Test: Samsung Galaxy Z Fold 4 – Både vikbar och användningsbar

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Fabriksåterställ en Netgear Orbi-router

Om du vill göra dig av med en router eller satellit från Netgears Orbi-serie (eller bara vill återställa dem till fabriksinställningarna) har du kommit rätt! Så raderar du alla inställningar i ett svep.

Negativa tal till positiva och tvärtom i Excel och Sheets (Kalkylark)

Hur gör man egentligen för att snabbt fixa till ett negativt tal så att det blir positivt (eller vice versa) för en beräkning i Google Kalkylark eller Microsoft Excel? Här är mina två snabbaste sätt!

Fabriksåterställ och gör Secure Erase på en Synology NAS

Om du har en NAS från Synology du antingen önskar fabriksåterställa eller kanske vill sälja är det alltid rekommenderat att först återställa den och radera all data. Så gör du!

Test: Oral-B iO Series 10 – Det blir rent, men det är inte gratis!

Kan det någonsin vara värt att lägga runt 4000 kronor på en eltandborste? Efter att ha använt Oral-B:s senaste innovation iO Series 10 i två månader tänkte jag försöka svara på det.

Samsung är utan tvekan en av pionjärerna när det kommer till vikbara skärmar i mobiltelefoner. Har de äntligen lyckats med en fullträff i och med nya Galaxy Z Fold 4?

I augusti förra året lanserade Samsung den tredje telefonen i sin Fold-serie, Fold 3. Telefonen fick ett relativt gott mottagande där förbättringar syntes både i trevligare skärmar och stöd för Samsung S Pen. Allt var dock inte perfekt och en del kritik riktades bland annat mot svårigheterna att använda den långsmala, främre skärmen. Samt mot att kamerorna fortfarande inte var något att hänga i granen – åtminstone inte med tanke på den saftiga prislappen.

Därför är det riktigt kul att se att just dessa två aspekter kraftigt förbättrats i och med Fold 4. Till och med så pass mycket att telefonen nu börjar bli riktigt spännande även för mig som egentligen inte varit särskilt intresserad av just en vikbar telefon.

Utsidor och skärmar först

Den allra mest uppenbara, om än något subtila, uppdateringen hos Fold 4 är att samtliga skärmar, jämfört med Fold 3, blivit både lite bredare och lite kortare. Något som framförallt bidrar till att det faktiskt går att använda telefonen i stängt läge.

Här har som sagt det långsmala formatet tidigare ställt till det något och både kamerasökare samt vanligt användande av skärmtangentbordet har varit knepiga att hantera. Med hjälp av den extra bredden är problem som dessa mycket mindre uppenbara och irriterande. Den extra bredden märks av även hos den inre skärmen som nu utan problem fixar att ha två appar bredvid varandra. Mer om det snart.

Recension - Test - Galaxy Z Fold 4 - Utsidan - Skärm
Även om den yttre skärmen fortfarande är långsmal jämfört med i stort sett alla andra telefoner går det ändå äntligen att använda Fold ordentligt i stängt läge.

Rent tekniskt är skärmarna av AMOLED-typ där varje pixel reglerar sin egen ljusstyrka. Något som bidrar till både energibesparing och (kanske framförallt) att skärmarna lyckas visa upp riktigt fina kontraster. Färgerna är i klassiskt Samsung-manér snudd på överdrivna utan att ändå riktigt vara det. Istället skulle jag påstå att de förstärks precis lagom. Tillsammans med ljusstyrkan på maximala 1000 cd/m2 och upplösningarna på 904 x 2316 pixlar (ytterskärmen) och 2176 x 1812 pixlar (innerskärmen) lyckas telefonen skapa en otroligt trevlig panelupplevelse.

Skärmarna har en dynamisk uppdateringshastighet på upp till 120 Hz vilket för det första bidrar till att ge användarupplevelsen ett trevligt flyt i både menyer, spel och appar. För det andra tillåter den även telefonen att sänka uppdateringsintervallet för displayerna i syfte att spara batteri. En funktion som är smidig när exempelvis Always-on-läget används; en personlig favorit som gör det möjligt att visa t.ex. tid, kalender och app-notiser konstant på telefonen.

På insidan

På insidan huserar systemkretsen Snapdragon 8+ gen 1 som tillsammans med 12 GB internminne ger en mycket smidig användarupplevelse. I stort sett allt jag testat på telefonen flyter på utan några som helst problem. Vare sig det handlar om spel eller användning av flera appar sida-vid-sida.

Lagringsmässigt börjar telefonen i sitt billigaste utförande med 256 GB utrymme för cirka 18 000 kr. Därefter finns en 512 GB-variant för cirka 21 000 kr och slutligen en 1 TB-version för strax över 23 000 kr. Värt att notera i sammanhanget är att telefonen inte har plats för ett microSD-kort. Så det kan löna sig att fundera en extra vända kring hur mycket lagringsutrymme man faktiskt kan komma att behöva.

Galaxy Z Fold 4 - Yttre skärm - Recension
En gång i tiden hade telefonerna både löstagbart batteri och stöd för microSD-kort. Men det var då.

Batteritiden är maximalt en dag med någorlunda tung användning. Vilket får anses okej, men inte mer. Telefonen har stöd för snabbladdning i upp till 25W där halva batteriet fylls på cirka 30 minuter. Även detta får anses okej, men en fortfarande en bit från t.ex. 45W-laddningen hos bland andra Galaxy S22+.

Fyra av fem riktigt bra kameror

Möjligheterna för foto och film är som sagt den andra stora förändringen hos Fold 4 jämfört med sitt tidigare syskon. Även om de inte når upp till Samsungs absoluta värsting, Galaxy S22 Ultra, presterar de tre kamerorna på baksidan av Fold 4 riktigt bra. Specifikationsmässigt handlar det om en huvudkamera med en upplösning på 50 MP, en 12 MP ultravidvinkelkamera och en 10 MP telefotokamera med 3x zoom. Som vanligt är det i dagsljus kamerorna trvivs allra bäst. Men jämfört med t.ex. min några år gamla iPhone 11 Pro tar Fold 4 överlägset bättre bilder även i mörkare miljöer.

Recension - Test - Galaxy Z Fold 4 - Hopfälld
De tre kamerorna på baksidan presterar äntligen så pass bra man kan förvänta sig för en telefon i prisklassen.

Också den främre ”selfie-kameran” håller med sin 10 MP-upplösning en god standard och ger utan tvekan vettiga ansiktsbilder. Detsamma går däremot inte att säga om den lilla 4 MP-kameran Samsung bakat in under den vikbara skärmen. Här drar kvalitén istället mer åt det grynigare hållet.

Angående att ha en kamera under skärmen ska det sägas att det absolut inte är några problem att notera den om man vill. Däremot är den hyfsat väl kamouflerad och jag skulle säga att den lilla distortion som uppstår på skärmen på grund av kameralinsen därunder, åtminstone för min del, inte stör användarupplevelsen.

Galaxy Z Fold 4 - Kamera under skärmen
Den lilla kameran under skärmen går alltid att se mer eller mindre. Den irriterar dock väldigt lite.

Att använda Galaxy Z Fold 4

Hur fungerar det att använda telefonen då? Förvånansvärt bra! När man väl kommit över den initiala häftigheten i att det går att vika skärmen och faktiskt börjar nyttja telefonen börjar det kännas att Samsung äntligen är på rätt väg med hela multitasking-upplevelsen.

Att placera appar bredvid varandra på den vikbara skärmen går snabbt och smidigt. Något som är extra kul är att det också känns logiskt. Och då logiskt av typen; jag borde kunna ändra det här genom att göra så här. För att se att det sedan fungerar exakt så.

Galaxy Z Fold 4 - Halvöppen - Test - Recension
Att använda appar sida-vid-sida börjar äntligen fungera riktigt bra.

Jag uppskattar även särskilt det lilla aktivitetsfältet längst ned på skärmen. Detta inhåller både ens app-favoriter samt de senast använda apparna. Vilket gör att det går snabbt att växla mellan både enskilda appar och även hela app-layouter med flera appar bredvid varandra.

Att använda Fold 4 för mediekonsumtion såsom film och serier är utan tvekan något av telefonens trumfkort. Visserligen ställer det ganska fyrkantiga bildformatet till det en aning och skapar svarta kanter i över- och underkant oavsett om telefonen är i porträtt- eller landskapsläge. Däremot är detta svårt att komma ifrån med nuvarande design.

Att peta upp en film i fullskärmsläge är förövrigt en upplevelse i sig. Dessvärre försvinner här givetvis en hel del (nödvändig) bildyta. Men för äldre filmer i t.ex. 4:3-formatet, eller om man bara vill ha så stor bild som möjligt, är känslan enligt bilden nedan svårslagen när det kommer till en så pass mobil enhet som Fold 4 ändå är.

Recension - Fold 4 - Media - Film - Fullskärm
Att titta på film i fullskärm är riktigt trevligt. Det lite underliga aspektformatet bidrar dock till att kanterna antingen blir svarta eller klipps bort, oavsett vilket format filmen du tittar på är i. Men en häftig upplevelse är det likväl.

En lite o-mobil mobiltelefon

Själva vikmekanismen fungerar utan några egentliga problem och känns både pålitlig och kvalitativ. Huruvida det också stämmer över en längre tidsperiod lär framtida omdömen om telefonen fastställa. Något att ha i bakhuvudet är oavsett att telefonen med sina 15,8 cm i hopfällt läge är riktigt tjock jämfört med i stort sett alla andra mobiltelefoner. Den är även rätt tung och klockar in på bastanta 263 gram. Det går absolut att ha den i fickan, men inte utan att det märks.

Telefonen är vidare vattentät, vilket får anses som en bedrift i sig självt med tanke på designen. Den är däremot inte certifierad att klara av damm och liknande småpartiklar. Något som tydligen redan gjort att en del användare upplevt att sandkorn och grus letat sig in i vik-delen av telefonen. Vilket kanske inte nödvändigtvis är skadligt för telefonen i sig. Men som gärna verkar skapa ett irriterande knakande när telefonen öppnas och stängs. Så att ta med sin Fold 4 till stranden är troligen något som bör göras med viss försiktighet.

En del appar vill fortfarande inte vara med

Även om många appar fungerar helt perfekt med sida-vid-sida-funktionen finns det å andra sidan en hel del appar som inte gör det. T.ex. Instagram. Här placerar sig istället appen ensam på skärmen och tillåter inte att någon annan app öppnas bredvid. Det enda som går att göra här är att flytta den öppna appen i tre lägen över skärmen.

Galaxy Z Fold 4 - Recension - Bara en app
Att använda appar som inte har stöd för sida-vid-sida-läget är… sådär.

Förhoppningsvis och troligen kommer detta lösas i framtida mjukvaruuppdateringar. Men personligen hade jag gärna sett att det redan var åtgärdat då det tekniskt sett inte kan vara så svårt att få till.

This is the Foldable You´re Looking For

Sammanfattningsvis; om du verkligen vill åt en vikbar telefon och känner att du har 18 000 kr att avvara är troligen Galaxy Z Fold 4 bland det bästa som går att hitta idag. Båda skärmarna är riktigt trevliga, kamerorna gör vad de ska och hela multitasking-upplevelsen är överlag smidig. Visst finns det en del saker som kan förbättras. Framförallt app-stödet för sida-vid-sida-läget men även faktumet att telefonen fortfarande är något otymplig. Gissningsvis är allt detta saker som också kommer att förändras och förbättras i framtida Fold-varianter.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Även om nyheterna från Fold 3, på pappret, inte är enorma är det först med Fold 4 jag för första gången faktiskt börjat överväga om det ändå inte vore trevligt med en vikbar telefon. Både för de stunder man faktiskt behöver använda flera appar samtidigt men också för att kunna avnjuta film och serier på en större skärm - utan att för den delen behöva packa med en surfplatta i resväskan. Är det en vikbar telefon du vill åt skulle jag påstå att det är svårare att hitta ett bättre alternativ än Fold 4 idag.

Specifikationer:
Testad produkt: Samsung Galaxy Z Fold 4
Pris: 17 890 kr (2022-09-09)
+
  • Fantastiska skärmar
  • Fyra av fem kameror är riktigt bra
  • Överlag god multitasking-upplevelse
  • Den stora skärmytan är svår att inte tycka om
  • Tjock och tung
  • Sida-vid-sida-stödet hos appar är fortfarande begränsat
  • Bara okej batteritid

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Fabriksåterställ en Netgear Orbi-router

Om du vill göra dig av med en router eller satellit från Netgears Orbi-serie (eller bara vill återställa dem till fabriksinställningarna) har du kommit rätt! Så raderar du alla inställningar i ett svep.

Negativa tal till positiva och tvärtom i Excel och Sheets (Kalkylark)

Hur gör man egentligen för att snabbt fixa till ett negativt tal så att det blir positivt (eller vice versa) för en beräkning i Google Kalkylark eller Microsoft Excel? Här är mina två snabbaste sätt!

Fabriksåterställ och gör Secure Erase på en Synology NAS

Om du har en NAS från Synology du antingen önskar fabriksåterställa eller kanske vill sälja är det alltid rekommenderat att först återställa den och radera all data. Så gör du!

Test: Oral-B iO Series 10 – Det blir rent, men det är inte gratis!

Kan det någonsin vara värt att lägga runt 4000 kronor på en eltandborste? Efter att ha använt Oral-B:s senaste innovation iO Series 10 i två månader tänkte jag försöka svara på det.

Test: Samsung Galaxy Buds 2 Pro – AirPods för Samsung

Uppföljaren till Samsungs första Galaxy Buds Pro presenterar en hel del nyheter. Är det värda en investering och hur är det egentligen med passformen denna omgång?

Test: Xplora X6 Play – En av de bättre smartklockorna för barn

Namnet Xplora är ganska synonymt med just smartklockor för barn, där företagets just nu vassaste modell går under namnet X6 Play. Är den värd de extra pengarna gentemot något billigare XGO3?

Test: Xiaomi Mi Smart Band 7 Pro – En ganska trevlig aktivitetskompis

Att välja ett aktivitetsarmband i den lite lägre prisklassen är ju något av en djungel. Hur står sig den snäppet lyxigare varianten av Xiaomis Mi Smart Band 7 i mängden?

Test: Sony Bravia XR-55A95K – Det blir inte mycket bättre

Ibland får man möjlighet att testa prylar som ligger lite i utkanten av ens ekonomiska spann, som t.ex. Sonys flaggskepps-TV A95K. Så nu blir det till att tjäna mer pengar!

Hur startar man Xiaomi Smart Band 7 / 7 Pro?

Det låter ju som en ganska smal sak att starta ett aktivitetsarmband. Men när det kommer till Xiaomis senaste Smart Band-serie går det inte att få liv i armbanden utan rätt tillbehör.

Vad betyder det att Sonos Roam blinkar orange?

Har du också förundrat noterat att din Sonos Roam rätt som det är börjat blinka orange och blivit i övrigt till synes helt obrukbar? Så får du igång din högtalare igen!

Test: Xplora XGO3 – En rätt vettig smartklocka till barnen

Att alltid kunna hålla koll på samt komma i kontakt med sitt barn om det skulle behövas låter ju från perspektivet förälder inte som en helt dum idé. Kan Xplora XGO3 vara ett bra redskap för detta?

Markera ett meddelande som oläst på iPhone

Visste du att det går att markera ett meddelande eller SMS som oläst, även fast man varit inne och läst det? Precis på samma sätt som med e-post-meddelanden. Så gör du!
Test: Samsung Galaxy Z Fold 4 - Både vikbar och användningsbarÄven om nyheterna från <i>Fold 3</i>, på pappret, inte är enorma är det först med <i>Fold 4</i> jag för första gången faktiskt börjat överväga om det ändå inte vore trevligt med en vikbar telefon. Både för de stunder man faktiskt behöver använda flera appar samtidigt men också för att kunna avnjuta film och serier på en större skärm - utan att för den delen behöva packa med en surfplatta i resväskan. Är det en vikbar telefon du vill åt skulle jag påstå att det är svårare att hitta ett bättre alternativ än Fold 4 idag. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Samsung Galaxy Z Fold 4</i><br/> Pris: <i>17 890 kr (2022-09-09)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Fantastiska skärmar</li> <li>Fyra av fem kameror är riktigt bra</i></li> <li>Överlag god multitasking-upplevelse</li> <li>Den stora skärmytan är svår att inte tycka om</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Tjock och tung</li> <li>Sida-vid-sida-stödet hos appar är fortfarande begränsat</li> <li>Bara okej batteritid</li> </ul> </td> </tr> </table>
Send this to a friend