Test: Asus VG27WQ – En böjd gaming-skärm i mängden

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

En välvd spelskärm med 1 millisekunds responstid och 165 Hz uppdateringshastighet på en 27 tums WQHD-panel. Det låter ju super!

Vilken skärm man ska placera framför ögonen är ju inte alltid en lätt sak att avgöra. Valen och specifikationerna är många, nästan för många. Skärmen jag fått möjlighet att testa här är VG27WQ från välkända Asus. Sett till specifikationer handlar det om en välvd 27 tums-skärm med en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, även kallad WQHD-upplösning. Ett bra snäpp upp från vanlig full-HD-upplösning med sina 1920 x 1080 pixlar. Personligen tycker jag också att just WQHD-upplösningen i 27 tums-formatet är bland det bästa man kan ropa hem sett till prisklass kontra bildkvalitet. Allt känns kort och gott lagom stort.

Övriga specifikationer skvallrar om hela 165 Hz uppdateringshastighet tillsammans med en låg responstid på 1 millisekund (grått till grått). Med ett pris på strax över tretusenkronor marknadsförs skärmen som en prisvärd och förhållandevis högupplöst gamingskärm. Så hur presterar den i verkligheten?

Utseende och inställningsmöjligheter

Innan vi kastar oss in i själva bildkvalitén är det först och främst värt att nämna skärmens ergonomiska möjligheter, alltså hur den går att justera fysiskt. Stativet är gediget och står stadigt på bordet. Skärmen går att justera både uppåt och nedåt samt tilta framåt (5 grader) och bakåt (25 grader). Till detta kan den även roteras åt sidorna 180 grader direkt på stativet. Det enda som saknas är en roteringsfunktion för att ställa skärmen i upprätt läge om man skulle önska det. I övrigt är justeringsmöjligheterna att betrakta som mycket bra. Skärmen håller sig även stabil oavsett vilket läge den placeras i.

Asus VG27WQ - Baksida - Test - Recension
Skärmen skriker lite mer ”gaming” sett från baksidan mot vad den gör framifrån. I min mening ser den ändå ganska okej ut.

Utseendet är i övrigt ganska ”gaming-inspirerat”. Med allt vad det innebär. Tack och lov slipper vi extrema utsvängningar och jag skulle säga att skärmen trots allt gör sig helt okej även på ett skrivbord utan varken RGB-belysning eller energidryck. Sett till byggkvalité och materialval har jag inte mycket att klaga på, speciellt inte med tanke på priset.

ASUS VG27WQ - Kontakter - Inkoppling - HDMI - DisplayPort
Bakpå skärmen finns två stycken HDMI-ingångar samt en DisplayPort-kontakt. Ett uttag för hörlurar och ett par riktigt dåliga högtalare finns också.

På in- och utgångssidan finns vad som krävs. Men inte mer. Två stycken HDMI-ingångar samt en DisplayPort-kontakt tillsammans med ett uttag för hörlurar. Tyvärr finns ingen inbyggd USB-hubb. Skärmen har däremot ett par inbyggda högtalare. Något jag personligen ser som positivt då det stundtals är smidigt att kunna spela upp saker för omvärlden även om man, som jag, oftast sitter med hörlurar framför datorn. Tyvärr är högtalarna inget annat än skräp. De fungerar för en stunds kortare tal och dialog, men där slutar användningsområdena.

Panel och bilden out-of-the-box

Det första intrycket av skärmen så snart den är inkopplad är att bilden känns något urvattnad och tråkig. En del av detta går att råda bot på via de inbyggda inställningarna, som förövrigt är ovanligt lättnavigerade med hjälp av den lilla ”joysticken” på baksidan av skärmen. Helt perfekt skulle jag dock inte säga att bilden går att få. Något som troligen kommer sig av skärmens panel, som är baserad på VA-tekniken. Den kanske största skillnaden mellan just VA och den relativt likvärda IPS-tekniken är framförallt att VA-panler i regel dras med sämre betraktningsvinklar.

Hos VG27WQ syns detta ganska tydligt och oavsett vart man sitter framför skärmen är alltid någon del av bildytan lite mer urvattnad jämfört med motsatt sida. Det är kanske ingen katastrof, men ändå alldeles för uppenbart för att ignorera. Skärmens krökning (böj) gör sitt för att kompensera för de dåliga betraktningsvinklarna något, men helt bra blir det inte.

Asus VG27WQ - Skrivbord - Recension - Test
Hur bra skärmen än må se ut på skrivbordet är det svårt att komma ifrån den ojämna bilden.

En annan aspekt som både VA– och IPS-baserade skärmar brukar ha lite strul med är det faktum att bakgrundsbelysningen skiner igenom vid mörka scener i spel eller vid film, ett fenomen kallat ”backlight bleed”. Här har jag sett både bättre och värre skärmar. Visst finns det en del punkter på skärmen där bakgrundsbelysningen skiner igenom, men det är inte extremt. Åtminstone inte på just detta exemplar.

Vid arbete och spelande

Skärmen har som sagt en uppdateringshastighet på hela 165 Hz. Något som kortfattat gör att allt som sker på skärmen upplevs bra mycket smidigare och mindre hackigt än på en vanlig 60 Hz-skärm. Med 165 Hz inställt är skärmen, både vid vanligt Windows-användande samt vid spelande, också mycket riktigt en bra mycket bättre kompanjon än vid 60 Hz.

Skärmen lider dock något av så kallad ”ghosting”, vilket är en typ av eftersläpningar i bilden. Detta blir framförallt tydligt när vita objekt (t.ex. text) syns och scrollas mot mörkare bakgrunder. Används de högre uppdateringsfrekvenserna, och då främst 165 Hz, uppstår stundtals även så kallad ”inverse ghosting”. Vilket kortfattat är ett resultat av att skärmens pixlar inte riktigt hinner med att justera färgen korrekt vid snabba skiftningar. Något som på just VG27WQ gör att exempelvis text som rör sig snabbt ibland får en gulaktig ton.

Funktionen ELMB (Extreme Low Motion Blur) som finns inbyggd i skärmen motverkar de vanliga eftersläpningarna till en viss del. Däremot adderar funktionen snarare till gulheten på framförallt text vid scrollning. Så även om ELMB teoretiskt är superbra blir resultatet tyvärr här inget vidare.

Hur mycket man irriterar sig på eftersläpningar är dock väldigt personligt, men att fenomenen existerar går inte att komma från.

Asus VG27WQ - Spel - Test - Skyrim
Det är ändå vid spelande VG27WQ står sig allra bäst.

Något positivt är dock att dessa eftersläpningar och ghosting-effekter inte syns lika tydligt vid spelande som de gör vid vanlig Windows-användning. Utifrån det får man ändå ge Asus lite rätt i att marknadsföra skärmen som en gaming-skärm. Vilket den tillsammans med uppdateringshastigheten trots allt fixar helt okej. Det ska dock nämnas att om du verkligen vill ha en så smärtfri upplevelse för spel som möjligt, och då framförallt om du spelar snabba FPS-spel och liknande, finns det bättre skärmar att spendera pengarna på. Framförallt med tanke på de eftersläpningar som trots allt finns hos VG27WQ.

Att använda Asus VG27WQ

Efter att spenderat några dagar med skärmen har jag smått börjat vänja mig vid de mer uppenbara bristerna och eftersläpningarna kan jag kompromissa lite med. Däremot är skärmens största irritationsmoment just att den aldrig är ser likadan ut över hela bildytan. Något som tidigare nämnt kommer sig av betraktningsvinklarna, som i sin tur kommer sig av VA-panelen. Färgerna går som sagt att få till rätt så bra på en del av skärmen. Men då är de istället dassiga och tråkiga på de andra delarna. Bäst bild får man cirka 1,5 meter från skärmen. Men då blir istället all text för liten. Ingen riktigt ordning med andra ord.

Asus VG27WQ - Sidan - Betraktningsvinkel
Betraktningsvinklarna, framförallt sett nedåt mot skärmens botten, är i ärlighetens namn inget vidare – ens för en VA-panel.

Jag är ganska kräsen när det kommer till skärmar. Framförallt då jag anser att de är en av de ergonomiskt absolut viktigaste delarna i en dator-setup. Utifrån det har jag lite svårt att rekommendera VG27WQ för annat än lättare spelande. Skärmen är också ett bra exempel på att man inte ska stirra sig blind på hur många olika funktioner som lyckats få plats i en och samma produkt.

Personligen hade jag sett att Asus helt slopat ELMB (som ändå inte fungerar särskilt bra här) och kanske gått ned något i uppdateringshastighet då pixlarna inte riktigt hänger med. De sparade pengarna skulle istället kunnat spenderats på en snäppet vassare VA-panel där framförallt de vertikala betraktningsvinklarna varit bättre.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Asus VG27WQ är en enklare spelskärm och inget mer. Är det primärt spel (och då inte CS:GO på elitnivå) som ska köras skulle jag också säga att den fungerar bra. Behöver du dock en någorlunda naturtrogen färgåtergivning alternativt arbetar med text, bilder eller dokument skulle jag rekommendera att spara ihop en extra tusenlapp och lägga pengarna på valfri liknande IPS-skärm från Dell eller Philips. Samma sak för FPS-spel, men att då gå till någon av exempelvis Asus lite dyrare skärmar istället.

Specifikationer:
Testad produkt: Asus VG27WQ
Pris: 3190 kr (2021-12-08)
+
  • Trevlig design
  • Asus menykontroll är bland de bättre på marknaden
  • Bra och gediget stativ med många justeringsmöjligheter
  • För snäva betraktningsvinklar
  • Svårt att få riktigt bra bild oavsett inställningar
  • En hel del ghosting och eftersläpningar

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
<i>Asus VG27WQ</i> är en enklare spelskärm och inget mer. Är det primärt spel (och då inte <i>CS:GO</i> på elitnivå) som ska köras skulle jag också säga att den fungerar bra. Behöver du dock en någorlunda naturtrogen färgåtergivning alternativt arbetar med text, bilder eller dokument skulle jag rekommendera att spara ihop en extra tusenlapp och lägga pengarna på valfri liknande <i>IPS</i>-skärm från <i>Dell</i> eller <i>Philips</i>. Samma sak för <i>FPS</i>-spel, men att då gå till någon av exempelvis <i>Asus</i> lite dyrare skärmar istället. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Asus VG27WQ</i><br/> Pris: <i>3190 kr (2021-12-08)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Trevlig design</li> <li>Asus menykontroll är bland de bättre på marknaden</li> <li>Bra och gediget stativ med många justeringsmöjligheter</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>För snäva betraktningsvinklar</li> <li>Svårt att få riktigt bra bild oavsett inställningar</li> <li>En hel del ghosting och eftersläpningar</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Asus VG27WQ - En böjd gaming-skärm i mängden