Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Det går att använda Anteckningar för detta. Men det är inte rätt.

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt dokument.

Om du spenderar mycket tid framför textdokument har du säkerligen både en och två gånger stött på fenomenet med att text som kopieras behåller sin formatering även när den klistras in. Något som lätt skapar en del frustration och extraarbete i form av att försöka radera den tidigare formateringen för att få all text att se likadan ut.

Tack och lov finns det flera olika sätt att klistra in kopierad text som helt oformaterad sådan. Något som gör att texten antingen automatiskt anpassar sig efter den övriga texten där den klistras in, alternativt förblir just helt oformaterad och därmed betydligt lättare att själva formatera.

Alternativ 1: Klistra in som oformaterad text

Möjligheten att rensa all formatering från text som klistras in finns faktiskt inbyggd in Windows 10 redan från början. Smidigast är att använda sig av knappkombinationen Ctrl + Skift + V för att klistra in texten. Att lägga till Skift-tangenten i den vanliga knappkombinationen för att klistra in (Ctrl + V) gör helt enkelt att all formatering automatiskt raderas.

Klistra in som oformaterad text - Windows 10

Det går även att högerklicka där du vill klistra in texten och välja just Klistra in som oformaterad text, istället för bara Klistra in. Detta tillvägagångssätt fungerar i de flesta, men inte riktigt alla program. Se nästa alternativ för en lösning som alltid fungerar.

Klistra in som oformaterad text i Microsoft Word

Microsoft Word ska ju som bekant alltid vara lite annorlunda. Trots att programmet är producerat av Microsoft fungerar inte ovanstående kortkommando för att klistra in text som oformaterad i Word. Istället behöver man använda sig av programmets inbyggda funktion för detta (alternativ använda PureText, se nedan).

Klistra in oformaterad text - Microsoft Word

Den inbyggda funktionen i Word för att klistra in text utan medföljande formatering nås enklast genom att högerklicka där texten ska klistras in och välja Behåll endast texten, under Inklistringsalternativ.

Alternativ 2: Klistra in via PureText

PureText är ett gratisprogram till Windows 10 med enda syfte att just radera all formatering när du klistrar in text. Programmet hämtas antingen via Windows Store alternativt via den officiella hemsidan.

Så snart det är installerat och startat dyker en liten ikon fram längst ned till höger i Aktivitetsfältet för att indikera att programmet är igång. Som standard används knappkombinationen Windows-tangenten + V för att klistra in text utan formatering. Vill du ändra denna kombination är det bara högerklicka på programikonen i Aktivitetsfältet och välja Options. Här kan du sedan, genom att klicka på Capture the next key typed, välja exakt den knappkombination du önskar för att klistra in kopierad text utan formatering.

Windows 10 - PureText - Klistra in oformaterad text

Dessvärre går det inte att ersätta kombinationen Ctrl + V då den är reserverad av Windows, men i princip vilken annan kombination som helst fungerar fint. Jag rekommenderar även att kryssa ur Play a sound längst ned i inställningarna hos PureText, såvida du verkligen inte vill att ett litet ljud spelas varje gång du klistrar in oformaterad text.

Ett sista alternativ: Använd Anteckningar/Notepad för att radera textformateringen

Innan jag personligen kände till andra möjligheter att radera textformatering använde jag den långa omvägen via programmet Anteckningar. Detta är inget jag egentligen rekommenderar, men som en sista utväg för de stunder inget av de ovanstående sätten fungerar eller om du bara snabbt vill kopiera en enda textsnutt, går det även att göra följande.

1. Kopiera texten du vill åt som vanligt.

2. Öppna Anteckningar (Sök-symbolen > Anteckningar).

3. Klistra in texten i Anteckningar (Ctrl + V).

4. Markera texten igen (Ctrl +A) och kopiera den på nytt (Ctrl + C).

Eftersom Anteckningar som standard inte hanterar formatering av text, utan endast läser den som oformaterad, resulterar ovanstående process i att all formatering försvinner från texten.

Frågor, funderingar eller fler tips på bra sätt att bli kvitt textformatering i Windows 10? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: EPOS B20 – En vågad streaming-mikrofon

Behövs det verkligen fler alternativ i kategorin USB-mikrofoner för PC, Mac och PS4 för ungefär 2000 kr? Självklart! Hur står sig nygamla EPOS kandidat jämfört med konkurrensen?

Sortera ut och ta bort skärmavbilder på iPhone och iPad

Är du också jättebra på att ta skärmavbilder men superdålig på att radera dem? Så enkelt tar du bort samtliga skärmdumpar på iPhone och iPad.

Test: Samsung Galaxy A21s – Prisvärd eller bara billig?

Galaxy A21s är Samsungs just nu billigaste smartphone. Därför tänkte jag att det vore intressant att se vad man faktiskt får i smartphone-väg för ungefär 1700 kr.

Få din Android-telefon att sluta vända selfies åt ”rätt håll”

Som standard spegelvänder många (men inte alla) Android-telefoner bilder som tas med den främre kameran jämfört med det man själv ser på skärmen när bilden tas. Så ändrar du inställningen!

Spegelvänd bilder, filmer och selfies på iPhone

Alla bilder som tas med den främre kameran på iPhone spegelvänds automatiskt jämfört med det du ser på skärmen. Men det går att sätta stopp för det beteendet. Så gör du!

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend