Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.
Även om Apple Watch från början förmodligen var än mer hajpad än självaste iPhone blev den aldrig lika revolutionerande. Personligen var det heller inte förrän i och med Series 4 som Apple Watch började likna det jag från första början hade föreställt mig. Design och funktion hade förfinats och många av begränsningarna de tidigare modellerna drogs med hade arbetats bort. Utifrån detta kändes det givetvis spännande när Apple annonserade Series 5 på sin Keynote i början av september (2019).
Även om uppdateringarna hos den nya klockan gentemot den tidigare modellen inte var särskilt många bjöd Apple ändå på några nyheter med Series 5. Frågan är om de räcker för en uppgradering.
Design: Det är en Apple Watch
Ja. Det är en Apple Watch. Utseendemässigt finns det exakt inga skillnader alls gentemot Series 4. Storlekarna är fortfarande 40 respektive 44 millimeter. Skärmen är fortfarande rundad i kanterna (vilket fortfarande är läckert) och alla funktioner styrs fortfarande med det lilla vredet på sidan i kombination med touch-funktionen i skärmen. Klockan går fortfarande att få i en mängd olika armbandskombinationer med olika material för själva boetten. Något som gör att priserna börjar på strax under femtusenkronorsstrecket för aluminiumvarianten till kring femtontusen för toppvarianterna i rostfritt stål och keramik.
Det mesta är som sagt sig likt. Något som nödvändigtvis inte är dåligt. Snarare är det smidigt inte bara för att alla armband från Series 4 passar precis lika bra med Series 5. Utan också för att alla smidiga funktioner såsom vibrationsnotiser på handleden vid samtal och meddelanden, aktivitetsmätning och möjligheten att svara på samtal direkt i klockan – för att nämna några – också följt med till Series 5.
Insidan: Vad är nytt?
Om inga egentliga ändringar finns på utsidan måste väl allt det nya finnas på insidan? Så är det absolut. Klockans processor har uppgraderats från Apples S4-chip till S5-varianten och internminnet utökats från 16 till 32 GB. Vilket ju är bra och visst känns vissa saker lite mer rappare i version fem av Apple Watch jämfört med den tidigare modellen, t.ex. att bläddra mellan e-post-meddelanden. Däremot är skillnaderna inte på något sätt extrema och ibland ens märkbara.
Batteritiden hos Series 5 ska vara densamma som hos Series 4 och är fortfarande specificerad till 18 timmar. Något som efter ett par veckors användning verkar stämma ganska bra. Trist i sammanhanget är däremot att Series 4 många gånger vida översteg 18 timmar. Den faktiska batteritiden hos Series 5 torde således, beroende på användning, vara något sämre än hos lillebror.
Precis som tidigare erbjuds även Apple Watch Series 5 i en variant med 4G/LTE-uppkoppling samt en variant utan, vilket är den jag testat här (40 mm). För att dra nytta av möjligheterna att ringa samtal, skicka meddelanden och lyssna på Apple Music m.m. i 4G-varianten krävs det, som tidigare, att man tecknar ett extra e-sim-abonnemang med sin mobiloperatör.
Två och en halv faktiska nyheter
Hur kommer det sig då att den faktiska batteritiden är snäppet sämre i den nyaste Apple Watch? Utan några vetenskapliga grunder är det förmodligen ett resultat av att klockans skärm äntligen fått funktionen Apple-fans efterfrågat sedan den första Apple Watch. Att den alltid är på.
Tidigare har skärmen stängts av för att spara batteri när klockan inte vinklas upp mot ansiktet. Hos Series 5 justeras istället skärmens uppdateringsfrekvens nedåt till så lågt som 1 uppdatering per sekund samt att belysningen minskas när klockan inte är i aktivt läge. Något som gör att skärmen både kan vara ständigt aktiv samtidigt som batteritiden ska bibehållas. En sanning med, som vi såg ovan, viss modifikation.
Själva Always on-läget (som det kallas) fungerar dock riktigt bra och det är skönt att veta att framförallt tiden alltid går att avläsa utan att behöva vinkla upp klockan mot ansiktet. Always on-läget går även att stänga av om man så vill. Både för att ytterligare spara batteri samt att det inte alltid är önskvärt att ha en svagt lysande klocka på handleden, t.ex. vid biobesök.
Utöver skärmen har Apple tråcklat in en kompass i Series 5. En funktion som fungerar bra. I kombination med kart-appen och 4G-varianten av klockan är kompassen även ett smidigt verktyg för att se exakt i vilken riktning man går. För GPS-only-klockan behövs det däremot fortfarande en iPhone i närheten för att några kartor ska synas. Något som gör att kompassen blir ganska överflödig.
Den sista faktiska nyheten är att det nu går att ringa nödsamtal från vilket land som helst utan att behöva ha sin iPhone i närheten. Detta är dock endast sant för 4G/LTE-varianten av Apple Watch. För GPS-varianten behöver fortfarande en kopplad iPhone finnas i närheten för att funktionen ska fungera.
Trista begränsningar
I och med att det bortsett från ovanstående inte hänt särskilt mycket med Apple Watch från version 4 till 5 ger det även upphov till att många av de tråkiga begränsningarna som fanns i watchOS 5 följt med till watchOS 6. Detta trots att en hel del nya saker lagts till. Såsom nya urtavlor, en kalkylator (som fungerar riktigt bra!), en bullermätare samt diverse kosmetiska och funktionsmässiga ändringar i flertalet appar.
Det tråkigaste med dessa begränsningar är att de egentligen inte borde vara där. Till exempel går det inte att strömma musik via Spotify direkt över 4G (om man väljer den varianten av klockan) utan man är låst till Apple Music. Det går heller inte att läsa långa mejl i klockan, utan endast inledningen av dem. Eller att att ladda ner fler urtavlor än de förinstallerade. Eller att söka i klockans App Store på något annat sätt än med röstkommandon. Som sagt, tråkiga begränsningar som känns på gränsen till onödiga.
App Store (som nu finns tillgänglig som en egen app till klockan) stoltserar vidare med över 20.000 appar. Något som låter hur fantastiskt som helst. Däremot känns det ändå inte riktigt som de appar man vill åt faktiskt finns representerade och att många funktioner man skulle önska saknas i apparna som faktiskt finns. Jag är i regel ganska bra på att argumentera kring fördelarna med att inte låta användare göra exakt vad de vill med en produkt. Men i detta fall känns det tyvärr som den mycket snäva användningen av klockans funktioner håller tillbaka potentialen Apple ändå lyckats trycka in i den lilla enheten.
Fortfarande på rätt väg
Klockans begränsningar till trots är Apple ändå på rätt väg och både mjuk- och hårdvara blir bättre och bättre för varje version av både Apple Watch och watchOS. Framförallt när det gäller mjukvaran skulle jag däremot önska att mer fokus lades på att flytta funktionalitet från iPhone till Apple Watch för vardagliga sysslor såsom e-post, meddelande-konversationer och kalendernoteringar. Samt att fler funktioner gjordes tillgängliga både för konsumenten som köper klockan samt för de som utvecklar appar till den.
Slutligen och trots allt är ändå Apple Watch Series 5 en av de bättre smarta klockorna man kan köpa idag. Åtminstone om man är sida Apple. Designen är genomarbetad och subjektivt ser klockan riktigt bra ut. Sett till funktionaliteten eller snarare bristen på denna får Apple Watch, i mina ögon, däremot fortfarande ses som lite av en lyxpryl. Även om den definitivt gör det uppkopplade vardagslivet smidigare – framförallt med den lilla vibrationsnotisen på armen så fort något händer på telefonen.