Hur kopplar jag datorn till TV:n?

Steg 3. Inställningar för bild & ljud

Det är mycket möjligt att både bild och ljud redan fungerar utan att du behöver göra några inställningar över huvud taget, speciellt om du har en nyare TV och dator. Oavsett om det fungerar direkt eller inte kan det dock vara bra att veta hur du gör för att ändra visningsinställningarna och inställningarna för ljudet så de blir precis som du vill ha dem.

Bilden

För bästa möjliga resultat rekommenderar vi att du stänger av både TV och dator innan kablarna kopplas in. De flesta nyare datorer och TV-apparater klarar av att kablar ansluts medan enheterna är i drift. Äldre datorer kan dock ha vissa problem att känna igen när en ny skärm ansluts om de är påslagna då kabeln kopplas i.

1. Börja med att se till att din TV är inställd på rätt kanal. Beroende på vilken typ av kabel du använder behöver du ändra i menyn för TV:n så den överensstämmer med den kabel du anslutit. Tänk på att många TV-apparater har till exempel flera olika HDMI-ingångar. Se till så du ställer in den att visa samma ingång som kabeln sitter i.

2. Härnäst behöver du berätta för datorn hur du vill bilden ska visas på den nya skärmen. Beroende på om du använder en PC/Windows– eller en Apple/Mac-dator ser detta steg lite olika ut. Följ beskrivningen för den dator du använder.

PC-dator

1. Högerklicka på Skrivbordet och välj Skärmupplösning. Ser du endast en skärm klickar du på Hitta. Nu borde du se två stycken skärmar i rutan. Klicka på Identifiera för att kolla vilken av dem som är din datorskärm.

TV-Dator - Windows 1

2. Nederst i listan bör du nu se alternativet Flera bildskärmar. Om du klickar på menyn bredvid får du upp alternativen Spegla dessa bildskärmar och Utvidga dessa bildskärmar.

TV-Dator - Windows 2

3. Det första alternativet berättar för datorn att vi vill att båda bildskärmarna ska visa exakt samma sak (alltså en spegling). Det andra alternativet låter oss istället placera skärmarna ”bredvid varandra”. I det andra av de två lägena kan vi klicka och dra till exempel en film vi vill visa på TV:n rakt ut till högersidan av vår skärm för att sedan se hur rutan med filmen dyker upp på TV:n.

TV-Dator - Windows 3

4. Skulle bilden på TV:n se konstig ut alternativt inte visas alls är det förmodligen för att den skickas ut i fel upplösning. Markera därför din TV i rutan överst och testa därefter ändra Upplösningen. Har du en platt-TV mår de flesta sådana bäst av antingen 1920×1080 pixlar alternativt 1280×720– eller 1366×768 pixlar. Har du istället en ”tjock-TV” bör du inte överstiga 720×576 pixlar. Dra reglaget till den upplösning du vill testa och klicka på Verkställ. Förhoppningsvis ser du nu bilden på TV:n.

TV-Dator - Windows 4

5. För att få bästa möjliga bild kan det även bara bra att klicka på Avancerade inställningar och välja Bildskärm. Om du använder en tjock-TV är det oftast bäst för bildupplevelsen att ha så hög uppdateringsfrekvens som möjligt. I många fall går den dock inte att ändra till annat än 60 Hz. Platt-TV-apparater brukar däremot klara av både 24Hz, 50Hz och 60Hz utan problem. Beroende på om det material du tittar på är inspelat i 24Hz, 50Hz eller 60Hz kan rörelserna i bilden upplevas smidigare om skärmen är inställd på samma uppdateringsfrekvens.

TV-Dator - Windows 5

Mac/Apple-dator

1. Klicka på Menyn längst uppe till vänster och välj Systeminställningar. Välj därefter Bildskärmar.

TV-Dator - Apple 1

2. Klicka på fliken Placering. Här kan du välja om du antingen vill se exakt samma sak på TV:n som på datorskärmen alternativt om du vill utöka ditt skrivbord så att det sträcker sig över både datorn och TV:n.

3. För att visa samma sak på TV:n som på datorskärmen klickar du i rutan Skärmbildsdubblering längst ned till vänster. Nu bör samma bild visas på både TV:n och datorn. Datorn ställer automatiskt in bildens upplösning för att matcha de båda skärmarna så bra som möjligt.

TV-Dator - Apple 2

Skulle det vara så att bilden ser konstig ut eller att ingen bild visas klickar du på Bildskärm och testar en annan upplösning i listan över upplösningar. Har du en platt-TV mår de flesta sådana bäst av antingen 1920×1080 pixlar alternativt 1280×720– eller 1366×768 pixlar. Har du istället en tjock-TV bör du inte överstiga 720×576 pixlar.

TV-Dator - Apple 3

4. Vill du hellre utöka datorns skrivbord så att du till exempel kan visa en film på TV:n medan du gör något annat på datorn klickar du ur Skärmbildsdubblering varpå du istället bör se de båda skärmarna bredvid varandra i rutan. I detta läge kan de båda skärmarna ha olika upplösning utan att påverka varandras bildkvalitet.

TV-Dator - Apple 4

Ljudet

Så var allt snart klart. Bilden fungerar och det enda vi har kvar är att ställa är hur vi vill skicka ljudet till TV:n. Har du en nyare dator är det mycket möjligt att den frågade vad du ville göra med ljudinställningarna redan när du satte kabeln i datorn. Precis som med bilden kan det dock vara bra att själv gå igenom inställningarna och välja det alternativ som passar dig bäst.

Tillvägagångssättet för att ställa in ljudet ser även det lite olika ut beroende på vilken typ av dator du sitter framför. Följ därför den beskrivning som stämmer överens med den dator du använder.

Det första vi behöver göra är dock att välja rätt ljudkälla på TV:n. Detta görs ofta helt automatiskt men på vissa TV-apparater kan du vara tvungen att berätta för dem vilken ljudingång du vill använda (om din TV har flera). Detta görs på olika sätt för olika TV-apparater och det bästa är att ta en titt i din TV:s manual om du är osäker. Oftast brukar inställningen benämnas Audio Source/Ljudkälla eller liknande.

När vi valt rätt ingång på TV:n är det dags att tala om för datorn vart den ska skicka ljudet.

PC-dator

1. Klicka på Startmenyn och välj Kontrollpanelen.

2. Välj därefter Ljud och Hantera Ljudenheter.

TV-Dator - Ljud - Windows 1

3. Du bör nu se din TV i listan av ljudenheter. Högerklicka på den och välj Använd som standardenhet. Allt ljud bör nu spelas upp i din TV:s högtalare istället för datorns. Skulle det vara så att det inte går att välja Använd som standardenhet känns förmodligen din TV igen som ett par vanliga hörlurar och ställs automatiskt som standardenhet så snart de kopplas till datorn. I detta fall behöver du inte göra några ytterligare inställningar.

TV-Dator - Ljud - Windows 2

4. Om du har anslutit en kabel som klarar av att skicka surroundljud rekommenderar vi att du även markerar din TV i listan över ljudenheter och väljer Egenskaper. Här kan du sedan ställa in mer specifika ljudinställningar för de olika högtalarna.

Mac/Apple-dator

1. Klicka på Menyn (äpplet uppe till vänster) och välj Systeminställningar.

2. Välj Ljud.

TV-Dator - Ljud - Apple 1

3. Välj fliken Ljud ut och markera din TV i inställningarna. Om du kopplat ljudet via hörlursuttaget hittas förmodligen din TV som just Hörlurar i listan. Klicka på din TV (alternativt Hörlurar) för att berätta för din dator att du vill att ljudet skickas till TV:n istället för några andra högtalare.

TV-Dator - Ljud - Apple 2

Grattis! Du har nu kopplat din datorn till TV:n. Ge dig själv en klapp på axeln för ett jobb väl utfört.

Navigering

Steg 1. Börja med bilden
Steg 2. Dags för ljudet
Steg 3. Inställningar för bild & ljud

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

 1. Hejsan!
  Försökte vara med i tävlingen ang. trianglar. Det gick inte logga in och ingen adress där jag kunde skicka mitt bidrag. Kunde inte få in mobilnr,
  Hls. Rickard!

  Skall försöka koppla datorn till Tv.

  • Hej! Ingen riktig aning vad du menar med tävlingen med trianglar. Kan det kanske varit någon annons som visades här? Vi använder i dagsläget Google Adsense för visning av annonser och dessvärre kan vi inte helt bestämma exakt vilka annonser som visas. Så ber om ursäkt om en ofullständig/dålig annons dykt upp. Vi gör så gott vi kan för att filtrera bort dem!

   Hoppas du lyckas med kopplingen av datorn till TV:n i alla fall :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend