Mellanrum mellan ikoner i Dock på Mac OS X

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Känns Dock på din Mac lite stökig? Ett utmärkt sätt att städa upp och sortera ikoner är att lägga till ett eller flera mellanrum i Dock-baren. Så enkelt fixar du det!

Funktionen att lägga till mellanrum finns tyvärr inte inbyggd som ett alternativ att enkelt välja i menyn för Dock-inställningarna på OS X. Vad vi kommer göra här är istället att med hjälp av en liten kodsnutt lägga till en (eller flera, om du vill) osynliga ikoner i Dock-menyn. Dessa kommer inte vara kopplade till något program, utan endast fylla syftet att just skapa ett mellanrum mellan de övriga programikonerna.

1. Börja med att öppna programmet Terminal genom att klicka på Förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen och skriva Terminal. Programmet Terminal låter dig styra datorn genom att skriva in kod, något som tillåter lite mer avancerade ändringar än vad datorns vanliga, grafiska gränssnitt gör.

Starta Terminal - Mac OS X - Skapa mellanrum i Docken

2. När Terminal startats är nästa steg att kopiera koden här nedanför och klistra in den i Terminals programfönster. Markera koden och kopiera den sedan med Äppeltangenten (⌘) + C. Klistra därefter in den i Terminal med Äppeltangenten (⌘) + V. När koden är inkopierad i Terminal trycker du Enter.

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ’{tile-data={}; tile-type=”spacer-tile”;}’

Mac OS X - Terminal - Kod - Skapa mellanrum Dock3. Koden du just körde skapar en ny, tom ikon i Dock-baren. Du kan dock inte se någon skillnad förrän Dock-baren startats om. En omstart av Dock kan göras antingen genom att starta om hela datorn eller genom att kopiera den lilla kodsnutten här nedanför. Klistra sedan in den i Terminal-programmet och tryck Enter.

killall Dock

Terminal - killall Dock - Starta om Dock - Mac OS X

4. När Dock efter ett par sekunder startar upp igen har ett mellanrum skapats. Detta mellanrum kan du sedan dra runt mellan dina olika ikoner för att separera dem och dela in dem i grupper.

Mac Dock med mellanrum - OS X

5. Vill du ha flera mellanrum repeterar du bara steg 2 och 3. För att snabbare lägga till flera mellanrum kan du faktiskt skriva till killall Dock direkt efter den första kodsnutten för att både lägga till ett mellanrum och starta om Dock i ett enda steg. Den kompletta koden att lägga till blir då istället:

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ’{tile-data={}; tile-type=”spacer-tile”;}’ killall Dock

Terminal Mac OS X - Flera mellanrum i Dock

6. Skulle det vara så att du råkar skapa för många mellanrum eller helt ångrar dig och vill ta bort något av dem (eller samtliga) är det lätt gjort. Högerklicka bara på ett av mellanrummen och välj Ta bort från Dock för att radera det för gott.

Ta bort mellanrum i Dock - Mac OS X

Får du det att fungera? Eller har du kanske något ännu smidigare sätt att skapa mellanrum i Dock? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!