iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.
Uppdaterad: 2017-09-02 | Först publicerad: 2015-07-15

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Trots att både iPhone och iPad har en väldigt låg felmarginal jämfört med många andra elektronikprodukter kan även Apples prylar krångla och vägra starta. Tack och lov finns en del knep för att få även en enhet som inte visar minsta tecken på liv att komma igång igen. Skulle inget av följande tips få din iPhone eller iPad att starta upp kan det dock vara så illa att enheten faktiskt har ett hårdvarufel som måste repareras på verkstad.

Lämna dock inte in din enhet på reparation än! Läs istället vidare. Förhoppningsvis kan du lösa problemet både snabbt och gratis!

1. Plugga in laddaren och vänta

För det mesta visar iPhone och iPad en laddningssymbol på skärmen så snart en laddkabel kopplas in. Är det dock så att enheten inte har ett uns batteri kvar och dessutom legat urladdad ett tag är det inte ovanligt att det tar upp till 10-15 minuter innan någon laddningsindikation visas. Börja därför med att låta din enhet sitta inkopplad till laddaren ett tag. Händer det inget alls efter 20 minuter, gå vidare till nästa steg.

Dubbelkolla givetvis också att laddaren du använder faktiskt fungerar och om du har möjlighet – prova med en annan laddare.

iPhone med laddare ikopplad
Dubbelkolla att laddaren verkligen fungerar eller testa med en annan laddare.

2. Gör en tvingad omstart (”ta ur batteriet”)

Eftersom både iPhone och iPad är uppbyggda på samma sätt som nästan vilken dator som helst kan de även få liknande fel. Det är inte ovanligt att en process eller ett program låser sig och får hela enheten att sluta fungera. För att avsluta eventuella felande processer behöver du tvinga din enhet att starta om. Detta görs i vanliga fall genom att ta ut batteriet ur enheten för att sedan sätta i det igen. Eftersom iPhone och iPad dock inte gärna vill bli öppnade finns istället omstartsfunktionen inbyggd i enheternas knappar.

Håll inne både hemknappen och strömknappen i upp till 20 sekunder. Förhoppningsvis visas nu Apple-logotypen på skärmen. Händer det inget kan du även prova att låta enheten vara kopplad till en laddare i cirka 15 minuter innan du försöker starta om den.

Har du en nyare iPhone utan hemknapp (t.ex. iPhone XS) har vi en separat guide för hur du startar om telefonen med bara knapparna. Du hittar den här!

iPhone - Kall omstart - Soft reset - Starta om
Håll hemknappen och strömknappen intryckta i 20 sekunder för att tvinga enheten att starta om.

3. Återställ iPhone/iPad via iTunes (hard reset)

Får du fortfarande inte liv i telefonen eller plattan är nästa steg att koppla in enheten till en ledig USB-port på din dator för att försöka återställa den via iTunes. Det är även möjligt att din enhet, efter att du testat de två stegen ovan, visar följande meddelande på skärmen.

iPhone iPad - Kolla till iTunes - Startar ej

Oavsett om du ser detta meddelande eller inte är det utan tvekan värt att testa att göra en återställning av din enhet via datorn och iTunes.

1. Börja med att koppla in din iPhone eller iPad till en dator med iTunes installerat. Har du inte iTunes installerat hämtar du det helt gratis här. Ladda ned programmet och följ anvisningarna för att installera det.

2. Starta iTunes.

3. Förutsatt att din enhet hittas av datorn och iTunes bör du nu få upp följande, eller ett liknande, meddelande på skärmen.

iPhone iPad - iTunes - Återsälla, återställningsläge

4. Följ anvisningarna och klicka på Återställ för att återställa iPhone eller iPad till fabriksinställningarna och lösa eventuella problem med mjukvaran som får enheten att inte fungera ordentligt.

5. Det kan även vara så att iTunes inte själv säger till om att enheten behöver återställas. I detta fall klickar du på telefon- eller surfplatta-symbolen upp till vänster i programfönstret. Välj därefter Återställ iPhone/iPad och följ anvisningarna. Tänk på att allt innehåll på din enhet raderas när den återställs.

iPhone iPad - Fabriksåterställning - Startar inte - iTunes - iPad

6. Hittas fortfarande inte enheten av iTunes? Prova då att dra ut USB-kabeln ur telefonen. Tryck sedan ner hemknappen på telefonen och håll knappen intryckt medan du sätter tillbaka USB-kabeln i telefonen. Fortsätt därefter att hålla hemknappen nedtryckt tills meddelandet att koppla telefonen till iTunes förhoppningsvis syns på telefonens skärm.

4. Lämna in enheten på lagning

Om din iPhone eller iPad inte lyckats komma igång trots att du testat alla stegen är förmodligen felet av en tråkigare karaktär som kräver att enheten repareras på verkstad. Här är vår rekommendation att du vänder dig antingen till den affär du köpt din iPhone eller iPad från, alternativt direkt till Apple för att skicka in enheten för reparation.

Beroende på vad som faktiskt är fel och om din enhet fortfarande befinner sig inom garantitiden eller inte skiljer sig kostnaderna för reparation en hel del. Är felet ett garantifel kostar det givetvis ingenting alls att få enheten reparerad där du köpte den – förutsatt att du fortfarande har garantitid kvar. Är din enhet utanför garantitiden kan du läsa mer om de olika alternativen för reparation direkt på Apples hemsida.

Det finns även många andra lokala och rikstäckande företag som reparerar iPhone och iPad. Priser och kvalitet på reparationer varierar dock stort mellan de olika företagen och firmorna. Här är faktiskt det bästa alternativet att höra sig för med vänner och bekanta samt söka information om företagen via Google. Detta för att försäkra dig om att företaget du kanske funderar på att anlita för en felsökning och eventuell reparation är välrenommerat och utför bra arbeten.

Har du eller någon du känner lyckats få liv i en till synes livlös iPhone eller iPad på något annat finurligt sätt? Dela gärna med dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

99 kommentarer

 1. Jag skulle återställa mina inställningar på min iPhone 5s, och då laddade den presic som vanligt men sen när den där laddnings saken som med äpplet över så stannade den efter ungefär en fjärdedel o nu på 1 dygn har den inte kommit nånstans. Så kan intr använda min mobil. Hur ska jag göra?

  • Hej Fanny!

   Det låter som telefonen på något sätt har låst sig i återställningsprocessen. Det finns några olika sätt att försöka lösa detta. Vi rekommenderar att testa följande:

   1. Håll både ström/on-knappen (högst upp på telefonen) och hemknappen intryckta tills telefonen stängs av. Starta telefonen som vanligt med ström/on-knappen.

   2. Antingen fortsätter nu återställningsprocessen eller så vill telefonen att du ska koppla den till en dator med iTunes installerat.

   3. Koppla in telefonen med din vanliga USB-kabel till en dator med iTunes installerat. Starta iTunes och förhoppningsvis känner programmet igen din telefon och du får möjligheten att återställa den via iTunes.

   (4.) Skulle det vara så att iTunes inte hittar din telefon alls kan det även vara värt att prova följande:

   – Stäng av telefonen genom att hålla inne ström- och hem-knappen tills skärmen blir svart.

   – Tryck ned strömknappen och fortsätt hålla den nedtryckt.

   – Efter cirka 3 sekunder trycker du på hemknappen och håller den intryckt (samtidigt som du fortsätter att hålla strömknappen nedtryckt)

   – Vänta nu 10 sekunder med båda knapparna intryckta.

   – Släpp sedan strömknappen men fortsätt hålla hemknappen intryckt i cirka 15 sekunder till.

   – Släpp sedan hemknappen.

   – Koppla nu in telefonen till datorn med din vanliga USB-kabel. Förhoppningsvis hittas den av iTunes nu och du kan återställa telefonen från datorn.

   Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej Fatima,

   Om du gått igenom alla steg i guiden och iPad:en fortfarande inte startar kan det kanske tyvärr vara så illa att något faktiskt gått sönder i den som gör att den inte kan starta upp ordentligt. Testa gärna med tipset i kommentaren här ovanför (svaret till Fanny).

   Får du det fortfarande inte att fungera får jag nog tyvärr rekommendera att du tar med iPad:en till en reparatör och ber dem kolla på den. Det är inte alls säkert att det behöver kosta mycket att få igång den igen. De som har erfarenhet av att reparera iPads och iPhones har ofta bra koll på vad som faktiskt kan vara fel, och framför allt hur man löser det på bästa sätt.

   Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Min iPhone 5c vägrar att starta!
  Den tog slut på batteri när jag sov och nu vägrar den helt att starta och har gjort allt för att få den att starta men den vägrar. så om jag skulle kunna få ett svar så snabbt som möjligt skulle det vara grymt!

  • Hej Sebastian!

   Om du har gått igenom alla steg här och telefonen fortfarande inte vill starta är det kanske något värre än ett urladdat batteri eller mjukvarufel. Jag skulle nog rekommendera att du tar med iPhone:en till en reparatör eller en Apple-certifierad verkstad och låter dem titta på den. De kanske även kan ge några tips att testa själv innan du eventuellt lämnar in telefonen för lagning.

   Hoppas det ordnar sig, ledsen att jag inte kunde bidra med fler tips :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag har verkligen tabbat mig. Jag har en iPhone6. Påbörjade en uppgradering till nyaste iOS:et på en flygplats när jag var ansluten till wi-fit. Tyvärr tog det väldigt lång tid och uppgraderingen avbröts. Telefonen stängdes av på flyget och när jag sedan satte på den, ville den ansluta till iTunes. Väl hemma kopplar jag in den och får upp att telefonen är i återställningsläge, med valen om att Uppdatera eller Återställa. Återställa vill jag inte då senaste back-upen är tämligen gammal. Så jag provar att uppdatera. Det börjar bra, och iTunes laddar ner senaste iOS och börjar ”Extrahera programvara” fram tills ca 95%, där låser den sig (!) och kommer inte vidare. Har provat flera ggr och den låser sig verkligen i flera timmar. Tro mig, jag har väntat ut den.
  Struntar väl egentligen att den återställs, men det är ju det där med bilderna. :(
  Några tips?

  • Hej! Knepigt. Förstår att du inte vill återställa den och tappa bilderna :-/ Läser man runt lite på ämnet verkar några vanliga lösningar på att den stannar just under Extraherar programvara vara antingen att iTunes inte är uppdaterat till senaste versionen, alternativt att datorns brandvägg inte tillåter att iPhone lägger filer på datorn (extraherar dem). Så om du har möjlighet att stänga av brandvägg och andra liknande program bara under stunden uppdateringen görs är det absolut värt ett försök! Glöm heller inte att uppdatera iTunes!

   Det verkar även finnas en del program som ska kunna ta en iPhone som fastnat i uppdateringsprocessen ur denna, t.ex. ReiBoot. Jag har aldrig testat detta eller liknande program själv så har tyvärr ingen input att ge om det faktiskt kan fungera eller om de mest är skräp-program. Så tipset att möjligen testa något av dessa program får väl ges lite på egen risk är jag rädd.

   Hoppas du kan få det att fungera.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Tack för snabbt svar. Jag provade steg 1, att uppdatera iTunes och hoppades verkligen att det skulle göra susen med tanke på följdtipsen om brandväggar och tredjepartslösningar. Efter att ha uppdaterat iTunes satte jag igång. Blev väldigt glad när den passerade den tidigare ”Extrahera programvara…”. Den fortsätter sedan med:

    # Kontrollerar uppdaterad iPhone-programvara
    # Uppdaterar iPhone-programvara
    # Kontrollerar uppdaterad iPhone-programvara
    # Uppdaterar fast iPhone-programvara

    På uppdateringen av fast programvara står den vääääldigt länge still på 90%. Aaargh är det fortfarande något som strular? Men icke, efter 10-15 min tuggar den klart och efter en omstart av telefonen är den i sitt ursprungliga skick som innan flygplatsfadäsen.

    T A C K ! !

    • Hej igen, härligt att det faktiskt löste sig! Kul att kunna hjälpa till!

     // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej! min Iphone 5 laddade ur för någon dag sedan och när jag sätter i laddaren och den ska börja ladda, kommer det upp en bild att mobilen har slut på batteri och att en laddarkabel behövs sättas in även fast den redan sitter i och den vill inte starta. Men den vägrar helt enkelt och ladda så jag skulle vara väldigt tacksam för snabbt svar!

  • Hej! Om telefonen inte verkar ta laddning över huvud taget skulle jag först testa med en annan laddare (både annan USB-sladd och annan nätadapter, om du använder den som kommer med telefonen). Oftast är det själva kabeln som strular och slutar fungera först.

   Om det inte fungerar med en annan laddare är det även vanligt att det kan ha kommit in damm eller smuts i ladduttaget. Detta kan göra att laddaren inte får kontakt med metallytorna på insidan av ladduttaget i telefonen. Testa att blåsa i uttaget för att försöka få bort damm och annan smuts som kan ha samlats där. Det kan även vara värt att testa att försiktigt skrapa på insidan av laddutagget med något smalt föremål (t.ex. en tandpetare eller liknande) för att eventuellt få bort intryckta smutsrester.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej hej! Min iPhone 6s är helt svart men när man sätter in laddaren här man ”laddljudet” men ingenting visas på skärmen, den är bara helt svart, har försökt starta om den med både home o ström knappen inget fungerar. Några tips?

  • Hej! Om det är så att laddljudet låter igen och igen (med cirka 10 sekunders mellanrum) om du låter telefonen vara kopplad till laddaren kan det vara en varning om att något är fel med enheten.

   Vad jag kan läsa mig till betyder i vissa fall ett konstant uppspelande av laddljudet att telefonen har någon typ av hårdvarufel, t.ex. att det är något fel på skärmen eller att telefonen inte får kontant med skärmen. Om inget av stegen i guiden hjälper kan det kanske därför vara så illa att det faktiskt är något fel på skärmen – och att den behöver bytas ut.

   Om du har garanti kvar på telefonen skulle jag rekommendera att gå tillbaka till där du köpte den. Annars är mitt råd att höra efter med någon återförsäljare som reparerar telefoner. Hoppas det ordnar sig.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Tack för de orden! Kul att vi kunde hjälpa till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej!
   Igår kväll så kopplade jag in min mobil i laddaren och den funkade , sedan när jag vaknade upp imorse var den helt stendöd och jag vet inte hur jag ska få igång den , suttit in den i datorn , tvingad omstartning , försökt ladda med en annan kabel men inget funkar och jag vet inte vad jag ska göra. Jag är desperat för hjälp!

   • Hej! Det låter som du ändå testat det mesta. Det enda ytterligare jag kan komma på är att testa att koppla in den till en laddare igen och låta den sitta (under uppsikt) ett relativt långt tag för att se om den eventuellt hoppar igång. Annars är det nog bäst att ta med den till en reparatör och se om de kan få liv i den är jag rädd.

    // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Min mobil blev plötsligt svart men jag kunde fortfarande höra Siri, jag testade att starta om mobilen och nu verkar den var helt död! Jag har testat alla knep för att få igång den igen, finns det något annat jag kan göra?

  • Hej! Det låter som det möjligen kan vara något fel med skärmen. Antingen att den faktiskt gått sönder och slutat fungera, eller att kopplingen mellan själva telefonen och skärmen blivit glapp på något sätt. Testa tipset i denna kommentar och se om det gör någon skillnad.

   Får du det fortfarande inte att fungera är nog dessvärre mitt tips att ta med telefonen till någon reparatör och hör efter om de har någon aning om vad som kan vara fel, eller kolla vad det skulle kosta att felsöka telefonen. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej!
  Har återställt mobilen och sedan testat att uppdatera den genom iTunes men det fungerar inte kommer bara fram till iTunes logga och kabel på skärmen , kommer inte in i mobilen och när den uppdateras och Apple loggan och den laddar ner så hänger den sig och åter igen så kommer itues loggan och kabeln upp , vad är felet ???

  • Hej! Svårt att säga exakt vad felet kan vara. Verkar som mobilen på något sätt inte lyckas ta sig igenom återställningsprocessen, utan istället startar om.

   Testa att följa stegen i denna kommentar och se om det hjälper! Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej, det lät ju inget vidare. Svårt att gissa sig till vad felet kan vara. Testa att göra en återställning för att utesluta att någon app eller inställning orsakar problemet (tänk på att allt raderas när du gör en återställning).

   Annars kan det kanske vara batteriet som strular. I detta fall behöver telefonen dessvärre lämnas in på reparation, alt. om du vågar dig på att försöka byta batteriet själv.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Tusen tack för denna informationen! Lyckades få liv i min till synes döda iPhone som dog under iOS-uppdateringen. Punkt 1 och 2 funkade inte, så då kopplade jag den till datorn och trodde jag skulle behöva återställa hela telefonen.. Men så kunde jag slutföra uppdateringen med hjälp av datorn och nu är den som vanligt, fast uppdaterad förstås!

  Än en gång, tusen tusen tack ska du ha!

  • Tack så jättemycket för den fina feedbacken! Kul att vi kunde hjälpa till! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej!
  Jag har en iphone6s, batteriet tog slut och sen när jag skulle ladda den, så gick endast skärmen igång med apples loggo..och lyst så sen dess. Jag har testat ladda med olika kablar, och laddat via datorn, laddat över natten, men inget av det funkat. Har också testat att trycka in start knappen och menyknappen tillsammans och den stängdes då av, sen testa jag att slå på den igen men inget nytt hände mer än att äpplet syntes till igen… så va kan problemet vara? Tack på förhand

  • Hej! Om du följt stegen i guiden och inget lyckas kan det kanske vara så illa att något har hänt med telefonen som gör att den behöver repareras. Innan du lämnar in den hos någon reparatör skulle jag dock rekommendera att du testar Steg 4 under denna kommentar för att se om det hjälper. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej igen! Tack för ett snabbt svar :)
  Ok det ska jag i så fall testa. Men finns det risk att mina bilder, och andra minnen försvinner det kan tänkas bli en återställning? Eller på något annat sätt?

 11. Lämnade in mobilen idag på kontroll och hon sa att processorn som brunnit upp…. går detta alltså inte att fixa alls eller finns det någon möjlighet nånstans i världen att det går??

  • Hej! Oj, det lät verkligen inte bra. Nu är jag långt ifrån någon telefonreparatör men jag gissar att om det är så att processorn i telefonen överhettat och tagit skada från det är det förmodligen billigare att köpa en helt ny telefon än att leta upp någon som faktiskt kan byta processor. Processorn i en telefon är allt som oftast fastlödd direkt på telefonens moderkort/kretskort och är inte något som byts ut. Istället gissar jag att hela kretskortet i sådant fall byts ut.

   Tyvärr tror jag det blir svårt att få ordning på :-/ Har du däremot någon form av garanti kvar på telefonen kan det absolut vara värt att gå tillbaka till där du köpte den och höra om den kan skickas in på service. Konstaterar de där sedan att felet inte beror på att du gjort något fel med telefonen bör den bytas ut på garanti. Bilder och annat är nog dock tyvärr borta :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Grejen är just den att jag struntar i telefonen, det viktigaste är alla minnen i den. Jag betalar gärna för att byta ut en processor om möjligt oavsett pris, så mycket är jag i behov. Går det ens? Byter man ut den, får man kvar innehållet i så fall?
  Tack på förhand!

  • Förstår det! Det verkar finnas en del företag som sysslar med att få ut sparad data och liknande från trasiga telefoner. Efter en snabb googling hittar jag bland annat plexdata, iphonereparation.se och recovery.se. Kanske kan vara värt att testa att mejla dessa och se vad det skulle kunna kosta? Jag skulle nog även rekommendera att googla runt lite mer och se vilka andra företag det finns som kanske kan få ut data från trasiga telefoner. Det verkar ju verkligen inte vara omöjligt i alla fall!

   Vågar inte rekommendera företagen ovan heller då jag aldrig hört något om dem alls tidigare. Men det kanske kan ge dig en riktning att gå i alla fall. Hoppas du får ordning på det till slut :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Jag tappade min mobil i höstat och lämnade då in den till ett företag som sedan reparerade skärmen, dock blev det fel på touchen efter reparationen så lämnade in den ytterligare en gång till samma företag och de bytte till en annan skärm. Jag märkte sedan att den nya skärmen började lossna och var rädd att den skulle trilla av helt så gick därför tillbaka till företaget och de tog in den igen och reparerade! En dag efter jag fått tillbaka mobilen slutade den inre högtalaren att fungera och jag gick tillbaka eftersom min iPhone inte blivit utsatt för några hårda smällar eller fuktskador och ljudet reparerades! Ungefär en vecka senare kunde jag inte prata i telefon alls genom mobilen, varken med högtalare, hörlurar eller den inre högtalaren. Senare på kvällen när jag kollade på ett videoklipp (fullladdad mobil) dog mobilen. Den blev helt stendöd och jag testade alla tips i denna artikeln utom att koppla in till datorn och iTunes. Jag gick sedan tillbaka till företaget och det fick inte igång den. Så nu sitter jag med en helt död iPhone 6 som har mer än 6månader kvar av bindningstiden, dock är ettårsgarantin slut hos Apple. Jag känner mig väldigt rädd för att jag kommer behöva köpa en ny mobil, men tänker gå till Apple Store och se vad dem säger. Vet inte om felet uppkom från början när jag tappade den, eller om det är företaget som har förstört mobilen (med tanke på hur många gånger jag har behövt gå dit) eller om det var ett fabriksfel från början. Skulle du rekommendera att leta upp en annan reparationsverkstad eller att jag går till Apple direkt?

  • Hej! Trist att det strulat så mycket. Jag rekommenderar att du först kollar med en Apple-återförsäljare vad de säger. Apple brukar (så vitt jag känner till) vara ganska noga med att följa de lagar och regler som finns i respektive land. I Sverige har vi ju 3 års reklamationsrätt, så detta kan vara något att nämna i butiken. Dock innefattar detta att du själv måste kunna bevisa att felet som finns på telefonen är ett så kallat ursprungsfel, alltså att det funnits från början. Dubbelkolla även vilka kostnader (undersökningsavgifter, frakter till och tillbaka till återförsäljaren etc.) som kan tillkomma om du väljer att lämna in telefonen till en Apple-återförsäljare. Så du inte drar på dig onödiga utgifter.

   I värsta fall kanske det är värt att åter vända dig till en annan reparationsverkstad och be dem titta på telefonen. Min rekommendation är dock att börja med Apple själva och höra vad de säger. Det kan ju vara så att Apple inte godtar en reparation eftersom telefonen blivit öppnad eller liknande. Men som sagt, hör dig för :-) Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. hej! min iphone 5 är helt svart, men sätter jag den i laddaren så kommer det upp att den laddar sen kommer apple märket fram och sen dör den. och kan inte ansluta den till itunes

  • Hej! Det låter som det skulle kunna vara något fel med antingen kopplingen till batteriet eller att någon komponent på själva kretskortet faktiskt gått sönder, vilket gör att iPhonen aldrig kommer längre i uppstartsprocessen än att visa Apple-loggan. Om du inte får den att fungera med något av stegen i guiden rekommenderar jag nog dessvärre att ta telefonen till en reparatör och höra med dem vad som kan vara fel. Har du tur är det bara kabeln till batteriet på insidan av telefonen som sitter löst. Jag gissar att det i sådant fall inte kostar särskilt mycket att reparera.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hej! Jag behöver lite hjälp, för att igår när jag somnade hade jag youtube på och jag tror att det spelades upp hela natten. När jag vaknade var hemknappen helt glödhet men resten av telefonen kall, och det går alltså inte att sätta på den, den är liksom helt svart utan att visa något även om jag trycker på strömknappen… Tacksam för hjälp!

  • Hej! Det låter som telefonen låst sig och sedan dragit ur all ström ur batteriet på något sätt. Testa Steg 2 i den här guiden och tvinga telefonen att starta om. Om det inte fungerar kan det även vara värt att testa att en annan laddare för att utesluta att det inte är laddaren som givit upp.

   Som ett sista steg kan du även prova att koppla telefonen till en dator med iTunes installerat och därefter följa steg fyra under denna kommentar. Detta alternativ kommer dock sätta telefonen i återställningsläge vilket i värsta fall kan göra att du förlorar den data som finns på telefonen om du inte har den sparad någonstans (iCloud eller liknande). Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 16. Hej Jag råkade tappa min iPad och nu är den bara svart men när jag startar om den blir typ halva skärmen vit så jag tror att den fortfarande ” lever” men varken Apple loggan eller någonting annat syns

  • Hej! Utan att vara någon expert på detta är min gissning att skärmen har fått sig en smäll och gått sönder. Sett detta fenomen många gånger på mobiltelefoner, datorskärmar och liknande och i de flesta fall är skärmen trasig så att endast bakgrundsbelysningen fungerar. Förhoppningsvis är den övriga elektroniken i iPaden ok. I bästa fall är det också endast kabeln som kopplar skärmen till iPadens kretskort som gått sönder/blivit lös. Bästa att göra är nog att lämna den till en reparatör och se vad de säger.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 17. Hej! Jag har lite smått panik nu. Jag satt och smsade med min iPhone 6. Helt plötsligt blev den svart och jag fick inte på den. Jag kan höra vibrationsljudet när jag sätter i laddaren. Jag har testat att koppla den till iTunes men de funkar ej. Jag har testat att hålla inne hem och låsknappen. Ingenting funkar!!? Hjälp mig!

  • Hej! Om det inte fungerar att hålla inne hem- och låsknappen ett tag och sedan starta upp telefonen med den vanliga startknappen (låsknappen) kan det kanske vara så illa att skärmen faktiskt givit upp och gått sönder. Varför det blivit så vågar jag nog inte gissa på.

   I bästa fall kan det (kanske) bara vara kabeln som kopplar skärmen till den övriga telefonen som lossnat lite, vilket gör att skärmen inte startar alls. Jag skulle nog rekommendera att gå in till närmaste telefonreparatör och höra vad de tror. Förmodligen har de stött på liknande problem tidigare och kanske direkt kan gissa sig till vad problemet är.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!