Test: BlackShark V2 Pro (2023) – Trådlös spelfrihet

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Att lyckas hitta ett riktigt bra, trådlöst headset med fokus på spel är inte det lättaste. Med 2023 års utgåva av BlackShark V2 Pro 2023 visar Razer däremot vart skåpet ska stå.

Den första varianten av BlackShark V2 Pro, som lanserades under 2020, fick ett relativt bra mottagande. Allt var dock inte helt perfekt och headsetet fick en del kritik både för mikrofonen samt att ljudet kunde upplevas lite obalanserat. Med 2023 års variant har Razer verkligen fokuserat på den tidigare kritiken och försökt förbättra headset på i stort sett samtliga punkter. Något som givit resultat. Det är inte perfekt. Men det är förbaskat bra. Om än också förhållandevis dyrt.

Ordentligt så det förslår

Utåt sett påminner BlackShark V2 Pro (2023) i det närmaste om ett par rätt ordentliga hörselkåpor (helikopterpilot?). Vilket garanterat är negativt om du vill åt ett litet och smidigt headset. Är det istället något mer inneslutande och bastant du är på jakt efter har du kommit helt rätt. Kul här är att viken är hyfsat låga 320 gram. Vilket gör att headsetet trots allt känns rätt litet när det väl sitter på huvudet.

Razer BlackShark V2 Pro 2023 - Design
Jag må se ledsen ut. Men det är troligen bara vädrets fel. För inte är det BlackShark V2 Pros i alla fall.

Storleksjustering sköts via de små metallbyglarna som sträcker sig från respektive hörselkåpa. En lösning som fungerar riktigt smidigt, men det ska noteras att hörlurarna inte bibehåller sin storleksjustering när man tar av dem. Jag har däremot inget upplevt några problem med detta då de är så pass lätta att justera tillbaka så snart man hänger på dem på huvudet igen.

Hela headsetet sitter skönt mot området kring öronen och toppen av huvudet och skapar ovanligt lite obehag, även vid längre sessioner. Visserligen subjektivt beroende på huvud och öronstorlek, men ändå.

Razer BlackShark V2 Pro 2023 - Knappar - Kontakt
Nog för att de flesta delarna är av plast. Men det är rätt trevlig plast.

De flesta kontrollmöjligheterna finns på den vänstra kåpan där vi hittar ett volymreglage, 3.5 mm-porten för inkoppling av mikrofonen, en USB-C-kontakt för laddning, en strömknapp samt en mute-knapp för mikrofonen. Det finns också en ensam knapp på den högra kåpan. Denna är lite av en multiknapp beroende på hur man trycker ned den. Antingen kan man med ett vanligt tryck växla mellan equalizer-profilerna i Razers Synapse-mjukvara. Ett dubbeltryck skiftar trådlös teknik (mellan 2,4 GHz och Bluetooth) och en längre nedhållning av knappen hoppar mellan de olika menyerna i Synapse-programvaran (om man vill göra det ”on-the-fly”).

Inkoppling och kompabilitet

Värt att notera med BlackShark V2 Pro 2023 att det inte längre finns någon möjlighet att koppla in headsetet via 3.5 mm-kontakt. Något som var möjligt på den tidigare versionen. Trevligt nog har 2023-versionen, som nyss hintat, istället fått sig tilldelat Bluetooth-teknik för den som önskar ansluta headsetet till exempelvis en telefon.

Annars sköts inkopplingen via en klassisk 2,4 GHz USB (A)-mottagare. Med i förpackningen följer också en 1,5 meter lång laddningskabel i formatet USB-A till USB-C samt en förlängningskabel på ytterligare 1,5 meter (USB-A till USB-A). Här är det också dags att nämna en av de stora uppgraderingarna från den tidigare versionen av headsetet; batteritiden. För denna har Razer tagit i från tårna och gått upp rejält från de tidigare 24 timmarna till hela 70 timmar på en laddning. Riktigt bra!

Razer BlackShark V2 Pro 2023 - Tillbehör
En godkänd uppsättning tillbehör. Men en 3.5 mm-kontakt hade varit extra trevligt.

Sett till kompatibilitet är det, bortsett från Bluetooth-kopplingen till exempelvis mobiltelefoner, PlayStation och PC som gäller. Båda alternativen kräver också att den lilla USB-mottagaren kopplas in. Något som dock är relativt smärtfritt, även om du vill använda headsetet och växla mellan de båda alternativen.

Att komma igång är superenkelt och kräver i princip bara att man pluggar in USB-mottagaren i datorn, varpå installationen av Razers Synapse-mjukvara går igång automatiskt (mer om denna snart). För användning med PlayStation 5 är det samma sak, men med skillnaden att det inte går att justera ljudprofiler direkt på konsolen. Något som istället behöver göras via nyss nämnda mjukvara.

Inställningsmöjligheter och ljudkvalitet

Har du inte tidigare använt Razer Synapse är det lätt att bli överväldigad av alla olika alternativ som finns att välja på. Det allra viktigaste i fallet med BlackShart V2 Pro är utan tevekan equalizer-delen av programmet. Här finns det redan från början ett gäng förinställda ljudprofiler att välja mellan. Min rekommendation är dock att ta en ordentlig titt på dessa och även testa att skapa egna för att få till ett ljudläge du själv föredrar. Jämfört med första versionen av headsetet fixar 2023 års-utgåvan att spara konfigurerade ljudprofiler direkt på själva headsetet. Vilket gör att ljudinställningarna följer med när du exempelvis tar ut USB-mottagaren och flyttar den till din PS5 istället. Smidigt!

Razer Synapse - BlackShark V2 Pro 2023
Det gäller att testa sig fram till de bästa inställningarna för ljudet.

Ljudet är annars aningens platt direkt ut ur kartongen. Men med hjälp av equalizern går det faktiskt att få till en ovanligt trevlig ljudbild. En ljudbild som dessutom lätt går att justera direkt från headsetet baserat på vilket spel du spelar för stunden. Eller vilken musik du lyssnar på etc. Efter en kort sväng i inställningarna låter faktiskt headsetet riktigt, riktigt bra. Oavsett användningsområde. Möjlighet till något mer bas hade varit trevligt, men det är absolut ingen katastrof. Materialet i kåporna isolerar också ovanligt effektivt samtidigt som det på något sätt ändå låter öronen andas.

Razer BlackShark V2 Pro 2023 - Öronkuddar
Öronkåporna hos Razer BlackShark V2 Pro 2023 ligger ovanligt trevligt mot huvudet.

Utöver välljudandet har jag heller inte upplevt några problem med latens eller fördröjning av ljudet. Utan allt känns rappt, detaljrikt och okonstlat.

Mikrofonkvalitet

Bortsett från batteritid är det mikrofonen som fått sig en ordentlig uppgradering i och med BlackShark V2 Pro 2023. Det handlar fortfarande om en justerbar boom-lösning där mikrofonen kan kopplas in och ur från själva headsetet via en vanligt 3.5 mm-kontakt.  Personligen är jag inget jättefan av denna typ av fästanordning utan ser hellre att man kan fälla hela mikrofonen bakåt eller skjuta in den i ena kåpan när den inte används.

I nuläget kan mikrofonarmen kännas något i vägen de stunder man inte använder pratar i headsetet och att behöva knäppa loss hela mikrofonen varje gång den inte ska användas blir snabbt tröttsamt. Väl värt att nämna är dock att mikrofonarmen är precis lagom flexibel och lätt att justera. Den stannar också på plats där man lämnar den.

Razer BlackShark V2 Pro 2023 - Mikrofon
Vill man går det alldeles utmärkt att bara slita loss mikrofonen från headsetet. Även puffskyddet går att ploppa av om man vill det.

För de stunder mikrofonen faktiskt används har jag däremot bara positiva saker att säga. Faktum är att detta troligen är det bästa ljud jag någonsin hört från en medföljande headset-mikrofon. Allt låter klart och tydligt och bakgrundssurr elimineras effektivt. Det är inte riktigt på samma nivå som en extern mikrofon, men ovanligt nära. Pop-filtret är därtill löstagbart om man känner att det är i vägen. Nu har mikrofonen också ett internt filter av samma variant, så det går faktiskt alldeles utmärkt att använda mikrofonen utan det externa filtret om man önskar.

Vem ska köpa Razer BlackShark V2 Pro (2023)?

Om du har både en PC och en PlayStation 5 och vill ha ett headset du lätt kan flytta mellan de båda enheterna är BlackShark V2 Pro 2023 ett riktigt bra alternativ. Visst, 2 289 kr är mycket pengar och det finns absolut billigare headsets som också har fullgott ljud.

Vad du däremot får med den senaste versionen av BlackShark V2 Pro är inte bara bra ljud. Du får även en exceptionellt bra mikrofon, 70 timmars batteritid (med snabbladdningsfunktion) samt möjlighet till Bluetooth-inkoppling. Allt förpackat i en riktigt trevligt designad produkt. Åtminstone för dig som vill åt ett lite större trådlöst headset, att använda till allt från spelande till musik.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Om du är villig att lägga nästan 2 500 kr på ett headset som fungerar utmärkt med både PC och PlayStation 5 är Razer Blackshark V2 Pro ett av de bättre alternativen just nu. Kanske till och med det bästa. Framförallt om du föredrar ett headset modell lite större.

Specifikationer:
Testad produkt: Razer BlackShark V2 Pro (2023)
Pris: 2 289 kr (2023-12-20)
+
  • Lätt och smidigt
  • Riktigt bra ljud
  • Ovanligt bra mikrofonljud
  • Ordentlig batteritid (70 timmar)
  • Ljudlägena sparas direkt i headsetet
  • Ingen 3.5 mm-inkoppling
  • Mikrofonarmen kan upplevas i vägen när den inte används
  • Saknar lite basljud

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Om du är villig att lägga nästan 2 500 kr på ett headset som fungerar utmärkt med både <i>PC</i> och <i>PlayStation 5</i> är <i>Razer Blackshark V2 Pro</i> ett av de bättre alternativen just nu. Kanske till och med det bästa. Framförallt om du föredrar ett headset modell lite större. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Razer BlackShark V2 Pro (2023)</i><br/> Pris: <i>2 289 kr (2023-12-20)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Lätt och smidigt</li> <li>Riktigt bra ljud</li> <li>Ovanligt bra mikrofonljud</li> <li>Ordentlig batteritid (70 timmar)</li> <li>Ljudlägena sparas direkt i headsetet</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ingen 3.5 mm-inkoppling</li> <li>Mikrofonarmen kan upplevas i vägen när den inte används</li> <li>Saknar lite basljud</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: BlackShark V2 Pro (2023) - Trådlös spelfrihet