 2 framförallt ett sedan länge befäst problem med smarta klockor, nämligen funktionalitet kontra batteritid. Lösningen stavades (och stavas fortfarande) två systemchip. Där det enda tar hand om de mer resurskrävande Wear OS-funktionerna medan det andra strömsnålt hanterar alla vanliga klock- och notisfunktioner via ett mer lättanvänt operativsystem som integrerar med just Wear OS.
Prestandamässigt identiska
Så, vad är då OnePlus Watch 2R för en klocka i relation till storebror utan R? Ja, här har OnePlus faktiskt valt en ganska trevlig väg. Istället för att plocka bort eller pilla sönder prestandan hos några specifika funktioner klarar Watch 2R och vanliga Watch 2 av precis, exakt samma saker.
Driver klockan gör fortfarande Qualcomms Snapdragon W5 sida vid sida med den engergisnåla BES2700-kretsen. Dessa ackompanjeras, precis som hos Watch 2, av 2 GB internminne och 32 GB lagringsutrymme. Till och med skärmen är identisk. Både sett till storlek (1,43 tum), bildteknik (AMOLED) och upplösning (466 x 466 pixlar). Trevligt!
I stort sett samma (goda) funktionalitet
Ovanstående översätter enkelt uttryckt till att Watch 2R är en precis lika kompetent smartklocka som vanliga Watch 2. Med hjälp av de båda systemkretsarna fixar klockan att vara vid liv i strax över tre dagar med i stort sett all mätningsfunktionalitet och skärmens alltid-på-läge igång. Vid snålare användning är det inga problem att dubbla antalet dagar mellan laddningarna och går man all-in och aktiverar energisparläget överlever klockan väl över en vecka.
Sett till sensorer och mätningsfunktionalitet fixar Watch 2R både pulsmätning, sömnspårning, stressmätning och att hålla koll på blodets syresättningsnivå. Givetvis finns också en myriad av olika träningslägen tillgängliga. Den tillhörande GPS:en med dubbla frekvensband är vidare fullt godkänd och levererar ett förhållandevis precist resultat. Att få till positioneringen inför ett träningspass går också riktigt snabbt. Något som verkligen inte går att säga om alla smartklockor.
Kompatibilitet är uteslutande Android där inställningar och uppföljning av träningsdata görs via OnePlus OHealth-app. Denna fungerar helt okej och gör det förhållandevis enkelt att både söka fram och installera nya urtavlor samt få till en god översikt kring hur lång omväg man fick gå för att försöka nå 10 000 steg den där onsdagen förra veckan.
Att kontrollera klockan går smärtfritt via touch-skärmen i kombination med de två knapparna på ena sidan. Här hade jag, som uppgradering från vanliga Watch 2, hemskt gärna sett att den övre knappen faktiskt gick att snurra på för att scrolla i menyer. Nu snurrar den visserligen, precis som hos Watch 2, men det händer inget. Precis som hos Watch 2.
Pris- och utseendemässigt olika
Så vad är då olika med de båda klockorna? Egentligen två saker. Pris och utseende. Vanliga OnePlus Watch 2 går loss på 3 990 kr medan OnePlus Watch 2R kostar mer medgörliga 3 390 kr. Bortsett från detta är det i detaljerna skillnaderna finns.
Materialmässigt är Watch 2R gjord i aluminium istället för rostfritt stål. Något som bidrar till en lägre vikt (37 mot 49 gram, utan armband). Glaset framför urtavlan är också av en Gorilla Glass-variant istället för det 2,5D safirglas vanliga Watch 2 stoltserade med. Tekniskt sett något som påverkar hållbarheten, men troligen inte till den grad man behöver vara rädd att klockan går sönder.
Den stora one-size boettstorleken om 46 mm är dock fortfarande densamma. Likadant är det med IP-klassificeringen som håller sig kvar på IP68 samt 5 ATM. Vilket översätter till att klockan är helt okej att ha på sig både i badet och i duschen.
Annars kan jag faktiskt tycka att Watch 2R ser lite mer mogen ut jämfört med vanliga Watch 2. Möjligt att det har att göra med den (lite onödiga?) 1-24-markeringsringen runtom skärmen. Men den ger subjektivt klockan ett ganska seriöst och stilfullt utseende. Något som tillsammans med det lägre priset resulterar i en väldigt tilltalande smartklocka för Android-användare.