Kan Xiaomis Smart Band 8 Pro vara ett vettigt alternativ om du är på jakt efter ett prisvärt aktivitetsarmband för vardagsmotion?
Smart Band 8 Pro är uppföljaren till fjolårets Smart Band 7 Pro (recension). Som i sin tur var ett helt okej aktivitetsarmband med ett par små irritationsmoment i form av en instabil blåtandskoppling, hackig notishanterig och avsaknad av hemknapp.
Även om det inte syns på utsidan har Xiaomi faktiskt fixat till både den hackiga notishanteringen och den instabila blåtandskopplingen som nu fungerar utan större problem. Ytterligare trevligheter är att skärmen fått sig en välbehövlig uppdatering från 30 Hz uppdateringshastighet till mer normala 60 Hz. Något som gör att hela upplevelsen känns mycket mer gemytlig och användbar.
Utsida och avsaknad av hemknapp
Annars är utsidan snarlik föregångaren med undantag för det medföljande TPU-armbandet som har en lite svårknäppt fästanordning. Nu går det att köpa till ytterligare armband, men det blir så klart en extra kostnad.
Väl kring handleden märks Smart Band 8 Pro däremot knappt alls och även om materialvalet är plast känns hela konstruktionen ändå ganska premium. Något som däremot inte känns premium är, precis som hos föregångaren, avsaknaden av en hemknapp. Ett designval som visserligen ser läckert ut, men också bidrar både till att det är ganska segt att navigera tillbaka till huvudmenyn samt att det inte går att starta armbandet utan att koppla in laddaren (som också behöver vara ansluten till en strömkälla).
Funktionalitet och aktivitetsmätning
Vad kan då Smart Band 8 Pro göra? I mångt och mycket handlar det om samma saker som hos föregångaren. Sett till mätning av kroppsfunktionalitet fixar armbandet att hålla koll på hjärtrytm, blodets syresättning (sp02) samt stress- och sömnnivåer. Nu är jag ingen expert på området, men utifrån de resultat som ges får jag ändå anta att de är hyfsat representativa för verkligheten.
För aktivitetsmätning stoltserar Smart Band 8 Pro med över 150 olika mätbara sysslor. Allt från vanliga promenader och löpning till mer ovanligt träningsmetoder som drakflygning och bordsfotboll (ja faktiskt). Tillsammans med en inbyggd GPS lyckas spårningen trots allt leverera ett hyfsat övertygande resultat (jag har dock inte testat just bordsfotboll). Nog för att GPS:en visserligen avviker lite från avverkad träningssträcka, men resultatet är ändå fullt tillräckligt för att ge en vettig mätning av distans.
Mii Fitness-appen och ytterligare funktionalitet
Även om det hjälpligt går att beskåda insamlad data direkt via armbandet är det i Mii Fitness-appen allt samlas. Appen finns tillgänglig för både iPhone– och Android-telefoner och fungerar utan större problem. Trots att informationen som visas är i snålaste laget känns den ändå lättöverskådlig och godkänd i förhållande till det lite enklare aktivitetsarmband Smart Band 8 Pro ändå är.
Batteritiden är specificerad till maximalt två veckor vid försiktig användning. Vill man däremot använda skärmens alltid-på-läge och ha alla mätningsfunktioner, inklusive sömnspårning, aktiverade pratar vi snarare om 5-6 dagar. Vilket ändå är helt okej.
Nu är Smart Band 8 Pro nästan uteslutande ett aktivitetsarmband. Vilket här översätter till att den smarta funktionaliteten är hyfsat begränsad. Det går dock att se notifikationer såsom meddelanden, kalenderuppdateringar och inkommande samtal direkt i armbandet. Men smartare än så blir det inte.
Värt att nämna är också att det inte går att ladda ner några nya appar eller liknande till Smart Band 8 Pro, utan man är fast med det utbud som finns från början. Däremot går det givetvis att hämta nya urtavlor för att få till en lite mer personlig look på sin träningskompis.