Mellanrum mellan ikoner i Dock på Mac OS X

Känns Dock på din Mac lite stökig? Ett utmärkt sätt att städa upp och sortera ikoner är att lägga till ett eller flera mellanrum i Dock-baren. Så enkelt fixar du det!

Funktionen att lägga till mellanrum finns tyvärr inte inbyggd som ett alternativ att enkelt välja i menyn för Dock-inställningarna på OS X. Vad vi kommer göra här är istället att med hjälp av en liten kodsnutt lägga till en (eller flera, om du vill) osynliga ikoner i Dock-menyn. Dessa kommer inte vara kopplade till något program, utan endast fylla syftet att just skapa ett mellanrum mellan de övriga programikonerna.

1. Börja med att öppna programmet Terminal genom att klicka på Förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen och skriva Terminal. Programmet Terminal låter dig styra datorn genom att skriva in kod, något som tillåter lite mer avancerade ändringar än vad datorns vanliga, grafiska gränssnitt gör.

Starta Terminal - Mac OS X - Skapa mellanrum i Docken

2. När Terminal startats är nästa steg att kopiera koden här nedanför och klistra in den i Terminals programfönster. Markera koden och kopiera den sedan med Äppeltangenten (⌘) + C. Klistra därefter in den i Terminal med Äppeltangenten (⌘) + V. När koden är inkopierad i Terminal trycker du Enter.

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ’{tile-data={}; tile-type=”spacer-tile”;}’

Mac OS X - Terminal - Kod - Skapa mellanrum Dock3. Koden du just körde skapar en ny, tom ikon i Dock-baren. Du kan dock inte se någon skillnad förrän Dock-baren startats om. En omstart av Dock kan göras antingen genom att starta om hela datorn eller genom att kopiera den lilla kodsnutten här nedanför. Klistra sedan in den i Terminal-programmet och tryck Enter.

killall Dock

Terminal - killall Dock - Starta om Dock - Mac OS X

4. När Dock efter ett par sekunder startar upp igen har ett mellanrum skapats. Detta mellanrum kan du sedan dra runt mellan dina olika ikoner för att separera dem och dela in dem i grupper.

Mac Dock med mellanrum - OS X

5. Vill du ha flera mellanrum repeterar du bara steg 2 och 3. För att snabbare lägga till flera mellanrum kan du faktiskt skriva till killall Dock direkt efter den första kodsnutten för att både lägga till ett mellanrum och starta om Dock i ett enda steg. Den kompletta koden att lägga till blir då istället:

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ’{tile-data={}; tile-type=”spacer-tile”;}’ killall Dock

Terminal Mac OS X - Flera mellanrum i Dock

6. Skulle det vara så att du råkar skapa för många mellanrum eller helt ångrar dig och vill ta bort något av dem (eller samtliga) är det lätt gjort. Högerklicka bara på ett av mellanrummen och välj Ta bort från Dock för att radera det för gott.

Ta bort mellanrum i Dock - Mac OS X

Får du det att fungera? Eller har du kanske något ännu smidigare sätt att skapa mellanrum i Dock? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend