Var sparas Minecraft-världar på PC och Mac?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Att hitta till Minecraft-mappen där spelfiler, moddar och världar sparas är långt ifrån både logiskt och enkelt. Så lokaliserar du mappen i Windows och macOS!

Det går som bekant att ladda ner mängder med världar, mods och andra spelfiler till Minecraft. Men hur tar man sig till själva Minecraft-mappen dit nästintill alla relaterade filer ska kopieras? Eller om man vill göra en säkerhetskopia av sina favoritvärldar? Vad ska man då leta sig fram till för mapp? Det är ju inte helt orimligt att tänka sig att mappen finns under C:\Program\Minecraft. Men så lätt är det tyvärr inte riktigt.

Minecraft-mappen i Windows

Det finns två huvudsakliga varianter av Minecraft tillgängliga på Windows. Java Edition och Minecraft for Windows (också ofta benämnt Bedrock Edition).

Minecraft Java Edition

Minecraft Java Edition är den Minecraft-version som funnits längst och ofta benämns som ”originalet”. Mappen för sparade världar och andra spelfiler når man som användare genom att navigera till:

C:\Users\[Ditt användarnamn]\AppData\Roaming\.minecraft

Kruxet här, bortsett från att sökvägen är megalång, är att mappen AppData är dold som standard. Vilket i Windows innebär att du i Utforskaren behöver klicka på Visa (högst upp) och kryssa i alternativet Dolda objekt för att mappen ska synas.

Minecraft - Java Edition - Windows 10 - Sokväg
Det går alldeles utmärkt att själv navigera till mappen för spelfilerna till Minecraft Java Edition. Men det går mycket snabbare att använda kodsnutten här nedanför.

Ett snabbare sätt att direkt komma till Minecraft-mappen är att öppna sökfunktionen (bredvid Start-menyn alternativt genom att trycka Windows-tangenten + S) och skriva in följande kodsnutt följt av att trycka Enter:

%appdata%

När detta är gjort hamnar du direkt i mappen AppData/Roaming. Högst upp i listan finns sedan Minecraft-mappen, benämnd .minecraft. Väl inne i denna hittar du alla sparade världar i mappen saves. En värld består av flertalet filer, så för att t.ex. göra en backup-kopia av en värld behöver hela mappen med världens namn kopieras.

Det går även att gå via själva spelet för att nå en viss världs mapp. Börja med att klicka på valfri spelvärld för att markera den. Istället för att starta den klickar du därefter på Edit, längst ned till vänster följt av Open World Folder för att hoppa direkt till världens mapp.

Minecraft Java Edition - Open World Folder
Genom att markera en värld i ”Minecraft Java Edition” och klicka på ”Edit” följt av ”Open World Folder” går det att komma direkt till mappen för den aktuella världen.

Minecraft for Windows (Bedrock)

När det kommer till Minecraft for Windows är det, till skillnad från Java Edition, ett spel som laddas ned och installeras från Microsoft Store. Detta gör att både sökvägen till själva spelet och sparfiler för världar är minst sagt krångliga. Faktum är att den exakta sökvägen till spelets mapp är:

C:\Users\[Din användare]\AppData\Local\Packages\Microsoft.MinecraftUWP_8wekyb3d8bbwe

Härifrån behöver man sedan gå vidare enligt nedanstående sökväg för att nå själva mappen med de mappar som innehåller världarna i spelet:

\LocalState\games\com.mojang\minecraftWorlds

Precis som för Java Edition är mappen AppData dold och behöver visas genom att klicka på Visa (högst upp i Utforskaren) och kryssa för alternativet Dolda objekt.

Ett snabbare sätt att ta sig direkt till mappen där världar sparas i Bedrock Edition är att trycka Windows-tangenten + S och klistra in nedanstående kodsnutt följt av ett tryck på Enter-knappen:

%LocalAppData%\Packages\Microsoft.MinecraftUWP_8wekyb3d8bbwe\LocalState\games\com.mojang\minecraftWorlds

I Minecraft for Windows benämns mapparna för respektive värld också med en slumpmässig kombination av siffror och bokstäver. För att se vad respektive värld faktiskt heter behöver du gå in i mappen för världen och öppna filen levelname.txt.

Minecraft - Windows Bedrock Edition - Se vilken värld
För att se vilken värld som faktiskt befinner sig i mappen när det kommer till Bedrock Edition behöver du gå in i själva mappen och öppna filen levelname.txt.

Minecraft-mappen i macOS

I nuläget är det endast Minecraft Java Edition som finns officiellt tillgänglig på Mac-datorer. För att komma åt spelets mapp behöver du navigera till nedanstående sökväg:

/Users/[Ditt användarnamn]/Library/Application Support/minecraft

Problemet här är att mappen Library är en dold mapp. Visserligen går det bra att trycka Command (CMD) + Shift + . (punkt) för att visa dolda filer och mappar och nå Minecraft-mappen på så sätt.

Ett ännu lite snabbare sätt att nå mappen i macOS är dock att öppna Spotlight (förstoringsglaset uppe till höger), klistra in nedanstående kodsnutt och klicka på minecraft-mappen i sökresultatet som dyker upp.

~/Library/Application Support/minecraft

Minecraft - Sparfiler - Saves - macOS - Apple

Detta tar dig direkt till Minecraft-mappen. Här finns sedan sparfilerna för respektive värld lagrade som individuella mappar under mappen saves.

Minecraft - Sökväg - Sparfiler - Världar - macos - Apple

Precis som i Windows-varianten av Minecraft Java Edition går det även att öppna mappen för en specifik värld genom att starta Minecraft och välja någon av sina världar. Istället för att starta den klickar du på Edit, längst ned till vänster och väljer Open World Folder för att direkt öppna mappen innehållandes den valda världen.

Stöter du på några frågetecken eller om något inte fungerar är du som vanligt välkommen att dela med dig av funderingarna i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Återskapa en försvunnen Minecraft-värld (Java Edition)

Trots ett helt gäng år på nacken är Minecraft fortfarande extremt populärt. Något som däremot inte är populärt är när ens världar plötsligt försvinner från spelet.

Så pausar du en nedladdning på PlayStation 4

Att ladda ner spel och appar på PS4 är ganska smidigt. Att lokalisera platsen där alla aktiva nedladdningar samlas är inte riktigt lika självklart.

Xbox One visar ingen bild – Så återställer du upplösningen

Att justera upplösningen för att rätta till felet att Xbox One inte visar någon bild är inte helt enkelt när den inte visar någon bild. Att återställa upplösningen brukar lösa problemet!

Spela Fortnite på iPhone och iPad via GeForce Now

Nu går det äntligen att, med lite tur, spela Fortnite på iPhone och iPad igen. Så gör du för att komma igång och streama spelet via Nvidias tjänst GeForce Now. Helt gratis!
Send this to a friend