Få tillbaka Snabbstartsfältet (Quick Launch) i Windows 10

0
3940
Få tillbaka Snabbstartfältet - Snabbstartikonerna i - Windows 10 - Windows 8 - Windows 7

Saknar du det smidiga Snabbstartsfältet från den gamla goda Windows XP-tiden? Så får du tillbaka de små ikonerna bredvid Start-menyn i Windows 10!

En av våra favoritfunktioner i tidigare versioner av Windows var det så kallade Snabbstartsfältet. En liten samling programikoner placerade bredvid Start-knappen. Snabbstartsfältet försvann dessvärre efter Windows Vista till förmån för att istället kunna fästa vilka program man ville direkt i Aktivitetsfältet.

Det, om vi får säga det, halvbra med denna lösning är att det ibland kan kännas aningen rörigt när det ligger oöppnade program som genvägar mitt emellan två öppnade program. Att istället samla alla genvägar i Snabbstartsfältet skapar (enligt oss) en mer ordnad upplevelse i Aktivitetsfältet. Känner du samma sak kommer vi här gå igenom hur du får tillbaka det klassiska Snabbstartsfältet i både Windows 7, Windows 8.1 och Windows 10.

Få tillbaka Snabbstartfältet i Windows 10/7/8.1

Faktum är att Snabbstartsfältet egentligen inte alls tagits bort. Själva mappen innehållandes de olika genvägarna finns fortfarande kvar i Windows. Vad som däremot tagits bort är länken till mappen. För att få tillbaka den bredvid Start-menyn gör du följande.

1. Börja med högerklicka någonstans i Aktivitetsfältet och välj Verktygsfält följt av Nytt verktygsfält.

Högerklicka - Verktygsfält - Nytt Verktygsfält - Snabbstart - Windows 10

2. I rutan som dyker upp klistrar du in följande kodrad högst upp i sökfältet. Tryck därefter Enter.

%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

Windows 10- Snabbstart - Quick Launch - AppData - Roaming

3. Du placeras nu i mappen Quick Launch (som har den lite underliga sökvägen Internet Explorer). Mappen ser tom ut härifrån, dock innehåller den redan ett par genvägar. Klicka på Välj mapp för att lägga till mappen som ett nytt Verktygsfält.

Windows 10 - Snabbstart-fältet - Välj mapp - Quick Launch

4. Snabbstartsmenyn läggs nu till i Aktivitetsfältet. Dock placeras den som standard till höger, vilket vi ju inte vill.

Quick Launch - Snabbstartsfältet tillbaka i Windows 10

5. För att flytta Snabbstartsfältet till vänster sida av Aktivitetsfältet högerklickar du återigen någonstans på Aktivitetsfältet och väljer alternativet Lås Aktivitetsfältet. Du kan därefter ta tag i de två små linjerna till vänster om namnet Quick Launch och helt enkelt dra Snabbstartsfältet längst till vänster i Aktivitetsfältet, förbi alla program du för tillfället har öppna.

Snabbstart - Lås Aktivitetsfältet - Flytta Quick Launch

6. När Snabbstartsfältet är placerat där du önskar högerklickar du på texten Quick Launch och väljer att dölja alternativen Visa text och Visa rubrik. Det enda som syns är nu ikonerna. Precis som det var på den gamla goda tiden.

Snabbstart-menyn - Visa Text - Visa Rubrik - Windows 10 - Windows 7

7. Avslutningsvis kommer du behöva dra tillbaka den högra änden av Snabbstartsfältet för att övriga programikoner du har öppna ska följa med tillbaka till vänster och inte ligga ute i högerkanten av Aktivitetsfältet. Efter detta kan du återigen högerklicka på valfritt ställe i Aktivitetsfältet och välja Lås Aktivitetsfältet. Klart!

Snabbstartfältet - Quick Launch - Windows 10 - Tillbaka
Snabbstartsfältet är nu tillbaka!

Stöter du på problem eller har du andra funktioner från tidigare versioner av Windows du skulle vilja återskapa i Windows 10? Berätta i kommentarerna!

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here