Stäng av notiser och deras ljud i Windows 10

Trött på pling-ljudet som uppenbarar sig så fort en notis visas i Windows 10? Så stänger du av antingen ljudet, meddelandet eller båda två – för samtliga notiser eller bara för vissa!

Notiser i Windows har nog aldrig varit så påtagliga som de är i Windows 10. Så snart något händer, en uppdatering finns tillgänglig eller en nedladdning blivit klar dyker en liten ruta ackompanjerad av ett ljud upp i skärmens nedre, högra hörn och berättar vad som hänt.

Många gånger är notiserna riktigt smidiga och hjälper till att göra en uppmärksam kring vad som faktiskt sker på datorn. Ibland kan dock framförallt pling-ljudet bli något påfrestande. Allra mest påtagligt är nog detta om du arbetar med ett program eller en uppgift som hela tiden signalerar till Windows att en process är färdig. Till exempel att en fil laddats upp via ett FTP-program eller att en bild skickats till Dropbox. Tack och lov går det enkelt att få relativt bra kontroll på hur notiserna ska uppföra sig. Så gör du!

Stäng av notiser i Windows 10

1. För att kontrollera vilka notiser som ska visas och om de ska låta eller inte börjar du med att klicka på knappen för Åtgärdscenter, längst ned till höger på Skrivbordet (1). Välj här Alla inställningar (2).

Windows 10 - Åtgärdscenter - Alla inställningar - Notiser

2. I Windows-inställningarna väljer du sedan System.

Windows - Inställningar - System - Notiser

3. Nästan högst upp i listan över systeminställningar finns alternativet Meddelanden och åtgärder. Klicka på detta.

Windows 10 - Inställningar - Meddelanden och åtgärder

4. Vill du bara snabbt stänga av alla notiser inklusive deras ljudsignaler klickar du på reglaget under Få meddelanden från appar och andra avsändare så det ändrar sig till Av.

Få meddelanden från appar och andra avsändare - Windows 10

5. Vill du istället justera inställningarna för en specifik app eller ett visst program scrollar du nedåt till avsnittet Få meddelanden från dessa avsändare. Du kan här välja att helt stänga av notiser och ljud från ett visst program genom att klicka på reglaget bredvid programnamnet (1). Du kan även styra vilka typer av notiser du vill ha från ett visst program genom att helt enkelt klicka på programmets ikon (2).

Windows 10 - Stäng av notiser - Meddelanden - Ljud

6. Du får då möjligheten att ändra mer specifika inställningar för det aktuella programmet. T.ex. kan du välja att stänga av ljudnotiserna genom att klicka på reglaget under Spela upp ett ljud när ett meddelande anländer.

Windows 10 - Notiser - Spela upp ett ljud - Stäng av

Förhoppningsvis får du lite mer arbetsro när du slipper bli störd av notiser till höger och vänster. Har du frågor eller funderingar är det bara ställa dem i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

20 kommentarer

 1. Bra skriven guide!
  Satt och jobbade på datorn och förstod inte vad som gjorde mig så stressad och irriterad förrän jag förstod att det var Trött på pling-ljudet från molnsynkning som pågick i bakgrunden. Hittade snabbt din sida som fixade problemet!

  • Hej, tack för den fina feedbacken. Det uppskattas! Kul att artikel var till hjälp :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!

  Det var en bra guide, men jag har ännu inte hittat det jag letar efter. Jag vill kunna ändra ljud för olika program. Det vill säga spela upp ett sorts ljud varje gång nån chattar något I skype, ett annat ljud för Filezilla, och så vidare. Det går ju i en mobil så det vore märkligt om det inte går i en dator? Vet du?

  /Henrik

  • Hej! Mig veterligen går det (konstigt nog!) inte att göra detta på ett vettigt sätt. Det närmaste jag kan komma på är att du kan ändra de olika ljuden för t.ex. notiser (med då för alla notiser) genom att gå till Kontrollpanelen > Anpassning > Teman > Ljud. Här kan du sedan välja en viss funktion och klicka på Bläddra för att använda en annan ljudfil vid just den funktionen.

   Hittar tyvärr inget annat när jag söker runt lite heller :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!

  Tack för snabbt svar. Nej, jag har inte heller hittat något. Jag som jobbar rätt mycket med Skype tror varje gång truddelutten kommer att det handlar om Skypechat, men så kan det vara en miljon andra saker.

  Tack för tipset i alla fall.

  /Henrik

  • Hej igen! Kan tänka mig att det är aningen irriterande :-) Hojta gärna tillbaka om du stöter på någon lösning! Gör det samma jag om jag trillar över något bra!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Du råkar inte veta hur man får bort samma ljud varje gång man justerar volymen också?
  Mvh Cecilia

  • Hej Cecilia! Jo men absolut! Högerklicka på Volym-ikonen (längst ned i högra hörnet) och välj Ljud. I listan scrollar du sedan ned till Standardljud. Markera Standardljud och klicka i listan för Ljud där det står Windows Background.wav. Ändra detta till (Inget) och klicka Verkställ. Nu ska ljudet vara borta!

   En liten notis ska också läggas till att detta ljud även används på andra ställen i Windows, vilket gör att samtliga ställen ljudet i vanliga fall dyker upp på nu helt saknar ljud. Så vitt jag vet är detta dock det enda sättet att stänga av volym-ljudet, så det verkar vara en smäll man får ta :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Har slagit av notiserna helt, för jag hittar inte hur man kan slå av bara ljudet. Att en rutar fladrar till i nere i hörnet vill jag ha, men plinget vill jag slippa.

  Så antingen av med ljudet, men då jag gärna lyssnar på musik medans jag sitter på min expedition så är det ej alternativ.

  Så då blev det av med hela skiten, för vad jag förstår kan man inte bara slå av notifikationsljudet, man får hela paketet eller inget så att säga….

  Men har jag fel (vilket jag hoppas) blir jag gärna rättad. :)

  Niklas

  • Hej! Du har tyvärr rätt i att det inte går att stänga av endast ljudet för alla notiser med en enda knapptryckning (så vitt jag vet). Däremot går det att ändra ljudinställningen app för app. Ta en titt på de sista två bilderna i texten! Testade precis detta och det verkar fungera som det ska!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. När jag gör som ni skriver ovan så funkar det inte, för de program jag vill ändra aviseringarna på finns inte i listan över program (Få meddelanden från dessa avsändare). Jag har precis bytt dator, samma operativsystem (Windows 10), men Outlook 2016 istället för 2010. På 2010 fick jag en ”lapp” som satt fast tills jag tog bort den. Jag har trixat fram och tillbaka med inställningar, både i Outlook och i Windows, men som det är nu får jag en liten blå lapp som stannar några sekunder, sen inget. Den finns inte i Aviseringslistan heller. HJÄLP! Jag missar nya mail för jag är så van vid att notisen är kvar tills jag tar bort den!

  • Hej! Vad knepigt. Dock verkar du verkligen inte vara ensam om att ha detta problem med just Outlook 2016. Här finns några alternativ att testa för att eventuellt lösa problemet (på engelska). Personligen skulle jag gissa att ”Fix 2” och att aktivera funktionen direkt från Outlook borde kunna ordna det!

 7. Hej,

  Behövde efter att ett plingande som kommer upp var femte minut när jag jobbar lite hjälp… det var nära att driva mig till vansinne. Instruktionerna du gav till Cecilia var enkla att förstå och har redan hjälpt. Så tack så mycket :)

  • Hej! Härligt! Vad kul att även kommentarsvaren kommer till hjälp för andra :-) Kanske får ta och bryta ut just volym-ljudet till en egen liten artikel :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • ”Man vet aldrig vad man kan hitta i kommentarstråden”, är inte det en av de första tipsen man får när man ger sig ut på nätet? ;)

    • Haha, jag måste ha missat att det var ett generellt tips :-D Nog för att jag själv alltid läser igenom allt innan jag eventuellt ställer någon fråga. Men ändå :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend