Trött på pling-ljudet som uppenbarar sig så fort en notis visas i Windows 10? Så stänger du av antingen ljudet, meddelandet eller båda två – för samtliga notiser eller bara för vissa!

Notiser i Windows har nog aldrig varit så påtagliga som de är i Windows 10. Så snart något händer, en uppdatering finns tillgänglig eller en nedladdning blivit klar dyker en liten ruta ackompanjerad av ett ljud upp i skärmens nedre, högra hörn och berättar vad som hänt.


Många gånger är notiserna riktigt smidiga och hjälper till att göra en uppmärksam kring vad som faktiskt sker på datorn. Ibland kan dock framförallt pling-ljudet bli något påfrestande. Allra mest påtagligt är nog detta om du arbetar med ett program eller en uppgift som hela tiden signalerar till Windows att en process är färdig. Till exempel att en fil laddats upp via ett FTP-program eller att en bild skickats till Dropbox. Tack och lov går det enkelt att få relativt bra kontroll på hur notiserna ska uppföra sig. Så gör du!

Stäng av notiser i Windows 10

1. För att kontrollera vilka notiser som ska visas och om de ska låta eller inte börjar du med att klicka på knappen för Åtgärdscenter, längst ned till höger på Skrivbordet (1). Välj här Alla inställningar (2).

Windows 10 - Åtgärdscenter - Alla inställningar - Notiser

2. I Windows-inställningarna väljer du sedan System.

Windows - Inställningar - System - Notiser

3. Nästan högst upp i listan över systeminställningar finns alternativet Meddelanden och åtgärder. Klicka på detta.

Windows 10 - Inställningar - Meddelanden och åtgärder

4. Vill du bara snabbt stänga av alla notiser inklusive deras ljudsignaler klickar du på reglaget under Få meddelanden från appar och andra avsändare så det ändrar sig till Av.

Få meddelanden från appar och andra avsändare - Windows 10

5. Vill du istället justera inställningarna för en specifik app eller ett visst program scrollar du nedåt till avsnittet Få meddelanden från dessa avsändare. Du kan här välja att helt stänga av notiser och ljud från ett visst program genom att klicka på reglaget bredvid programnamnet (1). Du kan även styra vilka typer av notiser du vill ha från ett visst program genom att helt enkelt klicka på programmets ikon (2).

Windows 10 - Stäng av notiser - Meddelanden - Ljud

6. Du får då möjligheten att ändra mer specifika inställningar för det aktuella programmet. T.ex. kan du välja att stänga av ljudnotiserna genom att klicka på reglaget under Spela upp ett ljud när ett meddelande anländer.

Windows 10 - Notiser - Spela upp ett ljud - Stäng av

Förhoppningsvis får du lite mer arbetsro när du slipper bli störd av notiser till höger och vänster. Har du frågor eller funderingar är det bara ställa dem i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Relaterat innehåll

8 kommentarer

  1. Bra skriven guide!
   Satt och jobbade på datorn och förstod inte vad som gjorde mig så stressad och irriterad förrän jag förstod att det var Trött på pling-ljudet från molnsynkning som pågick i bakgrunden. Hittade snabbt din sida som fixade problemet!

   • Hej, tack för den fina feedbacken. Det uppskattas! Kul att artikel var till hjälp :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Hej!

   Det var en bra guide, men jag har ännu inte hittat det jag letar efter. Jag vill kunna ändra ljud för olika program. Det vill säga spela upp ett sorts ljud varje gång nån chattar något I skype, ett annat ljud för Filezilla, och så vidare. Det går ju i en mobil så det vore märkligt om det inte går i en dator? Vet du?

   /Henrik

   • Hej! Mig veterligen går det (konstigt nog!) inte att göra detta på ett vettigt sätt. Det närmaste jag kan komma på är att du kan ändra de olika ljuden för t.ex. notiser (med då för alla notiser) genom att gå till Kontrollpanelen > Anpassning > Teman > Ljud. Här kan du sedan välja en viss funktion och klicka på Bläddra för att använda en annan ljudfil vid just den funktionen.

    Hittar tyvärr inget annat när jag söker runt lite heller :-/

    // Christoffer, enkelteknik.se

  3. Hej!

   Tack för snabbt svar. Nej, jag har inte heller hittat något. Jag som jobbar rätt mycket med Skype tror varje gång truddelutten kommer att det handlar om Skypechat, men så kan det vara en miljon andra saker.

   Tack för tipset i alla fall.

   /Henrik

   • Hej igen! Kan tänka mig att det är aningen irriterande :-) Hojta gärna tillbaka om du stöter på någon lösning! Gör det samma jag om jag trillar över något bra!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here