iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Uppdaterad: 2017-09-02 | Först publicerad: 2015-07-15

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Trots att både iPhone och iPad har en väldigt låg felmarginal jämfört med många andra elektronikprodukter kan även Apples prylar krångla och vägra starta. Tack och lov finns en del knep för att få även en enhet som inte visar minsta tecken på liv att komma igång igen. Skulle inget av följande tips få din iPhone eller iPad att starta upp kan det dock vara så illa att enheten faktiskt har ett hårdvarufel som måste repareras på verkstad.

Lämna dock inte in din enhet på reparation än! Läs istället vidare. Förhoppningsvis kan du lösa problemet både snabbt och gratis!

1. Plugga in laddaren och vänta

För det mesta visar iPhone och iPad en laddningssymbol på skärmen så snart en laddkabel kopplas in. Är det dock så att enheten inte har ett uns batteri kvar och dessutom legat urladdad ett tag är det inte ovanligt att det tar upp till 10-15 minuter innan någon laddningsindikation visas. Börja därför med att låta din enhet sitta inkopplad till laddaren ett tag. Händer det inget alls efter 20 minuter, gå vidare till nästa steg.

Dubbelkolla givetvis också att laddaren du använder faktiskt fungerar och om du har möjlighet – prova med en annan laddare.

iPhone med laddare ikopplad
Dubbelkolla att laddaren verkligen fungerar eller testa med en annan laddare.

2. Gör en tvingad omstart (”ta ur batteriet”)

Eftersom både iPhone och iPad är uppbyggda på samma sätt som nästan vilken dator som helst kan de även få liknande fel. Det är inte ovanligt att en process eller ett program låser sig och får hela enheten att sluta fungera. För att avsluta eventuella felande processer behöver du tvinga din enhet att starta om. Detta görs i vanliga fall genom att ta ut batteriet ur enheten för att sedan sätta i det igen. Eftersom iPhone och iPad dock inte gärna vill bli öppnade finns istället omstartsfunktionen inbyggd i enheternas knappar.

Håll inne både hemknappen och strömknappen i upp till 20 sekunder. Förhoppningsvis visas nu Apple-logotypen på skärmen. Händer det inget kan du även prova att låta enheten vara kopplad till en laddare i cirka 15 minuter innan du försöker starta om den.

Har du en nyare iPhone utan hemknapp (t.ex. iPhone XS) har vi en separat guide för hur du startar om telefonen med bara knapparna. Du hittar den här!

iPhone - Kall omstart - Soft reset - Starta om
Håll hemknappen och strömknappen intryckta i 20 sekunder för att tvinga enheten att starta om.

3. Återställ iPhone/iPad via iTunes (hard reset)

Får du fortfarande inte liv i telefonen eller plattan är nästa steg att koppla in enheten till en ledig USB-port på din dator för att försöka återställa den via iTunes. Det är även möjligt att din enhet, efter att du testat de två stegen ovan, visar följande meddelande på skärmen.

iPhone iPad - Kolla till iTunes - Startar ej

Oavsett om du ser detta meddelande eller inte är det utan tvekan värt att testa att göra en återställning av din enhet via datorn och iTunes.

1. Börja med att koppla in din iPhone eller iPad till en dator med iTunes installerat. Har du inte iTunes installerat hämtar du det helt gratis här. Ladda ned programmet och följ anvisningarna för att installera det.

2. Starta iTunes.

3. Förutsatt att din enhet hittas av datorn och iTunes bör du nu få upp följande, eller ett liknande, meddelande på skärmen.

iPhone iPad - iTunes - Återsälla, återställningsläge

4. Följ anvisningarna och klicka på Återställ för att återställa iPhone eller iPad till fabriksinställningarna och lösa eventuella problem med mjukvaran som får enheten att inte fungera ordentligt.

5. Det kan även vara så att iTunes inte själv säger till om att enheten behöver återställas. I detta fall klickar du på telefon- eller surfplatta-symbolen upp till vänster i programfönstret. Välj därefter Återställ iPhone/iPad och följ anvisningarna. Tänk på att allt innehåll på din enhet raderas när den återställs.

iPhone iPad - Fabriksåterställning - Startar inte - iTunes - iPad

6. Hittas fortfarande inte enheten av iTunes? Prova då att dra ut USB-kabeln ur telefonen. Tryck sedan ner hemknappen på telefonen och håll knappen intryckt medan du sätter tillbaka USB-kabeln i telefonen. Fortsätt därefter att hålla hemknappen nedtryckt tills meddelandet att koppla telefonen till iTunes förhoppningsvis syns på telefonens skärm.

4. Lämna in enheten på lagning

Om din iPhone eller iPad inte lyckats komma igång trots att du testat alla stegen är förmodligen felet av en tråkigare karaktär som kräver att enheten repareras på verkstad. Här är vår rekommendation att du vänder dig antingen till den affär du köpt din iPhone eller iPad från, alternativt direkt till Apple för att skicka in enheten för reparation.

Beroende på vad som faktiskt är fel och om din enhet fortfarande befinner sig inom garantitiden eller inte skiljer sig kostnaderna för reparation en hel del. Är felet ett garantifel kostar det givetvis ingenting alls att få enheten reparerad där du köpte den – förutsatt att du fortfarande har garantitid kvar. Är din enhet utanför garantitiden kan du läsa mer om de olika alternativen för reparation direkt på Apples hemsida.

Det finns även många andra lokala och rikstäckande företag som reparerar iPhone och iPad. Priser och kvalitet på reparationer varierar dock stort mellan de olika företagen och firmorna. Här är faktiskt det bästa alternativet att höra sig för med vänner och bekanta samt söka information om företagen via Google. Detta för att försäkra dig om att företaget du kanske funderar på att anlita för en felsökning och eventuell reparation är välrenommerat och utför bra arbeten.

Har du eller någon du känner lyckats få liv i en till synes livlös iPhone eller iPad på något annat finurligt sätt? Dela gärna med dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

95 kommentarer

 1. Wondershare Dr.fone gjorde susen (motsvarande reiboot).
  Hur jag än försökte med itunes så ville den inte uppdatera (ville inte återställa.
  Laddade ner Dr.fone och klickade på ”recover” (recover data from your phone).
  Värt att testa om man inte vill radera telefonen. Jag är övertygad om att Itunes hade kunnat återställa telefonen, men då med som sagt med raderad data.

  • Hej, inte alls någon dum idé. Nu har jag inte testat Dr.fone, men Wondershare gör ju en del vettiga program så det kan säkerligen fungera bra :-) Tack för tipset!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Min iphone har haft dåligt batteri läääänge. Jag har haft den inkopplad i ett batteri i över ett år för att det över huvud taget ska gå att använda. Nu startar den dock inte, utan batteri-symbolen är det enda som syns på skärmen. Har provat hålla in knapparna på olika sätt länge, men inget händer. Bara batteri-symbolen syns. Testat med olika sladdar och adaptrar.

  Kan det vara så att batteriet är så slut nu att den inte ens orkar starta telefonen?
  Hur vanligt är det att bilder försvinner när man byter batteri helt i en iPhone?

 3. + var borde jag byta batteri? Är det allra bäst att gå till fysisk butik, skicka in eller gå till en annan iPhone-verkstad som inte är apple?

  • Hej! Det låter onekligen som att det är batteriet har givit upp helt och behöver bytas. Jag skulle rekommendera att kolla med båda en Apple-certifierad verkstad/butik samt också någon annan mobilreparatör och höra vad prisskillnaden är. Det är också bra att fråga vilka garantier som skulle gälla om något blir fel med det nya batteriet, eller om de upptäcker att det kanske inte alls är batteriet som strular (även om det låter som det).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej,
  Har en iPhone 6 där den under installationen till ”ny iPhone” fick ett felmeddelande och installationen avbröts.
  Skulle alltså ”blåsa” telefonen så att jag kunde sälja den.

  Nu går den inte igång. Det som kommer upp är en bild på iTunes och att man ska sätta in laddaren och en text om att gå in på support.apple.com/Iphone/restore.
  När jag kopplar i laddaren och sen in till datorns usb så hittar inte datorn eller iTunes mobilen. Det är ungefär som att Lightning-porten slutat fungera. Dvs händer ingenting oavsett vilken usb-port jag använder.

  Har provat att hålla nere homeknappen + startknappen tills Apple-symbolen kommer upp. Men så fort jag släpper knapparna så kommer iTunes-loggan upp och att jag ska koppla in den till datorn.
  Jag har provat att koppla in en annan mobil och det fungerar. Dvs både usb-porten och laddaren är OK.
  Har även provat med att hålla nere homeknappen och sen kopplat in laddaren i mobilen. Men så fort jag släpper knappen så kommer det där iTunes upp på skärmen.

  • Hej! Det var inte helt enkelt. Det enda jag kan komma på är att testa att koppla den till en annan dator med iTunes för att se om den syns annorlunda där. Alternativt att du helt raderar iTunes från din dator och därefter installerar programmet på nytt.

   Annars skulle jag nog kolla med någon reparatör och höra vad de skulle ta för att återställa telefonen (vilket säkert går på något sätt!) och om det kan vara värt pengarna.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Jag har ett problem med min Iphone 6 som är drygt 1,5-2 år gammal. Skulle göra en fabriksåterställning. När jag sen kommer till att installera den med hjälp av min gamla telefon så står det att den ska uppdateras. Provat med uppdatering men samma problem dyker upp igen. Nu står det även att det inte är nån täckning trots att det sitter ett sim kort i. Då borde det ju stått att det inte är nåt sim kort i.
  Vad kan det vara för problem. Fick upp en felkod 9006 när jag provade att återställa och uppdatera den.
  Tacksam för tips.
  Med vänlig hälsning, Helen

  • Hej Helen! Hm, knepigt att veta exakt vad som kan vara galet. Men om den inte har någon täckning, men hade det innan återställningen känns det ju spontant som att något blivit lite galet. Om du inte redan testat det skulle jag absolut rekommendera en omstart av telefonen till att börja med. Sedan är det nog värt att göra en fabriksåterställning igen, men att välja att inte återskapa från någon kopia utan bara starta upp telefonen som om den vore ny. Bara för att utesluta att något fel finns i själva telefonen. Skulle det fungera kan det vara så att kopian du återställer från på något sätt framkallar felet.

   Just felkod 9006 verkar ha att göra med att uppdateringsfilen inte kunnat hämtas ordentligt. Jag skulle rekommendera att testa att göra återställning enligt denna guide, via iTunes, för att se om det gör någon skillnad! Hoppas det ordnar sig!

 6. Hej, Jag har en iphone 7 som efter att inte varit använd ett par månader inte går att starta alls, inte ens med stegen ovan. Den hade rätt dåligt batteri innan jag bytte ut den men nu är den helt svart bara. Tror du batteriet gett upp helt då? eller vad kan vara felet? Mvh Linda

  • Hej! Har du testat att låta den sitta i laddaren ännu längre än vad som står i texten, kanske upp emot åtminstone en timma? Ibland när batteriet är helt urladdat (och ännu mer om det är ganska dåligt redan innan) tar det nästan orimligt lång tid att få laddningen att komma igång.

   Annars skulle jag nog tippa på att det kan vara som du gissar, att batteriet givit upp. Får du den inte att fungera skulle jag höra med någon reparationsverkstad i närheten om de har möjlighet att testa ett nytt batteri och se om det gör susen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

    • Håller tummarna att det ”bara” är batteriet som strular och att det går smidigt att byta om du väljer att göra det :-)

     // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend