Starta om en iPhone X eller XS (Max) utan att använda skärmen

4
6281
Stäng av - Starta om - iPhone X XS Max med knapparna

Har skärmen på din iPhone X eller XS (Max) låst sig eller fungerar touchen inte som den ska? En omstart löser många gånger problemen. Men hur startar man om telefonen med bara knapparna?

Att touchen på en telefon börjar bete sig konstigt och i vissa fall helt slutar fungera behöver absolut inte betyda att du måste byta skärmen eller köpa en ny telefon. Själva touch-funktionen är, som de mesta i telefonen, kontrollerad av en mjukvara som ibland kan strula och på annat sätt bete sig konstigt. Precis som datorprogram på samma sätt kan sluta fungera rätt som det är.

I datorvärlden löses många av dessa problem med en omstart av antingen det strulande programmet eller hela datorn. Exakt samma tillvägagångssätt kan även användas för att fixa problem med telefoner och annan elektronik. Vid en omstart stängs alla program och processer som körs i enheten av och startas därefter upp igen på korrekt sätt. Så om touch-funktionen hos din telefon inte vill fungera som den ska är en omstart alltid först att rekommendera!

Starta om en iPhone X (XS) med bara knapparna

Så hur startar man då om en iPhone X, XS eller XS Max där i vanliga fall ett sjukreglage på touch-skärmen behöver användas, om touchen inte går att använda? Svaret är ganska ologiskt, men enkelt att utföra. Så här gör du!

1. Börja med att trycka ned Volym upp-knappen en gång och därefter släppa den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym Upp

2. Tryck därefter ned Volym ned-knappen en gång och släpp den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym ned

3. Håll nu låsknappen på telefonens högra sida intryckt till dess att skärmen blir svart (cirka 5 sekunder). Släpp sedan knappen.

Starta om iPhone X utan skärmen

4. Telefonen bör nu starta om och förhoppningsvis hoppar touch-funktionen igång och fungerar som den ska efter omstarten.

iPhone X - Starta om utan knappar

Får du det inte att fungera eller har några andra frågor eller funderingar kring iPhone X, XS och XS Max är du givetvis välkommen att ställa dem i kommentarerna!

Relaterat innehåll

4 kommentarer

   • Hej! Jag har tyvärr aldrig bytt skärmen på en iPhone X så svårt att säga exakt vad som strular. Jag har dock stött på liknande problem på tidigare iPhone-modeller där det ofta berott på att en av fästena för skärmkontakterna antingen var skadat alternativt hade smuts i sig. Så det enda jag riktigt kan rekommendera är nog en ordentlig (och försiktig) rengöring och dubbelkoll av kontaktytorna för att se om något kan hamnat i vägen. Annars skulle jag be en reparatör kolla på det. Förmodligen är det ett ganska vanligt fel som de kanske till och med kan gissa sig till utan att ens behöva öppna telefonen :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  1. Min Iphone XS har låst sig och den går inte att stänga av ens med instruktionen ovan i tre steg. För några dagar sedan hände detta också, men då kunde jag stänga av mobilen enligt instruktionen ovan.
   Vad ska jag göra?

   • Hej Gunilla! Vad underligt. Det bästa är nog i det läget, tyvärr, att låta telefonen helt enkelt vara tills batteriet tar slut och den stänger av sig själv :-/ Skulle detta börja hända mer frekvent skulle jag nog också höra med de du köpte telefonen från om det möjligen kan vara något garantirelaterat fel som uppstått och som kanske behöver fixas.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here