Bygg en TV-spel-emulator av Raspberry Pi och RetroPie

Steg 5. För över spel till Raspberry Pi

Vi kommer som sagt inte gå igenom hur du hittar eller laddar ner faktiska kopior av äldre TV-spel. Vi kommer däremot demonstrera hur du får tag i och överför lagliga spel till Raspberry Pi. Överföringsprocessen är dock densamma för samtliga typer av spel. För detta exempel använder vi oss av ett så kallat Homebrew-spel, vilket är ett spel utvecklat att vara helt fritt att ladda ner och spela. Det finns en del sajter som tillhandahåller dessa typer av spel. RomHacking.net och pdroms är ett två av dem. I denna guide kommer vi använda ett gratisspel för NES från vid namn Driar (kan hämtas här).

Det finns några olika sätt att föra över spel till Raspberry Pi. Eftersom vi gått igenom hur du kopplar Raspberry Pi till ett nätverk är det också just överföring via nätverk vi börjar med att gå igenom. Vill du istället använda ett USB-minne för att flytta över spel till Raspberry Pi finns också den möjligheten. Läs då vidare här.

Steg 5.1 – För över spel till Raspberry Pi via FTP

1. För att föra över spel till Raspberry Pi behöver du ett så kallat FTP-program (File Transfer Protocol). Det finns en uppsjö av dessa program och de fungerar i mångt och mycket på samma sätt. Vi rekommenderar programmet FileZilla som både är gratis och lätt att använda. Du hämtar programmet direkt från dess hemsida genom att klicka på Download FileZilla Client. Programmet finns både för PC– och Mac-datorer. Bilderna nedanför är från PC-versionen, men processen är snarlik för Mac.

Hämta FileZilla - Raspberry Pi - Föra över filer

2. Hämta och installera programmet enligt anvisningarna. Starta det därefter och välj Arkiv följt av Platshanteraren i huvudmenyn.

FileZilla - Arkiv - Platshanteraren - Raspberry Pi

3. I Platshanteraren väljer du att skapa en Ny plats (1). Under Allmänt (2) fyller du i den IP-adress din Raspberry Pi tilldelades då du anslöt den till ditt nätverk. Under port skriver du in 22 då det är denna så kallade nätverksport din dator använder för att ansluta till Raspberry Pi. Under Protokoll väljer du SFTP. Ändra därefter Inloggningstyp till Normal och fyll i pi som Användare och raspberry som Lösenord. Klicka avslutningsvis på Anslut (3) för att koppla upp dig mot din Raspberry Pi.

FileZilla - Anslut till Raspberry Pi - RetroPie

Skulle det vara så att du, trots korrekta inställningar, får ett felmeddelande om att det inte går att koppla upp mot Raspberry Pi kan det bero på att en funktion vid namn SSH inte är aktiverad i RetroPie. SSH gör det i korthet möjligt att nå och styra Raspberry Pi från andra enheter (t.ex. en dator). För att aktivera funktionen gör du följande:

1. Gå till menyn i RetroPie, välj Raspi-Config och gå ned till 5. Interfacing Options.
2. Välj P2 SSH och tryck Yes på frågan ”Would you like the SSH server to be enabled”.
3. Avsluta genom att välja OK. Starta därefter om din Raspberry Pi.

4. Till höger i programfönstret ser du nu din Raspberry Pi och dess mappstruktur. Navigera här till RetroPie följt av roms. I denna mapp finns alla de olika konsoler (TV-spel) RetroPie klarar av att emulera. Alla emulatorer är installerade redan från början så det enda du behöver lägga till är själva spelen. Notera även att så länge ett system (en emulator) inte har några spel inlagda i sin ROM-mapp syns systemet inte i RetroPie.

FielZilla - Retropie - Raspberry Pi - Ansluten

5. Lokalisera mappen nes bland de olika mapparna under roms (till höger). Om du överför spel till någon annan konsol väljer du givetvis det namnet bland de olika enheterna istället.

6. I fönstret till vänster bläddrar du dig sedan fram till där du sparat de spel du vill föra över till Raspberry Pi. Om ett spel du vill föra över har ändelsen .zip på slutet av filnamnet behöver du extrahera (packa upp) filen innan du för över det. Annars kommer Raspberry Pi inte känna igen filen. Högerklicka därefter på det eller de spel du vill skicka till Raspberry Pi och välj Skicka.

Skicka ROMS - RetroPie - FileZilla

7. När överföringen är klar (det tar oftast bara någon sekund) kan du stänga FileZilla och återgå till Raspberry Pi. För att spelet du fört över ska synas behöver du starta om RetroPie. Detta görs enklast genom att trycka på Start på handkontrollen och välja Quit följt av Restart Emulationstation. När systemet startat upp bör du nu se en ny ikon på huvudmenyn. I vårt fall står det Nintendo Entertainment System (NES). Har du fört över spel för ett eller flera andra system kommer respektive system visas automatiskt i listan över tillgängliga konsoler.

Observera som sagt att endast de konsoler som faktiskt har några spel inlagda i sin mapp under roms visas i huvudmenyn. Övriga konsoler är osynliga tills dess att några spel hittas i roms-mappen för respektive konsol.

RetroPie - Nintendo - Ny emulator att välja

8. Klickar du nu på ditt valda system bör du se det eller de spel du fört över i en lista under respektive system. Starta ditt spel genom att trycka på A-knappen på din handkontroll.

RetroPie - Starta ett spel

9. Spelet bör starta på bara någon sekund. Förhoppningsvis kan du nu spela utan problem med den handkontroll du valt att koppla till din Raspberry Pi. För att stänga av spelet trycker du ned Start + Select-knapparna samtidigt varpå spelet avslutas och du åter hamnar i listan över inlagda spel.

RetroPie - Raspberry Pi - Startat ett spel
Vårt spel startar nu upp på bara någon sekund.

Steg 5.2 – För över spel till Raspberry Pi med hjälp av ett USB-minne

Om du inte vill använda ett FTP-program för att föra över spel till din Raspberry Pi kan du istället använda ett vanligt USB-minne. Börja med att formatera USB-minnet i formatet FAT32. Följ därefter stegen för att kopiera spel med hjälp av USB-minnet.

1. Efter att minnet formaterats öppnar du det i din dator. Skapa en tom mapp på USB-minnet. Döp mappen till retropie. Plugga därefter bort minnet från datorn.

2. Starta nu din Raspberry Pi och plugga in USB-minnet i en av USB-portarna. Vänta tills aktivitetslampan på Raspberry Pi slutat blinka (tar maximalt en minut). Koppla därefter åter bort USB-minnet från Raspberry Pi och anslut det till datorn igen.

3. RetroPie har nu automatiskt skapat en del mappar på USB-minnet. Härifrån är det bara att navigera till den emulator du vill föra över spel till (retropie/roms) och placera spelen i respektive mapp.

4. När du fört över dina spel till USB-minnet ansluter du det återigen till Raspberry Pi. Vänta tills aktivitetslampan slutat blinka och starta därefter om RetroPie genom att välja Quit följt av Restart Emulationstation.

5. Alla spel på USB-minnet har nu kopierats till Micro SD-kortet på Raspberry Pi. Du behöver alltså inte längre ha USB-minnet anslutet till Raspberry Pi för att spela spelen.

Navigering

Steg 1. Det här behöver du
Steg 2. Installera RetroPie på minneskortet
Steg 3. Montera ihop Raspberry Pi
Steg 4. Ställ in RetroPie, nätverk och handkontroller
Steg 5. För över spel till Raspberry Pi
Steg 6. Ladda ner omslag och information till dina spel

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend