Stäng av pling-ljudet för Volymkontrollen i Windows 10

Ah, men vi hörs! Nope.

Blir du också vettskrämd av det höga indikationsljudet varje gång du höjer eller sänker volymen på din Windows 10-dator? Så stänger du av pling-ljudet för gott!

Man skulle lätt kunna tro att det smidigt och simpelt fanns en knapp som hette något i stil med ”Stäng av volymkontrollsljudet” i Windows 10. Tyvärr är verkligheten en annan och att stänga av det ljud som plingar till varje gång man ändrar volymen på sin dator kräver lite mer trixande.

Jag kommer här gå igenom två lösningar för att bli av med ljudet i fråga. Den ena lite simplare än den andra och även om ingen av dem (tyvärr) är helt perfekt löser de åtminstone problemet. Då kör vi igång!

Lösning 1: Justera volymen med scrollhjulet

Den snabbaste lösningen är faktiskt att helt låta bli att dra i reglaget över huvud taget. Istället går det precis lika bra att klicka på volymikonen och därefter använda musens scrollhjul för att justera volymen uppåt och nedåt. Tillvägagångssättet fungerar givetvis även på bärbara datorer och laptops, även om det inte riktigt är lika smidigt att använda två fingrar mot styrplattan för att justera volymen. Men det går!

Volym-kontroll - Windows 10 - Scrolla - Höj - Sänk
Det snabbaste sättet att justera volymen utan att behöva lyssna på plingljudet är faktiskt att helt enkelt scrolla volymen uppåt och nedåt.

Lösning 2: Ta bort volymkontrollsljudet helt och hållet

Det går även att stänga av ljudeffekten för volymkontrollen helt och hållet. Detta resulterar dock i att andra program och funktioner som också använder det specifika ljudet inte längre spelar upp något ljud. Personligen har jag aldrig stött på några problem med detta, men det är ändå värt att nämnas.

1. Börja med att högerklicka på Volym-symbolen längst ned till höger på skärmen (1) och välj Ljud (2).

Volymkontrolljud - Stäng av - Ding - Windows 10

2. Dubbelkolla att du befinner dig i fliken Ljud (1). Ta därefter en titt i listan kallad Programhändelser. Ljudfunktionen vi vill åt kallas för Standardljud och finns ungefär i mitten av listan (2).

Ljud - Standardljud - Windows 10 - Stäng av volym ljudet

3. Markera Standardljud och klicka i listan för Ljud (precis under). Ändra här standardinställningen (Windows Background.wav) till (Inget).

Windows - background.wav - Inget - Stäng av

4. Avsluta processen och spara inställningarna genom att klicka på Verkställ.

Windows 10 - Standardljud - Inget

5. Volymkontrollsljudet är nu borta! Något som är värt att tänka på är som sagt att ”Standardljud” även används för en del andra saker än bara ljudet för volymkontrollen. T.ex. vissa meddelanden och andra varningsljud. Ljuden för dessa kommer med denna ändring inte längre heller spelas upp.

6. Skulle du vilja ångra ändringarna är det inte svårare än att återigen öppna Ljud-inställningarna. I listan för Ljudschema ändrar du från Windows standard (ändrat) till Windows standard. Avsluta med att klicka på Verkställ för att ändringarna ska genomföras.

Ljud - Windows - Standard - Ändra tillbaka

Har du några funderingar eller andra frågor kring ljudinställningar i Windows är du mer än välkommen att ställa dem i kommentarerna eller i Fråga-avdelningen!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: EPOS B20 – En vågad streaming-mikrofon

Behövs det verkligen fler alternativ i kategorin USB-mikrofoner för PC, Mac och PS4 för ungefär 2000 kr? Självklart! Hur står sig nygamla EPOS kandidat jämfört med konkurrensen?

Sortera ut och ta bort skärmavbilder på iPhone och iPad

Är du också jättebra på att ta skärmavbilder men superdålig på att radera dem? Så enkelt tar du bort samtliga skärmdumpar på iPhone och iPad.

Test: Samsung Galaxy A21s – Prisvärd eller bara billig?

Galaxy A21s är Samsungs just nu billigaste smartphone. Därför tänkte jag att det vore intressant att se vad man faktiskt får i smartphone-väg för ungefär 1700 kr.

Få din Android-telefon att sluta vända selfies åt ”rätt håll”

Som standard spegelvänder många (men inte alla) Android-telefoner bilder som tas med den främre kameran jämfört med det man själv ser på skärmen när bilden tas. Så ändrar du inställningen!

Spegelvänd bilder, filmer och selfies på iPhone

Alla bilder som tas med den främre kameran på iPhone spegelvänds automatiskt jämfört med det du ser på skärmen. Men det går att sätta stopp för det beteendet. Så gör du!

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend