Byt språk i Mac OS X – Så gör du!

Att ändra språk från till exempel svenska till engelska på en Mac-dator är faktiskt riktigt enkelt. Allt som behövs är några klick och en omstart. Så här går du tillväga!

Mac OS X innehåller redan från början cirka 30 förinstallerade språk för menyer och dialogrutor. Du behöver därför inte ödsla tid på att ladda ner några språkpaket eller liknande när du vill byta till ett annat språk på din Mac-dator. Utan allt finns tillgängligt från början.

Den kompletta listan över vilka språk som stöds fullt ut finns på Apples hemsida.

1. För att ändra språket på din Mac-dator börjar du med att öppna OS X språkinställningar. Detta görs enklast genom att klicka på sökikonen högst upp till höger på skärmen och skriva Språk och region i sökfältet som dyker upp. Tryck sedan Enter för att starta språk- och regioninställningarna.

Starta Språk och Region för att byta språk - Mac OS X

2. För att lägga till ett nytt språk i listan av föredragna språk (till vänster) klickar du på plus-tecknet längst ned.

Föredragna språk - Mac OS X - Lägg till nytt språk

3. Leta nu upp det språk du vill använda i listan. Markera det och klicka sedan på Lägg till.

Listan över språk innehåller fler språk än vad själva OS X har stöd för i menyer och liknande. Väljer du därför ett språk som inte stöds fullt ut kommer OS X välja det språkligt närmaste alternativet för menyer och liknande.

I listan nedan har vi t.ex. markerat brittisk engelska vilket ger oss varningen att OS X inte fullt ut har stöd för språket. OS X kommer istället använda engelska med amerikansk grammatik (vilket är det närmaste alternativet) för menyer och liknande. Om vi dock använder program eller webbplatser som har fullt stöd för brittisk engelska är istället det språket som kommer användas.

Lägg till flera språk i Mac OS X - Språk och Region

4. Det valda språket har nu lagts till i listan över föredragna språk. För att ändra datorns språk till det nya alternativet klickar du på ditt nya språk och drar det överst i listan över föredragna språk.

Byt plats på föredraget språk - Mac OS X

5. Klicka därefter på den röda ringen högst upp till vänster för att stänga Språk och region-fönstret.

Stäng Språk och region - Mac OS X

6. En uppmaning dyker nu upp som ber dig starta om datorn eftersom huvudspråket ändrats. Följ anvisningarna och klicka på Starta om nu.

Huvudspråk har ändrats - Mac OS X - Starta om

7. Så snart datorn startat om har operativsystemets språk ändrats till ditt nya val. Detta kan även ses om du återigen går in i Språk och Region där det nya språket nu återfinns högst upp i listan och står som primärt.

Mac OS X - Språk ändrat från svenska till engelska

Kändes det solklart och superenkelt eller får du det inte riktigt att fungera som du vill? Hojta till i kommentarerna så försöker vi hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

  1. Hej,

    det är endast min safarimeny längst upp till vänster som är på engelska trots att jag ändrade inställningar. Vad ska jag göra?

    • Hej! Det låter underligt. Det enda jag kan hitta kring detta är att det skulle kunna vara så att du endast ändrat tangentbordsspråket istället för språket för hela operativsystemet. Ta en titt under Systeminställningar > Tangentbord > Text och se om språket är ändrat där. Gör i sådant fall om guiden (var noga med att inte råka klicka på Tangentbordsinställningar i Språk och Region, utan bara lägga till ett nytt språk samt dra detta högst upp i listan. Det är även ett måste att du loggar ut och in igen för att språkändringarna ska verkställas.

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend