Starta om en iPhone X eller XS (Max) utan att använda skärmen

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Har skärmen på din iPhone X eller XS (Max) låst sig eller fungerar touchen inte som den ska? En omstart löser många gånger problemen. Men hur startar man om telefonen med bara knapparna?

Nedanstående tillvägagångssätt fungerar även på iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max.

Att touchen på en telefon börjar bete sig konstigt och i vissa fall helt slutar fungera behöver absolut inte betyda att du måste byta skärmen eller köpa en ny telefon. Själva touch-funktionen är, som de mesta i telefonen, kontrollerad av en mjukvara som ibland kan strula och på annat sätt bete sig konstigt. Precis som datorprogram på samma sätt kan sluta fungera rätt som det är.

I datorvärlden löses många av dessa problem med en omstart av antingen det strulande programmet eller hela datorn. Exakt samma tillvägagångssätt kan även användas för att fixa problem med telefoner och annan elektronik. Vid en omstart stängs alla program och processer som körs i enheten av och startas därefter upp igen på korrekt sätt. Så om touch-funktionen hos din telefon inte vill fungera som den ska är en omstart alltid först att rekommendera!

Starta om en iPhone X (XS) med bara knapparna

Så hur startar man då om en iPhone X, XS eller XS Max där i vanliga fall ett sjutreglage på touch-skärmen behöver användas, om touchen inte går att använda? Svaret är ganska ologiskt, men enkelt att utföra. Så här gör du!

1. Börja med att trycka ned Volym upp-knappen en gång och därefter släppa den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym Upp

2. Tryck därefter ned Volym ned-knappen en gång och släpp den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym ned

3. Håll nu låsknappen på telefonens högra sida intryckt till dess att skärmen blir svart (cirka 5 sekunder). Släpp sedan knappen.

Starta om iPhone X utan skärmen

4. Telefonen bör nu starta om och förhoppningsvis hoppar touch-funktionen igång och fungerar som den ska efter omstarten.

iPhone X - Starta om utan knappar

Får du det inte att fungera eller har några andra frågor eller funderingar kring iPhone X, XS och XS Max är du givetvis välkommen att ställa dem i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

39 kommentarer

  • Hej! Jag har tyvärr aldrig bytt skärmen på en iPhone X så svårt att säga exakt vad som strular. Jag har dock stött på liknande problem på tidigare iPhone-modeller där det ofta berott på att en av fästena för skärmkontakterna antingen var skadat alternativt hade smuts i sig. Så det enda jag riktigt kan rekommendera är nog en ordentlig (och försiktig) rengöring och dubbelkoll av kontaktytorna för att se om något kan hamnat i vägen. Annars skulle jag be en reparatör kolla på det. Förmodligen är det ett ganska vanligt fel som de kanske till och med kan gissa sig till utan att ens behöva öppna telefonen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Min Iphone XS har låst sig och den går inte att stänga av ens med instruktionen ovan i tre steg. För några dagar sedan hände detta också, men då kunde jag stänga av mobilen enligt instruktionen ovan.
  Vad ska jag göra?

  • Hej Gunilla! Vad underligt. Det bästa är nog i det läget, tyvärr, att låta telefonen helt enkelt vara tills batteriet tar slut och den stänger av sig själv :-/ Skulle detta börja hända mer frekvent skulle jag nog också höra med de du köpte telefonen från om det möjligen kan vara något garantirelaterat fel som uppstått och som kanske behöver fixas.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej, jag fick precis en iphone XR som har stängt av sig under natten och vägrar starta. Jag har testat massa, jag kolla så det inte var något fel med min laddare, men ingenting funkar. Vet du möjligtvis hur jag ska göra för att få igång den?

  ps. jag har haft den 2 och en halv vecka.

  • Hej! Om du inte redan gjort det så skulle jag rekommendera att låta laddaren sitta i under en längre tid. Haft liknande problem en gång med en äldre iPhone-modell och att den inte ville starta alls. Efter att ha haft den kopplad till laddaren i några timmar startade den dock till slut upp!

   Skulle detta däremot inte fungera och om du har köpt telefonen ny eller begagnad men med garanti skulle jag rekommendera att du skickar in den för kontroll på garantin. Innan du gör detta är det dock alltid bra att försäkra sig om vilka eventuella kostnader som kan tillkomma om det (av någon anledning) visar sig att felet beror på saker som inte täcks av garantin (t.ex. fuktskador).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Iphone x, iikväll när det ringer kan jag inte svara, några minuter senare kan jag starta om telefonen o jag kan ringa, gå in i appar, stänga ner skärmen, öppna upp den igen o åter ringa osv, men om någon ringer mig (vi har provat ett antal gånger) då kan jag inte svara o den hänger sig återigen. Något tips?

  • Hej! Det lät ju riktigt underligt! Eftersom ni redan att testa en omstart av telefonen skulle nog nästa steg vara att återställa nätverksinställningarna. Detta görs genom att navigera till Inställningar > Allmänt > Nollställ > Nollställ nätverk. Telefonen glömmer då bort alla inställningar för telefonnätverk, Wi-Fi och andra uppkopplingar, varpå dessa behöver ställas in igen.

   Löser inte detta problemet skulle jag tyvärr rekommendera en återställning av hela telefonen till fabriksinställningarna för att försäkra sig om att felet inte är mjukvarurelaterat. Tänk på att allt innehåll raderas från telefonen när en återställning görs, så spara allt viktigt och gör en backup på telefonen innan du börjar. Återställa telefonen görs enklast genom att återigen gå till Inställningar > Allmänt > Nollställ. Välj sedan Radera allt innehåll och inställningar och följ processen.

   Skulle felet fortfarande kvarstå skulle jag rekommendera att ta med telefonen till där den köptes, framförallt om det finns garanti kvar, och höra vilka möjligheter som finns att lämna in den för reparation. Hoppas det ordnar sig, önskar jag hade några mindre drastiska tips dock.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!

  Jag fick lite vattenstänk på min mobil Iphone XS (som den bör klara), efter en studs började touchen fungera och tillslut så blev skärmen svart. Mobilen är fortfarande igång men kan inte stänga av den trots jag gör som du har sagt på guiden. Har du någon erfenhet med detta och vad vet du om fuktskador på XS modellen?
  Går det gör något annat än att lägga i ris?

  Tacksam för svar.

  • Hej! Ledsen för långsamt svar. Hoppas du fått ordning på det nu! Annars verkar det som sagt underligt om telefonen inte klarade av lite vattenstänk då den är IP68-klassad och ska fixa 2 meter under vatten i 30 min (så länge skärmen inte har några sprickor eller det finns andra skador på telefonen). Om den fortfarande inte fungerar skulle jag ta med den till en reparatör och höra vad de tror, alternativt gå tillbaka till där du köpte den och höra vad de kan göra på garantin om du fortfarande har tid på garantin kvar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej.
  Undrar om det finns något sätt att stänga av en IPhone XR där inte touchen fungerar? Har prövat omstarta den med touchen funkar ändå inte och nu vill jag stänga av den helt så man slipper larmet som ringer hela tiden.

  Tack på förhand

  • Hej! Jag har letat och letat men underligt nog verkar det inte finnas något officiellt (eller inofficiellt) sätt att göra detta utan att telefonen startar om i samma veva (alltså volym upp, volym ned, låsknappen). Riktigt dumt :-/ Får se om någon annan kanske flikar in med en lösning, återkommer givetvis om jag stöter på något, men så vitt jag förstår är man låst till omstart om skärmen inte fungerar som den ska :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej
  Min iPhone 11 PRO är helt svart och går ej starta. Har legat på laddning hela natten. Testat knepen m Volymknapparna men inget händer. Kan ju inte ringa support då mobilen är död, Apple store är ju nedslängt pga Corona. Hjälp!
  Tack på förhand

  • Hej! Aj då, det lät inget vidare. Om den däremot inte startar alls, trots en längre tid på laddning är nog att försöka komma i kontakta med affären du köpte den av det enda alternativet. Om inte annat har de säkert mejl eller chatt-support och bör kunna hantera det på det sättet även om Apple Store-affären är stängd.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. hej, badade jacuzzi och fick tydligen in vatten i min iphone x. När jag sedan gick in så var skärmen seg och ljudet borta. Den laddade heller inte så snabbt. Efter en stund så släcktes skärmen och började blinka grönt ibland. La in den i ris i ca 12 timmar, när jag sedan stoppade in den i laddning så kom batteriet upp men dog sedan igen en kort stund efter. Nu förösker jag starta den med hjälp av det ni skrivit men det händer inget? Vad har hänt och vad ska jag göra nu?

  • Hej! Vatten är tyvärr förädiskt och även om iPhone X är klassad att vara vattentät upp till en meter kan det ändå hända att telefonen påverkas av vatten. Framförallt om den fått några åkommor (spricka i skärmen eller på annat sätt lite fysiskt trasig någonstans). Förmodligen har vatten lyckats tagit sig in i telefonen på något sätt.

   Om du har garanti kvar på telefonen skulle jag höra med där du köpte den vad de rekommenderar att göra, och även vilka kostnader som skulle kunna uppkomma om det visar sig att det inte går på garantin. I andra hand skulle jag ta kontakt med närmsta mobilreparatör och höra om de har möjlighet att ta en titt på telefonen för att se mer exakt vad som kan blivit galet.

 8. Hej, min Iphone X började bete sig konstigt på grund av att utrymmet på telefonen saknades. Nu går det inte att starta den alls. Apple loggan lyser hela tiden på skärmen, har testat att göra enligt instruktionen, att starta om den, skärmen slockar och Apple loggan kommer tillbaka men telefonen startar inte. Telefonen är 2 år gammal. Har alla bilder och videos kvar i den tyvärr. Någon man kan göra?

  • Hej! Vad underligt. Svårt att säga vad som kan orsaka felet, men det låter ju antingen lite som att något blivit fel med mjukvaran, så att telefonen inte kan starta. Alternativt att något är galet med batteriet och att det eventuellt behöver bytas.

   Har du testat att koppla telefonen till en dator med iTunes installerat och se om den möjligen dyker upp i programmet? Och om den då lyckas ta sig förbi Apple-loggan.

   • Hej! Vet inte om mitt svar hjälpte Inga (här ovanför) men det kan ju vara värt att testa att koppla in telefonen till en dator med iTunes installerat och se om den lyckas dyka upp där, till att börja med.

    // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Har en iPhone X och idag när batteriet dog ville jag ladda den men det funka inte så jag trodde det va kanske nåt fel med kabeln så jag gick och testade men en annan iPhone och det funka och jag testade andra kablar på min telefon men det funkade fortfarande inte varje gång jag försökte starta den så kom det bara fram symbolen att den inte laddades?

  • Hej, vad underligt :-/ Har du testat att låta laddaren vara inkopplad i någon timma även om det inte ser ut som att telefonen laddar? Ibland är laddningen riktigt seg att komma igång när batteriet är helt slut. Annars skulle jag nog rekommendera att ta med telefonen till en reparatör och höra med dem. I bästa fall är det bara smuts på laddkontakterna som gör att bara vissa av piggarna får kontakt och att laddningen inte startar av den anledningen. I värsta fall kan det ju vara något galet med batteriet eller laddporten som då kanske behöver bytas.

   Men som sagt, hör med en reparatör och dubbelkolla även vad en eventuell felsökning kostar innan du lämnar in telefonen så du inte åker på några oförutsedda kostnader :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. hej, skulle starta om min mobil (iphone x) och när jag skulle starta den så kom bara apple märket upp och den startar inte. har testat det som står men inget häner. den är inte ens ett år gamal och den har inte några sprickor eller liknande. vad ska jag göra?

  • Hej! Vad underligt. Har du testat att koppla in en laddare och låta den sitta i ett tag, något som kan göra att telefonen ”hoppar igång”. Annars – och om du inte får igång den alls – skulle jag gå tillbaka till där du köpte den och be att få utnyttja garantin (som jag är ganska säker på är ett år på Apple-produkter). Telefonen behöver då gissningsvis skickas på service och repareras/bytas ut. Var noga med att dubbelkolla vilka eventuella avgifter som kan tillkomma om det – mot förmodan – framkommer att skadan orsakats av fukt eller annat som oftast inte täcks av garantin.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Tjena har en iphone x och den bara la av skärmen blev helt svart jag har provat alla sätt men den vill inte starta den är ca 1 år gammal och den är alldrig tappad inga repor, Som sagt hör inga notiser ingenting skärmen är bara helt svart och inte ens loggan kommer fram, Vad ska jag göra

  • Hej! Vad underligt! Att koppla in laddaren brukar kunna framkalla en omstart eller liknande så det var ju absolut värt ett försök. Känns telefonen varm eller verkar den vara helt av? Annars är nog det enda jag (lite amatörmässigt) kan tänka mig att något låst sig vilket hindrar telefonen från att varken startas om eller göra något annat. I detta fall skulle det kanske kunna vara värt att helt enkelt låta telefonen vara tills batteriet eventuellt får slut på laddning och därefter försöka ladda upp den igen.

   Annars är det nog att höra med en reparatör som gäller är jag rädd. Är telefonen under ett år skulle jag också höra med där du köpte den för att eventuellt lämna in den på garantin och få den reparerad/utbytt. Det kan iofs vara bra att höra med inköpsstället oavsett om det gått mer eller mindre än ett år, om de har några tips eller rekommendationer på vad som går att göra.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Hej! Jag har en iPhone xs som med jämna mellanrum beter sig konstigt. Ibland kan touchen helt sluta fungera i den app jag är inne på, medans det fungerar att gå till hem menyn, för att sedan gå tillbaka till appen och då är den somvanligt igen. Andra gånger kan den börja kopiera stycken i en text utan att jag ens tryckt på skärmen. Detta är bara några exempel på vad den kan få för sig att göra. Ska tillägga att detta är en ny telefon (haft den i ca 2 mån) som jag fick i utbyte av min gamla som bara en dag la av och blev svart. Jag har prövat omstart men utan resultat.
  Mvh!

  • Hej! Problemen du beskriver låter som att de har med antingen en touch-panel som inte är helt som den ska vara, alternativt att något är galet i kontakten mellan touch-panelen och själva telefonen. Om telefonen inte är äldre än 2 mån skulle jag nog gå tillbaka till där du fick den och beskriva problemen. Förmodligen kommer de (tyvärr) behöva skicka iväg telefonen för reparation, men min gissning är att felet utan problem ska gå på garantin. Åtminstone så länge telefonen inte har någon ytter åverkan (sprickor, hamnat i vatten etc.). Dubbelkolla dock innan du lämnar in den vilka eventuella kostnader som skulle kunna uppstå _om_ felet inte går på garantin.

   Något som också är värt att testa är först och främst att stänga och och starta upp telefonen igen (om du inte gjort detta på länge). För att utesluta att det inte är något enkelt mjukvaruproblem som orsakar felet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Hej,
  Jag har en iphone X som helt plötsligt dog. Sedan börjar det med att äpplet lyser upp ca 5 sekunder, slocknar kanske 15, lyser 5 sekunder osv.
  Efter en ”hard shutdown” fick jag upp info om att koppla in i datorn och göra en reset av hela telefonen. Fixade det, och det gick igenom. Men problemet kvarstår. Den fortsätter att bara stå och tugga mellan äpplet och avstängd. Någon idé vad felet kan vara och vad jag kan göra åt det?

  MVH
  Viktor

  • Hej! Nu är jag ingen tekniker, men om du lyckades med en hel hard reset och problemet kvarstår är det troligen hårdvarurelaterat och behöver repareras. Med lite tur är det någon form av glappkontakt i batteriet, alternativt att batteriet börjar ge sig på något sätt.

   Jag ska nog inte gissa för mycket dock. Utan min rekommendation är att ta med den till (en välrenommerad) reparatör och höra vad det kostar att ta en titt på den :-) Förhoppningsvis är det inget galet dyrt!

 14. Hej, Jag har en iPhone XS som jag ej har använt på ca 6 månader. Det tog ca 15 min innan telefonen starta. Fick sätta i den i en dator tillslut. Så fort den kom igång började ställa in telefonen. Allt gick bra tills jag skulle uppdatera telefonen till nya iOS 14.6. Lät telefonen ligga över natten för att uppdateras. Morgonen där på så är den helt död. Har försökt med råden ovan men ingenting händer. Skärmen är helt svart.

  Vad kan detta bero på?

  Mvh
  Rebecca

  • Hej! Svårt att säga exakt vad som kan blivit galet. I och med att uppdateringen startade gissar jag att batteriet också korrekt laddades upp till över 50%. Däremot kan det ju möjligen vara så att batteriet faktiskt givit upp helt. Om du inte redan testat att låta den sitta inkopplad till en laddare (och då primärt en väggladdare) under åtminstone några timmar skulle jag råda att börja med att testa det. Ibland kan telefonbatterier som inte laddats upp på länge vara hopplöst dåliga på att komma igång.

 15. Min dotter har en iPhone X vars skärm igår plötsligt började att flimra och övre vänstra hörnet lyser helt grönt. Vi har startat om den flera gånger med volymknapparna och startknappen, men det hjälper ej. Vi har raderat till fabriksinställningar, men det hjälpte inte heller. Är det skärmen som behöver bytas eller är det någon slags strömenhet i moderkortet som misslyckas med att förse skärmen med tillräckligt med ström? Varför är då skärmen permanent grön i hörnet? Någon som känner igen detta? Den har ej fått vatten i sig, ej fått sig en smäll, och har ej blivit klämd.

  • Hej! Av den erfarenhet jag har kring skärmar låter detta som ett rent skärmproblem. Men visst är det möjligt att det kan ha med strömförsörjning alt. telefonens grafikkrets att göra också. Det verkar även som att liknande problem har uppstått på iPhones efter mjukvaruuppdateringar (mer läsning finns t.ex. här)

   Någon verkar ha löst det med en återställning såsom ni redan testat, medan en annan användare skriver att det hjälpte att ställa in telefon i mörkt läge (Inställningar > Visning och ljusstyrka > Mörkt).

   Om problemet kvarstår skulle jag nog rekommendera att höra med en reparatör vad de säger. De har garanterat stött på problemet tidigare och har säkert mer kunskap kring vad de faktiskt skulle kunna bero på. Lycka till och hoppas det löser sig!

 16. Hade ned min iphone X i golvet från byrån, efter det fungerar inte övre halvan på skärmen och jag kan då inte heller logga in då siffrorna 123 är där..

  • Hej! Det finns faktiskt några sätt att komma runt detta så vitt jag vet. Ett av dem är att använda ett vanligt tangentbord och en USB – Lightning-adapter för att helt enkelt skriva in siffrorna med hjälp av tangentbordet. Ett andra sätt är att hålla inne sidoknappen för att aktivera Siri och be henne aktivera Voice Over/Röststyrning. Därefter ska det gå att använda röstnavigeringen för att stega sig genom de olika siffrorna och välja dem en och en. Har tyvärr inte möjlighet att testa någon av dessa tillvägagångssätt just nu, men så vitt jag har för mig ska båda fortfarande fungera.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.