- Annons -
 • Hem
 • Ljud & Bild
 • Fråga

Det senaste

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Dela upp en klickbar bild i flera länkar med hjälp av en Image Map

Har du en bild på din webbsida du vill dela upp i flera klickbara länkar? Här går vi igenom hur du åstadkommer just det med hjälp av en så kallad Image Map!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Nu finns äntligen Google Assistent på svenska till Sonos högtalare

Nästan två år efter lanseringen av Sonos One släpper Sonos äntligen loss röststyrning via Google Assistent på svenska till sina smarta högtalare.

Koppla en skivspelare till ditt Sonos-system med Sonos Connect

Att blanda gammalt med nytt är alltid spännande. I denna guide kommer vi därför gå igenom hur du kopplar in din gamla (eller nya) Vinyl/LP-spelare till ditt Sonos-system.

För den som hängt med enkelteknik.se ett tag kommer det förmodligen inte som någon nyhet att vi uppskattar många av Sonos produkter. De är enkla, funktionella och gör i regel det dem ska. När undertecknad här om året investerade i en Vinyl-spelare dök således direkt frågan upp om den gick att ansluta till Sonos-systemet på något sätt. Svaret är att det går alldeles utmärkt. Dock är det inte helt gratis. Detta är dock, som vi snart ska se,  lite avhängt vilka Sonos-produkter du faktiskt äger i nuläget.

1. Det behöver du

De flesta av Sonos högtalare har endast möjlighet att spela upp ljud. Dock finns det ett par enheter i företagets portfölj som även klarar av att ta emot ljud via en linjeingång. Detta ljud kan sedan skickas vidare till antingen en eller flera andra Sonos-högtalare. Det är också detta sätt vi kommer använda oss av för att ansluta vår skivspelare.

För att kunna ansluta en skivspelare till ditt Sonos-system behövs någon av följande Sonos-enheter:

 • Sonos Connect eller Connect AMP
 • Sonos Play 5 (generation 1 eller 2)
 • Sonos AMP

Om du redan har någon av dessa enheter behöver du, i Sonos-väg, inte göra några ytterligare investeringar. Om du däremot inte äger någon av ovanstående prylar är tyvärr en ytterligare investering nödvändig för att kunna koppla in din skivspelare. Som vi nämnt i vår recension av bland annat Sonos One hade en linjeingång varit att önska på fler produkter än bara de listade. Men tyvärr är läget som det är.

Gällande vilka skivspelare som går att ansluta till Sonos via någon av de ovan nämnda enheterna är svaret i princip samtliga. Tänk dock på att din skivspelare behöver ha en inbyggd RIAA-förstärkare för att kunna anslutas till Sonos. Har din spelare inte en inbyggd förstärkare behöver du investera en extern RIAA-enhet eller annan förstärkare för att ljudet inte ska bli väldigt lågt och otrevligt när de skickas till högtalarna.

2. Koppla in skivspelaren till Sonos (Connect)

Det första vi ska göra är att koppla in skivspelaren till Sonos Connect-enheten. Vi använder oss av en enklare skivspelare från Audio-Technica (AT-LP60USB) där RIAA-förstärkarenheten finns inbyggd. I och med detta behöver vi endast koppla de två RCA-kablarna från skivspelaren i vänster (L) respektive höger (R) kanal för Analog Audio In på baksidan av vår Sonos Connect.

Skivspelare - Vinyl - LP - Sonos - Koppla in

Använder du en Sonos Play 5 för inkopplingen behöver du använda en RCA till 3.5 mm-adapter för att koppla skivspelaren till högtalaren. Dessa adaptrar kan köpas på de flesta elektronikaffärer och kostar i regel inte särskilt mycket.

Använder du å andra sidan en extern RIAA-förstärkare behöver denna givetvis kopplas in mellan din skivspelare och den Sonos-enhet du använder. Här ser kopplingen lite olika ut beroende på vilken skivspelare och RIAA-enhet du använder.

Svårare än så är inte själva inkopplingen. Avsluta allt genom att placera skivspelaren och Sonos-enheten där de ska stå och plugga in strömkabeln till Sonos-enheten.

Sonos - LP - Vinyl - Skivspelare - Inkopplade

3. Välj inställningar för uppspelningen

När installationen väl är färdig är själva konfigureringen för skivspelaren även den relativt enkelt och snabb att genomföra.

1. Det första du behöver göra är att lägga till din Sonos Connect (eller Play 5/AMP) i nätverket av Sonos-produkter. Detta görs som vanligt genom att i appen peka på Inställningar (1) följt av Lägg till högtalare eller Sub (2).

Sonos - Skivspelare - Inställningar - Lägg till högtalare
Passa även gärna på att lyssna på låten Whan Bam Shang-A-Lang med Silver om du vill ha lite trevlig bakgrundsmusik under tiden du fortsätter med installationen.

2. Följ därefter installationsanvisningarna tills du blir ombedd att välja ett rum för den nya enheten. Eftersom vi inte kommer koppla några högtalare till vår Connect väljer vi i vårt fall att skapa ett eget rumsnamn åt enheten. Just för att inte blanda ihop den med faktiska högtalare. Använder du däremot en Play 5 eller om du kommer använda din Connect för att också koppla in högtalare i ska du givetvis välja eller skapa ett rum som stämmer överens med vart högtalaren är placerad.

Sonos - Lägg till Connect - Spela Vinyl - LP

3. När enheten väl är installerad behöver vi göra några inställningar för hur ljudet faktiskt ska spelas upp. Navigera därför till Inställningar > Rumsinställningar. Väljer din Connect (eller Play 5/AMP) (1) följt av Avancerat Ljud (2).

Sonos Connect - Avancerat ljud - Välj källa

4. Välj nu alternativt Linjeutgångsnivå (1). Här får du först och främst bestämma vilken enhet som ska styra volymen som kommer från skivspelaren. Standardinställningen Variabel ger möjligheten att styra volymen direkt via Sonos-appen eller med volymknapparna på den eller de högtalare som spelar upp musiken. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta.

Fast kopplar istället helt bort volymstyrningen i Sonos-appen och avser att volymen kontrolleras direkt från skivspelaren. Välj endast detta alternativ om du faktiskt vill och har möjlighet att ställa in volymen direkt från din skivspelare eller RIAA-förstärkare.

Det sista alternativet, Genomströmning, låter Sonos-appen eller knapparna på din Sonos-enhet styra volymen hos en förstärkare om du har en sådan inkopplad mellan din skivspelare och Sonos-enheten. Detta kräver att förstärkaren du använder har stöd för denna funktion.

Sonos - Avancerat ljud - Lineutgångsnivå

5. Gå nu ett steg bakåt och välj istället alternativet Linjeingång. Höst upp finns här först möjligheten att ändra namnet på själva ljudingången till något passande, exempelvis ”Skivspelare”.

Under Linjeingångskällans nivå kan vi bestämma vilken förstärkning som ska appliceras på ljudet som kommer in till Sonos-enheten. Kopplar du in din skivspelare direkt och via en inbyggd eller extern RIAA-förstärkare brukar Nivå 2 (A/V-komponent) fungera alldeles utmärkt. Känner du dock att ljudet blir väldigt lågt bör du höja till en högre nivå.

Det sista alternativet kallas för Autouppspelningsrum och är precis vad det antyder – den högtalare eller den grupp av högtalare som automatiskt ska starta så snart din Sonos-enhet känner av en signal via linjeingången.

Sonos - Linjeingång - Avancerat - Autouppspelningsrum

6. Avslutningsvis och om du valde ett standarduppspelningsrum i föregående steg får du även möjlighet att låta uppspelningen starta i rum som är grupperade. Också ett alternativ för att använda en automatisk uppspelningsvolym för linjeingången uppenbarar sig längst ned. Här kan du, om du vill, bestämma att uppspelning av ljudet från din inkopplade skivspelare alltid ska starta på en viss nivå, oavsett vilken volym högtalaren var inställd på tidigare.

Sonos - Använd autouppspelningsvolym- Connect - Vinyl - LP

Snyggt! Om allt nu är kopplat korrekt bör du utan problem kunna slå dig ned i favoritfåtöljen och avnjuta alla härliga gamla vinylskivor direkt via ditt Sonos-system. Om något inte fungerar är du som vanligt välkommen att ställa frågor i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

4 kommentarer

 1. Hej, tack för en bra guide!

  Jag har en två stycken Sonos one och en skivspelare med en extern RIAA-box. Har ingen förstärkare. Kommer det att fungera med endast en Sonos Connect för att få ljud i högtalarna? Eller måste jag skaffa en Sonos AMP?

  /Simon

  • Hej Simon,

   Vad kul att du gillade texten! Det bör fungera alldeles utmärkt att köra en vanlig Connect efter RIAA-enheten. Sonos AMP och Connect AMP ger möjligheten att ansluta vanliga passiva högtalare och köra musiken till dessa. Ska du däremot använda Sonos egna högtalare för att spela upp behöver du ingen ytterligare förstärkning på vägen då högtalarna har sina egna inbyggda förstärkarenheter.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hittar många sådana här guider, men skulle behöva en guide för hur man kopplar en Connect med förstärkare när man använder mer än bara en vinylspelare. Jag är lite extrem och har en vinylspelare, ett kassettdäck och ett cd-däck (gillar gamla format). Samtliga tre är från Onkyo, och kopplade till en Onkyo-förstärkare. När jag vände mig till Sonos för hjälp konstaterade de att förstärkaren troligtvis är för gammal och att en nyare behöver köpas. Även om jag skulle skaffa en nyare så är det brist på guider där ute som visar hur man kopplar ihop allt på ett smidigt sätt. Hade varit guld att slippa de stora klumpiga högtalarna och få höra en kassett via Sonoshögtalarna.

  • Hej! Förstår jag det rätt att du har en vinylspelare, ett kassettdäck och ett CD-däck som samtliga är kopplade till Onkyo-förstärkaren? Jag gissar att förstärkaren inte har några andra ljud-ut-möjligheter än direkt till högtalarkontakterna och att det är av den anledningen Sonos menar att förstärkaren är för gammal. Något som i sådant fall förmodligen stämmer.

   Om alla enheter (Vinyl/Kassett/CD) har inbyggda förstärkare och ansluts med RCA-kablar till Onkyo-förstärkaren skulle det ju teoretiskt sett gå att bara köra en RCA-växlare istället för Onkyo-förstärkaren (t.ex. denna). RCA-ut kablarna går sedan till Sonos Connect-enheten.

   Behöver du dock en förstärkare för andra ändamål eller om du också vill kunna använda högtalare direkt kopplade till en förstärkare behöver du leta efter en förstärkare som klarar av att skicka UT allt ljud inte bara via de vanliga högtalarkanalerna utan även via en RCA-utgång.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tester

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Är Swefilmer, Dreamfilm och Sweflix lagliga?

(Uppdaterad: 2017-04-29) Swefilm(er), Dreamfilm och Sweflix är tre omåttligt populära sajter för att se på gratis film över nätet. Men är det verkligen lagligt...

Mer läsning

Sök efter ett visst meddelande eller SMS på iPhone

Är du på jakt efter ett visst SMS men saknar lusten att scrolla igenom år av meddelande-konversationer? Så söker du direkt i Meddelande-appen på iPhone!

Koppla en skivspelare till ditt Sonos-system med Sonos Connect

Att blanda gammalt med nytt är alltid spännande. I denna guide kommer vi därför gå igenom hur du kopplar in din gamla (eller nya) Vinyl/LP-spelare till ditt Sonos-system.

Ändra och lägg till saker i datorns HOSTS-fil

Bygger du en hemsida och behöver göra ändringar i datorns HOSTS-fil? Som standard tillåter varken Windows eller MacOS att du gör det. Så löser du problemet!

Stäng av eller starta en iPhone med trasig strömknapp

Har strömknappen på din iPhone (eller iPad!) lagt av? Eller gillar du bara inte att använda fysiska knappar? Oavsett situation finns numera en lösning på problemet!