Test: iPhone 11 Pro – Gör den skäl för sitt namn?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Vana trogen lanserade Apple ett gäng nya iPhone-modeller under hösten 2019. Några månader i efterhand kommer här mina tankar kring flaggskeppstelefonen, iPhone 11 Pro.

Under sin senaste Keynote i början av september 2019 offentliggjorde Apple inte mindre än tre nya telefoner – som dessutom lanserades i flertalet olika färger och med olika stora lagringsutrymmen. iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Max. Jag kommer här ta en närmare titt på iPhone 11 Pro som, tillsammans med iPhone 11 Pro Max, är den mer avancerade (eller åtminstone dyrare) av de tre telefonerna.

Design och pris

Framifrån är det i princip omöjligt att se skillnad på iPhone 11 Pro och föregångaren iPhone XS. Fliken högst upp finns kvar och sidoknapparna sitter på samma ställen. Skillnaderna, som vi snart kommer se inte är särskilt många, finns istället på in- respektive baksidan av telefonen. På iPhone 11 Pro (och Max) pryds baksidorna av en matt glasfinish till skillnad mot XS glatta yta. Den genomskinliga glasytan från XS har istället tillfallit den lite billigare telefonen i trion, iPhone 11.

iPhone 11 Pro - Tre kameror - Baksida
Den matta glasbaksidan på iPhone 11 Pro ger telefonen ett riktigt läckert utseende. Dock känns den snäppet lättare att repa jämfört baksidan på vanliga iPhone 11 som är i blankt glas.

Storleksmässigt skiljer sig de tre telefonerna på ett så underligt sätt att iPhone 11 Pro är minst med en 5.8 tum stor skärm. Därefter följer iPhone 11 med en skärmstorlek på 6.1 tum och störst är iPhone 11 Pro Max med sina 6.8 tum. Vill man ha den minsta telefonen får man alltså betala mer än för den snäppet större iPhone 11. Ett ganska intressant och förmodligen ekonomiskt smart drag av Apple då många användare, mig själv inräknat, vill ha en mindre telefon och nu också behöver betala extra för att få det. Detta även om man kanske inte är i behov av de extra funktionerna Pro-modellen erbjuder.

Tveksamma lanseringsmetoder till trots är iPhone 11 Pro en riktigt läcker telefon. Den upphöjda delen som huserar de tre kamerorna bidrar med sin blanka yta till att skapa ett väldigt premium utseende. Att metallisten runtom telefonen är av stål istället för aluminium som hos iPhone 11 bidrar även det till det lite mer exklusiva utseendet.

iPhone 11 Pro Framsida - Appar
Jämfört med iPhone XS känns det faktiskt att 11 Pro är lite större och tyngre. Även om det bara handlar om enstaka millimeter och ett tiotal gram. Att nå det bortre över hörnet kräver att greppet justeras.

Bortsett från att iPhone 11 Pro är några tiotal gram tyngre (188 mot 177) samt några millimeter större åt alla håll är skillnaderna i övrigt små mot XS. Den extra tyngden märks dock av vid vardaglig användning och iPhone 11 Pro är utan tvekan en ganska rejäl telefon. Prismässigt börjar iPhone 11 på 9 195 kr för varianten med 64 GB internminne. Vill man upp till nästa nivå med 128 GB (vilket nog många vill) börjar priserna istället på 9 795 kr. För en iPhone 11 Pro med 64 GB minne blir man av med 12 995 kr alternativt 14 895 kr för varianten med 256 GB (vilket är den jag testat här). iPhone 11 Pro Max är inte helt förvånande den dyraste av telefonerna och börjar på 14 295 kr för 64 GB internminne eller 16 195 kr för 256 GB.

Trevlig, men inte revolutionerande

Trots att telefonmarknaden fullkomligt exploderat det senaste decenniet och att smarta telefoner numera blivit standardinventarier hos de flesta människor har det mesta ändå sett ganska likartat ut sedan Apple släppte sin första iPhone för strax över tio år sedan. En touch-skärm. En kamera. En app-butik och en Internet-uppkoppling. Fantastiska uppgraderingar och tekniska framsteg till trots är det över lag lite svårt att känna sig uppspelt över nya telefoner.

Detta är sant även för iPhone 11 Pro (och 11 och Max med för den delen). Det mesta är helt enkelt sig likt. De förfiningar som görs mellan varje ny iPhone-modell är självklart riktigt trevliga och även i detta fall bra genomförda. Någon ny revolution likt den med Apples första mobiltelefon står dock ingen av produkterna i iPhone 11-uppställningen för.

Fantastiska kameror

Även om de inte är nyskapande betyder det inte att iPhone 11-serien helt saknar uppgraderingar. Den utan tvekan mest uppenbara skillnaden mot iPhone XS är som sagt de tre kamerorna hos iPhone 11 Pro och Pro Max. Två av kamerorna, en vidvinkelkamera och en ultravidvinkelkamera, återfinns även på den vanliga iPhone 11. Medan den tredje kameran, som är av telefototyp med en zoom på x2, är exklusiv för Pro och Pro Max. Sett till upplösning har samtliga kameror en upplösning på 12 megapixel samt möjlighet att spela in video i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Något som får anses ganska bra med dagens mått och mätt.

iPhone 11 Pro - Vidvinkel - Test
Vidvinkelkameran (som också finns på iPhone 11) gör att det går att få med en hel del mer av omgivningen jämfört med den vanliga kameran hos iPhone XS som tagit bilden.

Samtidigt som den tredje kameran utan tvekan skapar lite större möjligheter när det gäller att, med bibehållen bildkvalitet, komma närmare ett objekt tillför den – åtminstone för mig – inget gigantiskt mervärde. Men visst är det trevligt med lite faktisk zoom för ovanlighetens skull. Däremot är det väldigt tveksamt om den extra kameran motiverar ytterligare nästan 4000 kr på priset jämfört med iPhone 11.

Sett till bildkvalitet och funktioner är det däremot svårt att blunda för att Apple kommit långt i kamerautvecklingen. Så länge ljusförhållandena är hyfsat bra blir bilderna skarpa och riktigt trevliga att titta på. Detsamma gäller video. Det nya mörkerläget är även, trots en viss oskärpa och grynighet om man inte lyckas hålla telefonen någorlunda stilla, snudd på fantastiskt. Jämfört med min gamla iPhone SE är möjligheten att ta bilder i dålig belysning verkligen som dag och natt.

iPhone 11 Pro - Mörkerläge
Till vänster är mörkerläget aktiverat och telefonen behöver hållas relativt stilla i två sekunder för att samla in tillräckligt med ljus. Till höger är mörkerläget avstängt och bilden tas direkt.

Ultravidvinkelkameran ger även den en hel del nya möjligheter att få med mera av omgivningen. Sen uppstår visserligen en viss förvrängning av bilden jämfört med den vanliga kameran, men när ett brett synfält faktiskt behövs är det riktigt smidigt att ha den möjligheten, utan att behöva krångla med panoramaläget.

Något som heller inte ska förbises är att den främre kameran (selfie-kameran) äntligen är av exakt samma variant som på baksidan och har en upplösning på 12 megapixel. Den fixar även, precis som de andra kamerorna, att spela in video i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Något som gör hela 11-serien av iPhones till riktigt smidiga verktyg för videoinspelning – samtidigt som det går att se vad som faktiskt spelas in.

Skärm och pris hand i hand

Om inte den extra kameran hos Pro-modellerna motiverar en prisskillnad mot den vanliga iPhone 11 är det istället skärmen Apple rättfärdigar prisskillnaden med. Vilket känns lite mer vettigt. Skärmen hos iPhone 11 Pro och Max är, precis som hos föregångaren XS, av OLED-typ. Utan att bli alltför teknisk betyder detta att framförallt kontraster och färger är bättre än hos de mer vanligt förekommande LCD-skärmarna, som exempelvis iPhone 11 är bestyckad med.

iPhone 11 Pro - Recension - Test - Framsida
OLED-skärmen hos iPhone 11 Pro är utan tvekan det största argumentet för prisskillnaden mot den vanliga 11:an.

Skärmen hos iPhone 11 Pro har även en högre upplösning än den hos iPhone 11 (2436 x 1125 pixlar kontra 1792 x 828 pixlar). Detta resulterar att pixeltätheten (ppi) är högre hos Pro-varianten (458 ppi mot 326 ppi). Något som också påverkas av att skärmen hos iPhone 11, som tidigare nämnt, är lite större än hos Pro-modellen.

Högre pixeltäthet skapar kortfattat en mer detaljrik bild och visst är skärmen hos iPhone 11 Pro bättre än hos iPhone 11. Däremot upplever jag inte skillnaden som enorm på något sätt och även om svärtan och kontrasten utan tvekan är bättre hos Pro-modellen är ändå LCD-skärmen hos iPhone 11 riktigt bra – trots att upplösningen är lägre och skärmen är större.

Ingen skillnad i prestanda

Prestandamässigt skiljer det i övrigt nästan ingenting alls mellan iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max. Alla tre telefoner använder Apples nya A13 Bionic-chip. Alla har trådlös laddning. Alla är IP68-klassade och bortsett från den extra kameran på 11 Pro och Pro Max är det samma kameror i samtliga modeller (både fram och bak).

Batteritiden är på pappret en timma bättre hos iPhone 11 Pro (18 timmar) jämfört med iPhone 11 (17 timmar) medan iPhone 11 Pro Max ska klara upp till 20 timmars användning. Efter några veckor med iPhone 11 Pro får jag i regel ut nästan två dagars ganska intensiv användning innan batteriet ger med sig. Vilket får anses vara godkänt.

iPhone 11 Pro - Kameror - Baksida
Den upphöjda delen som inhyser de tre kamerorna må vara läcker, tyvärr fullkomligt älskar den fingeravtryck. Notera även hur baksidan på iPhone 11 Pro är i två lager vilket ger Apple-logotypen en ganska intressant (och även lite svårfokuserad) 3D-effekt.

Annars är det mesta som sagt sig likt. iOS är i skrivande stund uppe i version 13.3 och fungerar, precis som i tidigare versioner, utan några större problem (även om den initiala releasen av iOS 13 brottades med några små irritationsmoment).

Den bästa iPhone någonsin, som vanligt

Precis som Apples VD Tim Cook alltid påvisar är iPhone 11 Pro den bästa iPhone-modellen någonsin. Konstigt vore väl annat. Det är som det brukar vara. Nytt år. Ny iPhone med några uppgraderingar för att hålla intresset uppe. Det är varken extremt bra eller extremt dåligt. Det mest är.

Varför släppte jag då min gamla trotjänare iPhone SE och köpte mig en iPhone 11 Pro? Dels ville jag verkligen ha en riktigt bra kamera. Dels ville jag ha en så liten telefon som möjligt. Något som, tyvärr, gör att iPhone 11 Pro egentligen är den enda modellen att välja på. Hade den vanliga 11:an varit i samma storlek som Pro hade jag utan tvekan valt den istället.

Lömsk strategi från Apples sida eller inte är jag dock nöjd med min iPhone 11 Pro och framförallt kameran är guld värd. Flytet i telefonen är även fantastiskt bra och det nya processorchippet är utan tvekan en uppgradering. Däremot är telefonen, precis som alla Apples telefoner bortsett från iPhone (1), som sagt inte någon revolutionerande teknisk pryl. Det är den senaste iPhone-modellen och det är den bästa iPhone-modellen. Men konstigt vore som sagt något annat.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Ska du köpa en ny iPhone och inte bryr dig nämnvärt om storleken, köp iPhone 11 istället. Vill du ha möjligheten att zooma (lite), kräver OLED-skärm eller vill ha den minsta möjliga men samtidigt nyaste iPhone-modellen blir det en Pro oavsett du vill eller inte.

Specifikationer
Testad produkt: Apple iPhone 11 Pro 256 GB (Rymdgrå)
Pris: 13 990 kr (2020-01-08)
Köp iPhone 11 hos Dustinhome.se
+
  • Samtliga fyra kameror är riktigt bra
  • Läcker premiumdesign
  • OLED är alltid OLED
-
  • Lömsk (men lyckad) prissättningsstrategi från Apple
  • Inte många nyheter från iPhone XS

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Ska du köpa en ny <i>iPhone</i> och inte bryr dig nämnvärt om storleken, köp <i>iPhone 11</i> istället. Vill du ha möjligheten att zooma (lite), kräver <i>OLED</i>-skärm eller vill ha den minsta möjliga men samtidigt nyaste <i>iPhone</i>-modellen blir det en <i>Pro</i> oavsett du vill eller inte.<br/><br/> <b>Specifikationer</b> <br/>Testad produkt: <i>Apple iPhone 11 Pro 256 GB (Rymdgrå) </i> <br/>Pris: <i>13 990 kr (2020-01-08)</i> <br/><a href="https://tc.tradetracker.net/?c=12847&m=12&a=262358&u=%2Fgroup%2Fhardvara%2Ftelefoner-gps%2Fsmartphones%2Fiphone%2F%3Fiphonemodel%3Diphone-11%2Biphone-11-pro-max" target="_blank" rel="nofollow">Köp iPhone 11 hos Dustinhome.se</a> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Samtliga fyra kameror är riktigt bra</li> <li>Läcker premiumdesign</li> <li>OLED är alltid OLED</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Lömsk (men lyckad) prissättningsstrategi från <i>Apple</i></li> <li>Inte många nyheter från <i>iPhone XS</i></li> </ul> </td> </tr> </table>Test: iPhone 11 Pro - Gör den skäl för sitt namn?