Kopiera allt innehåll från din gamla iPhone till din nya

Det senaste

En vanlig fundering när man köpt en ny iPhone är hur man får över alla sina bilder, kontakter och inställningar från sin gamla Apple-enhet. Så gör du!

Ett sätt att ställa in din nya iPhone så den innehållsmässigt blir precis som din gamla är att använda iCloud. Att återskapa telefonen från en iCloud-kopia är dock en relativt seg process eftersom allt innehåll (bilder, filmer m.m.) måste hämtas från Internet. Har du däremot tillgång till en dator är det betydligt smidigare att använda programmet iTunes för att göra en helt aktuell backup av din gamla telefon. Du kan sedan använda denna backup för att ställa in din nya iPhone så den blir exakt som den gamla.

Viktigt: Om den nya telefonen är begagnad

Om den nya telefonen är köpt begagnad och tidigare använts av någon annan är det otroligt viktigt att denna person valt att logga ut från sitt Apple-ID på telefonen. Om detta inte gjorts kommer du inte kunna kopiera över din egen information till telefonen. För att logga ut från ett Apple-IDiPhone går du till Inställningar > Apple-ID (högst upp, oftast ditt namn). Scrolla längst ned och välj Logga ut.

Steg 1. Skapa en backup av din gamla (nuvarande) iPhone

Innan du kan skapa en kopia av alla inställningar och allt innehåll på din gamla iPhone behöver du installera iTunes på din dator. iTunes är helt gratis att ladda ner och använda. Du hämtar programmet här. Du behöver givetvis också tillgång till din gamla iPhone samt en USB-kabel för att kunna koppla telefonen till datorn.

1. För att skapa en backup (kopia) av din nuvarande telefon börjar du med att starta iTunes. Koppla därefter in din gamla iPhone till datorn med hjälp av den vanliga USB-kabeln.

2. Om du aldrig tidigare kopplat telefonen till datorn får du först den lite konstiga frågan om du vill ställa in telefonen som en ny iPhone eller återställa den från en säkerhetskopia. Egentligen betyder Ställ in som en ny iPhone bara att du vill koppla telefonen till datorn för att komma åt den via iTunes – trots att alternativet låter som något helt annat. Det är hur som helst det alternativet du behöver välja för att iTunes ska kunna se telefonen.

3. Så snart du valt Ställ in som en ny iPhone uppenbarar sig en liten telefonikon, högst upp i iTunes-fönstret. Klicka på denna för att komma åt telefonen och dess inställningar.

iTunes - Klicka på din telefon

4. Under kapitlet Sammanfattning finns sedan stycket Säkerhetskopior. Börjar här med att klicka i Den här datorn (1). För att få med alla dina lösenord och liknande uppgifter som finns sparade direkt i program/appar etc. behöver du även klicka i Kryptera iPhone-säkerhetskopian. Du får då också bestämma ett lösenord för din backup så att ingen annan kan öppna den och komma åt dina uppgifter. Glömt inte bort detta lösenord.

iTunes - Säkerhetskopiera - Den här datorn - Kryptera

5. Så snart du fyllt i ett lösenord startar i regel kopieringen av all data från telefonen till datorn automatiskt. Om kopieringen inte startar klickar du på Säkerhetskopiera nu (2) för att starta den.

6. Efter detta är det bara att vänta medan all information kopieras till din dator. Så snart backupen är klar kopplar du bort den gamla telefonen från datorn.

Steg 2. Ställ in din nya iPhone från den gamla telefonens backup

1. Koppla nu din nya iPhone till datorn på samma sätt du gjorde med den gamla telefonen. Starta därefter åter iTunes om programmet inte redan är igång.

2. Eftersom telefonen (förmodligen) aldrig tidigare varit kopplad till datorn får du i iTunes återigen samma fråga om du vill Ställa in telefonen som en ny iPhone eller Återställa den från en säkerhetskopia. Välj nu alternativet Återställ från säkerhetskopia av följt av din senaste säkerhetskopia (som du skapade alldeles nyss). Klicka därefter på Fortsätt.

De olika alternativen för återställning dyker även upp direkt på skärmen hos den inkopplade telefonen. Du kan därför lika gärna välja Återskapa från iTunes-kopia direkt på telefonen. Välj därefter den säkerhetskopia du nyss skapade i iTunes.

Återskapa från iTunes-kopia
Så länge telefonen är inkopplad med USB-kabel till datorn kan du lika gärna klicka på Återskapa från iTunes-kopia direkt i telefonen – som att göra det i iTunes på datorn.

3. Efter detta är det bara att vänta på att all information kopieras över från datorn till din nya iPhone. När återställningen är färdig kommer telefonen starta om.

4. Det är möjligt att din nya iPhone efter detta ber dig uppdatera till den senaste iOS-versionen om den inte redan är installerad på telefonen. Därefter är det bara att fortsätta använda din nya iPhone precis som om inget hade hänt – mer än att du bytt till en ny och fräsch iPhone såklart!

Tycker du det finns smidigare sätt att göra en komplett överföring av all information från en gammal iPhone till en ny? Eller har du fastnat någonstans i processen? Dela gärna med dig av dina tankar eller problem i kommentarerna!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

22 kommentarer

  • Hej! Nej, det är bara den gamla som raderas! Så vida du inte väljer att exempelvis radera bilder från iCloud på den gamla telefonen, då försvinner de också från den nya telefonen. Detta görs dock inte vid en vanlig radering och återställning, utan behöver aktivt väljas i någon av telefonernas inställningsmenyer.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. har en privat och nu fått en jobb telefon.
  nu har all info från min privata gått över till min jobb telefon.
  hur får jag dem separerade?

  • Hej! Hm, använder du iCloud och samma Apple-ID för båda enheterna och att alla inställningar, bilder, kontakter och så synkroniserats mellan de båda telefonerna på det sättet?

   Jag är lite osäker på om det går att bara skapa ett nytt Apple-ID för jobbtelefonen och att allt som synkroniseras då försvinner från den. I annat fall – och om du verkligen vill hålla allt separat – är det nog det jag skulle rekommendera att göra. Möjligen behöver jobbtelefonen återställas för att de gamla inställningarna och den gamla informationen helt ska försvinna.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Bra guide, dock ha jag varit med om att jag haft en senare uppdatering på min gamla telefon än den nya telefon. Vilket ha lett till att jag ha varit tvungen att uppdatera den nya telefonen först innan jag ha kunnat föra över den gamla datan. Det tar lite längre tid men ha fungerat utan problem.

  • Hej! Tack för informationen! Ska försöka få med det i en uppdatering av texten så snart det hinns med :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jättebra guide men upptäckte när jag kopplade in min nya telefon att det skötte allt själv så förmodar att jag inte behövt att kopiera till datorn först??

  • Hej! Ja, om båda telefonerna är tillräckligt nya går det numera att föra över informationen trådlöst mellan de båda enheterna, var det något sådant som skedde?

   Ska ta och uppdatera den här texten vid tillfälle också då jag gissar att det hänt lite sedan 2017. Även om iTunes-varianten fortfarande fungerar precis som i texten :-)

   • Hej! Jag lyckas faktiskt inte hitta några direkt uppgifter alls kring detta, mer än att det verkar sparas säkerhetskopior tills dess att det inte finns något utrymme kvar och att det då är rekommenderat att börja radera äldre kopior. Så det är möjligt att det faktiskt är det som gäller. Här finns lite mer läsning, dock inga konkreta svar på din fråga är jag rädd :-/

    // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej! MIn telefon öppnas inte i itunes – eller det öppnar som ett nytt fönster med bilder. Så vad kan jag då göra…? KH anna

  • Hej! Använder du en Mac-dator och menar att Bildinsamlings-appen öppnas istället för iTunes när du ansluter telefonen? Om det är så, testa att öppna appen Bildinsamling och under alternativ-menyn (Äpplet högst upp till vänster) ska det sedan finnas en inställning för att stänga av att programmet automatiskt startas när en telefon ansluts till datorn.

   Det verkar även som att detta problem lösts i senare versioner av båda programmen, så testa även att se efter om det finns några uppdateringar för både macOS-versionen på datorn samt iTunes (Apple-menyn > Systeminställningar > Programuppdatering).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej och tack för denna guide!
  några frågor:
  1. hur gör man med själva SIM-kortet. när skall det flyttas över till nya telefonen?
  2. alla appar som bank, swish, bank-id och liknande – kommer de att fungera rakt av efter kopiering eller krävs det ytterligare saker att göra?
  tack,
  Mon

  • Hej, och tack själv för den fina feedbacken!

   1. Bra fråga! Det spelar inte jättestor roll skulle jag säga. Personligen brukar jag flytta över SIM-kortet innan jag börjar återskapningen av innehållet på den nya telefonen. Men det går bra att flytta över i princip mellan vilka steg som helst i processen.

   2. De flesta appar, spel och annat flyttas med och fungerar direkt på den nya telefonen. Dock kräver just Bank-ID att du laddar ned ett nytt Bank-ID från din bank (ofta med hjälp av bankdosa etc.) för att sedan installera detta på telefonen. Även Swish har jag för mig behöver aktiveras igen på den nya enheten för att fungera. Något som i regel görs via din bank-app med Bank-ID.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej!
  Jättebra guide!
  Min översikt ser inte likadan ut, fick inte upp ”Sammanställning” men fick frågan om kryptering och kod.
  Fick ingen signal om att det var klart, men verkade vara klart väldigt snabbt. Är det så eller blev det fel?

  • Hej! Vad underligt. Får du upp den lilla ikonen (som beskrivet under punkt 3 i steg 1)? Testade nu att uppdatera till den senaste iTunes-versionen och för mig ser det fortfarande exakt ut som på bilderna i guiden. Tror du har rätt i att programmet inte signalerar när backupen är klar, däremot ska den lilla indikator-linjen försvinna (högst upp i programfönstret). Däremot ska det ju inte gå allt för snabbt, framförallt inte om du har mycket bilder och filmer som behöver kopieras. Så det är möjligt att något blivit galet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Jag vågar nog inte lova något, men enligt t.ex. denna fråga på Apples forum ska all konversationsdata etc. följa med Whatsapp genom en iTunes-backup. Det verkar även gå att spara WhatsApp-konversationer (med eller utan bilagor) direkt till iCloud.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej Christoffer,
  Om jag vill kopiera spel och dess uppnådda spelstatus utan att tappa bort något, funkar det också via icloud -kopieringen, eller måste man då använda Gamecenter elller dylikt ?

  • Hej! Jag gissar att detta skiljer sig från spel till spel. Vet att jag har vissa spel som tappat nedladdat extramaterial (som behövts laddas ned igen) när jag gjort flyttat innehåll, medan andra appar har kopierats över precis som de är med topplistor och allt. Så jag vågar nog inte ge något definitivt svar är jag rädd. Är du väldigt mån om att få med spelstatus etc. skulle jag försöka dubbelkolla med tillverkaren av appen om det om inte annat går att göra en backup av status på något sätt!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Varför drar en telefon mer batteri när det är kallt?

Att vara utomhus i minusgrader kan ha en stor inverkan på din telefons batteritid. Här tänkte jag försöka reda ut varför det är så och vad man kan göra åt det.

Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Test: Brother HL-L2350DW – En enkel, monokrom och pålitlig laserskrivare

Om man är ute efter en trådlös laserskrivare med vettiga driftskostnader och utskrifter i svartvitt, kan då Brothers HL-L2350DW vara ett alternativ?

Se gamla och missade notiser på iPhone

Råkade du låsa upp telefonen och missade att hinna läsa vad som stod i den senaste notifikationen? Ingen fara, så ser du samtliga olästa notifikationer igen!

Test: Corsair HS75 XB – Trådlöst headset för Xbox One och Series X/S

Corsairs trådlösa headset HS75 XB ska, åtminstone ljudmässigt, vara ett av de bättre headseten som går att få tag i till Xbox One och Series X/S. Ligger det någon sanning i det?

Relaterat innehåll

Send this to a friend