Spela in skärmen när du spelar spel (Windows och Mac)

0
1769

3. Lägg till inspelningskällor och mikrofon

När alla inställningar nu är genomgångna är det dags att bestämma vad vi faktiskt vill spela in. Detta gör vi via Sources (Källor) nere i programmets vänstra hörn.

1. För att spela in ett spel klickar vi på plustecknet vid Sources (Källor) och väljer Game Capture (Spelintagning).

OBS - Game Capture - Spelupptagning

2. Låt alla inställningar vara som de är och dubbelkolla att Make source visible (Gör källan synlig) är ikryssad. Välj därefter OK.

OBS - Make source visible - Gör källan synlig

3. I nästa fönster får vi göra specifika inställningar för den inspelningskälla vi håller på att lägga till. I regel fungerar standardinställningarna (nedan) alldeles utmärkt. Den viktigaste inställningen är placerad under Mode (Läge). Här får vi välja om vi vill spela in ett spel som är i fullskärmsläge (Capture any fullscreen application) alternativt om vi vill spela in ett specifikt fönster.

Vår rekommendation är att börja med att spela in i fullskärmsläge för att få koll på att upplösningen för videon som spelas in blir korrekt. En bit ned under Capture Cursor (Visa muspekare) får du även välja om du vill att muspekaren ska vara med i videon eller inte. Bekräfta alla inställningar genom att klicka OK.

OBS - Properties for - Inställningar - Inspelning - Källa

4. Vill du hellre spela in hela skärmen oavsett om du kör spel i fullskärm eller inte kan du istället välja alternativet Display Capture (Bildskärmskälla) under Sources (Källor). Det är detta alternativ du använder om du vill spela in t.ex. ett webbaserat spel som körs direkt i din webbläsare.

OBS - Display Capture - Spela in hela skärmen

5. Efter att ha valt Display Capture (Bildskärmskälla) får därpå välja din skärm (om du har fler än en). Klicka avslutningsvis på OK för att bekräfta inställningarna och lägga till inspelningskällan i programmet. Då var vi klara med själva bildinställningarna för det vi vill spela in.

OBS - Display Capture - Spela in skärmen

6. Din mikrofon borde (så länge du kopplat in den till datorn) redan dykt upp under Mixer i programmets huvudfönster. Skulle det vara så att du inte har någon mikrofon under Mixer behöver du återigen gå till Settings (Inställningar) och klicka på fliken Audio (Ljud) (1). Välj din mikrofon i listan under Mic/Auxilary Device (Mikrofon/extra ljudenhet) (2) och bekräfta med Apply (Verkställ) följt av OK.

OBS - Lägg till mikrofon

7. Nu har du förmodligen både en mikrofon samt det vanliga datorljudet tillagt under Mixer. Testa att spela upp valfritt ljud på datorn och dubbelkolla att stapeln under Desktop Audio rör sig. Likaså bör stapeln under Mic/Aux röra sig när du säger något i din mikrofon. Om någon av staplarna inte rör sig betyder det att programmet inte fångar upp något ljud från den ena eller den andra ljudkällan. Klicka då på Kugghjulet vid respektive källa och välj Properties (Egenskaper). Se därefter till att korrekt enhet är vald under Device (Enhet).

OBS - Mixer - Ändra inkälla för ljud

Under Mixer-inställningarna kan du även justera ljudet för mikrofon respektive spelljud. Här gäller det att testa sig fram och se till att balansen mellan de två blir bra och att inte spelljudet hörs högre än mikrofonen. För nu låter vi dock inställningarna vara såsom de är. Dags att börja spela in!

Navigering

Steg 1: Detta behöver du för att spela in
Steg 2: Hämta, installera och ställ in OBS Studio
Steg 3: Lägg till inspelningskällor och mikrofon
Steg 4: Börja spela in
Steg 5: Lägg till en webbkamera i din video

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here