Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!

Fenomenet att en knapp på Joy-Con-kontrollerna hos Nintendo Switch reagerar sämre med tiden är faktiskt inte alls särskilt ovanligt. Snarare verkar det drabba en hel del användare. Så länge knappen i fråga trots allt fungerar om den trycks ned helt kommer sig detta problem i regel av att damm och smuts lyckats leta sig ned till brytaren under själva knappen. Där det sedan ligger i vägen för att knappen ska kunna trycka ned brytaren ordentligt.

Vill man går det här givetvis att montera isär den strulande Joy-Con-kontrollen och helt enkelt rengöra brytaren. Detta förbrukar dock all kvarvarande garanti på kontrollen samt är också extremt pilligt och kräver dessutom en specifik skruvmejsel.

Fixa en Joy-Con-knapp som måste tryckas ned helt för att reagera

Innan du ger dig på ovanstående är det istället väldigt värt att testa att bli av med dammet på ett lite mer klassiskt vis. Nämligen att blåsa bort det.

  1. Börja med att trycka ned den strulande knappen lite åt sidan, så att det blir en liten glipa på den andra sidan knappen.

Joy-Con - Fixa halvseg knapp

  1. Blås därefter kort och bestämt ett par gånger mot knappen, några centimeter från den. Repetera sedan processen runt om hela knappen. Har du möjlighet att använda så kallad tryckluft på burk är detta att föredra då den inte lämnar någon vätska efter sig så länge du blåser korta puffar av luft några centimeter ifrån knappen. Men det går som sagt lika väl att testa att själv blåsa luft mot glipan på sidan av knappen.

Tryckluft på burk - Switch Joy-Con

  1. Tryck därefter ned knappen relativt hårt och rotera fingret runt ovanpå den något varv. Förhoppningsvis fungerar nu den strulande knappen som vanligt. Eller åtminstone bättre.
  2. Det kan hända att processen behöver upprepas någon gång för att ge effekt. För min del blev det något bättre när jag bara blåste själv. Men med hjälp av tryckluften lyckades funktionaliteten återställas helt.

Switch - Joy-Con-knapp fungerar Skulle det vara så att ovanstående procedur inte gör någon skillnad alls kan felet givetvis vara av en mer irriterande karaktär och eventuellt behöva repareras av en tekniker. Om du här har garanti kvar på dina kontroller ska du givetvis utnyttja denna och lämna in dem för reparation eller utbyte.

Har du frågor eller funderingar är det som vanligt bara ställa dem i kommentarerna nedanför så ska jag göra vad jag kan för att besvara dem.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

  1. Hej, tänkte kolla om ni kanske vet vad vårt fel kan bero på. När vi trycker på A knappen så ser vi att den markerar i spelet men den hoppar liksom tillbaka så det inte blir något val. Sedan behöver vi typ dubbeltrycka för att den ska göra det vi vill.

    • Hej! Det var lustigt! Mig veterligen ska inte ens de vanliga knapparna ovanpå kontrollen kunna registrera tryck i olika nivåer. Är det i något specifikt spel eller är det samma oavsett vad som spelas? // Christoffer

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.