Koppla en skivspelare till ditt Sonos-system med Sonos Connect

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Att blanda gammalt med nytt är alltid spännande. I denna guide kommer vi därför gå igenom hur du kopplar in din gamla (eller nya) Vinyl/LP-spelare till ditt Sonos-system.

För den som hängt med enkelteknik.se ett tag kommer det förmodligen inte som någon nyhet att vi uppskattar många av Sonos produkter. De är enkla, funktionella och gör i regel det dem ska. När undertecknad här om året investerade i en Vinyl-spelare dök således direkt frågan upp om den gick att ansluta till Sonos-systemet på något sätt. Svaret är att det går alldeles utmärkt. Dock är det inte helt gratis. Detta är dock, som vi snart ska se,  lite avhängt vilka Sonos-produkter du faktiskt äger i nuläget.

1. Det behöver du

De flesta av Sonos högtalare har endast möjlighet att spela upp ljud. Dock finns det ett par enheter i företagets portfölj som även klarar av att ta emot ljud via en linjeingång. Detta ljud kan sedan skickas vidare till antingen en eller flera andra Sonos-högtalare. Det är också detta sätt vi kommer använda oss av för att ansluta vår skivspelare.

För att kunna ansluta en skivspelare till ditt Sonos-system behövs någon av följande Sonos-enheter:

 • Sonos Connect eller Connect AMP
 • Sonos Play 5 (generation 1 eller 2)
 • Sonos AMP

Om du redan har någon av dessa enheter behöver du, i Sonos-väg, inte göra några ytterligare investeringar. Om du däremot inte äger någon av ovanstående prylar är tyvärr en ytterligare investering nödvändig för att kunna koppla in din skivspelare. Som vi nämnt i vår recension av bland annat Sonos One hade en linjeingång varit att önska på fler produkter än bara de listade. Men tyvärr är läget som det är.

Gällande vilka skivspelare som går att ansluta till Sonos via någon av de ovan nämnda enheterna är svaret i princip samtliga. Tänk dock på att din skivspelare behöver ha en inbyggd RIAA-förstärkare för att kunna anslutas till Sonos. Har din spelare inte en inbyggd förstärkare behöver du investera en extern RIAA-enhet eller annan förstärkare för att ljudet inte ska bli väldigt lågt och otrevligt när de skickas till högtalarna.

2. Koppla in skivspelaren till Sonos (Connect)

Det första vi ska göra är att koppla in skivspelaren till Sonos Connect-enheten. Vi använder oss av en enklare skivspelare från Audio-Technica (AT-LP60USB) där RIAA-förstärkarenheten finns inbyggd. I och med detta behöver vi endast koppla de två RCA-kablarna från skivspelaren i vänster (L) respektive höger (R) kanal för Analog Audio In på baksidan av vår Sonos Connect.

Skivspelare - Vinyl - LP - Sonos - Koppla in

Använder du en Sonos Play 5 för inkopplingen behöver du använda en RCA till 3.5 mm-adapter för att koppla skivspelaren till högtalaren. Dessa adaptrar kan köpas på de flesta elektronikaffärer och kostar i regel inte särskilt mycket.

Använder du å andra sidan en extern RIAA-förstärkare behöver denna givetvis kopplas in mellan din skivspelare och den Sonos-enhet du använder. Här ser kopplingen lite olika ut beroende på vilken skivspelare och RIAA-enhet du använder.

Svårare än så är inte själva inkopplingen. Avsluta allt genom att placera skivspelaren och Sonos-enheten där de ska stå och plugga in strömkabeln till Sonos-enheten.

Sonos - LP - Vinyl - Skivspelare - Inkopplade

3. Välj inställningar för uppspelningen

När installationen väl är färdig är själva konfigureringen för skivspelaren även den relativt enkelt och snabb att genomföra.

1. Det första du behöver göra är att lägga till din Sonos Connect (eller Play 5/AMP) i nätverket av Sonos-produkter. Detta görs som vanligt genom att i appen peka på Inställningar (1) följt av Lägg till högtalare eller Sub (2).

Sonos - Skivspelare - Inställningar - Lägg till högtalare
Passa även gärna på att lyssna på låten Whan Bam Shang-A-Lang med Silver om du vill ha lite trevlig bakgrundsmusik under tiden du fortsätter med installationen.

2. Följ därefter installationsanvisningarna tills du blir ombedd att välja ett rum för den nya enheten. Eftersom vi inte kommer koppla några högtalare till vår Connect väljer vi i vårt fall att skapa ett eget rumsnamn åt enheten. Just för att inte blanda ihop den med faktiska högtalare. Använder du däremot en Play 5 eller om du kommer använda din Connect för att också koppla in högtalare i ska du givetvis välja eller skapa ett rum som stämmer överens med vart högtalaren är placerad.

Sonos - Lägg till Connect - Spela Vinyl - LP

3. När enheten väl är installerad behöver vi göra några inställningar för hur ljudet faktiskt ska spelas upp. Navigera därför till Inställningar > Rumsinställningar. Väljer din Connect (eller Play 5/AMP) (1) följt av Avancerat Ljud (2).

Sonos Connect - Avancerat ljud - Välj källa

4. Välj nu alternativt Linjeutgångsnivå (1). Här får du först och främst bestämma vilken enhet som ska styra volymen som kommer från skivspelaren. Standardinställningen Variabel ger möjligheten att styra volymen direkt via Sonos-appen eller med volymknapparna på den eller de högtalare som spelar upp musiken. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta.

Fast kopplar istället helt bort volymstyrningen i Sonos-appen och avser att volymen kontrolleras direkt från skivspelaren. Välj endast detta alternativ om du faktiskt vill och har möjlighet att ställa in volymen direkt från din skivspelare eller RIAA-förstärkare.

Det sista alternativet, Genomströmning, låter Sonos-appen eller knapparna på din Sonos-enhet styra volymen hos en förstärkare om du har en sådan inkopplad mellan din skivspelare och Sonos-enheten. Detta kräver att förstärkaren du använder har stöd för denna funktion.

Sonos - Avancerat ljud - Lineutgångsnivå

5. Gå nu ett steg bakåt och välj istället alternativet Linjeingång. Höst upp finns här först möjligheten att ändra namnet på själva ljudingången till något passande, exempelvis ”Skivspelare”.

Under Linjeingångskällans nivå kan vi bestämma vilken förstärkning som ska appliceras på ljudet som kommer in till Sonos-enheten. Kopplar du in din skivspelare direkt och via en inbyggd eller extern RIAA-förstärkare brukar Nivå 2 (A/V-komponent) fungera alldeles utmärkt. Känner du dock att ljudet blir väldigt lågt bör du höja till en högre nivå.

Det sista alternativet kallas för Autouppspelningsrum och är precis vad det antyder – den högtalare eller den grupp av högtalare som automatiskt ska starta så snart din Sonos-enhet känner av en signal via linjeingången.

Sonos - Linjeingång - Avancerat - Autouppspelningsrum

6. Avslutningsvis och om du valde ett standarduppspelningsrum i föregående steg får du även möjlighet att låta uppspelningen starta i rum som är grupperade. Också ett alternativ för att använda en automatisk uppspelningsvolym för linjeingången uppenbarar sig längst ned. Här kan du, om du vill, bestämma att uppspelning av ljudet från din inkopplade skivspelare alltid ska starta på en viss nivå, oavsett vilken volym högtalaren var inställd på tidigare.

Sonos - Använd autouppspelningsvolym- Connect - Vinyl - LP

Snyggt! Om allt nu är kopplat korrekt bör du utan problem kunna slå dig ned i favoritfåtöljen och avnjuta alla härliga gamla vinylskivor direkt via ditt Sonos-system. Om något inte fungerar är du som vanligt välkommen att ställa frågor i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

20 kommentarer

 1. Hej, tack för en bra guide!

  Jag har en två stycken Sonos one och en skivspelare med en extern RIAA-box. Har ingen förstärkare. Kommer det att fungera med endast en Sonos Connect för att få ljud i högtalarna? Eller måste jag skaffa en Sonos AMP?

  /Simon

  • Hej Simon,

   Vad kul att du gillade texten! Det bör fungera alldeles utmärkt att köra en vanlig Connect efter RIAA-enheten. Sonos AMP och Connect AMP ger möjligheten att ansluta vanliga passiva högtalare och köra musiken till dessa. Ska du däremot använda Sonos egna högtalare för att spela upp behöver du ingen ytterligare förstärkning på vägen då högtalarna har sina egna inbyggda förstärkarenheter.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hittar många sådana här guider, men skulle behöva en guide för hur man kopplar en Connect med förstärkare när man använder mer än bara en vinylspelare. Jag är lite extrem och har en vinylspelare, ett kassettdäck och ett cd-däck (gillar gamla format). Samtliga tre är från Onkyo, och kopplade till en Onkyo-förstärkare. När jag vände mig till Sonos för hjälp konstaterade de att förstärkaren troligtvis är för gammal och att en nyare behöver köpas. Även om jag skulle skaffa en nyare så är det brist på guider där ute som visar hur man kopplar ihop allt på ett smidigt sätt. Hade varit guld att slippa de stora klumpiga högtalarna och få höra en kassett via Sonoshögtalarna.

  • Hej! Förstår jag det rätt att du har en vinylspelare, ett kassettdäck och ett CD-däck som samtliga är kopplade till Onkyo-förstärkaren? Jag gissar att förstärkaren inte har några andra ljud-ut-möjligheter än direkt till högtalarkontakterna och att det är av den anledningen Sonos menar att förstärkaren är för gammal. Något som i sådant fall förmodligen stämmer.

   Om alla enheter (Vinyl/Kassett/CD) har inbyggda förstärkare och ansluts med RCA-kablar till Onkyo-förstärkaren skulle det ju teoretiskt sett gå att bara köra en RCA-växlare istället för Onkyo-förstärkaren (t.ex. denna). RCA-ut kablarna går sedan till Sonos Connect-enheten.

   Behöver du dock en förstärkare för andra ändamål eller om du också vill kunna använda högtalare direkt kopplade till en förstärkare behöver du leta efter en förstärkare som klarar av att skicka UT allt ljud inte bara via de vanliga högtalarkanalerna utan även via en RCA-utgång.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej, ja funderar på att köpa mig ett mixerbord för att börja dja har en Sonos play 5gen2….och ja undrar om det går koppla upp den med hjälp av Linjeingången och om ja möjligtvis behöver införskaffa mig en sonos connect? Du bordet kommer vara ett lite bättre pioneer bord än för nybörjare om det nu har någon betydelse

  • Hej! Teoretiskt sett går det ju att köra line-in direkt från mixerbord till Play 5 och ljudet spelas då direkt från högtalaren. Däremot skulle jag nog rekommendera någon annan form av högtalare för just DJ:ande. Av anledningen att det (tydligen) finns en liten fördröjning i ljudet från att det skickas in i högtalaren till att det spelas upp. Fördröjningen ska vara så pass låg som 75 millisekunder (https://en.community.sonos.com/music-services-and-sources-228994/sonos-5-playback-delay-6803262) däremot kan jag tänka mig att alla typer av fördröjningar av ljudet är något man vill undvika när det gäller musikuppspelning av DJ-variant (eftersom man förmodligen gärna vill att ändringarna ska höras exakt när man gör dem).

   En Connect skulle jag helt avråda för att använda i detta sammanhang då fördröjningen hos den är ännu större. Vilket inte märks särskilt vid vanlig musikuppspelning, men däremot mer om man samtidigt försöker kontrollera musiken live :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej Christoffer,
  Tack för en mycket bra guide!
  Jag kör idag en Sonos Beam och jag kommer att lägga till 2 st Play One i mitt system. Beamen är uppgraderad till senaste programvaran. Nu vill lägga till en vinylspelare samt en Sonos Connect Gen 1 och som följdaktligen inte kan uppgraderas till gen 2 som min beam. Går det att ”starta om på nytt” och lägga allt i gen 1? Är du med på hur jag menar?
  Tack på förhand!
  Mvh
  Svante

  • Hej! Tänker du på Sonos-apparna S1 och S2 när du skriver gen1 och gen2? I sådant fall är det så vitt jag vet och har lyckats testa inte möjligt att köra S2-enheter i S1-appen. Utan första generationens Connect behöver (tyvärr) S1-appen för att kontrolleras.

   Så länge du ”endast” ska använda Connect:en för att koppla in en vinylspelare går det ju däremot att ställa in så att uppspelningen automtiskt startar och tar över valfri högtalare/grupp så snart du startar en skiva. Efter den första installationen ska du då (åtminstone teoretiskt sett) inte behöva använda S1-appen mera, utan uppspelning ska ske automatiskt när Connect:en känner av en inkälla.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Håller tummarna att det fungerar :-) Återkom gärna annars så får vi fundera vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej!
  Jag har en gammal set up med vinyl, receiver och högtalare från 70-80-tal samt ett Sonos-system med 5, 1, 1 som jag skulle vilja koppla ihop. Vill kunna köra dem separat men även kunna få användning av sonos-enheterna i olika rum när vinylen går.
  Kommer det fungera med Sonos port eller Sonos amp då? Vilken passar ändamålet bäst och blir ljudet okej?

  • Hej! Alla högtalare inom ett Sonos-nätverk går att köra oberoende av varandra så vill du spela upp Vinyl-skivor i ett rum och musik från Spotify i ett annat är det inga problem. Den egentliga skillnaden mellan Port och AMP är ju att Port helt saknar någon form av förstärkare. Kopplar du dock in en egen receiver för högtalarna och vinyl-spelaren löser ju den förstärkningen av ljudet. Annars är det just det AMP är till för, att slippa gå via en extra förstärkare. Så det beror lite på vad som känns okej att koppla och även hur många enheter man vill behöva starta upp för att exempelvis lyssna på vinyl.

   Personligen har jag endast kört med föregångaren Connect och där blev ljudet absolut helt okej. Dock blir det ju en digitalisering och därigenom även en mindre komprimering av ljudet för att skicka det genom Sonos-produkterna. Så är man extremt noga går det säkert att höra någon form av skillnad på ljudet. Som glad amatör tyckte jag dock att det fungerade fint som sagt :-)

   Sen har ju Sonos en rätt bra öppet-köp-policy där man får testa produkterna och returnera inom 100 dagar om man inte är nöjd. Så oavsett värt att testa :-)

 6. Hej!
  Om jag bara vill spela vinyl på mina Sonos högtalare, ej externa högtalare, räcker det då med produkten Sonos Port? (Jag har RIIA förstärkare)

  • Hej! Ja, det är helt riktigt. Port är ju i princip uppföljaren till Connect som möjliggjorde exakt detta scenario (bl.a.). Så länge ljudet är förstärkt fungerar en Port utmärkt för ändamålet :-)

 7. Tack för svaret. Jag tänkte alltså inte använda någon egen förstärkare, förutom RIIA, fungerar det då?

  • Hej! Ja, det räcker med antingen en extern RIAA-förstärkare eller en vinylspelare med inbyggd förstärkare (vilket var det sättet jag körde på med Connect) :-)

 8. Hej! Jag har köpt en pro-ject t1 phono sb skivspelare och en sonos five. Jag har även kopplat upp till mina andra sonos spelare. Men ljudet är väldigt lågt och det blir något störande ljud ju högre volym jag vrider på. Är den medföljande kabeln för dålig? Eller är det något jag har missat?

  Med vänlig hälsning,
  Robin

  • Hej! Det låter underligt tycker jag. Visst kan det vara kabeln som orsakar problemet, men det borde ändå inte bli så dåligt, även med den medföljande. I och med att Sonos själva till och med listar skivspelaren i fråga och säljer den (eller åtminstone har sålt) via sin egen sajt skulle jag nog ställa frågan direkt till dem. Du hittar deras kontaktuppgifter här. Jag har haft bra erfarenhet av deras support så förhoppningsvis går det att lösa utan större problem!

 9. Tack för bra guide! Dock undrar jag om jag vill använda min stereo inkl högtalare för att spela upp t ex Spotify – hur gör jag när jag kopplar den inklusive vinylspelaren till Sonos Connect? Jag vilö alltså kunna spela vinyl på stereon i rummet + resten av huset och kunna få in Sonos (radio och Spotify) på högtalaren.

  • Hej och tack! Numera har ju Sonos Port tagit över från Connect (https://www.sonos.com/sv-se/shop/port). Däremot är ju funktionen ungefär densamma. Så utifrån det bör det ju fungera att köra vinylspelaren såsom beskrivet i texten, för att få ut den i samtliga högtalare.

   Kruxet blir ju om du också vill få ut ljudet från stereon till samtliga högtalare, inkl. stereons egna. Personligen skulle jag inte rekommendera att köra övriga Sonos-högtalare samtidigt som de som är kopplade direkt till stereon (om du landar i en sådan konfiguration). Detta då det alltid blir en liten fördröjning i ljudet som går via Sonos-systemet, jämfört med den direkta kopplingen mellan stereo och högtalare.

   Annars är det ju att koppla stereons och dess högtalare till Sonos Port:en (via ljdutgången). Vill du däremot spela upp ljudet från stereon till samtliga Sonos-högtalare blir det som sagt lite knepigare och då lär det behövs någon form av växlare för ingångskällan, samt att högtalarna sätts själva via utgången, alternativt två Sonos Port för att få det riktigt ordentligt.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.