Bli av med pling-ljudet när du justerar volymen i Windows 11

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Att bli av med den lilla ljudeffekt som spelas upp varje gång man justerar volymen i Windows 11 är inte så enkelt man först skulle kunna tro. Men visst går det!

Precis som i fallet med Windows 10 finns det inte heller i Windows 11 någon superenkel väg att stänga av det lilla ”ding-ljud” som spelas upp varje gång man justerar volymen uppåt eller nedåt genom att klicka på volymkontrollen nere i aktivitetsfältet. Istället är det faktiskt samma två tillvägagångssätt som finns att tillgå för att bli av med ljudet även i Windows 11.

Lösning 1: Scrolla volymen upp och ned

Den allra enklaste lösningen är faktiskt att helt sluta klicka och dra i volymreglaget över huvud taget. Genom att istället bara hålla muspekaren över reglaget och scrolla uppåt eller nedåt, antingen med musens scrollhjul eller med datorns touchpad, går det att justera volymen utan att det lilla ljudet spelas upp.

Windows 11 - Scrolla - Volym-ljud - Ta bort
Genom att justera volymen med scrollfunktionen produceras inte någon ljudeffekt.

Lösning 2: Ta bort ljudeffekten helt och hållet via ljudinställningarna

Man skulle kunna tycka att det borde gå att bara högerklicka på volymsymbolen och välja ”Spela inte upp ett ljud när volymen justeras”. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Däremot finns givetvis ljudeffekten någonstans i Windows 11. Knepet är bara att hitta dit!

  1. Börja med att högerklicka på volymsymbolen i aktivitetsfältet och välj Ljudinställningar.

Windows 11 - Högerklicka - Ljudinställningar

  1. Scrolla därefter en bit nedåt och klicka på Mer ljudinställningar.

Windows 11 - Mer ljud - Inställningar

  1. Välj här fliken Ljud (1) och klicka på Avisering (2) under Programhändelser. Peka därefter i listan under Ljud, scrolla allra högst upp och välj (inget).

Windows 11 - Stäng av volym-slider ljudet

  1. Bekräfta ändringarna genom att klicka på Verkställ följt av OK för att stänga fönstret. Ljudet ska nu vara borta!
  2. Om du skulle vilja återställa ljudet framöver är det bara att åter navigera till Ljud-fliken under Mer ljudinställningar och välja Windows standard under Ljudschema. Klicka sedan på Verkställ för att återställa alla ljud till deras standardvarianter.

Det ska också tilläggas att ljudeffekten vi precis stängde av (avisering) också används för några andra händelser i Windows 11. Förhoppningsvis kommer du dock inte sakna någon av dessa heller då ljudnotiserna, subjektivt och så länge man verkligen inte behöver dem som hjälpmedel, är rätt irriterande allihop.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att skriva av dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.