Stäng av notiser och deras ljud i Windows 10

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Trött på pling-ljudet som uppenbarar sig så fort en notis visas i Windows 10? Så stänger du av antingen ljudet, meddelandet eller båda två – för samtliga notiser eller bara för vissa!

Notiser i Windows har nog aldrig varit så påtagliga som de är i Windows 10. Så snart något händer, en uppdatering finns tillgänglig eller en nedladdning blivit klar dyker en liten ruta ackompanjerad av ett ljud upp i skärmens nedre, högra hörn och berättar vad som hänt.

Många gånger är notiserna riktigt smidiga och hjälper till att göra en uppmärksam kring vad som faktiskt sker på datorn. Ibland kan dock framförallt pling-ljudet bli något påfrestande. Allra mest påtagligt är nog detta om du arbetar med ett program eller en uppgift som hela tiden signalerar till Windows att en process är färdig. Till exempel att en fil laddats upp via ett FTP-program eller att en bild skickats till Dropbox. Tack och lov går det enkelt att få relativt bra kontroll på hur notiserna ska uppföra sig. Så gör du!

Stäng av notiser i Windows 10

1. För att kontrollera vilka notiser som ska visas och om de ska låta eller inte börjar du med att klicka på knappen för Åtgärdscenter, längst ned till höger på Skrivbordet (1). Välj här Alla inställningar (2).

Windows 10 - Åtgärdscenter - Alla inställningar - Notiser

2. I Windows-inställningarna väljer du sedan System.

Windows - Inställningar - System - Notiser

3. Nästan högst upp i listan över systeminställningar finns alternativet Meddelanden och åtgärder. Klicka på detta.

Windows 10 - Inställningar - Meddelanden och åtgärder

4. Vill du bara snabbt stänga av alla notiser inklusive deras ljudsignaler klickar du på reglaget under Få meddelanden från appar och andra avsändare så det ändrar sig till Av.

Få meddelanden från appar och andra avsändare - Windows 10

5. Vill du istället justera inställningarna för en specifik app eller ett visst program scrollar du nedåt till avsnittet Få meddelanden från dessa avsändare. Du kan här välja att helt stänga av notiser och ljud från ett visst program genom att klicka på reglaget bredvid programnamnet (1). Du kan även styra vilka typer av notiser du vill ha från ett visst program genom att helt enkelt klicka på programmets ikon (2).

Windows 10 - Stäng av notiser - Meddelanden - Ljud

6. Du får då möjligheten att ändra mer specifika inställningar för det aktuella programmet. T.ex. kan du välja att stänga av ljudnotiserna genom att klicka på reglaget under Spela upp ett ljud när ett meddelande anländer.

Windows 10 - Notiser - Spela upp ett ljud - Stäng av

Förhoppningsvis får du lite mer arbetsro när du slipper bli störd av notiser till höger och vänster. Har du frågor eller funderingar är det bara ställa dem i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

20 kommentarer

 1. Bra skriven guide!
  Satt och jobbade på datorn och förstod inte vad som gjorde mig så stressad och irriterad förrän jag förstod att det var Trött på pling-ljudet från molnsynkning som pågick i bakgrunden. Hittade snabbt din sida som fixade problemet!

  • Hej, tack för den fina feedbacken. Det uppskattas! Kul att artikel var till hjälp :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!

  Det var en bra guide, men jag har ännu inte hittat det jag letar efter. Jag vill kunna ändra ljud för olika program. Det vill säga spela upp ett sorts ljud varje gång nån chattar något I skype, ett annat ljud för Filezilla, och så vidare. Det går ju i en mobil så det vore märkligt om det inte går i en dator? Vet du?

  /Henrik

  • Hej! Mig veterligen går det (konstigt nog!) inte att göra detta på ett vettigt sätt. Det närmaste jag kan komma på är att du kan ändra de olika ljuden för t.ex. notiser (med då för alla notiser) genom att gå till Kontrollpanelen > Anpassning > Teman > Ljud. Här kan du sedan välja en viss funktion och klicka på Bläddra för att använda en annan ljudfil vid just den funktionen.

   Hittar tyvärr inget annat när jag söker runt lite heller :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!

  Tack för snabbt svar. Nej, jag har inte heller hittat något. Jag som jobbar rätt mycket med Skype tror varje gång truddelutten kommer att det handlar om Skypechat, men så kan det vara en miljon andra saker.

  Tack för tipset i alla fall.

  /Henrik

  • Hej igen! Kan tänka mig att det är aningen irriterande :-) Hojta gärna tillbaka om du stöter på någon lösning! Gör det samma jag om jag trillar över något bra!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Du råkar inte veta hur man får bort samma ljud varje gång man justerar volymen också?
  Mvh Cecilia

  • Hej Cecilia! Jo men absolut! Högerklicka på Volym-ikonen (längst ned i högra hörnet) och välj Ljud. I listan scrollar du sedan ned till Standardljud. Markera Standardljud och klicka i listan för Ljud där det står Windows Background.wav. Ändra detta till (Inget) och klicka Verkställ. Nu ska ljudet vara borta!

   En liten notis ska också läggas till att detta ljud även används på andra ställen i Windows, vilket gör att samtliga ställen ljudet i vanliga fall dyker upp på nu helt saknar ljud. Så vitt jag vet är detta dock det enda sättet att stänga av volym-ljudet, så det verkar vara en smäll man får ta :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Har slagit av notiserna helt, för jag hittar inte hur man kan slå av bara ljudet. Att en rutar fladrar till i nere i hörnet vill jag ha, men plinget vill jag slippa.

  Så antingen av med ljudet, men då jag gärna lyssnar på musik medans jag sitter på min expedition så är det ej alternativ.

  Så då blev det av med hela skiten, för vad jag förstår kan man inte bara slå av notifikationsljudet, man får hela paketet eller inget så att säga….

  Men har jag fel (vilket jag hoppas) blir jag gärna rättad. :)

  Niklas

  • Hej! Du har tyvärr rätt i att det inte går att stänga av endast ljudet för alla notiser med en enda knapptryckning (så vitt jag vet). Däremot går det att ändra ljudinställningen app för app. Ta en titt på de sista två bilderna i texten! Testade precis detta och det verkar fungera som det ska!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. När jag gör som ni skriver ovan så funkar det inte, för de program jag vill ändra aviseringarna på finns inte i listan över program (Få meddelanden från dessa avsändare). Jag har precis bytt dator, samma operativsystem (Windows 10), men Outlook 2016 istället för 2010. På 2010 fick jag en ”lapp” som satt fast tills jag tog bort den. Jag har trixat fram och tillbaka med inställningar, både i Outlook och i Windows, men som det är nu får jag en liten blå lapp som stannar några sekunder, sen inget. Den finns inte i Aviseringslistan heller. HJÄLP! Jag missar nya mail för jag är så van vid att notisen är kvar tills jag tar bort den!

  • Hej! Vad knepigt. Dock verkar du verkligen inte vara ensam om att ha detta problem med just Outlook 2016. Här finns några alternativ att testa för att eventuellt lösa problemet (på engelska). Personligen skulle jag gissa att ”Fix 2” och att aktivera funktionen direkt från Outlook borde kunna ordna det!

 7. Hej,

  Behövde efter att ett plingande som kommer upp var femte minut när jag jobbar lite hjälp… det var nära att driva mig till vansinne. Instruktionerna du gav till Cecilia var enkla att förstå och har redan hjälpt. Så tack så mycket :)

  • Hej! Härligt! Vad kul att även kommentarsvaren kommer till hjälp för andra :-) Kanske får ta och bryta ut just volym-ljudet till en egen liten artikel :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • ”Man vet aldrig vad man kan hitta i kommentarstråden”, är inte det en av de första tipsen man får när man ger sig ut på nätet? ;)

    • Haha, jag måste ha missat att det var ett generellt tips :-D Nog för att jag själv alltid läser igenom allt innan jag eventuellt ställer någon fråga. Men ändå :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend