Lösenordsskydda Word-, Office- och PDF-filer

Att lösenordsskydda Word-filer och andra Office-dokument är hur enkelt som helst. Att skapa lösenordsskyddade PDF-filer med Microsoft Office är lika enkelt.

Innan vi går igenom hur du krypterar och sätter ett lösenord på dina Office– och PDF-filer kan det vara bra att känna till ett par saker kring hur säkra de lösenordsskyddade dokumenten faktiskt blir.

Om du använder Microsoft Office 2007 eller senare för att följa stegen nedan kommer dina dokument bli extremt säkra och nästintill omöjliga att öppna utan det korrekta lösenordet. Om du använder en tidigare version av Microsoft Office (t.ex. den relativt vanliga Office 2003) kommer lösenordsskyddet dessvärre vara lättare att knäcka.

Detta har kortfattat att göra med att Microsoft upp till version 2007 av Office-paketet använde en äldre typ av kryptering för att skydda dokumenten. Från och med version 2007 används den så kallade 128-bit AES-standarden, som än så länge i princip är omöjlig att ta sig genom.

Använder du Office 2007 och vill bevara säkerheten i dokumenten är det även ytterst viktigt att du sparar dokumenten med filändelsen .docx. Sparar du dokument med den tidigare filändelsen (.doc), som är kompatibel med äldre versioner av Office, används också den mindre säkra formen av kryptering för dokumenten.

Lösenordsskydda ett Microsoft Office-dokument

1. Börja med att öppna det dokument du vill lösenordsskydda. Klicka därefter på Arkiv, högst upp till vänster i menyn.

Word - Arkiv - Lösenordsskydda dokument - Office

2. Klicka nu på Info (1). Av alternativen som dyker upp väljer du Skydda dokument (2) följt av Kryptera med lösenord (3).

Info, Skydda dokment, Kryptera med lösenord - Word

3. Skriv nu in det lösenord du önskar och klicka på OK. Du får därefter skriva in lösenordet en ytterligare gång för att säkerställa att du skrivit rätt. Spara sedan dokumentet precis som vanligt. Tänk på att spara det med filändelsen .docx för att behålla maximal säkerhet i dokumentet.

Word - Kryptera dokument - Ange lösenordViktigt! När ett dokument väl är lösenordsskyddat och krypterat med Office 2007 eller senare och sparat som .docx finns ingen möjlighet att öppna det om du glömmer bort lösenordet. Se därför till att du full koll på vilket lösenord du ger dokumentet.

4. När du nästa gång öppnar det lösenordsskyddade dokumentet får du uppmaningen att skriva in filens lösenord. Fyll i lösenordet och klicka på OK eller Enter för att öppna ditt dokument.

Word - Skriv in filens lösenord

5. Om du ångrar dig eller av någon annan anledning vill ta bort lösenordet på ett lösenordsskyddat dokument repeterar du Steg 1 och 2. När du därefter uppmanas skriva in ett lösenord låter du rutan vara blank (skriv alltså inte in något alls). Avsluta därefter med att klicka på OK och spara dokumentet precis som vanligt. Lösenordet är nu borttaget.

Word, Office - Ta bort lösenord på dokument, filer

Skapa ett lösenordsskyddat PDF-dokument

1. Vill du istället spara en lösenordsskyddad PDF-fil gör du följande. Börja med att öppna den fil du vill lösenordsskydda. Välj därefter Arkiv i menyn högst upp till vänster i Office.

Word - Arkiv - Lösenordsskydda dokument - Office

2. Klicka på Exportera i menyn till vänster (1). Välj alternativet Skapa PDF-/XPS-dokument (2) följt av Skapa PDF/XPS (3).

Word - Exportera - Skapa PDF XPS - Dokument

3. Du får nu möjligheten att spara din PDF-fil där du önskar. Innan du gör detta klickar du på Alternativ, i det nedre högra hörnet (1). I rutan som dyker upp kryssar du sedan för den sista raden, Kryptera dokumentet med ett lösenord (2). Klicka därefter på OK.

Word - PDF - Kryptera dokument med lösenord

4. Fyll nu i det lösenord du vill ditt PDF-dokument ska ha. Klicka därefter på OK och spara dokumentet genom att klicka på Publicera (längst ned till höger).

Word - PDF-dokument - Skriv in ett lösenord

5. När du sedan öppnar ditt skyddade PDF-dokument får du uppmaningen att ange dokumentets lösenord för att kunna öppna det. Skriv in lösenordet och tryck på OK för att öppna filen.

PDF-dokument - Ange lösenord - Lösenordsskyddat PDF-dokument

Hojta gärna till i kommentarerna om du har några frågor eller andra funderingar kring lösenordsskydd av Office-dokument och PDF-filer!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

  1. Hej!
    Den som tar emot ett krypterat dokument. Hur får mottagaren upp det? Ska lösenordet sändas mottagaren?

    • Hej! Ja, låsningen följer med dokumentet så om det ska skickas behöver mottagaren informeras om lösenordet på något sätt. Annars går dokumentet inte att låsa upp alls.

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend