Test: Sonos Era 300 – En ny (ganska dyr) standard

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Sonos Era 300 är en av de mer intressant designade högtalarna på länge. Huruvida den är trevlig att titta på eller borde stå bakom en gardin är väl upp till var och en. Men någonstans ska den stå. Så det så.

Jag skulle vilja påstå att min sambos första intryck av Era 300 – som var något i stil med att fråga vem som skulle vilja ha en så ful högtalare i sitt vardagsrum – sammanfattar även mina egna första tankar kring utseendet ganska väl. Men likväl fortsättningen där hon några stunder senare – efter att lyssnat lite på ljudet – ändå kände sig tvungen att lägga till att den väl ändå kunde få en chans.

Nu skulle jag verkligen inte gå så långt som att säga att Era 300 är ful. Snarare har designen i mitt tycke växt ordentligt under tiden jag testat högtalaren och nu smälter den inte bara ganska snyggt in med det övriga möblemanget. Den ser till och med lite småhäftig ut.

Utseendemässigt definitivt en vattendelare

Men även om jag personligen kommit att uppskatta den kurviga designen är det garanterat inte alla som tycker på samma sätt. Enligt Sonos har den lite ovanliga looken med väl avvägda akustiska val att göra. Helt enkelt ser högtalaren lite ovanlig ut för att kunna låta så bra som möjligt.

Sonos Era 300 - Fönster - Placering
Designen hos Era 300 är minst sagt lite ovanlig.

I övrigt är det som vanligt Sonos vita eller svarta färgschema som gäller och att stirra på de tusentals små hålen runtom Era 300 är inget jag rekommenderar för den åksjuke. Tack och lov då att ljudet är det primära här, mer om det snart. Vidare är Era 300 en bastant högtalare med en vikt på hela 4,47 kg. Måtten är dock inte extrema på något sätt utan håller sig på 160 x 260 x 185 mm.

Precis som tidigare är det touch-knappar som har hand om all musikstyrning på toppen av högtalaren. Här har volym-delen fått sig en ny design där det både går att peta på plus- eller minusknapparna för att sänka ljudet i små steg, alternativt dra fingret över ytan mellan knapparna för att höja eller sänka lite snabbare. En rätt trevlig lösning som fungerar bra.

Sonos Era 300 - Touch-knappar - Volym
Touch-styrningen fungerar bättre än någonsin.

Ny och efterlängtad funktionalitet

Innan vi går in på själva ljudet är det också värt att nämna faktumet att det nya Era-namnet (som också återfinns på minstingen Era 100) inte bara är ett namn, utan även ska symbolisera en ny linje för Sonos kommande högtalare. Med både uppdaterat ljud och nya funktioner.

Hos Era-högtalarna stavas denna funktionalitet först och främst möjligheten att numera kunna ansluta till högtalarna via Bluetooth om man önskar göra det. Annars är den (enligt mig) allra största nyheten att Sonos äntligen begåvat samtliga två Era-högtalare med möjligheten till en linjeingång. Visserligen via en extra adapter (269 kr) som sedan ansluts till USB-C-kontakten på baksidan av respektive högtalare. Men att det ens går är något åtminstone jag väntat på i åratal.

Sonos Era 300 - Baksida - USB-C - Linjeingång
Bredvid den lilla USB-C-porten på baksidan finns även ett reglage för att helt koppla bort den inbyggda mikrofonen om man önskar göra det.

Också faktumet att Sonos TruePlay-teknik, där högtalaren använder ens telefon för att läsa av rummets akustik och sedan anpassa uppspelningen därefter, numera går att nyttja via en Android-telefon och inte bara genom en iPhone är en välkommen nyhet.

Men ingen Google Assistent

Japp. Så är det tyvärr. I och med Era-högtalarna har stödet för Googles röstassistent plockats bort och ersatts med Sonos egen Sonos Voice Control. Vilket är en ganska nedbantat variant sett till vad Googles dito kan utföra. Visst fungerar det utmärkt att pausa, byta låt, höja och sänka volymen och sätta en timer här och där osv. Men några mer avancerade saker smarta-hemmet-saker fixar Sonos Voice Control inte i dagsläget.

Det är även trist att Sonos Voice Control för stunden inte har stöd för att röstsöka i Spotify. Utan här är man just nu begränsad till Sonos Radio, Apple Music och Deezer. Huruvida stöd för Spotify hos Sonos Voice Control eller stöd för Google Assistent som röstassistent kommer i framtiden finns det ingen konkret information om. Däremot verkar inget av alternativen omöjligt om man ska tro rykten som cirkulerar på nätet.

Tilläggas ska dock att Sonos Voice Control fungerat alldeles strålande med Apple Music som jag använt för att testa den mesta av musikuppspelningen.

Nu till ljudet

Även om lillebror Era 100 låter riktigt bra för sett till storlek och pris är det inget tal om att Era 300 ger ifrån sig ännu trevligare ljud. På insidan huserar hela sex högtalare, två woofer-element och fyra diskanter, som tillsammans ger möjlighet till uppspelning av vad Sonos valt att benämna som Spatial Sound, eller rumsligt ljud. Vad det rent tekniskt handlar om är att högtalaren har stöd för Dolby Atmos.

Nu är inte Era 300 den första högtalaren från Sonos med stöd för Dolby Atmos. Däremot är det den första högtalaren från Sonos – som inte är en soundbar – som har stöd för Dolby Atmos. Än så länge är uppspelningsmöjligheterna för Atmos-ljud begränsade till Apple Music och Amazon Music. Varav jag testat den första av tjänsterna. Det går i sammanhanget även att para ihop två stycken Era 300-högtalare med t.ex. en Sonos Arc eller en Beam (gen 2) och använda dem som bakre Atmos-satelliter för att spela upp film- och TV-ljud. En trevlig (men hiskeligt dyr) lösning.

Sonos Era 300 - Recension - Test - Utseende
Det låter både mycket och bra om Era 300. Fast inte utan strömkabeln inkopplad (som på bilden).

Om vi dock bortser från Dolby Atmos en stund och fokuserar på ”standardljudet” från Era 300 är det redan här bland det bättre jag hört från en högtalare i storleken. Det där ganska varma Sonos-ljudet är på plats och allt låter tydligt och överlag förbaskat trevligt. Det låter liksom rätt. Vilket väl är ett av de bättre lovord man kan ge ljudet från en högtalare.

Volymen är det heller inget fel på och bor du i lägenhet och vrider upp din Era 300 knappt över 30 (på reglaget som går till 100) kommer dina grannar stå arga utanför dörren på några sekunder. Precis som hos lillebror Era 100 bibehålls den tydliga ljudbilden också utan större bekymmer även vid högre volymer.

Spatial Sound

När det kommer till Dolby Atmos-ljudet kan man väl säga att det i grund och botten är en lite annan typ av lyssningsupplevelse jämfört med ”vanligt” ljud. Dock en riktigt häftigt sådan. Nu är det givetvis avhängt vad man lyssnar på och hur musiken faktiskt är mixad vilket resultat som ges. Men efter att ha suttit och intagit Dolby Atmos-musik en hel arbetsdag och sedan skifta till vanlig musik igen ger utan tvekan en nedgradering när det kommer till just omslutning och separering av ljudet. Vilket är lite vad Dolby Atmos handlar om.

Sonos Era 300 - Dolby Atmos - Uppspelning
När musik spelas upp i Dolby Atmos syns det tydligt i appen genom en liten ikon under låtnamnet.

Nu kanske inte spatial-ljudet är det starkaste kortet för alla när det kommer till att eventuellt inhandla en Era 300. Framförallt för att utbudet hittills inte är gigantiskt på något sätt. Men också för att ljudet många gånger tappar en del tryck när det delas upp i de olika kanalerna (istället för att samtliga kanaler hjälps åt att spela upp musiken). Något som påverkar både bastryck samt gör ljudet lite mindre slagkraftigt överlag.

Trots detta återfann jag flertalet gånger mig själv sittandes i soffan och bara lyssna igenom gamla re-mastrade låtar från 90- och 00-talet. För att gång på gång fascineras över bas- och gitarrgångar tillsammans med andra ljud jag tidigare inte riktigt hade uppfattat. I låtar jag ändå lyssnat på otaliga gånger.

Nu har jag inte extremt mycket att jämföra med, men jag skulle säga att Era 300 i de flesta fall gör ett utmärkt jobb med att just separera de olika kanalerna för att skapa ett ovanligt uppdelat ljud. Något som framförallt ger möjlighet till en lite annorlunda lyssningsupplevelse för den som vill. Adderat till den alldeles utmärkta grundkvalitén hos ljudet resulterar det i att Era 300 trillar in som en av de mer intressanta högtalarna att lämna Sonos fabriker på länge.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

I min mening är Era 300, trots några brister, en av de mer kompletta högtalarna Sonos någonsin lanserat. Ljudet, både med och utan Atmos, är övertygande på de flesta plan och allt låter väldigt o-ansträngt och överlag bara trevligt. Jag saknar dock Google Assistent samt möjligheten att röstsöka i Spotify. Men i övrigt har det mesta jag haft för vana att klaga på hos tidigare Sonos-produkter rättats till (Bluetooth, line-in, TruePlay via Android). Har du pengarna och vill ha en bra högtalare? Slå till!

Specifikationer:
Testad produkt: Sonos Era 300
Pris: 5 990 kr (2023-04-03)
+
  • Riktigt bra ljud både med och utan Dolby Atmos
  • Subjektivt häftig design
  • Bluetooth och line-in (via adapter)
  • TruePlay-justering via Android
  • Ingen Google Assistent
  • Sonos Voice Control är (ännu) inte kompatibel med Spotify
  • Priset är snäppet högt

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
I min mening är <i>Era 300</i>, trots några brister, en av de mer kompletta högtalarna <i>Sonos</i> någonsin lanserat. Ljudet, både med och utan <i>Atmos</i>, är övertygande på de flesta plan och allt låter väldigt o-ansträngt och överlag bara trevligt. Jag saknar dock <i>Google Assistent</i> samt möjligheten att röstsöka i <i>Spotify</i>. Men i övrigt har det mesta jag haft för vana att klaga på hos tidigare <i>Sonos</i>-produkter rättats till (<i>Bluetooth</i>, line-in, <i>TruePlay</i> via <i>Android</i>). Har du pengarna och vill ha en bra högtalare? Slå till! <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Sonos Era 300</i><br/> Pris: <i>5 990 kr (2023-04-03)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Riktigt bra ljud både med och utan Dolby Atmos</li> <li>Subjektivt häftig design</li> <li><i>Bluetooth</i> och line-in (via adapter)</li> <li><i>TruePlay</i>-justering via </i>Android</i></li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ingen <i>Google Assistent</i></li> <li><i>Sonos Voice Control</i> är (ännu) inte kompatibel med <i>Spotify</i></li> <li>Priset är snäppet högt</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Sonos Era 300 - En ny (ganska dyr) standard