PlayStation 4 visar bara en svart skärm – Så löser du det!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Startade du precis din PS4 men blev minst sagt besviken när ingen bild syntes på skärmen? Här är de vanligaste anledningarna – och lösningarna – till att en PlayStation 4-konsol inte visar någon bild.

Att din TV eller skärm bara visar ett meddelande av typen ”Ingen signal” eller liknande trots att du startat din PlayStation 4-konsol betyder i regel inte att konsolen gått sönder eller att den är på väg att göra det. Istället handlar oftast om att konsolen, av någon anledning, skickar ut en upplösning TV:n eller skärmen inte kan hantera och därför inte visar någon bild överhuvudtaget.

Vad detta egentligen beror på skiftar från gång till gång. Ibland kan det hända att PlayStation 4-konsolen helt enkelt fått sina videoinställningar återställda då något hänt med konsolen (t.ex. en tvingad avstängning). Andra gånger finns det ingen klar anledning till varför fenomenet uppstår.

Kolla alla kablar och testa en annan skärm

Innan vi ger oss på att återställa videoupplösningen är det alltid en god sak att först ta en titt att alla kablar är inkopplade såsom de ska vara. Om du har möjlighet kan det också – för att utesluta att det är TV:n eller skärmen som är problemet – vara bra att både koppla in t.ex. en annan konsol till den HDMI-port du har PlayStation-konsolen kopplad till. Samt flytta konsolen till en annan skärm eller TV och se om den fungerar som den ska där.

Skulle det vara så att fortfarande ingen bild syns är det troligt att felet ligger hos PlayStation-konsolen och förhoppningsvis mer specifikt i videoupplösningen. Ett problem som lyckligtvis (oftast) går superenkelt att ordna till.

Återställ videoupplösningen hos en PlayStation 4-konsol

För att återställa den upplösning PlayStation 4-konsolen skickar ut och förhoppningsvis då få tillbaka bilden behöver du, bortsett från en skärm och själva konsolen, en PlayStation 4-kontroll och en USB till micro USB-kabel (en sådan man laddar kontrollen med).

 1. Börja därefter med att se till att din PlayStation 4-konsol är helt avstängd. Om det inte är det stänger du av den genom att trycka ned startknappen på framsidan av konsolen tills först ett pip hörs. Fortsätt därefter hålla knappen nedtryckt tills ett andra pip hörs och släpp därefter knappen. Så snart det vita ljuset slutat blinka är konsolen helt avstängd.
 2. Tryck nu ned startknappen ytterligare en gång och håll den nedtryckt tills två pip hörts. Släpp sedan knappen efter det andra pipljudet.
PS4 - Startknapp - Starta i Safe Mode
PlayStation-konsolen på bilden är en PlayStation 4 Slim. Men proceduren fungerar precis på samma säg även hos den vanliga PlayStation 4-konsolen likväl som PlayStation 4 Pro.
 1. Om allt går som det ska syns texten ”Safe Mode” följt av ”Connect the DUALSHOCK 4 using the USB cable and then press the PS button” på skärmen. Koppla nu in USB-kabeln mellan din PlayStation 4-kontroll och en ledig USB-port på din konsol. Tryck därefter på PS-knappen på kontrollen för att komma vidare.

PS4 - Safe Mode - Ändra upplösning

 1. Väl inne i systemets så kallade Safe Mode (ett operativsystem som existerar utanför konsolens vanliga) är det alternativ nummer två, ”Change Resolution” du vill åt. Stega nedåt med hjälp av riktningsknapparna på kontrollen och välj ”Change Resolution” genom att trycka på X.

PS4 - Ändra upplösning - Svart bild - Skärm

 1. Ett meddelande om att konsolen behöver starta om dyker nu upp. Välj här OK och bekräfta valet genom att trycka på X.
 2. När konsolen väl startat om får du möjlighet att välja vilken upplösning du vill att konsolen ska skicka ut. Är du osäker fungerar det i regel att välja ”Automatic”. Annars är det bara att stega igenom listan av olika upplösningar tills du hittar den du vet att din skärm använder. Bekräfta sedan upplösningen med X.

PS4 - Select a video resolution - Välj upplösning

 1. Förhoppningsvis startar nu PlayStation 4-konsolen upp precis som vanligt igen.

PS4 - Svart skärm - Ingen bild

Bilden blir svart när jag startar ett spel

Om det skulle vara så att allt fungerar som det ska tills det att du faktiskt startar ett spel, varpå skärmen då blir svart, kan det ha att göra med konsolens så kallade HDCP-funktion. Vilken egentligen är ett skydd mot piratkopiering av filmer och serier. Funktionen behöver vara aktiverad för att kunna använda t.ex. Netflix och andra strömningstjänster på PlayStation 4-konsolen. Däremot händer det ibland att fel uppstår i datan som skickas mellan konsolen och TV:n eller skärmen, varpå HDCP-skyddet aktiveras även om det inte ska göra det och helt sonika gör bilden svart i syfte att motverka piratkopiering.

Oavsett varför fenomenet uppstår kan det vara värt att temporärt stänga av HDCP-inställningen för att se om det löser problemet för stunden. För att göra det gör du följande.

 1. Börja med att navigera till Inställningar följt av System.
 2. Stega därefter en liten bit nedåt av välj alternativet ”Aktivera HDCP” (”Enable HDCP”) för att stänga av funktionen.

PS4 - Aktivera - Enable HDCP

 1. Testa därefter om ditt spel går att starta. Förhoppningsvis går det vägen och även om det troligen behövs lite ytterligare detektivarbete för att komma fram till exakt vad som faktiskt orsakar problemet vet du åtminstone vad det är som strular – och – du kan spela för stunden.

Dela gärna med dig av eventuella funderingar i kommentarerna här nedanför så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

 1. Har ett ps4 med touchkontroll på framsidan som är helt svart. Konsollen startar och tar skivor men ingen bild. Har bytt kablar, provat alla hdmi ingångar mm men får inte till det.

  • Hej! Det finns väl tyvärr alltid en möjlighet att det är något fel på HDMI-utgången, vilket i sådant fall troligen kräver en reparation. Har du även testat en annan TV eller annan skärm, bara för att utesluta att det är något med upplösningen som spökar? Annars låter det som du testat det mesta man kan göra för att få bild :-/

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.