Få tillbaka Snabbstartsfältet (Quick Launch) i Windows 10

Saknar du det smidiga Snabbstartsfältet från den gamla goda Windows XP-tiden? Så får du tillbaka de små ikonerna bredvid Start-menyn i Windows 10!

En av våra favoritfunktioner i tidigare versioner av Windows var det så kallade Snabbstartsfältet. En liten samling programikoner placerade bredvid Start-knappen. Snabbstartsfältet försvann dessvärre efter Windows Vista till förmån för att istället kunna fästa vilka program man ville direkt i Aktivitetsfältet.

Det, om vi får säga det, halvbra med denna lösning är att det ibland kan kännas aningen rörigt när det ligger oöppnade program som genvägar mitt emellan två öppnade program. Att istället samla alla genvägar i Snabbstartsfältet skapar (enligt oss) en mer ordnad upplevelse i Aktivitetsfältet. Känner du samma sak kommer vi här gå igenom hur du får tillbaka det klassiska Snabbstartsfältet i både Windows 7, Windows 8.1 och Windows 10.

Få tillbaka Snabbstartfältet i Windows 10/7/8.1

Faktum är att Snabbstartsfältet egentligen inte alls tagits bort. Själva mappen innehållandes de olika genvägarna finns fortfarande kvar i Windows. Vad som däremot tagits bort är länken till mappen. För att få tillbaka den bredvid Start-menyn gör du följande.

1. Börja med högerklicka någonstans i Aktivitetsfältet och välj Verktygsfält följt av Nytt verktygsfält.

Högerklicka - Verktygsfält - Nytt Verktygsfält - Snabbstart - Windows 10

2. I rutan som dyker upp klistrar du in följande kodrad högst upp i sökfältet. Tryck därefter Enter.

%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

Windows 10- Snabbstart - Quick Launch - AppData - Roaming

3. Du placeras nu i mappen Quick Launch (som har den lite underliga sökvägen Internet Explorer). Mappen ser tom ut härifrån, dock innehåller den redan ett par genvägar. Klicka på Välj mapp för att lägga till mappen som ett nytt Verktygsfält.

Windows 10 - Snabbstart-fältet - Välj mapp - Quick Launch

4. Snabbstartsmenyn läggs nu till i Aktivitetsfältet. Dock placeras den som standard till höger, vilket vi ju inte vill.

Quick Launch - Snabbstartsfältet tillbaka i Windows 10

5. För att flytta Snabbstartsfältet till vänster sida av Aktivitetsfältet högerklickar du återigen någonstans på Aktivitetsfältet och väljer alternativet Lås Aktivitetsfältet. Du kan därefter ta tag i de två små linjerna till vänster om namnet Quick Launch och helt enkelt dra Snabbstartsfältet längst till vänster i Aktivitetsfältet, förbi alla program du för tillfället har öppna.

Snabbstart - Lås Aktivitetsfältet - Flytta Quick Launch

6. När Snabbstartsfältet är placerat där du önskar högerklickar du på texten Quick Launch och väljer att dölja alternativen Visa text och Visa rubrik. Det enda som syns är nu ikonerna. Precis som det var på den gamla goda tiden.

Snabbstart-menyn - Visa Text - Visa Rubrik - Windows 10 - Windows 7

7. Avslutningsvis kommer du behöva dra tillbaka den högra änden av Snabbstartsfältet för att övriga programikoner du har öppna ska följa med tillbaka till vänster och inte ligga ute i högerkanten av Aktivitetsfältet. Efter detta kan du återigen högerklicka på valfritt ställe i Aktivitetsfältet och välja Lås Aktivitetsfältet. Klart!

Snabbstartfältet - Quick Launch - Windows 10 - Tillbaka
Snabbstartsfältet är nu tillbaka!

Stöter du på problem eller har du andra funktioner från tidigare versioner av Windows du skulle vilja återskapa i Windows 10? Berätta i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend