Starta om en iPhone X eller XS (Max) utan att använda skärmen

Det senaste

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Har skärmen på din iPhone X eller XS (Max) låst sig eller fungerar touchen inte som den ska? En omstart löser många gånger problemen. Men hur startar man om telefonen med bara knapparna?

Nedanstående tillvägagångssätt fungerar även på iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max.

Att touchen på en telefon börjar bete sig konstigt och i vissa fall helt slutar fungera behöver absolut inte betyda att du måste byta skärmen eller köpa en ny telefon. Själva touch-funktionen är, som de mesta i telefonen, kontrollerad av en mjukvara som ibland kan strula och på annat sätt bete sig konstigt. Precis som datorprogram på samma sätt kan sluta fungera rätt som det är.

I datorvärlden löses många av dessa problem med en omstart av antingen det strulande programmet eller hela datorn. Exakt samma tillvägagångssätt kan även användas för att fixa problem med telefoner och annan elektronik. Vid en omstart stängs alla program och processer som körs i enheten av och startas därefter upp igen på korrekt sätt. Så om touch-funktionen hos din telefon inte vill fungera som den ska är en omstart alltid först att rekommendera!

Starta om en iPhone X (XS) med bara knapparna

Så hur startar man då om en iPhone X, XS eller XS Max där i vanliga fall ett sjukreglage på touch-skärmen behöver användas, om touchen inte går att använda? Svaret är ganska ologiskt, men enkelt att utföra. Så här gör du!

1. Börja med att trycka ned Volym upp-knappen en gång och därefter släppa den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym Upp

2. Tryck därefter ned Volym ned-knappen en gång och släpp den.

Stäng av iPhone X med knapparna - Volym ned

3. Håll nu låsknappen på telefonens högra sida intryckt till dess att skärmen blir svart (cirka 5 sekunder). Släpp sedan knappen.

Starta om iPhone X utan skärmen

4. Telefonen bör nu starta om och förhoppningsvis hoppar touch-funktionen igång och fungerar som den ska efter omstarten.

iPhone X - Starta om utan knappar

Får du det inte att fungera eller har några andra frågor eller funderingar kring iPhone X, XS och XS Max är du givetvis välkommen att ställa dem i kommentarerna!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

18 kommentarer

  • Hej! Jag har tyvärr aldrig bytt skärmen på en iPhone X så svårt att säga exakt vad som strular. Jag har dock stött på liknande problem på tidigare iPhone-modeller där det ofta berott på att en av fästena för skärmkontakterna antingen var skadat alternativt hade smuts i sig. Så det enda jag riktigt kan rekommendera är nog en ordentlig (och försiktig) rengöring och dubbelkoll av kontaktytorna för att se om något kan hamnat i vägen. Annars skulle jag be en reparatör kolla på det. Förmodligen är det ett ganska vanligt fel som de kanske till och med kan gissa sig till utan att ens behöva öppna telefonen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Min Iphone XS har låst sig och den går inte att stänga av ens med instruktionen ovan i tre steg. För några dagar sedan hände detta också, men då kunde jag stänga av mobilen enligt instruktionen ovan.
  Vad ska jag göra?

  • Hej Gunilla! Vad underligt. Det bästa är nog i det läget, tyvärr, att låta telefonen helt enkelt vara tills batteriet tar slut och den stänger av sig själv :-/ Skulle detta börja hända mer frekvent skulle jag nog också höra med de du köpte telefonen från om det möjligen kan vara något garantirelaterat fel som uppstått och som kanske behöver fixas.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej, jag fick precis en iphone XR som har stängt av sig under natten och vägrar starta. Jag har testat massa, jag kolla så det inte var något fel med min laddare, men ingenting funkar. Vet du möjligtvis hur jag ska göra för att få igång den?

  ps. jag har haft den 2 och en halv vecka.

  • Hej! Om du inte redan gjort det så skulle jag rekommendera att låta laddaren sitta i under en längre tid. Haft liknande problem en gång med en äldre iPhone-modell och att den inte ville starta alls. Efter att ha haft den kopplad till laddaren i några timmar startade den dock till slut upp!

   Skulle detta däremot inte fungera och om du har köpt telefonen ny eller begagnad men med garanti skulle jag rekommendera att du skickar in den för kontroll på garantin. Innan du gör detta är det dock alltid bra att försäkra sig om vilka eventuella kostnader som kan tillkomma om det (av någon anledning) visar sig att felet beror på saker som inte täcks av garantin (t.ex. fuktskador).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Iphone x, iikväll när det ringer kan jag inte svara, några minuter senare kan jag starta om telefonen o jag kan ringa, gå in i appar, stänga ner skärmen, öppna upp den igen o åter ringa osv, men om någon ringer mig (vi har provat ett antal gånger) då kan jag inte svara o den hänger sig återigen. Något tips?

  • Hej! Det lät ju riktigt underligt! Eftersom ni redan att testa en omstart av telefonen skulle nog nästa steg vara att återställa nätverksinställningarna. Detta görs genom att navigera till Inställningar > Allmänt > Nollställ > Nollställ nätverk. Telefonen glömmer då bort alla inställningar för telefonnätverk, Wi-Fi och andra uppkopplingar, varpå dessa behöver ställas in igen.

   Löser inte detta problemet skulle jag tyvärr rekommendera en återställning av hela telefonen till fabriksinställningarna för att försäkra sig om att felet inte är mjukvarurelaterat. Tänk på att allt innehåll raderas från telefonen när en återställning görs, så spara allt viktigt och gör en backup på telefonen innan du börjar. Återställa telefonen görs enklast genom att återigen gå till Inställningar > Allmänt > Nollställ. Välj sedan Radera allt innehåll och inställningar och följ processen.

   Skulle felet fortfarande kvarstå skulle jag rekommendera att ta med telefonen till där den köptes, framförallt om det finns garanti kvar, och höra vilka möjligheter som finns att lämna in den för reparation. Hoppas det ordnar sig, önskar jag hade några mindre drastiska tips dock.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!

  Jag fick lite vattenstänk på min mobil Iphone XS (som den bör klara), efter en studs började touchen fungera och tillslut så blev skärmen svart. Mobilen är fortfarande igång men kan inte stänga av den trots jag gör som du har sagt på guiden. Har du någon erfenhet med detta och vad vet du om fuktskador på XS modellen?
  Går det gör något annat än att lägga i ris?

  Tacksam för svar.

  • Hej! Ledsen för långsamt svar. Hoppas du fått ordning på det nu! Annars verkar det som sagt underligt om telefonen inte klarade av lite vattenstänk då den är IP68-klassad och ska fixa 2 meter under vatten i 30 min (så länge skärmen inte har några sprickor eller det finns andra skador på telefonen). Om den fortfarande inte fungerar skulle jag ta med den till en reparatör och höra vad de tror, alternativt gå tillbaka till där du köpte den och höra vad de kan göra på garantin om du fortfarande har tid på garantin kvar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej.
  Undrar om det finns något sätt att stänga av en IPhone XR där inte touchen fungerar? Har prövat omstarta den med touchen funkar ändå inte och nu vill jag stänga av den helt så man slipper larmet som ringer hela tiden.

  Tack på förhand

  • Hej! Jag har letat och letat men underligt nog verkar det inte finnas något officiellt (eller inofficiellt) sätt att göra detta utan att telefonen startar om i samma veva (alltså volym upp, volym ned, låsknappen). Riktigt dumt :-/ Får se om någon annan kanske flikar in med en lösning, återkommer givetvis om jag stöter på något, men så vitt jag förstår är man låst till omstart om skärmen inte fungerar som den ska :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej
  Min iPhone 11 PRO är helt svart och går ej starta. Har legat på laddning hela natten. Testat knepen m Volymknapparna men inget händer. Kan ju inte ringa support då mobilen är död, Apple store är ju nedslängt pga Corona. Hjälp!
  Tack på förhand

  • Hej! Aj då, det lät inget vidare. Om den däremot inte startar alls, trots en längre tid på laddning är nog att försöka komma i kontakta med affären du köpte den av det enda alternativet. Om inte annat har de säkert mejl eller chatt-support och bör kunna hantera det på det sättet även om Apple Store-affären är stängd.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. hej, badade jacuzzi och fick tydligen in vatten i min iphone x. När jag sedan gick in så var skärmen seg och ljudet borta. Den laddade heller inte så snabbt. Efter en stund så släcktes skärmen och började blinka grönt ibland. La in den i ris i ca 12 timmar, när jag sedan stoppade in den i laddning så kom batteriet upp men dog sedan igen en kort stund efter. Nu förösker jag starta den med hjälp av det ni skrivit men det händer inget? Vad har hänt och vad ska jag göra nu?

  • Hej! Vatten är tyvärr förädiskt och även om iPhone X är klassad att vara vattentät upp till en meter kan det ändå hända att telefonen påverkas av vatten. Framförallt om den fått några åkommor (spricka i skärmen eller på annat sätt lite fysiskt trasig någonstans). Förmodligen har vatten lyckats tagit sig in i telefonen på något sätt.

   Om du har garanti kvar på telefonen skulle jag höra med där du köpte den vad de rekommenderar att göra, och även vilka kostnader som skulle kunna uppkomma om det visar sig att det inte går på garantin. I andra hand skulle jag ta kontakt med närmsta mobilreparatör och höra om de har möjlighet att ta en titt på telefonen för att se mer exakt vad som kan blivit galet.

 8. Hej, min Iphone X började bete sig konstigt på grund av att utrymmet på telefonen saknades. Nu går det inte att starta den alls. Apple loggan lyser hela tiden på skärmen, har testat att göra enligt instruktionen, att starta om den, skärmen slockar och Apple loggan kommer tillbaka men telefonen startar inte. Telefonen är 2 år gammal. Har alla bilder och videos kvar i den tyvärr. Någon man kan göra?

  • Hej! Vad underligt. Svårt att säga vad som kan orsaka felet, men det låter ju antingen lite som att något blivit fel med mjukvaran, så att telefonen inte kan starta. Alternativt att något är galet med batteriet och att det eventuellt behöver bytas.

   Har du testat att koppla telefonen till en dator med iTunes installerat och se om den möjligen dyker upp i programmet? Och om den då lyckas ta sig förbi Apple-loggan.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Hur skriver man svenska bokstäver (å ä ö) med ett engelskt tangentbord?

Behöver du skriva på svenska men just upptäckt att datorns tangentbord varken har å, ä eller ö? Så får du fram bokstäverna - både med och utan hjälp av extra program.

Vad betyder de gula strecken i tidslinjen hos vissa YouTube-videor?

Har du också funderat på vad de gula strecken i tidslinjeindikatorn i botten av en del YouTube-videor egentligen berättar för något?

Relaterat innehåll

Send this to a friend