Att låsa och låsa upp ytterdörren direkt med mobilen är något företaget Glue gärna ser att fler börjar med. Vi testar hur det fungerar med nya Glue Smart Lock!
Tekniken blir smartare för var dag som går. Både kylskåp, kaffebryggare och garageportar börjar så sakta koppla upp sig mot nätet. Företaget Glue tar med sin lösning Glue Smart Lock sikte på portalen mellan hemmet och världen – ytterdörren.
Genom att montera ett motordrivet (och uppkopplat om du så önskar) låsvred på insidan av dörren är tanken att du genom din mobiltelefon enkelt ska kunna låsa och låsa upp ditt hem. Att dubbelkolla om dörren är låst eller öppna åt grannen så hen kan vattna blommorna när du är på resande fot låter ju i teorin hur smidigt som helst. Så hur fungerar det i praktiken?
1. Produkt och installation
Förpackningen Glue Smart Lock levereras i ger till att börja med ett gott och gediget intryck. Allt är snyggt och genomtänkt förpackat. Inget känns överflödigt och man får snabbt en överblick över de medföljande tillbehören.
Monteringen förklaras tydligt i den medföljande manualen som är mycket enkel att följa, även för den med tummen mitt i handen. Själva installationen är ganska simpel och inkräktar egentligen ingenting på dörren utöver just vid själva låsvredet.
Monteringen börjar med att först helt enkelt skruva bort det vanliga låsvredet på insidan av dörren.
Med hjälp av den inkluderade mätbrickan behöver sedan dörrens ordinarie låsaxel mätas för att se om den är lagom lång för Glue Smart Lock-enheten. Skulle den vara för kort eller lång är det bara dra ut låsaxeln och plugga in någon av de medföljande för att få en lagom längd.
Slutligen behöver en ny bricka monteras över låset. Denna bricka har ett par extra gängor i överkant för att kunna fästa Glue Smart Lock-låset.
Det sista steget är att trä Glue Smart Lock över låsaxeln och skruva fast enheten i täckbrickan bakom. För att aktivera låset är det bara dra ut de båda plastbitarna under batterierna, varpå låset lyser upp för att berätta att det är igång.
Hela installationsprocessen tog oss ungefär 15 minuter att genomföra. Detta inkluderade även tid att ta bilder på monteringen. Så någon avancerad installation är det inte.
2. Lär låset vad som gäller
När själva låset nu är monterat instruerar manualen att ladda ner Glue-appen för att gå vidare med installationen. Appen, som än så länge endast är på engelska, finns tillgänglig för både Apple iOS och Android. För att kunna använda låset krävs ett användarkonto hos Glue, något som enkelt skapas direkt via appen.
Så snart kontot är skapat behöver det synkas med Glue Smart Lock och den inkluderade Wi-Fi-hubben (Glue Hub). Glue Hub är valfri att använda, men ett krav för att du ska kunna låsa upp din dörr när du inte är i närheten. För kunna använda Wi-Fi-hubben krävs givetvis att ett trådlöst nätverk också finns i lokalen. Själva låset använder Bluetooth för att koppla sig till telefoner och Wi-Fi-hubben. Enligt Glue ska säkerheten i kopplingen som görs mellan telefon, lås och Wi-Fi-hubb vara extremt hög. Något som givetvis är en förutsättning för denna typ av produkt.
Att ställa in både låsenhet och Wi-Fi-hubb går på några minuter genom att scanna de medföljande QR-koderna för respektive produkt. Genom att sedan låsa samt låsa upp dörren via vredet på Glue Smart Lock får enheten reda på när dörren är olåst respektive låst. Inställningarna sparas direkt i låset. Slutligen kopplas låsenheten ihop med Wi-Fi-hubben via ett par enkla knapptryck i appen.
3. Funktion, finesser och familjedelning
Efter den initiala installationen och konfigureringen i appen är avklarad är det nästan bara att glömma bort både låsenhet och Wi-Fi-hubb. Låsvredet på dörren fungerar precis som vanligt, med skillnaden att det är Glue Smart Lock-enheten du vrider på för att låsa dörren från insidan. Om mot förmodan något blivit fel med konfigureringen för låst respektive öppet går det också att vrida vredet förbi den inställda positionen för låst/olåst och dra med sig motorn runt. Något som är bra ur säkerhetssynpunkt.
Via Glue-appen finns utöver att öppna och stänga låset också möjlighet att dela ut tillgång till låset antingen tillsvidare eller under en bestämd tid. Genom att skriva in valfritt telefonnummer skickas en inbjudan till numret om att skapa ett Glue-konto för att därigenom få tillgång till det utdelade låset. Funktionen fungerar bra och de inbjudna gästkontona hade inga problem att öppna låset vid våra tester. Dock fick vi ibland skicka ut förfrågan två gånger för att den skulle dyka upp hos mottagaren.
En restriktion här är att upplåsningen som görs via de utdelade kontona endast fungerar via Bluetooth. Personer som fått utdelade låsprivilegier behöver alltså befinna sig bredvid låset för att kunna öppna det. En säkerhetsaspekt enligt Glue, men det hade varit kul att kunna bestämma detta själv.
4. Så hur fungerar då allt i praktiken?
Kvalitetskänslan hos de fysiska produkterna är hög. Både låsenhet, Wi-Fi-hubb och till och med förpackning känns alla gedigna och genomtänkta. Vi stötte dock på en del problem med Glue Hub som från början inte alls ville koppla ihop sig med våra telefoner. Efter att ha trixat med återställning av hubben började så snart allt fungera tillsammans. Dock upprepade sig samma struliga procedur igen efter att vi flyttade hubben till ett annat vägguttag i samma rum. Trots att allt efter några omsynkningar och återställningar till slut fungerade bra lämnar det tyvärr en del funderingar kring att mjukvaran hos Wi-Fi-hubben förmodligen behöver en uppdatering eller två för att bli mer stabil. Något som dock arbetas på enligt Glue.
En funktion vi gärna också sett hos Glue Smart Lock är någon typ av bekräftelse på att dörren faktiskt låsts (eller inte låsts). Om dörren av någon anledning inte går i lås signalerar ändå appen, så länge motorn snurrat runt, att en låsning genomförts. Trots att själva låset kanske inte vridits runt.
Vi känner inte att vi kan förvänta oss att motorn ska kunna forcera en trög dörr till rätt läge då detta för många dörrar kräver en gnutta våld. Men en indikation kring faktisk låsstatus vore önskvärt. Här vore det även bra att i appen kunna se om låset står i öppet eller låst läge just för tillfället. Denna funktion är enligt Glue under utveckling, men saknas än så länge.
Vi saknar också lite mer tydlighet i appen. Först och främst vore det kul med mer information kring de (lyckligtvis ganska få) felmeddelanden vi stötte på. Det hade exempelvis varit kul att veta varför dörren inte kunde låsas. Nu fick vi bara veta att låsningen misslyckades. Någon enstaka gång stod det även att dörren låsts när Glue Smart Lock i själva verket inte snurrat en millimeter. Något som uppenbarligen inte stämmer.
Vi hade också gärna sett att appen innehöll funktioner både för automatiskt utloggning (av säkerhetsskäl om någon t.ex. stjäl din telefon). Samt att inloggning och kanske även upplåsning av dörren skulle kunna ske med avläsning av fingeravtryck. Båda dessa funktioner är på gång enligt Glue.
Slutligen ska man nog se Glue Smart Lock lite för vad det (enligt oss) är, ett hjälpmedel för att enkelt släppa in personer som behöver tillgång till hemmet eller arbetsplatsen utan att behöva ge ut en fysisk nyckel. Att på distans låsa upp dörren åt t.ex. hantverkare och sedan antingen låta dem få tillgång till låset under en begränsad tid alternativt be dem ringa när de är klara så du kan låsa dörren bakom dem är galet smidigt. Att också kunna låta barn eller andra familjemedlemmar utan nyckel släppa in sig själva bara med hjälp av mobilen är utan tvekan en briljant idé.