Xiaomi har ju gjort sig kända för att lansera relativt prisvärda telefoner. Så kan nya 12T Pro trots en prislapp på 8 490 kr fortfarande falla inom den kategorin?
Utan att vara allt för långrandig kan jag direkt säga att man faktiskt får ganska mycket för pengarna med Xiaomis nya 12T Pro (och även vanliga 12T för 5 990 kr med för den delen). Efter att ha använt telefonen i ett par veckor har jag egentligen inte lyckats hitta något som gör att den varken segat ner eller på annat sätt upplevts långsam. Oavsett det handlat om vardagligt användande, spelande, Netflix eller fotograferande.
Detta har utan tvekan med kombinationen av systemkrets och internminne att göra. Precis som nyligen testade Samsung Galaxy Z Fold 4 har 12T Pro blivit belönad med den senaste Snapdragon 8+ Gen 1-kretsen tillsammans med hela 12 GB internminne. Kort sagt är den övergripande användarupplevelsen väldigt god.
Fantastisk skärm, som sig bör
Skärmmässigt har telefonen blivit bestyckad med en 6,67 tums AMOLED-variant med en upplösning på 1220 x 2712 pixlar. Därtill har skärmen en dynamisk uppdateringshastighet på upp till 120 Hz. Något som både bidrar till ett ordentligt flyt samt gör det möjligt att spara på batteriet vid mer lågintensiva visningsmoment. I övrigt presterar skärmen alldeles utmärkt. Färger är trevliga och kontraster likaså. Ljusstyrkan är okej och även om det utan tvekan blir lite svårare att se skärmen i direkt solljus är det fortfarande fullt möjligt.
Ett gediget bygge
Sett till utseende och materialval upplever jag hela telefonen som väldigt premium. Den kommer i tre färger (svart, blå och silver) där jag testat den blåskimrande varianten som ser riktigt läcker ut. Det är även värt att nämna att telefonen, både på bak- och framsida, är ganska bra på att hålla de värsta fingeravtrycken borta. Vilket alltid är trevligt!
Något som däremot inte är supertrevligt är att telefonen helt saknar någon form av vattenresistens. Så att ta med den på stranden, eller ens ta ut den ur fickan när det regnar, är tyvärr att avråda. Det är också lite tråkigt att det helt saknas möjlighet att utöka det interna lagringsminnet med ett Micro-SD-kort. Vilket gör att man är låst med maximalt 256 GB att spara bilder och filmer på.
200 megapixelkamera
Det utan tvekan största säljargumentet för 12T Pro är telefonens huvudkamera med en upplösning på 200 megapixel. Något som gör det möjligt att ta löjligt högupplösta bilder om man så önskar. I grund och botten är det Samsungs HP1-sensor som gör fotograferandet möjligt och även om bilderna i grundformatet ”endast” blir cirka 12 megapixel stora används ändå hela sensorn för att trycka in så mycket bildinformation som möjligt i det färdiga fotot.
Vill man går det förövrigt att knäppa kort med hela den 200 megapixel stora upplösningen. Vilket är häftigt, men kanske mer en gimmick snarare än ett fotoläge man använder konstant. Framförallt då bilderna blir rätt stora och långsamma att arbeta med.
Kvalitén för både foto och film (upp till 8K/24 FPS) är överlag riktigt bra. Den höga upplösningen på sensorn i huvudkameran kompenserar också en del för det faktum att telefonen helt saknar en optisk zoom. Kameran får däremot kämpa lite när ljuset är åt det sämre hållet. Det märks också att det ligger en hel del mjukvarubearbetning bakom kameran, något som stundtals kan ge ett lite datoriserat resultat främst när det kommer till bokeh-effekter.
Baksidan av telefonen huserar vidare två ytterligare kameror. Dels en 8 megapixel ultravidvinkel-variant som gör ett okej jobb samt en 2 megapixel makro-kamera som telefonen i ärlighetens namn skulle kunnat klara sig utan då den inte tillför ett dugg. Porträttkameran på framsidan av telefonen ger däremot ett bra resultat när det kommer till ansiktsfotografering och videosamtal.
120W galet snabb laddning
Ytterligare ett trumfkort med 12T Pro är möjligheten att ladda telefonen i hela 120W med hjälp av den medföljande laddaren. Just laddaren är förövrigt mer att jämföra med en liten datorladdarare snarare än en telefondito. Laddar snabbt gör den däremot. Att fylla hela det 5000 mAh-stora batteriet tar bara cirka 20 minuter.
Här är det lite tråkigt att telefonen saknar någon som helst form av trådlös laddning. Men man kan inte få allt. Batteritiden är utan tvekan en dag med ganska ordentlig användning. Använder man telefonen sparsamt går det att få ut två dagar på en laddning, men det är precis.
Android 12 + MIUI
Xiaomi 12T Pro använder i grund och botten Android 12 som fått sig en påhälsning av Xiaomis eget operativsystem MIUI. En kombination jag tycker fungerar bra. Jämfört med vanliga Android och t.ex. Samsungs One UI är MIUI något mer förenklat och lutar lite åt Apples iOS-operativsystem. Sedan om det är bra eller dåligt är givetvis upp till var och en. Men jag gillar det!
En lite dyrare, prisvärd telefon
Allt som allt skulle jag säga att Huawei 12T Pro, trots en del småsaker, ändå är ett otroligt prisvärt alternativ till de många gånger mycket dyrare topptelefonerna. Telefonen gör kort sagt det mesta ganska bra. För dig som känner att den högupplösta kameran samt den allra vassaste processorn kanske inte är helt nödvändiga kan det också vara värt att ta ett titt på lillebror Xiaomi 12T (utan Pro) som i övrigt ser i stort sett exakt likadan ut och även ska prestera likvärdigt.