Hur kopplar jag datorn till TV:n?

Steg 2. Dags för ljudet

När nu bildkabeln är kopplad mellan datorn och TV:n är det dags att även skicka över ljudet. Att få ljudet till TV:n är betydligt enklare än bilden, men även här finns det lite olika alternativ beroende på vilka kontakter du har i respektive enhet.

För enkelhetens skulle delar vi upp kapitlet i två delar:

– Skicka surroundljud (För dig som vill skicka surroundljud/flerkanalsljud)
– Skicka stereoljud (För dig som endast vill skicka stereoljud/vänster och höger)

Skicka surroundljud

Om du vill ha möjligheten att skicka surroundljud från din dator till TV:n behöver du ha någon av följande två kontakter på både dator och TV.

Koaxial-Toslink

Har du samma kontakt på både dator och TV är det inte svårare än att inhandla antingen en Koaxial-kabel (även kallad Digital RCA) eller en Toslink-kabel. Koppla sedan in kabeln mellan datorns kontakt och kontakten på din TV.

Är det så att du till exempel har en Toslink-kontakt i datorn men Koaxial i TV:n finns det även adaptrar att köpa som gör om signalen så den passar Koaxial-kontakten. På samma sätt finns det även adaptrar som gör om signalen från en Koaxial till Toslink. Dessa omvandlare kostar cirka 250kr.

Så snart allt är inkopplat gå vidare till Steg 3 för att ställa in hur ljud och bild skickas från datorn.

Skicka stereoljud

Att skicka stereoljud från en dator till TV är relativt enkelt gjort. I princip samtliga datorer idag har en vanlig 3.5mm mini-tele-utgång (den som oftast används för att koppla in till exempel hörlurar). Beroende på vilka anslutningsmöjligheter du har i din TV behövs antingen en 3.5mm till 3.5mm-kabel eller en 3.5mm till dubbel RCA. Se bilden nedanför för att avgöra vilken kontakt du har på din TV.

3.5mm-RCA

Så snart du fått tag på rätt kabel är det bara att koppla in den mellan datorns 3.5mm-utgång och antingen 3.5mm– eller RCA-kontakten på TV:n. Gå därefter vidare till Steg 3 för att ställa in hur ljud och bild skickas från datorn.

Navigering

Steg 1. Börja med bilden
Steg 2. Dags för ljudet
Steg 3. Inställningar för bild & ljud

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

 1. Hejsan!
  Försökte vara med i tävlingen ang. trianglar. Det gick inte logga in och ingen adress där jag kunde skicka mitt bidrag. Kunde inte få in mobilnr,
  Hls. Rickard!

  Skall försöka koppla datorn till Tv.

  • Hej! Ingen riktig aning vad du menar med tävlingen med trianglar. Kan det kanske varit någon annons som visades här? Vi använder i dagsläget Google Adsense för visning av annonser och dessvärre kan vi inte helt bestämma exakt vilka annonser som visas. Så ber om ursäkt om en ofullständig/dålig annons dykt upp. Vi gör så gott vi kan för att filtrera bort dem!

   Hoppas du lyckas med kopplingen av datorn till TV:n i alla fall :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend