Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Creator Z16 HX Studio är en produktlinje bestående av bärbara datorer som alla delar samma utseende, men har lite spridda specifikationer som i sin tur påverkar priset. Inte helt olikt Apples MacBook-koncept. Den billigaste varianten i serien startar på strax över 20 000 kr och kommer då med en Intel Core i7-13700H, 32 GB internminne, 2TB lagring och ett RTX 4060-grafikkort. Bara det en inte alls tokig setup för de allra flesta sysslor.

Varianten jag fått låna av MSI för detta test är dock den absoluta värstingdatorn i Z16-serien, Creator Z16 HX Studio B13VGTO utrustad med en Intel Core i9-13950HX, 64 GB internminne, 2 TB hårddisk och ett RTX 4070 (8 GB) som de på något sätt lyckats tråckla in i ett rätt läckert yttre. Givetvis också omlindat av en ganska ordentlig prislapp på cirka 40 000 kr.

En speldator i (ordentliga) fårakläder

MSI är inte helt ovana när det kommer till speldatorer. Varför det inte alls känns som någon dum idé att ta samtliga komponenter som gör en riktigt bra sådan och placera dem i ett chassi som påminner mer om en MacBook än en RGB-julgran. Ett koncept som träffar mig själv som målgrupp alldeles mitt i prick.

Creator Z16 HX - Byggkvalitet
Det är metall och det är trevligt.

Utåt sett är det vidare omöjligt att inte dra paralleller, eller åtminstone jämföra, Creator Z16 HX med Apples designkoncept. Metallchassit hos Creator Z16 HX är (tillsammans med det hos Microsofts Surface Laptop Studio) bland de trevligare jag upplevt hos en Windows-dator och hela looken hos Z16 HX är ovanligt sofistikerad. Speciellt för att innehålla ett RTX 4070-grafikkort.

Creator Z16 HX - HDMI - USB-C
Laddningsport, HDMI, USB-C och ett 3.5 mm-uttag.

In- och utgångsmässigt är möjligheterna absolut godkända. På ena sidan hittar vi laddningsport, ett HDMI 2.1-uttag, en USB-C-port (Thunderbolt 4) som också kan användas för laddning samt ett hörlursuttag. På andra sidan finns en klassisk USB-A-port (USB3.2 Gen2) samt en SD-kortläsare. Inte alls tokigt.

Creator Z16 HX - USB - Kortläsare
SD-kortläsare och en gammaldags USB-A. Härligt!

Bärbarheten i datorn går däremot att ifrågasätta något. Vikten är nämligen bastanta 2,35 kg. Visserligen imponerande sett till vad datorn innehåller, men också en anledning till att den är rätt kämpig att konka runt på. Apples senaste 16-tummare, MacBook Pro med Pro Max-chippet, väger i relation in på 2,16 kg. Också tungt, men en väsentlig skillnad.

En ytterligare faktor som ofta petar prestandaglada Windows-datorer till det mer släpbara istället för bärbara formatet är storleken och tyngden på nätadaptern. Tyvärr är det samma visa hos Creator Z16 HX vars 280W starka nätadapter inklusive kablage väger in på mastiga 1,024 kg. I regel vad man får räkna med för att orka mata de hungriga toppkomponenterna med elektricitet. Men en faktor att ta med sig inför ett eventuellt köp oavsett.

Creator Z16 HX - Nätadapter
Nätadaptern som följer med Creator Z16 HX Studio är inte att leka med. Varken sett till vikt, storlek eller watt. Visst, det går att ladda via USB-C också, men det blir direkt en extrakostnad för en ytterligare laddare ovanpå det redan höga priset.

Prestandakomponenter hela vägen

Den största nyheten från tidigare Creator Z16 (utan HX) är utan tvekan uppgraderingen till 13:generationens Intel-processorserie, i detta fall specifikt Intel Core i9-13950HX. Jämfört med likande i7-variant hos föregående Z16 ska prestandaökningen landa på mellan cirka 15 till 45 procent beroende på användningsområde.

Och visst är datorn en fröjd att använda sett till prestanda. I ren kraftmätning och med datorn satt till maximal prestanda i både Windows (11 Pro, förövrigt) samt via MSI Center producerar processorn ett resultat på hela 21 924 (Multi) samt 2001 (Single) i Cinebench R23. Inte fy skam för en laptop!

Creator Z16 HX - Cinebench
Det finns prestanda att ta av.

För spel är prestandan även där ohyggligt god för att härstamma från en 18,4 mm tunn dator. Nu är jag ingen extrem-gamer, men samtliga spel jag testat har flutit på utan minsta antydan till hack eller andra otrevligheter. Med alla inställningar satta till max och upplösningen på skärmens standard av 2560 x 1600 pixlar låg FPS-talet hos exempelvis GTA V på runt 50-60 vid normalt spelande medan Fortnite med maxinställningar och i samma upplösning konstant låg väl över 100 FPS. Bra utan tvekan.

Creator Z16 HX - Spel
Att spela spel på Z16 HX är fungerar, tack vare ett väldigt acceptabelt grafikkort tillsammans med en hejdundrande processor, oftast alldeles utmärkt.

Och en skärm som heter duga

Ser man till marknadsföringen finns det en uppsjö begrepp som används för att beskriva skärmen hos Creator Z16 HX. Bland annat 100% täckning hos DCI-P3-skalan samt CalMAN-certifiering för bästa möjliga färgåtergivning. Och visst levererar panelen. Allt känns sådär skönt rätt, redan från början. Vilket också är hela tanken med just CalMAN-certifieringen. Att man ska kunna lita på att färger är representativa och korrekta mot vad de faktiskt är i verkligen.

Tekniskt handlar det om en 16 tum stor IPS-panel som rullar på i 120 Hz med en upplösning av 2560 x 1600 pixlar. Vilket också resulterar i det lättarbetade bildformatet 16:10, som är snäppet högre än motsvarande 2560 x 1440 pixlars upplösning. I ärlighetens namn har jag inte så mycket att klaga på här. Skärmen både ser bra ut och är enkel att arbeta med. Bakgrundsbelysningen är tillräcklig även för ljusa miljöer och kontrastnivåerna är fina. Nu är det ingen OLED-skärm så viss så kallad IPS-glow förekommer, men det är på en ovanligt låg nivå och har inte stört mig ett dugg.

Creator Z16 HX - Touch-skärm
Extra trevligt med skärmen hos Z16 HX är att den är av touch-typ.

Värt att nämna är givetvis också att skärmen är av touch-typ och alltså går lika bra att använda direkt med fingrarna (eller en kompatibel penna). För min del är detta mer av ett trevligt tillskott än något jag faktiskt använt. Framförallt då det är svårt att t.ex. rita ordentligt på skärmen i och med att den inte ligger plant mot ett underlag och därmed flexar bakåt. Däremot är funktionen riktigt trevlig när man bara sitter och scrollar eller vill förstora något lite snabbt.

Men det låter och det förbrukas en del energi

Det subjektivt allra bästa med Apples M-serie av MacBook-datorer  avseende prestanda är dels den överlag goda batteritiden, dels det i regel minimala fläktljudet. Nu är jag väl medveten om att det i princip är omöjligt att bibehålla samma batteritid och fläktkurva som en hos MacBook utan att helt byta systemarkitektur till ARM. Vilket som bekant har en ordentlig inverkan på just energiförbrukning och alstring av värme. Så ett visst avkall får man ändå räkna med hos samtliga x64-baserade datorer.

Creator Z16 HX - Video-redigering
Nog för att datorn mäktar med normal 4K-redigering utan större problem. Men den gör det inte utan att låta en del.

Med allt på auto och energifokuslägena valda är Creator Z16 HX Studio trots allt en ganska snäll dator när det kommer till fläktljud och under lågintensiv användning hörs datorn inte alls. Men för att kunna nyttja hela kraften hos processorn behöver energilägena växlas till toppvarianterna och även med kylningsinställningarna satt till autoläget är Z16 HX här för högljudd åtminstone för min smak.

Nu tvivlar jag på att många använder all processorkraft samtidigt annat än under korta stunder, vid exporteringar, renderingar etc. Men även vid en normal redigeringssession med ett par 4K-klipp i Davinci Resolve gör sig fläktljudet snabbt påmint. Vilket tyvärr förtar lite av den annars trevliga helhetsupplevelsen. Vid spelande håller sig datorn av någon anledning däremot på en hyfsat acceptabel ljudnivå. Visst låter den, men fläktarna går aldrig på max. Åtminstone lyckades jag inte få dem att snurra så snabbt.

Creator Z16 HX - Spel - Fortnite
Värmeavledningen vid spelande och mer grafiktunga uppgifter håller fläktljudet på en acceptabel, om än snäppet hög, nivå. Annat är det om även processorn ska maxas.

Effektiv är kylningen däremot och jag upplevde aldrig att processorn behövde klockas ned (”throttla”)  nämnvärt, utan kunde tugga på bra oavsett vad den arbetade med. Även om värmeavledningsförmågan vid lite mer extrema användningsområden trots allt är bra ska det däremot tilläggas att datorn vid dessa tillfällen blir ordentligt varm. När multi-tråd-testet i Cinebenh R23 kördes kunde jag t.ex. inte hålla handen på högtalargallret ovanför tangentbordet längre än 7-8 sekunder innan det blev alldeles för hett. Vid normal användning är detta dock inte fallet, utan då håller sig datorn på en lite mer ljummen temperatur.

Vidare kan jag väl inte säga att batteritiden är fantastisk. Vilket också det är normalt med så pass högpresterande komponenter. Men vid vanlig webbanvändning och enklare videoredigering tillsammans med alla energisparlägen aktiverade håller batteriet endast i fem, maximalt sex timmar. Vilket känns i underkant sett till priset.

Att faktiskt använda datorn

Så hur är helhetsupplevelsen? Jag är ingen superkreatör som arbetar med extremt tunga projekt varken i någon Adobe-programvara eller när det kommer till videoredigering. Däremot är jag en hejare på att ha massvis med program öppna samtidigt och växla mellan dem. Här tycker jag Creator Z16 HX Studio presterar riktigt bra och jag har inte upplevt några egentliga begränsningar sett till själva prestandan.

Även om design och material inte riktigt når upp till Apple-standard är de fysiska intrycken av Creator Z16 HX ändå i absolut toppklass för att vara en Windows-dator. Tangentbordet är förbaskat trevligt att skriva på och för mig som pysslar en del med siffror är just denna del av tangentbordet också guld värd. Bakgrundsbelysningen är därtill skönt diskret men gör sitt jobb alldeles utmärkt.

Creator Z16 HX - Tangentbord
Att skriva på Creator Z16 HX är en ren fröjd.

Styrplattan är godkänd och gör det den ska utan större problem. Däremot når den tyvärr inte upp till Apples kvalitet eller styrplattan hos Microsoft Surface Laptop Studio (som är en av de bästa styrplattorna på en Windows-dator enligt mig). Men även här landar ändå Z16 HX i det övre skiktet när det kommer till styrplattor.

De fyra inbyggda högtalarna på 2 watt styck är acceptabla för mediekonsumtion och spelande. Nog för att det också går att urskilja en viss bas, men så snart volymen blir högre drar ljudet snabbt åt det lite för skarpa hållet. Men som sagt, för musik i bakgrunden och videotittande gör sig högtalarna ändå okej.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

MSI Creator Z16 HX Studio är utan tvekan en kraftfull laptop. Något annat hade man heller inte kunna vänta sig för närmare 40 000 kr. Sen är det kanske inte säkert att man som användare verkligen behöver hela 64 GB internminne, 2 TB hårddisk och ett RTX 4070. Något som gör att man kan konfigurera ned sig i pris en hel del, men samtidigt bibehålla chassi och skärm. Två områden där Creator Z16 HX får väl godkänt. Trots ett nätt fotavtryck sett till komponentkraft är däremot den totala portabiliteten med nätadaptern inräknad sådär. För den som vet exakt vad den vill ha samt har möjlighet att kompromissa lite med ljudnivå och just portabilitet kan jag ändå rekommendera Z16 HX som trots allt är en riktigt kompetent laptop i de allra flesta syften. Rivaliteten är dock tuff i prisklassen och det är absolut värt se sig om en extra gång kring vad konkurrenterna erbjuder innan man eventuellt slår till.

Specifikationer:
Testad produkt: Creator Z16 HX Studio (B13VGTO)
Komponenter: Intel Core i9-13950HX, 64 GB RAM, 2 TB hårddisk, Nvidia RTX 4070
Pris: 39 900 kr (2023-11-26)
+
  • Ordentlig processor-prestanda
  • Förvånansvärt bra för spelande
  • Fantastisk skärm
  • Vettigt utbud av anslutningsmöjligheter
  • Riktigt trevligt tangentbord
  • Ordentlig byggkvalitet
  • Batteritiden är sådär
  • Med nätadaptern blir det en del vikt att bära runt på
  • Högljudd och varm vid hård belastning

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
<i>MSI Creator Z16 HX Studio</i> är utan tvekan en kraftfull laptop. Något annat hade man heller inte kunna vänta sig för närmare 40 000 kr. Sen är det kanske inte säkert att man som användare verkligen behöver hela 64 GB internminne, 2 TB hårddisk och ett <i>RTX 4070</i>. Något som gör att man kan konfigurera ned sig i pris en hel del, men samtidigt bibehålla chassi och skärm. Två områden där <i>Creator Z16 HX</i> får väl godkänt. Trots ett nätt fotavtryck sett till komponentkraft är däremot den totala portabiliteten med nätadaptern inräknad sådär. För den som vet exakt vad den vill ha samt har möjlighet att kompromissa lite med ljudnivå och just portabilitet kan jag ändå rekommendera <i>Z16 HX</i> som trots allt är en riktigt kompetent laptop i de allra flesta syften. Rivaliteten är dock tuff i prisklassen och det är absolut värt se sig om en extra gång kring vad konkurrenterna erbjuder innan man eventuellt slår till. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Creator Z16 HX Studio (B13VGTO)</i><br/> Komponenter: <i>Intel Core i9-13950HX, 64 GB RAM, 2 TB hårddisk, Nvidia RTX 4070</i><br/> Pris: <i>39 900 kr (2023-11-26)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ordentlig processor-prestanda</li> <li>Förvånansvärt bra för spelande</li> <li>Fantastisk skärm</li> <li>Vettigt utbud av anslutningsmöjligheter</li> <li>Riktigt trevligt tangentbord</li> <li>Ordentlig byggkvalitet</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Batteritiden är sådär</li> <li>Med nätadaptern blir det en del vikt att bära runt på</li> <li>Högljudd och varm vid hård belastning</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: MSI Creator Z16 HX Studio - En bärbar dator med extra allt