Byt språk i Mac OS X – Så gör du!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Att ändra språk från till exempel svenska till engelska på en Mac-dator är faktiskt riktigt enkelt. Allt som behövs är några klick och en omstart. Så här går du tillväga!

Mac OS X innehåller redan från början cirka 30 förinstallerade språk för menyer och dialogrutor. Du behöver därför inte ödsla tid på att ladda ner några språkpaket eller liknande när du vill byta till ett annat språk på din Mac-dator. Utan allt finns tillgängligt från början.

Den kompletta listan över vilka språk som stöds fullt ut finns på Apples hemsida.

1. För att ändra språket på din Mac-dator börjar du med att öppna OS X språkinställningar. Detta görs enklast genom att klicka på sökikonen högst upp till höger på skärmen och skriva Språk och region i sökfältet som dyker upp. Tryck sedan Enter för att starta språk- och regioninställningarna.

Starta Språk och Region för att byta språk - Mac OS X

2. För att lägga till ett nytt språk i listan av föredragna språk (till vänster) klickar du på plus-tecknet längst ned.

Föredragna språk - Mac OS X - Lägg till nytt språk

3. Leta nu upp det språk du vill använda i listan. Markera det och klicka sedan på Lägg till.

Listan över språk innehåller fler språk än vad själva OS X har stöd för i menyer och liknande. Väljer du därför ett språk som inte stöds fullt ut kommer OS X välja det språkligt närmaste alternativet för menyer och liknande.

I listan nedan har vi t.ex. markerat brittisk engelska vilket ger oss varningen att OS X inte fullt ut har stöd för språket. OS X kommer istället använda engelska med amerikansk grammatik (vilket är det närmaste alternativet) för menyer och liknande. Om vi dock använder program eller webbplatser som har fullt stöd för brittisk engelska är istället det språket som kommer användas.

Lägg till flera språk i Mac OS X - Språk och Region

4. Det valda språket har nu lagts till i listan över föredragna språk. För att ändra datorns språk till det nya alternativet klickar du på ditt nya språk och drar det överst i listan över föredragna språk.

Byt plats på föredraget språk - Mac OS X

5. Klicka därefter på den röda ringen högst upp till vänster för att stänga Språk och region-fönstret.

Stäng Språk och region - Mac OS X

6. En uppmaning dyker nu upp som ber dig starta om datorn eftersom huvudspråket ändrats. Följ anvisningarna och klicka på Starta om nu.

Huvudspråk har ändrats - Mac OS X - Starta om

7. Så snart datorn startat om har operativsystemets språk ändrats till ditt nya val. Detta kan även ses om du återigen går in i Språk och Region där det nya språket nu återfinns högst upp i listan och står som primärt.

Mac OS X - Språk ändrat från svenska till engelska

Kändes det solklart och superenkelt eller får du det inte riktigt att fungera som du vill? Hojta till i kommentarerna så försöker vi hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

  1. Hej,

    det är endast min safarimeny längst upp till vänster som är på engelska trots att jag ändrade inställningar. Vad ska jag göra?

    • Hej! Det låter underligt. Det enda jag kan hitta kring detta är att det skulle kunna vara så att du endast ändrat tangentbordsspråket istället för språket för hela operativsystemet. Ta en titt under Systeminställningar > Tangentbord > Text och se om språket är ändrat där. Gör i sådant fall om guiden (var noga med att inte råka klicka på Tangentbordsinställningar i Språk och Region, utan bara lägga till ett nytt språk samt dra detta högst upp i listan. Det är även ett måste att du loggar ut och in igen för att språkändringarna ska verkställas.

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!