Test: Netgear Orbi AX4200 (RBK752) – Mesh med Wi-Fi 6

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Netgear Orbi RBK752 är en av de dyrare Mesh-lösningarna på marknaden, mycket tack vare stödet för Wi-Fi 6. Är den verkligen värd pengarna?

Tillägg 2021-03-29: Ta gärna en titt på mina tankar kring Netgears support gällande denna produkt samt företagets support-system i övrigt. Något som tyvärr drar ned helhetsbetyget hos en annars vettig produkt.

Netgear var bland de första att lansera vanliga routrar med stöd för Wi-Fi 6, eller 802.11ax som tekniken egentligen heter. Redan för cirka ett år sedan släpptes även Mesh-varianten Orbi AX6000 (RBK852) som både då och nu står sig som en av de bästa fler-router-lösningarna som går att köpa för pengar, åtminstone om det är maximal hastighet du vill åt. Kruxet är att mängden pengar du behöver betala för AX6000 är ganska stor, närmare bestämt strax över 9 000 kronor för ett packet med två enheter.

Här glider vi så in på detta produkttest av lillebror AX4200. Precis som AX6000 ligger fokus på hög prestanda för 4K-strömning, spelande och andra krävande Internet-sysslor. Men till ett något lägre pris på cirka 5 500 kronor för ett paket med router och en satellit.

Netgear Orbi RBK752 AX4200 - Test
Förutom ett något ljusare färgschema finns det inga stora skillnader i utseende mellan AX4200 och AX6000 (bilden). Skillnaderna finns istället i funktionalitet och framförallt pris.

Rent tekniskt skiljer sig AX4200 mot storebror AX6000 genom en långsammare processor (1,4 GHz mot 2,2 GHz), en 1 Gigabit LAN-port mot 2.5 Gigabit samt lägre överföringshastighet mot enheter som skickar data till och från Internet (600 Mbit/s för 2.4 GHz-bandet och 1200 Mbit/s för 5 GHz-bandet mot 1200 Mbit/s2.4 GHz-bandet och 2400 Mbit/s5 GHz-bandet hos AX6000). AX4200 har också två antenner färre jämfört med storebror (8 stycken mot 6 stycken). Utöver det finns inga anmärkningsvärda tekniska skillnader de båda varianterna emellan.

Angående de olika modellnamnen hos AX4200 finns det i nuläget tre stycken varianter; RBK752, RBK753 och RBS750. K i RBK avslöjar att det handlar om ett ”kitt” med enheter där den sista siffran i 752 och 753 berättar att kitten består två respektive tre enheter. RBS750 avser istället en ensam, extra, satellit-enhet. Jag har alltså testat paketet med två enheter inkluderade, en router och en satellit.

Utseende och intryck

Netgear Orbi är jämfört med många andra Mesh-routrar en ganska stor historia som med sitt platta tornutseende påminner mer om någon form av klassiskt modem än en Mesh-router. Huruvida enheterna ser trevliga ut eller inte är som vanligt väldigt subjektivt. Personligen tycker jag de ser helt okej ut och rätt placerade tar de faktiskt inte upp särskilt mycket mer plats än den Deco-variant från TP-Link jag använt de senaste månaderna. Sambon å andra sidan ställde direkt frågan hur hon snabbast kunde komma i kontakt med de designansvariga för produkter som denna för att berätta för dem hur de ska göra för att även tilltala kvinnor. Så ja, subjektivt.

Netgear Orbi RBK752 AX4200 - Recension - Test
Huruvida Netgear Orbi RBK752 är en läcker produkt eller inte är som alltid subjektivt. Något som däremot i det närmsta är fakta är att de båda strömadaptrarna osar 90-tal med sin vita färg och lite knubbiga utseende.

Utseendet till trots känns både router och satellit väldigt gedigna och robusta. Något man också förväntar sig när priset är så pass högt. Till skillnad från en del andra Mesh-system där alla enheter innehåller exakt samma funktionalitet består som nämnt Orbi istället av en router som kopplas in till nätverksuttag eller modem. Till detta går det sedan att använda en eller flera satellitenheter för att utöka räckvidden för nätverket.

Baksidan av router-enheten är försedd med en LAN-port (1 Gigabit) för inkommande Internet-koppling samt tre stycken 1 Gigabit-portar för att koppla in nätverksenheter med kabel. Satellit-enheten är lite mer sparsmakad och har endast två portar för att ansluta ytterligare enheter med kabel till nätverket. Här hade jag gärna sett åtminstone tre eller till och med fyra portar. Något som storebror AX6000 blivit begåvad med.

Netgear Orbi - RBK752 AX4200 - Baksida - Portar
Orbi-systemet består av en router-enhet tillsammans med en eller flera satellit-enheter. Med hjälp av nätverksportarna på satelliterna går det att ansluta kabelförsedda enheter till nätverket. Något som fungerar riktigt bra.

Installation

Installationen som görs via Netgears Orbi-app är rättfram och tydlig (dock endast på engelska). Det går även att installera alltsammans via ett webbgränssnitt om man önskar. Bortsett från att satelliten först inte ville hittas över huvud taget uppstod inga egentliga problem under installationen och det visade sig tillslut att satelliten redan hade plockats upp av router-enheten och installerats automatiskt. Positivt, men lite otydligt.

Netgear Orbi - Installation - App - iPhone

Något som många gånger skapar förvirring hos en del nätverksprodukter är när man (efter att ha stängt av den tidigare routern) skapar ett nytt nätverk med samma namn och lösenord enheterna tidigare varit anslutna till. Detta var dock inte fallet med Orbi AX4200. Istället hittade och anslöt både samtliga Sonos-högtalare (6 stycken) och övriga cirka 15 nätverksenheter i hemmet (spelkonsoler, datorer, telefoner) till det nya nätverket helt automatiskt och utan några som helst problem. Riktigt smidigt!

Wi-Fi 6 är snabbt, riktigt snabbt

Orbi AX4200 är faktiskt min första riktiga kontakt med Wi-Fi 6. Så det var därför med stor spänning jag kopplade in en dator med kabel till router-enheten för att med hjälp av programmet och appen iPerf se hur pass höga överföringshastigheter tekniken i nuläget är kapabel att leverera.

Testet gjordes med min enda Wifi 6-kompatibla enhet, en iPhone 11 Pro, och jag måste säga att hastigheten under optimala förhållanden är riktigt bra. Med optimala förhållanden avser jag då att nedanstående siffror producerades med cirka 5 meter mellan router och telefon utan några väggar emellan. Men att gå från 250 Mbit/s till stundtals nästan 700 Mbit/s är oavsett ett stort lyft. Detta innebär t.ex. att en fil på 10 Gigabyte tar strax över 2 minuter att överföra (≈ 76 MB/s).

iPerf - Netgear Orbi - Wifi 6 -Test
Till vänster syns överföringshastigheten med vanligt Wi-Fi 5 (802.11ac) över 5Ghz-bandet mellan dator och telefon. Till höger syns samma test men över Wi-Fi 6 (802.11ax). En klar förbättring.

Det ska dock tilläggas att överföringshastigheten minskade en del så snart ett par väggar blandade sig i testet. Men är det snabba hastigheter över relativt korta avstånd, alternativt halvlånga avstånd med helt fri sikt, man vill åt kan det absolut vara värt att överväga Wi-Fi 6. Viktigt att ha i bakhuvudet är dock att det än så länge inte finns extremt många enheter som faktiskt har stöd för tekniken.

I övrigt har jag i princip bara positiva saker att säga om själva nätverksupplevelsen hos Orbi AX4200. Framförallt uppskattar jag att nätverket under de två veckor jag använt enheterna hållit sig stabilt och utan strul med tappade enheter eller tillfälligt låga hastigheter. Det har bara fungerat. Vilket är precis vad ett nätverk ska göra. Något som i min mening också motiverar ett högre pris jämfört med en billigare lösning med svajande prestanda.

Räckvidden är överlag också riktigt bra. Med hjälp av den extra satelliten får jag i princip maximal överföringshastighet överallt i min lägenhet på cirka 100 kvm. Enklare gipsväggar utgör nästintill inget hinder alls för täckningen, medan en betongvägg skapar ganska stora problem. Framförallt på 5Ghz-bandet. Men detta är i regel fallet med de flesta routrar.

Orbi-appen och vardaglig användning

Netgears Orbi-app är som sagt den kontrollvariant företaget själva rekommenderar via installationshänvisningarna inkluderade med paketet. Nu har jag endast testat appen på iPhone men jag får förmoda att kvalitén är lika god i Android-versionen. För appen fungerar faktiskt riktigt bra. Den är snabb, enkel att använda och har en del smidiga funktioner inkluderade. Såsom ett hastighetstest för Internet-uppkopplingen och en trevlig översiktslista över ansluta enheter som även tillåter att snabbt stänga av en viss enhet från nätverket om man så önskar.

Via fjärrinloggning genom det Netgear-konto som skapas under installationsprocessen går det att komma åt appen och dess inställningar när man inte befinner sig inom Wi-Fi-nätverket. En trevlig funktion!

Netgear Orbi - App - Inställningar

Trots att Orbi-appen är snabb och lättanvänd är den däremot ganska innehållsfattig. För att komma åt inställningar såsom Port Forwarding, blockering av sajter och reservering av IP-adresser (vilket jag t.ex. använder för min NAS) behöver man ansluta till Orbi via en webbläsare och adressen orbilogin.net. Här syns designmässigt tyvärr raka motsatsen till den fräscha appen. De flesta funktioner och inställningar finns här, men det är många gånger både ologiskt och krångligt att ställa in dem. Framförallt via en mobil webbläsare. Jag fick även Googla mig till inloggningsadressen för webbgränssnittet då den inte förekommer i någon av de medföljande snabbstartsmanualerna för enheten.

Något som saknas helt och hållet om man ser till inställningar är QoS (Quality of Service) där man tillåts prioritera bandbredd till vissa anslutna enheter eller tjänster framför andra. Det lustiga i sammanhanget är att det trots allt finns ett alternativ kallat Qos Setup under de avancerade inställningarna i webbgränssnittet. Detta leder dock bara till det inbyggda hastighetstestet och det utan någon som helst information kring varför. Något som skapar ett halvfärdigt intryck. Likaså saknar jag möjligheten att se trafikdata för respektive ansluten enhet, något som inte går att se varken i appen eller webbgränssnittet.

Netgear Orbi AX4200 - Webbgränssnitt
Webbgränssnittet lämnar en hel del att önska i form av användarvänlighet och utseende. Allt fungerar som det ska, men någon kärlek har designen inte fått.

Det är även begränsande att det inte går att separera nätverksnamnen för 2.4- och 5 GHz-kanalerna om man skulle vilja göra detta. Istället är man låst till att enheter automatisk växlar mellan de båda frekvenserna såvida inte inställningar görs direkt på respektive enhet för att motverka detta.

Kort sagt känns det underligt att Netgear lagt så pass mycket arbete på en ändå bra app, men i mångt och mycket låtit webbgränssnittet ha ungefär samma layout min första Netgear-router hade. För 15 år sedan.

Netgear Orbi - Router - Satellit - Undersida - Botten
Undersidorna på AX4200-enheterna inhyser inte bara QR-koder och standardinställningarna för nätverket, de innehåller även skruvhål för Netgears väggfäste. En lite ovanlig detalj hos routrar.

Inbyggt skydd för virus (mot betalning)

Storebror AX6000 har fått en del kritik för avsaknad av både någon form av anti-malware-skydd samt möjlighet till föräldrakontroller. Föräldrakontrollfunktioner ska tydligen lanseras till både AX6000 och AX4200 under slutet av året och då via Disneys Circle. Något som utan tvekan vore en trevlig funktion att ha.

Gällande skydd för virus inkluderar Netgear en 30-dagars testversion av sin tjänst Netgear Armor med AX4200. Funktionen – som nu även ska finnas tillgänglig för AX6000 – baseras på utmärka Bitdefender och inkluderar skydd för allt från virus och malware till suspekta länkar och annat otrevligt Internet kan släpa hem.

Priset för Netgear Armor är cirka 700 kr/år och lösningen ersätter i mångt och mycket andra betallösningar för antivirus, vilket ju är smidigt. Första året får man som Orbi-användare 35 procent rabatt på säkerhetspaketet men med tanke på priset för enheterna hade det kanske varit på sin plats med någon form av ytterligare rabatt om man väljer att fortsätta prenumerera på tjänsten.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Netgear Orbi AX4200 (RBK752) är en snabb och stabil Mesh-lösning. Framförallt imponerar hastigheterna över Wi-Fi 6. Appen är rapp och smidig men det känns onödigt att så mycket funktionalitet gömts undan i det åldrade webbgränssnittet. Vill du trots allt åt ett lättanvänt, snabbt och framförallt stabilt Mesh-system med Wi-Fi 6 är Orbi AX4200 ändå ett riktigt bra alternativ.

Tillägg 2021-03-29: Trots att produkten som sådan är extremt kapabel måste jag ändå sänka betyget på grund av Netgears föråldrade support-system. Tidigare omdöme 4/5.

Specifikationer:
Testad produkt: Netgear Orbi AX4200 (RBK752)
Pris (2020-09-16): 5490kr (Köp hos NetOnNet)
+
 • Stabilt nätverk
 • Riktigt snabbt över Wi-Fi 6
 • Mycket bra app för de funktioner som finns i den
 • Inkluderingen av Bitdefender som säkerhetslösning
 • Att endast erbjuda 90-dagars support är riktigt snålt (läs mer)
 • Firmware och webbgränssnitt behöver en översyn
 • Saknar föräldrakontroller (än så länge)
 • Hade gärna sett fler portar på satellit-enheterna
 • För högt pris för extra satelliter (3190 kr den 2020-09-21)

2 kommentarer

 1. Tack för en bra recension. Använder själv en ASUS RT-AC88U, och har inga problem att få ut 250/250 MBPS i båda riktningarna.

  Den prisnivå som gäller för ovanstående router tycker jag är human, kan själv inte tänka mig att lägga över 5tkr för en router.

  • Hej och tack! Kul med lite tips! Har själv mest använt de halvbilliga Asus-routrarna (kring 1000 kr-strecket) med lite varierande kvalitet. Men jag kan tänka mig att RT-AC88U säkert fungerar super. Framförallt om man behöver fler portar än de fyra som annars brukar vara standard :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Test: Netgear Orbi AX4200 (RBK752) - Mesh med Wi-Fi 6<i>Netgear Orbi AX4200 (RBK752)</i> är en snabb och stabil <i>Mesh</i>-lösning. Framförallt imponerar hastigheterna över <i>Wi-Fi 6</i>. Appen är rapp och smidig men det känns onödigt att så mycket funktionalitet gömts undan i det åldrade webbgränssnittet. Vill du trots allt åt ett lättanvänt, snabbt och framförallt stabilt <i>Mesh</i>-system med <i>Wi-Fi 6</i> är <i>Orbi AX4200</i> ändå ett riktigt bra alternativ. <br><br><i>Tillägg 2021-03-29: Trots att produkten som sådan är extremt kapabel måste jag ändå sänka betyget på grund av Netgears föråldrade support-system. Tidigare omdöme 4/5.</i> <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Netgear Orbi AX4200 (RBK752)</i><br/> Pris (2020-09-16): <i>5490kr</i> (Köp hos <a href="https://www.netonnet.se/Search?query=orbi" target="_blank">NetOnNet</a>) <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Stabilt nätverk</li> <li>Riktigt snabbt över Wi-Fi 6</li> <li>Mycket bra app för de funktioner som finns i den</li> <li>Inkluderingen av Bitdefender som säkerhetslösning</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Att endast erbjuda 90-dagars support är riktigt snålt (<a href="https://www.enkelteknik.se/mina-erfarenheter-av-netgears-support-system" target="_blank">läs mer</a>)</li> <li>Firmware och webbgränssnitt behöver en översyn</li> <li>Saknar föräldrakontroller (än så länge)</li> <li>Hade gärna sett fler portar på satellit-enheterna</li> <li>För högt pris för extra satelliter (3190 kr den 2020-09-21)</li> </ul> </td> </tr> </table>
Send this to a friend