måndag, 16 september, 2019
- Annons -
  • Hem
  • Spel
  • Fråga

Spela in skärmen när du spelar spel (Windows och Mac)

Missa inte

Gör långa länkar kortare och snyggare

Vill du dela en eller flera länkar med dina följare, besökare eller vänner men tycker de faktiska länkarna är alldeles för långa och krångliga? Så enkelt skapar du kortare och snyggare länkar!

Recension: 8BitDo SF30 – Är trådlösa handkontroller till SNES Classic Mini ett måste?

8BitDo gör tillbehör till de flesta spelkonsoler. Här tar vi en titt på deras trådlösa SNES Classic Mini-kontroll SF30. Är den måhända räddningen mot de korta originalkablarna?

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

2. Hämta, installera och ställ in OBS Studio

1. Det första vi ska göra är att ladda ned och installera OBS Studio. Börja med att öppna valfri webbläsare och gå till obsproject.com/sv. Klicka på det operativsystem du använder för att hämta programmets installationsfil. Vi kommer i denna guide använda oss av Windows 10. Men OBS finns som sagt tillgängligt även för macOS (och Linux).

2. När programfilen laddats ned dubbelklickar du på den för att starta installationen. Ändra inga inställningar under installationen utan klicka dig bara vidare tills programmet är installerat. Så snart installationen är slutförd startar du OBS Studio.

OBS Studio - Installerat - Windows

3. OBS Studio är ett ganska avancerat program med en mängd olika funktioner och inställningar för inspelning och streaming. Dock kommer man väldigt långt med en grundläggande kunskap om hur programmet fungerar. Vi ska därför först och främst gå igenom de olika inställningarna som finns för inspelning i programmet. Dessa når vi genom att klicka på Settings (Inställningar) längst ned till höger i programfönstret.

OBS - Välj inställningar - Settings

4. Under den första fliken General (Allmänt) går det alldeles utmärkt att lämna alla inställningar såsom de är. Om du vill kan du längst upp (under Language) ändra språket till Svenska. För att dock underlätta om du vill följa andra guider eller steg-för-steg-instruktioner för programmet framöver rekommenderar vi faktiskt att lämna språket på engelska. Detta då de majoriteten av alla YouTube-videor etc. är på engelska, vilket helt enkelt gör det lättare hänga med.

OBS - Inställningar - Ändra språk - Engelska - Svenska

5. Fliken Stream (Ström) hoppar vi över helt då vi fokuserar på att spela in videor. Vill du däremot streama ditt spelande på exempelvis Twitch är det här du behöver fylla i inställningar såsom stream-nyckel m.m.

6. Under Output (Utmatning) behöver vi däremot justera ett par saker. Ändra först Output Mode (Utmatningsläge) till Advanced (Avancerat) (1). Välj fliken Recording (Inspelning) och låt Type (Typ) vara kvar på Standard (2).

Klicka nu på Browse (Bläddra) vid Recording Path (Inspelningssökväg) för att välja vart alla inspelade videor ska sparas. Ändra därefter Recording Format (Inspelningsformat) till mp4. En varning dyker upp längst ned. Denna talar om att om datorn, av någon anledning, låser sig eller krashar under inspelningen kommer videon förmodligen inte gå att rädda. Detta är normalt.

Under Encoder (Kodare) (3) kan du ha lite olika alternativ beroende på vilket grafikkort som finns i din dator. Detta alternativ bestämmer om grafikkortet kan hjälpa till med inspelningen, vilket i regel är bra. Använder du ett Nvidia-grafikkort kan (och bör) du välja NVENC H.264. Har du istället ett AMD-grafikkort är det AMD VCE (eller liknande) du bör välja. Skulle du inte ha något av alternativen går det även bra att välja x264.

OBS - Inställningar - Kvalitet - Spara filer
Vi rekommenderar en bitrate på minst 16 000 för att kvalitén på inspelningen ska bli så bra som möjligt. Har du hårddiskutrymmet tillgängligt skadar det inte att öka bitrate ytterligare ett snäpp.

Vi behöver även ändra inställningen Bitrate (Bithastighet) (4). Denna inställning talar om hur mycket data som spelas in per sekund. En hög bitrate ger en hög kvalitet på den inspelade videon. Men desto högre bitrate, desto större blir även den inspelade filen. En lägre bitrate ger åt andra hållet en mindre filstorlek, men en sämre bildkvalitet på den inspelade filmen.

YouTube rekommenderar en bitrate på minst 12 000 för Full HD-videor med en bildhastighet på 60 bildrutor per sekund (FPS). Detta skapar en filstorlek på cirka 110 Megabyte (MB) för varje inspelad minut. En halvtimmas video blir således strax över 3 Gigabyte (GB) stor (3000 MB). Har du dock utrymmet rekommenderar vi att öka bitrate ännu något mer, mellan 16 000 och 20 000 brukar ge en riktigt bra bild med en förhållandevis okej filstorlek. Går du upp till en bitrate på kring 40 000 blir inspelningen i regel av samma kvalitet som själva spelet. Dock upptar detta cirka 250 Megabyte (MB) per inspelad minut. Att gå över 40 000 i bitrate ger sällan bättre bildkvalitet, så länge du inte spelar in i en högre upplösning än Full HD (mer om detta strax!)

7. Under fliken Audio (Ljud) behöver du förmodligen inte göra några inställningar mer än att välja din Mikrofon under Mic/Auxilary Device (Mikrofon/extra ljudenhet). Utöver detta rekommenderar vi att låta inställningarna vara såsom de är.

OBS - Ljudinställningar - Mikrofon - Datorljud

8. Under fliken Video finns dock ett par saker värda att hålla koll på. Det första alternativet Base (Canvas) Resolutions (Grundupplösning) talar om hur pass stor yta av skärmen vi vill spela in. Denna ska (oftast) vara ställd till samma upplösning som din datorskärm har. Är du osäker vilken upplösning du använder kan du högerklicka på Skrivbordet och välja Bildskärmsinställningar.

Output (Scaled) Resolution (Utdataupplösning) är den upplösning den inspelade videon kommer att ha. Den allra vanligaste upplösningen för video, och den vi rekommenderar att börja med, är 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Denna upplösning har ett så kallat bildförhållande (aspect ratio) på 16:9 (bredden är 16 enheter och höjden är 9 enheter). Varför detta är viktigt att känna till är för att din Grundupplösning behöver ha samma bildförhållande för att bilden inte ska bli hoptryckt eller utdragen. Är du osäker vilket bildförhållande din skärmupplösning har rekommenderar vi att ta en titt på listan hos Wikipedia. Skulle din skärmupplösning vara av ett annat bildförhållande än 16:9 rekommenderar vi att du helt enkelt ändrar upplösningen till 16:9-variant under tiden du spelar in.

Den skärm vi använder just nu har exempelvis upplösningen 3440 x 1440 pixlar vilket ger ett bildförhållande på 21:9. Skulle vi spela in med denna upplösning och sedan pressa ihop bilden till ett 16:9-format skulle videon se ut som att den tryckts ihop från respektive kortsida.

Använder din skärm å andra sidan en lägre upplösning än 1920 x 1080 pixlar (t.ex. 1280 x 720) ska du inte välja en högre upplösning än detta under Output (Scaled) Resolution då bilden i det fallet behöver göras större, vilket skapar ett suddigt resultat.

Under Downscale Filter (Nedskalningsfilter) rekommenderar vi att välja Lanczos då detta ger bästa möjliga kvalitet för nedskalning av upplösningen från en storlek till en annan.

Sist men verkligen inte minst behöver vi även, under Common FPS Values (Vanliga bildhastighetsvärden) bestämma vilken bildhastighet inspelningarna ska ha. Om din dator orkar med det rekommenderar vi att använda 60 FPS (Frames Per Second) då detta ger en så smidig video som möjligt (60 bilder visas varje sekund). Skulle du dock märka att dina inspelningar hackar kan du sänka FPS till 30.

OBS - Inställningar - Video - FPS - Upplösning - Ställ in

9. Nästa flik kallas för Hotkeys (Kortkommandon). Här behöver du i regel inte ändra några inställningar. Ta däremot en notis om vilka tangenter som startar respektive stoppar inspelningen (Start/Stop Recording). Om du önskar kan du ändra dessa till några snabbknappar som passar dig bättre. Tänk på att inte ställa in knapparna så du av misstag kan komma åt dem och stänga av inspelningen utan att du märker det.

OBS - Snabbtangenter - Hotkeys - Ställ in

10. Inställningarna under den sista fliken, Advanced (Avancerat), går alldeles utmärkt att låta vara såsom de är. Klicka därefter på Apply (Verkställ) för bekräfta alla inställningar.

Navigering

Steg 1: Detta behöver du för att spela in
Steg 2: Hämta, installera och ställ in OBS Studio
Steg 3: Lägg till inspelningskällor och mikrofon
Steg 4: Börja spela in
Steg 5: Lägg till en webbkamera i din video

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar