Ta bort en eller flera följare på Instagram

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Har du ett gäng fejk-konton som följer dig på Instagram eller är du bara trött på några av dina följare? Nu finns möjligheten att själv ta bort följare du inte vill ha!

Tidigare var det enda sättet för dig som inte riktigt var nöjd med dina följare att helt enkelt blockera dem. Något som inte alltid är så kul. Därför är det bra att en av de senaste funktionerna på Instagram låter dig som användare avsluta andras prenumerationer på ditt konto.

De användare du tar bort har visserligen möjlighet att börja följa dig igen om de upptäcker att de helt plötsligt inte längre ser dina inlägg. Däremot är funktionen perfekt för att städa upp bland låtsas-konton och fejkföljare!

Ta bort en följare på Instagram

1. Börja med att starta Instagram-appen. Bilderna är från iPhone-versionen men processen ser snarlik ut på Android. Navigera till din profil (1) och peka på Följare (2). Scrolla därefter ned till den följare du vill bli av med och peka på de tre prickarna bredvid användarens namn (3).

Ta bort följare på Instagram - Profil - Tre prickar

2. Efter detta är det inte svårare än att bara välja Ta bort på frågan Vill du ta bort följaren för att ta bort hen från din följarlista. Personen du tar bort blir inte på något sätt notifierad om att den inte längre följer dig. Detta får personen istället upptäcka själv framöver.

Vill du ta bort följaren - Instagram - Ta bort följare

3. Denna funktion är som sagt inget direkt effektivt alternativ för att bli av med jobbiga följare då en borttagen person bara behöver välja att följa dig igen om denne så vill. För att städa upp bland låtsaskonton och annat krimskrams som följer dig är funktionen däremot kanon!

Får du det inte att fungera eller har andra frågor och funderingar kring Instagram? Ställ dem gärna i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

26 kommentarer

 1. Hej! Jag har en Samsung S9 Jag undrar varför jag inte har den möjligheten längre att ta bort en följare utan att vara tvungen att blockera? De tre prickarna du pratar om har jag inte längre…? Varför har det ändrats? Förut kunde jag det? Har du nåt svar på det?

  • Hej! Kan det vara så att du har ditt konto satt till publikt istället för privat? Jag ska ta och dubbelkolla detta och sedan uppdatera guiden, men det verkar (vad jag kan läsa mig till) som att detta faktiskt endast fungerar om man har sitt konto satt till privat. Annars är det som du säger, att man måste blockera de användare man inte vill ska följa en.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Ja, absolut! Dock finns det ju alltid en möjlighet att andra konton väljer att ta bort dig som följare om de skulle vilja det. Men det finns inget som hindrar att du tar bort någon från att följa dig, men samtidigt följer det borttagna kontot själv.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej. Det lät otrevligt. Jag tror inte att du kan blockera följaren från ditt eget konto, men tekniskt sätt ska du ju kunna blockera personen från dina barns konton. Vilket då gör att de inte syns för personen att kontakta alls.

 2. Hej jag har köpt några följare och vill inte längre ha dem kvar – utan bara äkta följare – hur gör jag för att ta bort dem?
  Vänligen T

  • Hej! Så vitt jag känner till är dessvärre det enda alternativt att manuellt gå igenom listan med följare enligt guiden och ta bort dem en och en. Förutsatt att du har en lista av något slag på vilka följare det faktiskt avser. Annars tror jag inte det finns något sätt att se vilka följare som är äkta eller köpta.

  • Hej! Vad konstigt. Vart tar det stopp någonstans? Guiden här har ju några år på nacken, men stämmer i stort fortfarande vad jag kan se. Går jag in under ”Följer” på min profil så är det bara att klicka på ”Följer” bredvid respektive person för att ändra statusen till att jag inte längre följer personen.

 3. Hur ska jag bli av med de jag följer för att det verkar som att det inte går. Det verkar som att jag är spärrad för att ta bort de jag följer av en konstig anledning

  • Hej igen! Vart är det som det tar stopp? Saknas ”Följer”-knappen eller är det någon annanstans du inte kommer vidare när du försöker ta bort följare?

 4. Det går inte att ta bort dom och det verkar som att den funktionen är spärrad. När jag ska ta bort de jag följer, så får jag upp :försök senare. Vi har begränsat viss aktivitet för att skydda vår community. Rapportera ett problem. Ok.Kan det vara att jag har tagit bort för många på en gång?

  • Du verkar vara inne på rätt sak här. Vad jag kan läsa mig till kan man endast radera en viss mängd följare åt gången (kring 50 stycken verkar vara den rapporterade siffran, men jag hittar inget officiellt). Därefter stoppas möjligheten att radera följare ett tag, varpå den aktiveras igen. Hur länge den stoppas lyckas jag inte hitta något konkret alls om, vissa skriver en dag medan andra skriver någon vecka. Så jag skulle nog rekommendera att avvakta ett litet tag och sedan testa igen!

  • Ja, men då är det säkert så det är skulle jag tro! Förhoppningsvis går det att ta bort fler efter någon eller några dagars väntan igen. En konstig spärr, men antar att den fyller någon funktion, t.ex. om ens konto blivit hackat eller liknande kanske.

 5. Jag tror att jag har råkat ta bort en följare av misstag för den är nu gråmarkerad i datorns webbläsare och det står borttagen? Jag vet inte vad som har hänt men jag känner mig som en idiot för jag gillar verkligen följaren och vill naturligtvis inte ta bort denna, hur gör man för att ta reda på om man råkat ta bort den och om man vill få tillbaka den igen?
  mvh Anton

  • Hej! Svårt att säga exakt vad som blivit galet. Kan det kanske ha något att göra med funktionen att man tydligen kan ”tysta” någons händelse/story och att du antingen av misstag råkat ”muta” den följarens stories (håll fingret nedtryckt på en av personens stories och välj ”Dölj”)?

 6. Hur fungerar det ifall någon av mina följare tar bort sin Instagram och sen tar tillbaka den?
  Står det då att man har 1 mindre följare när man tar bort och sen får tillbaka den följaren om den tar tillbaka sitt konto?

  • Hej! Om en följare pausar/fryser sitt konto försvinner det helt och hållet från allas konton under tiden det är pausat. Som jag tolkar det resulterar det, precis som du skriver, i att man får en följare mindre. När kontot sedan aktiveras igen kommer följaren tillbaka.

   Tar man där emot bort kontot helt (raderar det) försvinner hela kontot, alla poster och alla följare kontot har. De konton som följs av det raderade kontot får också en följare mindre. I detta fallet går det inte att få tillbaka kontot alls, utan det är helt borta.

   • Tack för svar, då blev jag lite klokare på varför jag hade en ny följare och en ny som jag följer utan att ha accepterat någon eller börjat följa någon ny så att säga. :)

 7. Hej

  i min profil ser jag antal inlägg, ” antal ”följare” och antal ”följer”

  Under fliken ”följer” är alla grå markerade, jag ser inte vilka de är?

  Fliken ”följer” är däremot OK

  Hur fixar jag detta?

  • Hej! Det var underligt! Har försökt hitta någon information om detta och liknande scenarion, men det enda jag lyckas få tag i är att det ibland kan uppstå att en eller ett par följare eller de man följer är gråmarkerade. Sen verkar det inte ens här vara säkert vad det beror på, En del skriver att de har att göra med att man blockerat kontot i fråga, men det känns inte riktigt korrekt heller. I dit fall tvivlar jag ju också på att du skulle blockerat alla konton som följer dig eller som du följer :-)

   Har du testat att logga in på Instagram via webbinloggningen och se om fenomenet uppstår där också? Annars skulle det ju kunna vara något galet med appen och att den t.ex. behöver tas bort och installeras om eller liknande.

 8. Hej . Bland alla mina dm så på en person står det istället för användarnamnet ”Instagram-användare.” Och sen är det ett meddelande från mig till den personen . Den personen följer även mig , jag följer ej tillbaka . Men varför är namnet borta på personen och det bara står Instagram-användare . Jag hittar även inte personen bland mina följare , men jag kan gå in på personens profil och där står det lite info om personen som jag kan läsa men ser inte inlägg eller ens att det står att personens ig är privat .

  • Hej! Det verkar som att det kan bero på en av fyra saker när någons användarnamn syns som ”Instagram-användare”. Antingen har personen själv raderat eller inaktiverat sitt konto, alternativt har Instagram stängt av kontot (antingen permanent eller temporärt) eller så har kontot i fråga blockerat din profil. Min gissning är att det avser en avstängning eller att kontot är satt på paus. Men mer än att gissa på någon av anledningarna verkar dessvärre inte kunna fås fram av andra användare. Lite mer information finns t.ex. här (på engelska): https://techgeeksblog.com/what-does-instagram-user-mean/

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?