Ändra muspekarens hastighet i Windows 10 och 11

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Vad ska man med en dator till om den inte går att kontrollera ordentligt? Här tänkte jag gå igenom en av de mest basala, men enligt mig viktigaste, inställningarna i Windows.

Få datorrelaterade saker är så irriterande som när hastigheten på muspekaren inte stämmer överens med hur snabbt eller långsamt ögonen tror den ska röra sig. En mismatch som heter duga. Trots det är det ofantligt många som inte ens har koll på att det går att justera hastigheten på muspekaren utan istället vänjer sig vid standardinställningen. Vilket kan vara allt från extremt snabbt till ofantligt långsamt beroende på vilken mus eller pekplatta och dator som används.

Så kan vi ju inte ha det! För att ändra hastigheten på muspekaren i Windows 10 och Windows 11 samt förbättra precisionen ytterligare gör du följande.

Ändra hastighet på muspekaren i Windows

  1. Börja med att klicka på söksymbolen. I Windows 10 finns den längst ned till vänster, medan den i Windows 11 flyttat längst ned i mitten. I sökrutan som dyker upp skriver du sedan, kort och gott, Musinställningar och trycker Enter. Du kan även nå inställningarna genom att navigera till ”Start-menyn > Kontrollpanelen (Kugghjulet) > Enheter”.
Sök - Muspekare - Inställningar - Windows 10
Windows 10
Sök - Muspekare - Inställningar - Windows 11
Windows 11
  1. Här kan du direkt justera hastigheten för muspekaren genom att dra i reglaget under Markörhastighet. Just detta reglage har däremot (ibland) en tendens att vara både lite segt och svårarbetat då det reagerar förhållandevis långsamt. Klicka istället på Fler musalternativ under Relaterade inställningar.

Musinställningar - Hastighet - Windows 10 - Windows 11

  1. I fönstret som dyker upp väljer du sedan fliken Pekaralternativ. Högst upp, under rubriken Rörelse, kan du därefter enkelt ändra muspekarens hastighet i tydliga steg. Så fort du flyttat reglaget uppdateras inställningen och du kan direkt känna efter om detta var ett steg åt rätt eller fel håll.

Pekaralternativ - Windows 10 - 11 - Mushastighet - Ändra

  1. Skulle det vara så att alternativet Fler musalternativ saknas och du använder en pekplatta (touchpad) på datorn kan de relaterade inställningarna istället finnas under rubriken Pekplatta i menyn till vänster under Start-menyn > Kontrollpanelen (Kugghjulet) > Enheter. Beroende av Windows-version samt övrig hårdvara kan också de båda (mus och pekplatta) ibland kombineras under samma menyalternativ och går då under benämningen Mus och Pekplatta.

Stäng av eller aktivera musacceleration (och fixa underliga hastighetsproblem)

  1. En extremt viktig inställning återfinns även i den lilla kryssrutan under reglaget för pekarhastighet där det står Förbättra pekarens precision. Vad denna inställning egentligen avser är huruvida du vill använda så kallad musacceleration eller inte. Denna funktion fungerar kortfattat så att desto snabbare du rör musen, desto snabbare rör sig muspekaren.
  2. Musacceleration är vanligtvis en ordentlig vattendelare kring vad den enda personen föredrar jämfört med den andra. Förmodligen känner du direkt om du föredrar att ha funktionen avstängt eller aktiverad. Personligen har jag extremt svårt att använda Windows utan musaccelerationen aktiverad. Men jag är mycket medveten om att många är av den precis motsatta åsikten.
Windows - Förbättra pekarens precision
Det är alltid intressant med inställningar som gör precis raka motsatsen mot vad de faktiskt säger att de ska göra (ja, jag tittar på er alla TV- och monitor-tillverkare). ”Förbättra pekarens precision” är ett Windows-exempel på en sådan inställning, åtminstone för en del användare.
  1. När du är klar med inställningarna för hastighet och acceleration sparar du alltsammans genom att trycka OK följt av Verkställ.

Stöter du på några problem eller funderingar är du som vanligt mycket välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend