Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Jag. Ska. Inte. Gråta.

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

I en värld av ständigt informationsbombande är det ibland ganska givande att stanna upp ett tag. Här någonstans kommer Hoa in son ett avslappnat alternativ till en stressad vardag.

I historien, som löst baserats i vietnamesisk mytologi, tar spelaren rollen som en fe i jakt på sin egen bakgrundshistoria. Spelet är i grund och botten en Super Mario-inspirerad plattformare och desto djupare in i historien man tar sig, desto knepigare blir också plattformshoppandet.

Utöver det är spelets starkaste kort definitivt dess lugna tempo i kombination med hur vackert tecknat det är. Hoa är även ett så pass trevligt spel att det inte går att dö. Istället är den värsta skada en fiende (om man ens ska kalla de så) kan orsaka att putta eller sparka försiktigt på ens karaktär. Om du gillar musiken från filmer såsom Spirited Away kommer du också känna dig som hemma i soundtracket till Hoa. Jag skulle till och med vilja påstå att det var länge sedan ett spel hade så fin musik.

Switch hackar lite som vanligt

Precis som en del andra titlar till Nintendo Switch lider också Hoa av en del hackighet när det sker mycket på skärmen. Något som stundtals gör att man kastas ut från den annars ganska hypnotiserande världen. Framförallt då den långsamma bilduppdateringen skapar en viss irritation och onödiga missar med tanke på att spelet ändå kretsar mycket kring precist plattformshoppande.

Hoa - Fiender - Nintendo Switch
Mer fientligt än så här blir nästan aldrig Hoa.

Överlag är Hoa, denna brist till trots, ett väldigt trevligt och framförallt lugnt spel för en lika lugn spelkväll. Både historien och miljöerna får en att le vid flertalet tillfällen och plattformsfärdigheterna sätts som sagt på prov mer och mer allteftersom spelet fortlöper.

Man ska dock inte inbilla sig att Hoa är ett långt spel, för det är det verkligen inte. Ser man istället spelet för vad det är; några timmar av vackert målade miljöer ackompanjerade av lika vacker musik och en lättsmält story, skulle jag säga att det absolut är värt att spela igenom.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Hade det inte varit för den stundtals låga frameraten som då och då bidrar till att man faktiskt missar ett lite knepigare hopp skulle betyget varit högre. Bortser man från detta, eller möjligen spelar spelet på en plattform med lite mer kraft än Nintendo Switch besitter, vill jag påstå att Hoa, åtminstone för min del, redan är lite av en klassiker i kategorin lugna och mysiga spel. Hoa finns även till PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S och Xbox One.

Specifikationer:
Testat på: Nintendo Switch
Utvecklare/utgivare: Skrollcat Studio/PM Studios
+
  • Grafiken är nästan för mysig
  • Fenomenal musik
  • Härligt lättsamt överlag
  • Bilduppdateringen är på gränsen för vad Switch orkar med
  • Kunde varit liiite längre

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend