måndag, 16 september, 2019
- Annons -
 • Hem
 • Mobilt
 • Fråga

Starta om en iPhone X eller XS (Max) utan att använda skärmen

Missa inte

Invertera färgerna på skärmen på iPhone och iPad

Att läsa långa stycken på en iPhone eller iPad anstränger ögonen en hel del. Med inverterings-funktionen kan du minska...

Ta bort sökningar från Instagram

Funderar du på hur man gör och om det ens går att radera sökhistoriken från Instagram? Det är faktiskt...

Grunderna i Mac – Hur använder man en Apple-dator?

Har du alltid använt Windows men behöver nu lära dig Apples operativsystem macOS? Kul! Här går vi igenom de vanligaste frågorna samt skillnaderna mellan macOS och Windows.

Har skärmen på din iPhone X eller XS (Max) låst sig eller fungerar touchen inte som den ska? En omstart löser många gånger problemen. Men hur startar man om telefonen med bara knapparna?

Att touchen på en telefon börjar bete sig konstigt och i vissa fall helt slutar fungera behöver absolut inte betyda att du måste byta skärmen eller köpa en ny telefon. Själva touch-funktionen är, som de mesta i telefonen, kontrollerad av en mjukvara som ibland kan strula och på annat sätt bete sig konstigt. Precis som datorprogram på samma sätt kan sluta fungera rätt som det är.

I datorvärlden löses många av dessa problem med en omstart av antingen det strulande programmet eller hela datorn. Exakt samma tillvägagångssätt kan även användas för att fixa problem med telefoner och annan elektronik. Vid en omstart stängs alla program och processer som körs i enheten av och startas därefter upp igen på korrekt sätt. Så om touch-funktionen hos din telefon inte vill fungera som den ska är en omstart alltid först att rekommendera!

Starta om en iPhone X (XS) med bara knapparna

Så hur startar man då om en iPhone X, XS eller XS Max där i vanliga fall ett sjukreglage på touch-skärmen behöver användas, om touchen inte går att använda? Svaret är ganska ologiskt, men enkelt att utföra. Så här gör du!

1. Börja med att trycka ned Volym upp-knappen en gång och därefter släppa den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym Upp

2. Tryck därefter ned Volym ned-knappen en gång och släpp den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym ned

3. Håll nu låsknappen på telefonens högra sida intryckt till dess att skärmen blir svart (cirka 5 sekunder). Släpp sedan knappen.

Starta om iPhone X utan skärmen

4. Telefonen bör nu starta om och förhoppningsvis hoppar touch-funktionen igång och fungerar som den ska efter omstarten.

iPhone X - Starta om utan knappar

Får du det inte att fungera eller har några andra frågor eller funderingar kring iPhone X, XS och XS Max är du givetvis välkommen att ställa dem i kommentarerna!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

6 kommentarer

  • Hej! Jag har tyvärr aldrig bytt skärmen på en iPhone X så svårt att säga exakt vad som strular. Jag har dock stött på liknande problem på tidigare iPhone-modeller där det ofta berott på att en av fästena för skärmkontakterna antingen var skadat alternativt hade smuts i sig. Så det enda jag riktigt kan rekommendera är nog en ordentlig (och försiktig) rengöring och dubbelkoll av kontaktytorna för att se om något kan hamnat i vägen. Annars skulle jag be en reparatör kolla på det. Förmodligen är det ett ganska vanligt fel som de kanske till och med kan gissa sig till utan att ens behöva öppna telefonen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Min Iphone XS har låst sig och den går inte att stänga av ens med instruktionen ovan i tre steg. För några dagar sedan hände detta också, men då kunde jag stänga av mobilen enligt instruktionen ovan.
  Vad ska jag göra?

  • Hej Gunilla! Vad underligt. Det bästa är nog i det läget, tyvärr, att låta telefonen helt enkelt vara tills batteriet tar slut och den stänger av sig själv :-/ Skulle detta börja hända mer frekvent skulle jag nog också höra med de du köpte telefonen från om det möjligen kan vara något garantirelaterat fel som uppstått och som kanske behöver fixas.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej, jag fick precis en iphone XR som har stängt av sig under natten och vägrar starta. Jag har testat massa, jag kolla så det inte var något fel med min laddare, men ingenting funkar. Vet du möjligtvis hur jag ska göra för att få igång den?

  ps. jag har haft den 2 och en halv vecka.

  • Hej! Om du inte redan gjort det så skulle jag rekommendera att låta laddaren sitta i under en längre tid. Haft liknande problem en gång med en äldre iPhone-modell och att den inte ville starta alls. Efter att ha haft den kopplad till laddaren i några timmar startade den dock till slut upp!

   Skulle detta däremot inte fungera och om du har köpt telefonen ny eller begagnad men med garanti skulle jag rekommendera att du skickar in den för kontroll på garantin. Innan du gör detta är det dock alltid bra att försäkra sig om vilka eventuella kostnader som kan tillkomma om det (av någon anledning) visar sig att felet beror på saker som inte täcks av garantin (t.ex. fuktskador).

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar