Ta bort en eller flera följare på Instagram

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Har du ett gäng fejk-konton som följer dig på Instagram eller är du bara trött på några av dina följare? Nu finns möjligheten att själv ta bort följare du inte vill ha!

Tidigare var det enda sättet för dig som inte riktigt var nöjd med dina följare att helt enkelt blockera dem. Något som inte alltid är så kul. Därför är det bra att en av de senaste funktionerna på Instagram låter dig som användare avsluta andras prenumerationer på ditt konto.

De användare du tar bort har visserligen möjlighet att börja följa dig igen om de upptäcker att de helt plötsligt inte längre ser dina inlägg. Däremot är funktionen perfekt för att städa upp bland låtsas-konton och fejkföljare!

Ta bort en följare på Instagram

1. Börja med att starta Instagram-appen. Bilderna är från iPhone-versionen men processen ser snarlik ut på Android. Navigera till din profil (1) och peka på Följare (2). Scrolla därefter ned till den följare du vill bli av med och peka på de tre prickarna bredvid användarens namn (3).

Ta bort följare på Instagram - Profil - Tre prickar

2. Efter detta är det inte svårare än att bara välja Ta bort på frågan Vill du ta bort följaren för att ta bort hen från din följarlista. Personen du tar bort blir inte på något sätt notifierad om att den inte längre följer dig. Detta får personen istället upptäcka själv framöver.

Vill du ta bort följaren - Instagram - Ta bort följare

3. Denna funktion är som sagt inget direkt effektivt alternativ för att bli av med jobbiga följare då en borttagen person bara behöver välja att följa dig igen om denne så vill. För att städa upp bland låtsaskonton och annat krimskrams som följer dig är funktionen däremot kanon!

Får du det inte att fungera eller har andra frågor och funderingar kring Instagram? Ställ dem gärna i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

22 kommentarer

 1. Hej! Jag har en Samsung S9 Jag undrar varför jag inte har den möjligheten längre att ta bort en följare utan att vara tvungen att blockera? De tre prickarna du pratar om har jag inte längre…? Varför har det ändrats? Förut kunde jag det? Har du nåt svar på det?

  • Hej! Kan det vara så att du har ditt konto satt till publikt istället för privat? Jag ska ta och dubbelkolla detta och sedan uppdatera guiden, men det verkar (vad jag kan läsa mig till) som att detta faktiskt endast fungerar om man har sitt konto satt till privat. Annars är det som du säger, att man måste blockera de användare man inte vill ska följa en.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Ja, absolut! Dock finns det ju alltid en möjlighet att andra konton väljer att ta bort dig som följare om de skulle vilja det. Men det finns inget som hindrar att du tar bort någon från att följa dig, men samtidigt följer det borttagna kontot själv.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej. Det lät otrevligt. Jag tror inte att du kan blockera följaren från ditt eget konto, men tekniskt sätt ska du ju kunna blockera personen från dina barns konton. Vilket då gör att de inte syns för personen att kontakta alls.

 2. Hej jag har köpt några följare och vill inte längre ha dem kvar – utan bara äkta följare – hur gör jag för att ta bort dem?
  Vänligen T

  • Hej! Så vitt jag känner till är dessvärre det enda alternativt att manuellt gå igenom listan med följare enligt guiden och ta bort dem en och en. Förutsatt att du har en lista av något slag på vilka följare det faktiskt avser. Annars tror jag inte det finns något sätt att se vilka följare som är äkta eller köpta.

  • Hej! Vad konstigt. Vart tar det stopp någonstans? Guiden här har ju några år på nacken, men stämmer i stort fortfarande vad jag kan se. Går jag in under ”Följer” på min profil så är det bara att klicka på ”Följer” bredvid respektive person för att ändra statusen till att jag inte längre följer personen.

 3. Hur ska jag bli av med de jag följer för att det verkar som att det inte går. Det verkar som att jag är spärrad för att ta bort de jag följer av en konstig anledning

  • Hej igen! Vart är det som det tar stopp? Saknas ”Följer”-knappen eller är det någon annanstans du inte kommer vidare när du försöker ta bort följare?

 4. Det går inte att ta bort dom och det verkar som att den funktionen är spärrad. När jag ska ta bort de jag följer, så får jag upp :försök senare. Vi har begränsat viss aktivitet för att skydda vår community. Rapportera ett problem. Ok.Kan det vara att jag har tagit bort för många på en gång?

  • Du verkar vara inne på rätt sak här. Vad jag kan läsa mig till kan man endast radera en viss mängd följare åt gången (kring 50 stycken verkar vara den rapporterade siffran, men jag hittar inget officiellt). Därefter stoppas möjligheten att radera följare ett tag, varpå den aktiveras igen. Hur länge den stoppas lyckas jag inte hitta något konkret alls om, vissa skriver en dag medan andra skriver någon vecka. Så jag skulle nog rekommendera att avvakta ett litet tag och sedan testa igen!

  • Ja, men då är det säkert så det är skulle jag tro! Förhoppningsvis går det att ta bort fler efter någon eller några dagars väntan igen. En konstig spärr, men antar att den fyller någon funktion, t.ex. om ens konto blivit hackat eller liknande kanske.

 5. Jag tror att jag har råkat ta bort en följare av misstag för den är nu gråmarkerad i datorns webbläsare och det står borttagen? Jag vet inte vad som har hänt men jag känner mig som en idiot för jag gillar verkligen följaren och vill naturligtvis inte ta bort denna, hur gör man för att ta reda på om man råkat ta bort den och om man vill få tillbaka den igen?
  mvh Anton

  • Hej! Svårt att säga exakt vad som blivit galet. Kan det kanske ha något att göra med funktionen att man tydligen kan ”tysta” någons händelse/story och att du antingen av misstag råkat ”muta” den följarens stories (håll fingret nedtryckt på en av personens stories och välj ”Dölj”)?

 6. Hur fungerar det ifall någon av mina följare tar bort sin Instagram och sen tar tillbaka den?
  Står det då att man har 1 mindre följare när man tar bort och sen får tillbaka den följaren om den tar tillbaka sitt konto?

  • Hej! Om en följare pausar/fryser sitt konto försvinner det helt och hållet från allas konton under tiden det är pausat. Som jag tolkar det resulterar det, precis som du skriver, i att man får en följare mindre. När kontot sedan aktiveras igen kommer följaren tillbaka.

   Tar man där emot bort kontot helt (raderar det) försvinner hela kontot, alla poster och alla följare kontot har. De konton som följs av det raderade kontot får också en följare mindre. I detta fallet går det inte att få tillbaka kontot alls, utan det är helt borta.

   • Tack för svar, då blev jag lite klokare på varför jag hade en ny följare och en ny som jag följer utan att ha accepterat någon eller börjat följa någon ny så att säga. :)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend