Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Det går att använda Anteckningar för detta. Men det är inte rätt.

Det senaste

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt dokument.

Om du spenderar mycket tid framför textdokument har du säkerligen både en och två gånger stött på fenomenet med att text som kopieras behåller sin formatering även när den klistras in. Något som lätt skapar en del frustration och extraarbete i form av att försöka radera den tidigare formateringen för att få all text att se likadan ut.

Tack och lov finns det flera olika sätt att klistra in kopierad text som helt oformaterad sådan. Något som gör att texten antingen automatiskt anpassar sig efter den övriga texten där den klistras in, alternativt förblir just helt oformaterad och därmed betydligt lättare att själva formatera.

Alternativ 1: Klistra in som oformaterad text

Möjligheten att rensa all formatering från text som klistras in finns faktiskt inbyggd in Windows 10 redan från början. Smidigast är att använda sig av knappkombinationen Ctrl + Skift + V för att klistra in texten. Att lägga till Skift-tangenten i den vanliga knappkombinationen för att klistra in (Ctrl + V) gör helt enkelt att all formatering automatiskt raderas.

Klistra in som oformaterad text - Windows 10

Det går även att högerklicka där du vill klistra in texten och välja just Klistra in som oformaterad text, istället för bara Klistra in. Detta tillvägagångssätt fungerar i de flesta, men inte riktigt alla program. Se nästa alternativ för en lösning som alltid fungerar.

Klistra in som oformaterad text i Microsoft Word

Microsoft Word ska ju som bekant alltid vara lite annorlunda. Trots att programmet är producerat av Microsoft fungerar inte ovanstående kortkommando för att klistra in text som oformaterad i Word. Istället behöver man använda sig av programmets inbyggda funktion för detta (alternativ använda PureText, se nedan).

Klistra in oformaterad text - Microsoft Word

Den inbyggda funktionen i Word för att klistra in text utan medföljande formatering nås enklast genom att högerklicka där texten ska klistras in och välja Behåll endast texten, under Inklistringsalternativ.

Alternativ 2: Klistra in via PureText

PureText är ett gratisprogram till Windows 10 med enda syfte att just radera all formatering när du klistrar in text. Programmet hämtas antingen via Windows Store alternativt via den officiella hemsidan.

Så snart det är installerat och startat dyker en liten ikon fram längst ned till höger i Aktivitetsfältet för att indikera att programmet är igång. Som standard används knappkombinationen Windows-tangenten + V för att klistra in text utan formatering. Vill du ändra denna kombination är det bara högerklicka på programikonen i Aktivitetsfältet och välja Options. Här kan du sedan, genom att klicka på Capture the next key typed, välja exakt den knappkombination du önskar för att klistra in kopierad text utan formatering.

Windows 10 - PureText - Klistra in oformaterad text

Dessvärre går det inte att ersätta kombinationen Ctrl + V då den är reserverad av Windows, men i princip vilken annan kombination som helst fungerar fint. Jag rekommenderar även att kryssa ur Play a sound längst ned i inställningarna hos PureText, såvida du verkligen inte vill att ett litet ljud spelas varje gång du klistrar in oformaterad text.

Ett sista alternativ: Använd Anteckningar/Notepad för att radera textformateringen

Innan jag personligen kände till andra möjligheter att radera textformatering använde jag den långa omvägen via programmet Anteckningar. Detta är inget jag egentligen rekommenderar, men som en sista utväg för de stunder inget av de ovanstående sätten fungerar eller om du bara snabbt vill kopiera en enda textsnutt, går det även att göra följande.

1. Kopiera texten du vill åt som vanligt.

2. Öppna Anteckningar (Sök-symbolen > Anteckningar).

3. Klistra in texten i Anteckningar (Ctrl + V).

4. Markera texten igen (Ctrl +A) och kopiera den på nytt (Ctrl + C).

Eftersom Anteckningar som standard inte hanterar formatering av text, utan endast läser den som oformaterad, resulterar ovanstående process i att all formatering försvinner från texten.

Frågor, funderingar eller fler tips på bra sätt att bli kvitt textformatering i Windows 10? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta en skärmbild (print screen) på iPhone 12 (+ Pro och mini)

Nytt år, ny iPhone (som visserligen släpptes 2020) och ett nytt sätt att ta skärmbilder, eller? Nej, precis som iPhone 12 i övrigt är allt faktiskt väldigt sig likt även här.

Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Varför drar en telefon mer batteri när det är kallt?

Att vara utomhus i minusgrader kan ha en stor inverkan på din telefons batteritid. Här tänkte jag försöka reda ut varför det är så och vad man kan göra åt det.

Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Test: Brother HL-L2350DW – En enkel, monokrom och pålitlig laserskrivare

Om man är ute efter en trådlös laserskrivare med vettiga driftskostnader och utskrifter i svartvitt, kan då Brothers HL-L2350DW vara ett alternativ?

Se gamla och missade notiser på iPhone

Råkade du låsa upp telefonen och missade att hinna läsa vad som stod i den senaste notifikationen? Ingen fara, så ser du samtliga olästa notifikationer igen!

Relaterat innehåll

Send this to a friend