Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Tillägg 2021-03-29: Ta gärna en titt på mina tankar kring Netgears support-system. Det ska tilläggas att jag inte upplevde några av de problem som beskrivs i den länkade posten med Nighthawk RAX200, däremot kan det vara värt att ta sig en funderare om inte 90-dagars support är lite väl i snålaste laget. Om något ändå skulle strula med produkten i fråga.

Nighthawk AX12 RAX200 är Netgears flaggskeppsrouter när det gäller både prestanda och funktion (bortsett från Mesh). Grundtanken med routern är så mycket bandbredd som möjligt till så många enheter som möjligt. Närmare bestämt åtta stycken dedikerade dataströmmar över två stycken 5GHz-band och fyra stycken över ett 2.4GHz-band. Tillsammans har dessa en teoretiskt maxhastighet på strax över 10 Gigabit per sekund.

Adderat finns även stöd för den relativt nya 802.11ax-standarden (eller Wi-Fi 6 som den oftare benämns). Något som bidrar både till bättre möjligheter att hantera fler enheter på nätverket samt teoriestiskt snabbare hastigheter gentemot Wi-Fi 5.

Design och byggkvalitet

Jag står fortfarande fast vid att Apples AirPort Extreme är en av de snyggaste routrarna som någonsin producerats. Av denna anledning har jag subjektivt väldigt svårt att se RAX200 som en särskilt tilltalande produkt rent designmässigt. Det Star Wars-inspirerade utseendet gör mig även lite konfunderad kring vilken målgrupp produkten faktiskt är skapad för. Men smak är ju extremt individuell så jag ska kanske inte klaga för mycket.

Netgear Nighthawk - RAX200 - Utseende - Fram
Det Star Wars-inspirerade utseendet hos RAX200 tilltalar säkerligen en stor pubilk. Dock inte undertecknad.

Något jag däremot tänker klaga på är byggkvaliteten när det kommer till de båda antennerna (vingarna på rymdskeppet). Vid leverans är dessa nedvikta och flippas lätt upp med hjälp av två små gångjärn i botten av varje vinge. Antennerna trycks därefter på plats utan några egentliga problem. Kruxet är att de bara hålls fast av sin egen vikt. Något som inte alls klingar väl med möjligheten att väggmontera routern. Så fort den placeras i vertikalt läge uppstår det glipor högst upp vid respektive vinge. Detta oavsett vilket håll routern placeras åt. Hur detta tagit sig genom designprocessen hos en router för nästan 5000 kronor ställer jag mig lite funderande till.

Netgear Nighthawk - RAX200 - Glipa - Antenner - Vingar
De båda vingarna, vilka innehåller routerns antenner, hade mått bra av någon form av klickmekanism för att hållas på plats i vertikalt läge. Nu bildas istället glipor i överkant vid båda vingarna när routern hänger på väggen.

Bortsett från vingarnas fästanordning är däremot själva routern av god kvalitet. Den är både tung och känns välbyggd. På baksidan hittar vi bortsett från på/av-knapp, strömkontakt och återställningsknapp fem stycken LAN-portar varav en har möjlighet till 2.5Gbp/s. Utöver detta finns även två stycken USB 3.0-portar samt en fysisk knapp för att stänga av eller kicka igång LED-lamporna i routern. En trevlig detalj.

Netgear Nighthawk - RAX200 - Baksida med portar - LAN
In- och utgångsalternativen hos RAX200 känns fullt tillräckliga för de flesta användningsområden.

En spännande detalj är även att routern har något så ovanligt som en fläkt mitt under perforeringen på ovansidan, gissningsvis avsedd att agera extra kylning vid tunga nätverksbelastningar. Under tiden jag använde routern noterade jag dock aldrig att fläkten, bortsett från några sekunder vid uppstarten, ens startade.

Installation

Själva installationen rekommenderar Netgear att man gör via appen som, precis som serien routern ingår i, också heter Nighthawk. Installationen i appen är ganska rättfram men inte riktigt så tydlig man skulle önska. T.ex. instruerar appen att man antingen kan installera routern manuellt alternativt scanna QR-koden på baksidan. Problemet här är bara att det inte finns någon QR-kod på baksidan av RAX200. Inte heller på undersidan. Faktiskt ingenstans. Tack och lov är den manuella installationen ganska simpel, men det ger oavsett ett lite halvfärdigt intryck.

Av någon anledning vägrade RAX200 även använda samma nätverksport från mitt Comhem-modem min tidigare router (också från Netgear) använde. När jag bytte port hoppade allt igång som det skulle. Underligt, men så var det. Jag önskar jag hade ett bra svar på varför det var så. Men det har jag dessvärre inte.

Funktionalitet och inställningar

Oavsett. När allt är konfigurerat och uppdaterat är det dock inga större konstigheter och det första som möter en är, tack och lov, ett riktigt stabilt Wi-Fi-nätverk. RAX200 är en Tri-band 4×4 MU-MIMO-router. Vilket kortfattat innebär att den har 4 sändare och 4 mottagare för respektive av de tre trådlösa nätverken (två stycken 5Ghz och ett 2.4Ghz). Detta möjliggör att routern samtidigt både kan skicka och ta emot data från fyra enheter per nätverk, istället för att behöva ställa enheterna på kö. Något som gör att information kan hanteras snabbare och anslutningar mot specifika enheter teoretiskt sett får ökad genomströmning. Kort sagt, det går snabbare. Framförallt om du har många enheter anslutna till ditt nätverk.

Nighthawk RAX200 - App - Funktioner

Funktionsmässigt är appen, precis som hos nyligen testade Netgears Orbi AX4200, lite av en besvikelse. Det som finns i appen, såsom en lista över anslutna enheter och möjlighet att aktivera gästnätverk, fungerar bra. Men majoriteten av funktionerna man förväntar sig av en router (och framförallt en router i denna prisklass) går endast att nå via webbgränssnittet (routerlogin.net).

Oavsett det handlar om enkel öppning av portar, reservering av IP-adresser eller att komma åt routerns inbyggda USB-funktioner för fildelning är man hänvisad till webbgränssnittet. Appen känns även något långsam och behöver ladda i ett par sekunder vid nästan varje sidbyte, något som inte var fallet med Orbi-appen hos AX4200.

För webbgränssnittet har jag återigen ungefär samma känslor som hos Orbi AX4200. I princip alla inställningar jag önskar finns representerade. Men upplägget är långt ifrån smidigt och dåligt markerade sektioner med egna rullister skapar mer förvirring än de underlättar. Tillsammans med en någotsånär översättning till svenska och en lite ologisk menystruktur ger detta ett halvfärdigt intryck. Något som hade varit okej hos en router för 500 kronor, men inte här.

Netgear Nighthawk RAX200 - Webbgränssnitt
Netgears webbgränssnitt må innehålla de flesta funktioner man kan önska. Däremot är det varken särskilt logiskt eller smidigt att använda.

Föräldrakontroller och virusskydd

Inkluderat med RAX200 finns möjlighet att aktivera föräldrakontroller via en bantad gratisvariant av Disney Circle. Gratistjänsten inkluderar filtrering av ålder och kategorier, möjlighet att pausa Internet i hushållet samt se historik över besökta webbsidor för respektive enhet ansluten till nätverket. Betalvarianten av Circle går loss på 55 kr/månad (eller 569 kr/år) och erbjuder lite fler funktioner såsom tidsinställningar för specifika tjänster, bättre översikt över vart tiden online spenderats med mera. Även om det inte är den kompletta Circle-tjänsten som ingår är det ändå välkommet med åtminstone en basversion.

Netgear Armor - Disney Circle - RAX200
Inkluderat med Netgear Nighthawk RAX200 finns en basversion av Disneys Circle-tjänst för föräldrakontroller samt en testperiod av Netgear Armor. En komplett tjänst för skydd mot virus, malware och annat otrevligt.

När det gäller skydd för virus och annat otyg inkluderas, precis som hos tidigare nämnda Orbi AX4200 (samt flertalet andra Netgear-routrar) en 30-dagars testversion av Netgears Armor-tjänst. Denna baseras på populära Bitdefender och skyddar efter att tjänsten aktiverats mot de – i virusväg – flesta av otrevligheterna på Internet. När de 30 dagarna är över är det dock en sedvanlig prenumerationstjänst som gäller för Netgear Armor. Som Netgear-användare får man första året en rabatt på 35 procent av årspriset (cirka 700 kr). Därefter är det fullpris som gäller. Här hade det kanske varit trevligt att fortsätta att erhålla rabatten så länge man använder Netgear-routern. Men det är oavsett trevligt att möjligheten att köra Bitdefender för hela nätverket direkt via routern åtminstone finns inkluderad.

Användning och hastigheter

Hur är det då att använda Netgear Nighthawk AX12 RAX200? Så länge man inte behöver in och pilla allt för mycket i inställningarna måste jag (som tidigare nämnt) säga att nätverket, eller rättare sagt de tre nätverken, routern skickar ut upplevs som extremt stabila. Något jag personligen värdesätter långt över hastighet. Angående att routern har möjlighet att använda tre separata nätverk ska det även påpekas att möjligheten finns att, utåt sett, slå ihop dem till ett och samma. Med detta alternativ väljer sedan routern själv vilka enheter som ska anslutas till vilket nätverk för att få så bra prestanda och spridning av enheterna som möjligt. Något som fungerar bra.

Netgear Nighthawk - RAX200 - Vingar - Hopfälld
Netgear Nighthawk RAX200 levereras med vingarna nedfällda.

Sett till täckning imponerar RAX200 framförallt över 2.4Ghz-bandet där signalen till och med lyckas ta sig genom en betongvägg med endast 15 Mbit/s-bortfall (från uppkopplingens utlovade 50 Mbit/s ner till cirka 35 Mbit/s). Enklare gipsväggar utgör i det närmaste inget hinder alls för routern och även enheter anslutna över 5Ghz-bandet bibehåller en god hastighet relativt långt ifrån routern. 5Ghz-bandet uppskattar i sedvanlig ordning däremot inte betongväggar vilka drar ned hastigheten rejält, från 50 Mbit/s till cirka 10 Mbit/s i mitt fall. Sammantaget lyckas dock routern bibehålla en mycket acceptabel hastighet i hela min lägenhet på cirka 100 kvm. Något man också bör förvänta sig från en router i denna prisklass.

Netgear Nighthawk - RAX200 - Test - Recension

Så hur var det då med Wi-Fi 6? Nu är ju inte fokus för Wi-Fi 6 endast ökad hastighet gentemot tidigare standarder, utan även att med ökad stabilitet ansluta flertalet enheter till ett nätverk. Då jag i nuläget endast har en enda rackarns enhet som stödjer Wi-Fi 6, min iPhone 11 Pro, kan jag inte uttala mig kring huruvida stabiliteten ökar i relation till antalet enheter som faktiskt använder tekniken.

Däremot kan jag absolut säga att Wi-Fi 6 ökar på hastigheten gentemot Wi-Fi 5. Dock skiljer det sig en del beroende på hur långt ifrån routern man befinner sig. Detta till trots är det riktigt trevligt att faktiskt börja närma sig trådlösa Gigabit-hastigheter, även om de än så länge är reserverade för relativt korta avstånd.

iPerf - Netgear RAX200 - Test - iPhone 11 Pro
Wi-Fi 6 över 5Ghz-bandet. Till vänster befinner sig telefonen cirka 10 meter från RAX200 medan siffran till höger är uppmätt precis bredvid routern.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Vill ha snabbast möjliga hastighet över största möjliga yta från en ensam router är Netgear Nighthawk RAX200 inte alls något dumt alternativ. Den är dock långt ifrån gratis och skulle utan tvekan må bra av en mer innehållsrik app samt ett uppdaterat webbgränssnitt. Ovanstående kan dock förlåtas en del när både hastighet och framförallt stabilitet är så pass bra som de är.

Tillägg 2021-03-29: Att endast erbjuda 90-dagars support (och därefter inga supportmöjligheter över huvud taget) är för snålt och tyvärr något som drar ned betyget av produkten en aning. Tidigare omdöme: 4/5.

Specifikationer:
Testad produkt: Netgear Nighthawk AX12 RAX200
Pris (2020-10-31): 4749 kr
+
  • Stabilt nätverk
  • Riktigt bra räckvidd
  • Tre separata nätverk och Wi-Fi 6 bådar för en framtidssäker produkt
  • Inbyggda föräldrakontroller via Circle
  • Att endast erbjuda 90-dagars support är riktigt snålt (läs mer)
  • Funktionsfattig app som stundtals är väldigt långsam
  • Åldrat webbgränssnitt
  • Subjektivt en riktigt underlig design
  • Något dyr sett till liknande produkter

2 kommentarer

  1. Sitter på en Netgear Nighthawk R7000 och har börjat se slutet på tjänsteperioden för den. Snubblade på ovanstående för 2995 kr och blev intresserad. Specsen och så ser ju bra ut och de flesta tester jag läst har även de hyllat den (om än något gammal nu, sep 22) och funderade på inköp. Har löst de flesta små problem jag haft med R7000 själv och aldrig behövt kontakta support, tack och lov. Men då jag även läste tillägget till texten och några övriga tankar kring deras usla support håller jag mig borta från Netgearprodukter i framtiden. Luktar det skunk är det förmodligen skunk. Tack för en annars bra recension. /Mats

    • Hej! Tack för kommentaren. Nu vet jag inte om support-systemet uppdateras något sedan jag skrev den texten, men det var i ärlighetens namn ingen särskilt kul upplevelse. Däremot är det så klart alltid möjligt att andra felaktigheter hanteras annorlunda och eventuellt leder till utbyte om det behövs etc. Routern som sådan är ju inte alls dum och visst fungerar den. Men förstår dina tankar helt och hållet! Och jag verkar inte vara den enda som har (hade) synpunkter på support-systemet.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
Vill ha snabbast möjliga hastighet över största möjliga yta från en ensam router är <i>Netgear Nighthawk RAX200</i> inte alls något dumt alternativ. Den är dock långt ifrån gratis och skulle utan tvekan må bra av en mer innehållsrik app samt ett uppdaterat webbgränssnitt. Ovanstående kan dock förlåtas en del när både hastighet och framförallt stabilitet är så pass bra som de är. <br><br> <i>Tillägg 2021-03-29: Att endast erbjuda 90-dagars support (och därefter inga supportmöjligheter över huvud taget) är för snålt och tyvärr något som drar ned betyget av produkten en aning. Tidigare omdöme: 4/5.</i> <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Netgear Nighthawk AX12 RAX200</i><br/> Pris (2020-10-31): <i>4749 kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Stabilt nätverk</li> <li>Riktigt bra räckvidd</li> <li>Tre separata nätverk och <i>Wi-Fi 6</i> bådar för en framtidssäker produkt</li> <li>Inbyggda föräldrakontroller via <i>Circle</i></li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Att endast erbjuda 90-dagars support är riktigt snålt (<a href="https://www.enkelteknik.se/mina-erfarenheter-av-netgears-support-system" target="_blank">läs mer</a>)</li> <li>Funktionsfattig app som stundtals är väldigt långsam</li> <li>Åldrat webbgränssnitt</li> <li>Subjektivt en riktigt underlig design</li> <li>Något dyr sett till liknande produkter</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 - Bästa Wi-Fi 6 routern?