Recension: Razer Viper V3 HyperSpeed – Ett lätt alternativ

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Om du vill åt en hyfsat lättviktig gaming-mus i trådlöst format är Razers Viper V3 HyperSpeed ett utmärkt alternativ. Åtminstone om du inte är alltför kräsen.

Först och främst är jag fullt medveten om att jag är väldigt sen på bollen här då Viper V3 HyperSpeed lanserades redan mot slutet av förra året. Men då jag fick möjlighet att testa den och det fortfarande är en aktuell modell kändes ett test ändå på sin plats.

Vid en första anblick är det inte helt lätt att skilja på alla Razers olika möss och i ärlighetens namn är skillnaderna inte alltid enorma. Viper V3 HyperSpeed är i mångt och mycket en något nedbantad version av storebror Viper V3 Pro (som dock lanserades efter HyperSpeed) och även om utseendet är extremt likvärdigt de båda mössen emellan finns det givetvis en del skillnader.

Razer V3 Viper HyperSpeed - Design
Visst sjutton har den ändå lite attityd.

Bortsett från att Viper V3 Pro kostar ungefär det dubbla gentemot Viper V3 HyperSpeeds 949 kr har den tidigare begåvats med Razers Pro Gen-2-sensor mot Pro 30K-sensorn hos V3 HyperSpeed. En skillnad i sensorupplösning på 35 000 mot 30 000 hos V3 HyperSpeed.

Den andra stora skillnaden är att V3 Pro, genom Razers HyperPolling-dongle (som köps separat), har stöd för en pollingfrekvens på hela 8000 Hz. Alltså att den läser av underlaget upp till 8000 gånger per sekund. Här stannar V3 HyperSpeed på fortfarande löjligt snabba 4000 Hz via samma dongel. Vilket får anses fullt godkänt. Speciellt med tanke på priset. Viper V3 Pro har också ett inbyggt laddningsbart batteri medan V3 HyperSpeed får nöja sig med ett vanligt AA-batteri.

Trevlig, lättanvänd design

Med någon form av placering i Razer-djungeln ur vägen är det inget snack om att Viper V3 HyperSpeed är en rätt trevlig datormus. Vikten med batteriet monterat är cirka 82 gram och även om V3 Pro med sina 54 gram absolut väger mindre upplever jag ändå V3 HyperSpeed lättare än vad den faktiskt är. Åtminstone så länge den ligger kvar på musmattan. Vid de tillfällen man faktiskt lyfter musen är den något högre vikten ändå kännbar. Något som eventuellt kan irritera om man absolut vill åt en så lätt mus som möjligt.

Razer Viper V3 HyperSpeed - Design
Designen är det verkligen inget fel på.

Designen är annars ganska diskret med en slät yta som är förhållandevis greppbar och lätt att hålla i, så länge man är okej med en klogreppsmus i övrigt. Materialet är givetvis plast, men byggkvalitén inger ändå en godkänd kvalitetskänsla.

Sett till knappantal har Viper V3 HyperSpeed sex stycken sådana. Bortsett från de vanliga vänster- och högerklicksknapparna finns två sidoknappar, en knapp uppepå för att justera DPI-nivå samt ett klickbart scrollhjul. På undersidan finns också en batterilucka som extraknäcker som förvaring åt den inkluderade USB-dongeln om man skulle vara på språng. Gällande USB-dongeln mäktar den med en maximal polling-frekvens av lite mer moderata 1000 Hz. Värt att förtydliga är också att musen kräver den medföljande dongeln eller annan kompatibel Razer-dongel för att fungera då det endast är anslutning över 2.4 GHz-bandet som erbjuds. Alltså ingen Bluetooth här.

Razer Viper V3 Hyperspeed - USB
Under batteriet som nås via den lilla luckan på undersidan finns ett inbyggt förvaringsfack för den medföljande USB-mottagaren. Smidigt!

För de två huvudknapparna använder Viper V3 HyperSpeed Razers egna, mekaniska Gen-2-brytare som enligt egen utsago fungerar utmärkt och därtill har ett tydligt, men ändå ganska bekvämt och lite dovt dunsande, klickljud. Inte för högt, men det finns där. Ska man anmärka på något är det att kraften som krävs för att trycka ner knapparna är något högre jämfört med de nyare Gen 3-brytarna. Vilket för min del inte påverkar ett dugg, men som garanterat kan vara en dealbreaker för den som verkligen behöver snabbast möjliga klickrespons.

Mjukvara och användning

Om man inte orkar med massa extra programvara går det alldeles utmärkt att bara plugga in USB-dongeln och använda Viper V3 HyperSpeed direkt ur förpackningen. Vill man däremot ha full kontroll över mappning av knappar, DPI-justeringssteg och kunna bestämma mer precis t.ex. när sensorn slutar läsa av vid de tillfällen musen lyfts är det via Razers Synapse 3-mjukvara dessa inställningar görs. Synapse fungerar, som vanligt, okej. Men är stundtals lite segarbetat.

Razer - Synapse - V3 Viper
I Razer Synapse går det att justera det mesta. Sedan kunde programmet absolut varit snabbare och smidigare att använda.

Batteritiden hos Viper V3 HyperSpeed är specificerad upp till 280 timmar på ett AA-batteri så länge den medföljande dongeln används. Kopplar du musen till Razers HyperPolling-dongel får du istället ut cirka 75 timmars användning på ett batteri. Godkänt, men här gör sig absolut faktumet att musen inte har något inbyggt laddningsbart batteri påmind.

Razer Synapse - V3 Viper - HyperSpeed
Givetvis går det också att ”mappa” om knapparna så som man känner passar en bäst.

Ska jag anmärka på något gällande batteriet är det att jag gärna hade sett en tydligare indikator på när strömmen började sina. Nu finns det visserligen en liten LED-diod på den främre ovansidan som via färg indikerar kvarvarande batteritid, men sådär vida exakt känns den inte.

Själva glidet hos Viper V3 HyperSpeed är också riktigt bra och de förmonterade fötterna gör absolut sitt för en smidig användning. Något man dock ska vara vaksam mot är att sensorn inte är särskilt förtjust i ojämnheter i underlaget. Så sitter du med en ordentligt innött musmatta eller ingen alls är ett nytt underlag i stort sett ett krav för att slippa hack under användningen.

Razer V3 HyperSpeed - Glides
Fötterna på undersidan gör absolut sitt för att V3 HyperSpeed ska glida lätt på de allra flesta underlag. Men sensorn är inte särskilt förtjust i ojämnheter.

Annars lämnar Razer Viper V3 HyperSpeed ett överlag positivt intryck. Den lämpar sig kanske inte för den mest inbitne FPS-fantasten, men för de flesta andra skulle jag säga att den fungerar utmärkt. Framförallt om du prioriterar vettig funktionalitet för ett vettigt pris.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Om du är på jakt efter en något mer budget-orienterad men ändå kvalitativ, trådlös mus för både vanlig datoranvändning och givetvis för spelande är Razer Viper V3 HyperSpeed inte alls ett tokigt alternativ. Konkurrensen är dock tuff och passformen är givetvis A och O. Så ha alltid för vana att testa innan du köper (eller åtminstone packa upp försiktigt om du inte känner att den ligger helt rätt i handen efter någon dags användning). Funktionalitet och prestanda är det dock inte mycket fel på, framförallt sett till priset.

Specifikationer:
Testad produkt: Razer Viper V3 HyperSpeed
Pris: 949 kr (2024-06-28)
+
  • Förvånansvärt trevlig att använda
  • Stöd för Razers HyperPolling dongel
  • Hyfsat prissatt
  • Inte uppladdningsbar
  • Razer Gen 2-brytare är något segare jämfört med Gen 3
  • Känslig för ojämnheter i underlaget

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Om du är på jakt efter en något mer budget-orienterad men ändå kvalitativ, trådlös mus för både vanlig datoranvändning och givetvis för spelande är <i>Razer Viper V3 HyperSpeed</i> inte alls ett tokigt alternativ. Konkurrensen är dock tuff och passformen är givetvis A och O. Så ha alltid för vana att testa innan du köper (eller åtminstone packa upp försiktigt om du inte känner att den ligger helt rätt i handen efter någon dags användning). Funktionalitet och prestanda är det dock inte mycket fel på, framförallt sett till priset.<br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Razer Viper V3 HyperSpeed</i><br/> Pris: <i>949 kr (2024-06-28)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Förvånansvärt trevlig att använda</li> <li>Stöd för Razers HyperPolling dongel</li> <li>Hyfsat prissatt</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Inte uppladdningsbar</li> <li>Razer Gen 2-brytare är något segare jämfört med Gen 3</li> <li>Känslig för ojämnheter i underlaget</li> </ul> </td> </tr> </table>Recension: Razer Viper V3 HyperSpeed - Ett lätt alternativ