Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Eller blev det mer en Apple Watch Series 4S?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Även om Apple Watch från början förmodligen var än mer hajpad än självaste iPhone blev den aldrig lika revolutionerande. Personligen var det heller inte förrän i och med Series 4 som Apple Watch började likna det jag från första början hade föreställt mig. Design och funktion hade förfinats och många av begränsningarna de tidigare modellerna drogs med hade arbetats bort. Utifrån detta kändes det givetvis spännande när Apple annonserade Series 5 på sin Keynote i början av september (2019).

Även om uppdateringarna hos den nya klockan gentemot den tidigare modellen inte var särskilt många bjöd Apple ändå på några nyheter med Series 5. Frågan är om de räcker för en uppgradering.

Design: Det är en Apple Watch

Ja. Det är en Apple Watch. Utseendemässigt finns det exakt inga skillnader alls gentemot Series 4. Storlekarna är fortfarande 40 respektive 44 millimeter. Skärmen är fortfarande rundad i kanterna (vilket fortfarande är läckert) och alla funktioner styrs fortfarande med det lilla vredet på sidan i kombination med touch-funktionen i skärmen. Klockan går fortfarande att få i en mängd olika armbandskombinationer med olika material för själva boetten. Något som gör att priserna börjar på strax under femtusenkronorsstrecket för aluminiumvarianten till kring femtontusen för toppvarianterna i rostfritt stål och keramik.

Apple Watch Series 5 - Ange lösenord
Utseende är ju alltid väldigt subjektivt. Så subjektivt tycker jag att Apple Watch Series 5 förmodligen är den läckraste smartklockan som går att köpa idag. Milanesisk loop-armbandet med sitt magnetfäste ser inte heller så tokigt ut!

Det mesta är som sagt sig likt. Något som nödvändigtvis inte är dåligt. Snarare är det smidigt inte bara för att alla armband från Series 4 passar precis lika bra med Series 5. Utan också för att alla smidiga funktioner såsom vibrationsnotiser på handleden vid samtal och meddelanden, aktivitetsmätning och möjligheten att svara på samtal direkt i klockan – för att nämna några – också följt med till Series 5.

Insidan: Vad är nytt?

Om inga egentliga ändringar finns på utsidan måste väl allt det nya finnas på insidan? Så är det absolut. Klockans processor har uppgraderats från Apples S4-chip till S5-varianten och internminnet utökats från 16 till 32 GB. Vilket ju är bra och visst känns vissa saker lite mer rappare i version fem av Apple Watch jämfört med den tidigare modellen, t.ex. att bläddra mellan e-post-meddelanden. Däremot är skillnaderna inte på något sätt extrema och ibland ens märkbara.

Batteritiden hos Series 5 ska vara densamma som hos Series 4 och är fortfarande specificerad till 18 timmar. Något som efter ett par veckors användning verkar stämma ganska bra. Trist i sammanhanget är däremot att Series 4 många gånger vida översteg 18 timmar. Den faktiska batteritiden hos Series 5 torde således, beroende på användning, vara något sämre än hos lillebror.

Jag har testat varianten utan 4G/LTE i storleken 40 mm. En storleksmässigt trevlig variant för mina ganska smala handleder. 44 mm-varianten av klockan är dock lite smidigare att använda på grund av den större displayen.

Precis som tidigare erbjuds även Apple Watch Series 5 i en variant med 4G/LTE-uppkoppling samt en variant utan, vilket är den jag testat här (40 mm). För att dra nytta av möjligheterna att ringa samtal, skicka meddelanden och lyssna på Apple Music m.m. i 4G-varianten krävs det, som tidigare, att man tecknar ett extra e-sim-abonnemang med sin mobiloperatör.

Två och en halv faktiska nyheter

Hur kommer det sig då att den faktiska batteritiden är snäppet sämre i den nyaste Apple Watch? Utan några vetenskapliga grunder är det förmodligen ett resultat av att klockans skärm äntligen fått funktionen Apple-fans efterfrågat sedan den första Apple Watch. Att den alltid är på.

Tidigare har skärmen stängts av för att spara batteri när klockan inte vinklas upp mot ansiktet. Hos Series 5 justeras istället skärmens uppdateringsfrekvens nedåt till så lågt som 1 uppdatering per sekund samt att belysningen minskas när klockan inte är i aktivt läge. Något som gör att skärmen både kan vara ständigt aktiv samtidigt som batteritiden ska bibehållas. En sanning med, som vi såg ovan, viss modifikation.

Själva Always on-läget (som det kallas) fungerar dock riktigt bra och det är skönt att veta att framförallt tiden alltid går att avläsa utan att behöva vinkla upp klockan mot ansiktet. Always on-läget går även att stänga av om man så vill. Både för att ytterligare spara batteri samt att det inte alltid är önskvärt att ha en svagt lysande klocka på handleden, t.ex. vid biobesök.

Utöver skärmen har Apple tråcklat in en kompass i Series 5. En funktion som fungerar bra. I kombination med kart-appen och 4G-varianten av klockan är kompassen även ett smidigt verktyg för att se exakt i vilken riktning man går. För GPS-only-klockan behövs det däremot fortfarande en iPhone i närheten för att några kartor ska synas. Något som gör att kompassen blir ganska överflödig.

Apple Watch Series 5 - Kompass
En kompass på armen är ju alltid smidigt. För varianten av Apple Watch utan 4G får dock funktionen ses som en ganska liten nyhet – så länge du inte verkligen har användning av just en kompass och av någon anledning inte redan har en vanlig analog sådan.

Den sista faktiska nyheten är att det nu går att ringa nödsamtal från vilket land som helst utan att behöva ha sin iPhone i närheten. Detta är dock endast sant för 4G/LTE-varianten av Apple Watch. För GPS-varianten behöver fortfarande en kopplad iPhone finnas i närheten för att funktionen ska fungera.

Trista begränsningar

I och med att det bortsett från ovanstående inte hänt särskilt mycket med Apple Watch från version 4 till 5 ger det även upphov till att många av de tråkiga begränsningarna som fanns i watchOS 5 följt med till watchOS 6. Detta trots att en hel del nya saker lagts till. Såsom nya urtavlor, en kalkylator (som fungerar riktigt bra!), en bullermätare samt diverse kosmetiska och funktionsmässiga ändringar i flertalet appar.

Apple Watch Series 5 Kalkylator - Miniräknare
Hur det tagit fem versioner innan Apple Watch fått en Apple-signerad miniräknare är lite av ett mysterium. Nu är den dock här och den fungerar bra! Tyvärr går det inte att säga samma sak om alla appar som finnas till klockan.

Det tråkigaste med dessa begränsningar är att de egentligen inte borde vara där. Till exempel går det inte att strömma musik via Spotify direkt över 4G (om man väljer den varianten av klockan) utan man är låst till Apple Music. Det går heller inte att läsa långa mejl i klockan, utan endast inledningen av dem. Eller att att ladda ner fler urtavlor än de förinstallerade. Eller att söka i klockans App Store på något annat sätt än med röstkommandon. Som sagt, tråkiga begränsningar som känns på gränsen till onödiga.

Resten av det här brevet finns inte på Apple Watch
En av de största bristerna med Apple Watch och framförallt watchOS är de, många gånger, helt onödiga begränsningarna. T.ex. att långa e-post-meddelanden inte kan läsas på klockan.

App Store (som nu finns tillgänglig som en egen app till klockan) stoltserar vidare med över 20.000 appar. Något som låter hur fantastiskt som helst. Däremot känns det ändå inte riktigt som de appar man vill åt faktiskt finns representerade och att många funktioner man skulle önska saknas i apparna som faktiskt finns. Jag är i regel ganska bra på att argumentera kring fördelarna med att inte låta användare göra exakt vad de vill med en produkt. Men i detta fall känns det tyvärr som den mycket snäva användningen av klockans funktioner håller tillbaka potentialen Apple ändå lyckats trycka in i den lilla enheten.

Fortfarande på rätt väg

Klockans begränsningar till trots är Apple ändå på rätt väg och både mjuk- och hårdvara blir bättre och bättre för varje version av både Apple Watch och watchOS. Framförallt när det gäller mjukvaran skulle jag däremot önska att mer fokus lades på att flytta funktionalitet från iPhone till Apple Watch för vardagliga sysslor såsom e-post, meddelande-konversationer och kalendernoteringar. Samt att fler funktioner gjordes tillgängliga både för konsumenten som köper klockan samt för de som utvecklar appar till den.

Apple Watch Series 5 - Recension - Test - Hemskärm
Än så länge är Apple Watch ingen ersättare till iPhone. Med rätt mjukvaruförutsättningar skulle den däremot kunna vara mycket mer än vad den är idag.

Slutligen och trots allt är ändå Apple Watch Series 5 en av de bättre smarta klockorna man kan köpa idag. Åtminstone om man är sida Apple. Designen är genomarbetad och subjektivt ser klockan riktigt bra ut. Sett till funktionaliteten eller snarare bristen på denna får Apple Watch, i mina ögon, däremot fortfarande ses som lite av en lyxpryl. Även om den definitivt gör det uppkopplade vardagslivet smidigare – framförallt med den lilla vibrationsnotisen på armen så fort något händer på telefonen.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Att uppgradera från Apple Watch Series 4 till version 5 är inget jag rekommenderar, såvida inte Always on-läget verkligen är något man saknat. I övrigt är Series 5 en ganska trevlig smartwatch, men med en del trista begränsningar. Potentialen och hårdvaran för en kanonprodukt finns där, men hålls lite väl hårt i av Apple.

Prisuppgifter (2019-11-04)
Apple Watch Series 5 (Milanesisk loop): 5 595 kronor (Köp hos Dustinhome.se)

Specifikationer
Medföljande tillbehör: USB-magnetladdare, USB-väggadapter
+
  • Den snyggaste smarta klockan på marknaden
  • Skärmen är alltid på
  • Genomarbetad design som går hand i hand med funktion
  • Det Apple tillåter klockan att göra, gör den riktigt bra
-
  • En del trista och ibland till synes helt onödiga begränsningar
  • watchOS känns stundtals ganska innehållsfattigt
  • Batteritiden är något sämre än hos tidigare års modell

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend