JBL har ju producerat ljudalstrande produkter sedan urminnes tider. Om man ger dem 499 kr och förväntar sig ett helt okej gaming-headset tillbaka, får man det då?
JBL:s Quantum-serie av headsets för dator och spelkonsoler börjar med enklast möjliga JBL Quantum 100 (349 kr). För att sedan ta steget upp till Quantum 200 (499 kr) som jag tagit en närmare titt på här. Serien fortsätter därefter med Quantum 350 (990 kr) som är ett trådlöst headset och Quantum 400 (829 kr) som lägger till diverse extrafunktioner såsom USB-inkoppling och surround-ljud.
Quantum 200 har placeringsmässigt alltså möjligheten att vara en ganska mitemellan-modell för dig som kanske inte behöver det allra vassaste ljudet men ändå vill ha ett okej headset. Faktum är att detta också överensstämmer ganska bra med vad man faktiskt får.
Utsidan och inkoppling
JBL Quantum fixar, på pappret, att kopplas in till det mesta. Både PC– och Mac-datorer, PlayStation (alla modeller), Xbox (alla modeller) samt Nintendo Switch och mobiltelefoner. På datorsidan är det enda som krävs att din maskin antingen har separata 3.5 mm- in och utgångar för ljud och mikrofon alternativt en ensam 3.5 mm-kontakt med stöd för både ljud och mikrofon. Med i kartongen följer i kabelväg en förgrening mellan just headsetets 3.5 mm-kontakt till en dubbel dito.

Headset i prisklassen 500 kr brukar i regel vara något åt det plastigare hållet när det kommer till den övergripande kvalitetskänslan. Vilket stämmer även för Quantum 200. Det är inte katastrof på något sätt och headsetet känns inte rangligt eller överdrivet skört. Men lite knakigt är det.
På ena kåpan finns ett snurreglage för volym, medan resterande inställningar (t.ex. för mikrofonljud) behöver göras direkt i den enhet headsetet kopplas till. Mikrofonen är av nedfällbar typ och stängs av automatiskt när den är i uppfällt läge. En lösning som fungerar bra. Att positionera mikrofonen lagom nära munnen är heller inga problem då den går att vrida nästan hur som helst. Den håller dessutom sitt inställda läge utan att protestera.

Komfort
Trots att headsetet som sagt består av en del hårdplast är det däremot inget man tänker speciellt mycket på när det väl sitter på plats på huvudet. Här har JBL faktiskt lyckats riktigt bra och även om jag personligen föredrar mindre hörlurar är det svårt att säga något annat än att komforten överlag är helt okej.

Huvudbandet är vadderat där det ska vara och skummaterialet i de båda kåporna är lagom mjukt. Något som gör att öronen inte belastas onödigt mycket utan istället vilar ganska skönt innanför kåporna. Ska jag anmärka på något är det att trycket efter ett tag blir något hårt framemot tinningarna. Gissningsvis ger detta troligen med sig när elasticiteten i bygeln utökats efter en tids användning.
Ljudkvalitet i kåpor och från mikrofon
Hur låter det då? Faktiskt förvånansvärt bra! Den övergripande ljudbilden är framförallt väldigt klar och tydlig, både vid musik och spel och basen är därtill helt okej. Ska man klaga på något är det att ljudet ibland kan få en ton åt det lite dovare hållet. Här beror det givetvis lite på vilka preferenser man har och vad man faktiskt är ute efter. Personligen skulle jag säga att som datorheadset för 500 kr är detta ganska spot-on vad man kan förvänta sig i ljudväg. Kanske till och med något i överkant.
Ljudet från den inbyggda mikrofonen är dugligt när det kommer till att prata med kompisarna under online-spelandet. Men där tar i stort sett användningsområdena slut. Vill du spela in videor eller göra någon form av produktion skulle jag absolut rekommendera att investera i en extern bordsmikrofon som komplement, t.ex. någon av varianterna i Logitechs Blue-serie som alla är vettigt prissatta sett till vad man får.

Irriterande fortplantning av kabelljud
Det enda riktiga klagomålet jag har gällande headsetet är faktumet att den relativt plastiga designen, och då framförallt i kåporna, verkligen gillar att förstärka minsta lilla ljud som uppstår när något rör vid dem. Ett fenomen som går att leva med när det kommer till mindre saker, såsom att röra vid volymkontrollen på ena kåpan för att justera ljudet. Det är däremot irriterande när man rör på sig och ljudet från när kabeln förstärks ordentligt på grund av materialvalet i kåporna.
Det går givetvis att komma runt ovanstående genom att inte röra på sig allt för mycket när man sitter med headsetet på och efter någon dags användning tänker man absolut mindre på ljuden som uppstår. Men det är ändå värt att nämna samt att ta i beaktning inför ett eventuellt köp.