Test: JBL Quantum 200 – Rätt billigt, rätt bra

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

JBL har ju producerat ljudalstrande produkter sedan urminnes tider. Om man ger dem 499 kr och förväntar sig ett helt okej gaming-headset tillbaka, får man det då?

JBL:s Quantum-serie av headsets för dator och spelkonsoler börjar med enklast möjliga JBL Quantum 100 (349 kr). För att sedan ta steget upp till Quantum 200 (499 kr) som jag tagit en närmare titt på här. Serien fortsätter därefter med Quantum 350 (990 kr) som är ett trådlöst headset och Quantum 400 (829 kr) som lägger till diverse extrafunktioner såsom USB-inkoppling och surround-ljud.

Quantum 200 har placeringsmässigt alltså möjligheten att vara en ganska mitemellan-modell för dig som kanske inte behöver det allra vassaste ljudet men ändå vill ha ett okej headset. Faktum är att detta också överensstämmer ganska bra med vad man faktiskt får.

Utsidan och inkoppling

JBL Quantum fixar, på pappret, att kopplas in till det mesta. Både PC– och Mac-datorer, PlayStation (alla modeller), Xbox (alla modeller) samt Nintendo Switch och mobiltelefoner. På datorsidan är det enda som krävs att din maskin antingen har separata 3.5 mm- in och utgångar för ljud och mikrofon alternativt en ensam 3.5 mm-kontakt med stöd för både ljud och mikrofon. Med i kartongen följer i kabelväg en förgrening mellan just headsetets 3.5 mm-kontakt till en dubbel dito.

JBL Quantum 200 - Med i förpackningen
Förpackningens innehåll är ganska sparsmakat. Tack och lov behövs inte så mycket mer än detta för att koppla in JBL Quantum 200 till de flesta enheter.

Headset i prisklassen 500 kr brukar i regel vara något åt det plastigare hållet när det kommer till den övergripande kvalitetskänslan. Vilket stämmer även för Quantum 200. Det är inte katastrof på något sätt och headsetet känns inte rangligt eller överdrivet skört. Men lite knakigt är det.

På ena kåpan finns ett snurreglage för volym, medan resterande inställningar (t.ex. för mikrofonljud) behöver göras direkt i den enhet headsetet kopplas till. Mikrofonen är av nedfällbar typ och stängs av automatiskt när den är i uppfällt läge. En lösning som fungerar bra. Att positionera mikrofonen lagom nära munnen är heller inga problem då den går att vrida nästan hur som helst. Den håller dessutom sitt inställda läge utan att protestera.

JBL Quantum 200 - Headset - Sida - Volymkontroll
Kontrollmöjligheterna är begränsade till ett volymreglage. Ett separat för mikrofonljudet hade varit trevligt. Men man kan inte få allt.

Komfort

Trots att headsetet som sagt består av en del hårdplast är det däremot inget man tänker speciellt mycket på när det väl sitter på plats på huvudet. Här har JBL faktiskt lyckats riktigt bra och även om jag personligen föredrar mindre hörlurar är det svårt att säga något annat än att komforten överlag är helt okej.

JBL Quantum 200 - Kåpor - Mjuka
Komforten är överlag bra hos JBL Quantum 200. Något som mycket kan tillskrivas med riktigt mjuka kåporna.

Huvudbandet är vadderat där det ska vara och skummaterialet i de båda kåporna är lagom mjukt. Något som gör att öronen inte belastas onödigt mycket utan istället vilar ganska skönt innanför kåporna. Ska jag anmärka på något är det att trycket efter ett tag blir något hårt framemot tinningarna. Gissningsvis ger detta troligen med sig när elasticiteten i bygeln utökats efter en tids användning.

Ljudkvalitet i kåpor och från mikrofon

Hur låter det då? Faktiskt förvånansvärt bra! Den övergripande ljudbilden är framförallt väldigt klar och tydlig, både vid musik och spel och basen är därtill helt okej. Ska man klaga på något är det att ljudet ibland kan få en ton åt det lite dovare hållet. Här beror det givetvis lite på vilka preferenser man har och vad man faktiskt är ute efter. Personligen skulle jag säga att som datorheadset för 500 kr är detta ganska spot-on vad man kan förvänta sig i ljudväg. Kanske till och med något i överkant.

Ljudet från den inbyggda mikrofonen är dugligt när det kommer till att prata med kompisarna under online-spelandet. Men där tar i stort sett användningsområdena slut. Vill du spela in videor eller göra någon form av produktion skulle jag absolut rekommendera att investera i en extern bordsmikrofon som komplement, t.ex. någon av varianterna i Logitechs Blue-serie som alla är vettigt prissatta sett till vad man får.

JBL Quantum 200 - Mikrofon - Recension - Test
Ljudet som tas upp av den inbyggda mikrofonen är inget att hänga i granen. Däremot är det utan tvekan okej för vanligt online-spelande.

Irriterande fortplantning av kabelljud

Det enda riktiga klagomålet jag har gällande headsetet är faktumet att den relativt plastiga designen, och då framförallt i kåporna, verkligen gillar att förstärka minsta lilla ljud som uppstår när något rör vid dem. Ett fenomen som går att leva med när det kommer till mindre saker, såsom att röra vid volymkontrollen på ena kåpan för att justera ljudet. Det är däremot irriterande när man rör på sig och ljudet från när kabeln förstärks ordentligt på grund av materialvalet i kåporna.

Det går givetvis att komma runt ovanstående genom att inte röra på sig allt för mycket när man sitter med headsetet på och efter någon dags användning tänker man absolut mindre på ljuden som uppstår. Men det är ändå värt att nämna samt att ta i beaktning inför ett eventuellt köp.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Bortsett från att plastmaterialet i de båda kåporna gillar att förstärka ljud från framförallt kabelrörelser är JBL Quantum 200 ett helt okej headset för priset. Jag skulle till och med säga att det nog är svårt att hitta något bättre för under 500 kr. Framförallt om man ser till mångsidigheten för inkoppling och ljudkvalitén överlag. Vill man ha märkbart bättre ljud och materialkvalitet är det troligen till Kingstons HyperX Cloud II man får gå upp. Men där är priset också nästan det dubbla.

Specifikationer:
Testad produkt: JBL Quantum 200
Pris: 490 kr (2022-09-02)
+
  • Överlag bra ljud för pengarna
  • Goda inkopplingsmöjligheter
  • Sitter skönt
  • Ljud från kabeln fortplantar sig i kåporna
  • Mikrofonen är bara precis godkänd

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.
Bortsett från att plastmaterialet i de båda kåporna gillar att förstärka ljud från framförallt kabelrörelser är <i>JBL Quantum 200</i> ett helt okej headset för priset. Jag skulle till och med säga att det nog är svårt att hitta något bättre för under 500 kr. Framförallt om man ser till mångsidigheten för inkoppling och ljudkvalitén överlag. Vill man ha märkbart bättre ljud och materialkvalitet är det troligen till <a href="https://www.kjell.com/se/varumarken/kingston/tv-spel-gaming/gaming-headsets/kingston-hyperx-cloud-ii-gaming-headset-p61420" target="_blank">Kingstons HyperX Cloud II</a> man får gå upp. Men där är priset också nästan det dubbla. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>JBL Quantum 200</i><br/> Pris: <i>490 kr (2022-09-02)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Överlag bra ljud för pengarna</li> <li>Goda inkopplingsmöjligheter</i></li> <li>Sitter skönt</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ljud från kabeln fortplantar sig i kåporna</li> <li>Mikrofonen är bara precis godkänd</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: JBL Quantum 200 - Rätt billigt, rätt bra