Bygg en TV-spel-emulator av Raspberry Pi och RetroPie

Steg 4. Ställ in RetroPie, nätverk och handkontroller

1. När Raspberry Pi startat upp och laddat in RetroPie visas följande skärm. Tryck här ned och håll inne valfri knapp på tangentbordet du kopplat in till enheten.

RetroPie - Welcome - No Gamepads detected

2. Du får nu bestämma vilka knappar på ditt tangentbord du vill ska motsvara knapparna för Framåt, Bakåt, Start osv. i RetroPie. För att göra de inställningar vi kommer gå igenom räcker det med att du ställer in knappar som motsvarar Upp, Ned, Vänster, Höger, Start, A och B. För att hoppa över övriga knappar trycker du ned valfri tangent på tangentbordet och håller den nedtryckt tills markören hoppar ned en rad.

RetroPie - Ställ in tangentbord
Bestäm vilka knappar på ditt tangentbord som ska göra vad i RetroPie.

Steg 4.1 – Ställ in Wi-Fi (trådlöst nätverk)

1. När tangentbordsinställningarna är klara trycker du på den knapp du valde att ställa in som A för att direkt komma in till RetroPies inställningsmeny. Det första du behöver göra är att ställa in inställningarna för Wi-Fi-nätverket. Om du ansluter din Raspberry Pi direkt med en nätverkskabel hoppar du över detta steg. Annars fortsätter du genom att välja WIFI, längst ned i menyn.

RetroPie - Ställ in Wi-Fi

2. Inställningarna för Wi-Fi-nätverk öppnas nu. Välj här Connect to WiFi network. Leta upp ditt eget Wi-Fi-nätverk i listan. Fyll i ditt lösenord och klicka på Connect. Om allt går som det ska bör du nu se den IP-adress Raspberry Pi tilldelats, högst upp i fönstret. Skriv ned denna adress och lägg den åt sidan.

RetroPie - Wi-Fi - Fått en IP-adress

3. Stega sedan bakåt genom att välj Exit tills du åter hamnar i RetroPie-menyn.

Steg 4.2 – Konfigurera Bluetooth för den trådlösa handkontrollen

Vi kommer nu gå igenom hur du ställer in RetroPie att fungera med en trådlös Bluetooth-kontroll. Om du istället kommer använda en vanlig handkontroll med USB-anslutning går du direkt till punkt 10. Använder du en Bluetooth-kontroll är det bara att läsa vidare. Stegen kan skilja sig något beroende på vilken kontroll du använder. Tillvägagångssättet på bilderna demonstrerar hur du ansluter en PlayStation 3-kontroll (kopia eller original) till din Raspberry Pi.

1. Börja med att navigera till RetroPie Setup i huvudmenyn för RetroPie.

RetroPie - Ställ in Bluetooth - Handkontroll - Retropie - Setup

2. I menyn som dyker upp väljer du Manage Packages.

RetroPie - Manage Packages

3. Följt av Manage Driver Packages.

RetroPie - Manage Drivers - Packages

4. Här presenteras du med en lista över olika drivrutinspaket som finns att ladda ned för att att ge RetroPie stöd för en viss typ av kontroll. Välj den som stämmer bäst överens med din handkontroll. Använder du en PlayStation 3-handkontroll väljer du ps3controller följt av Install from source. Själva installationen tar någon minut. En hel del text scrollar förbi på skärmen under installationen, detta är helt normalt och visar helt enkelt vad som faktiskt sker under installationen.

RetroPie - PS3 - Kontroll - Installera drivrutiner

5. Välj sedan alternativ två i listan, Configuration/Options.

Configuration - Options - RetroPie - Kontroll - Ställ in

6. Eftersom vi i denna genomgång inte använder en original Playstation 3-kontroll (utan en kopia som inte är producerad av Sony) behöver du även välja alternativet Install PS3 driver (clone support gasia). Raspberry Pi installerar då de drivrutiner som behövs för att just den kontrollen ska kunna kännas igen.

Install PS3 Driver Gasia - RetroPie - Installera PS3-handkontroll

7. Därefter är det dags att synka (koppla) kontrollen till Raspberry Pi. Välj alterantivet Pair PS3 controller (clone support gasia). Använder du någon annan trådlös handkontroll följer du givetvis hänvisningarna för just den kontrollen.

RetroPie - Pair - PS3-controller - Gasia - Installera - Synka

8. En uppmaning om att koppla in PS3-handkontrollen med en USB-sladd till Raspberry Pi dyker nu upp. Detta är tyvärr ett nödvändigt ont för att kontrollen ska identifieras korrekt av RetroPie. Plugga helt enkelt in din USB-kabel mellan PlayStation 3-kontrollen och Raspberry Pi.

RetroPie - Koppla in PS3-handkontroll med sladd

9. De fyra lamporna på handkontrollen börjar nu blinka. Låt lamporna blinka i ungefär 15 sekunder. Tryck därefter på på/av-knappen (PS-knappen mitt på kontrollen). En av lamporna bör nu slockna. Koppla därefter bort USB-kabeln från handkontrollen.

10. Backa nu bakåt tills du åter hamnar i inställningsmenyn för RetroPie. Tryck här på den knapp du valde att ställa in som Start-knapp på ditt tangentbord. I menyn som dyker upp väljer du alternativet Configure Input.

RetroPie - EmulationStation - Configure - Input - Ställ in kontroll

11. Om allt gått som det ska bör nu RetroPie hitta en ny handkontroll (GamePad). Om det är så att din handkontroll inte hittas direkt testar du att trycka och hålla inne några av kontrollens knappar så kontrollen startar upp och börjar skicka signaler till Raspberry Pi. Så snart kontrollen hittats är det bara följa anvisningarna på skärmen för att börja ställa in vad de olika knapparna ska ha för funktioner.

RetroPie - Configure Input - PS3-handkontroll

12. Att ställa in knapparna görs på precis samma sätt som när du tidigare ställde in tangentbordet. Klicka dig igenom alla knappar och slutför inställningen genom att trycka på OK. Du kan nu använda din PS3-kontroll för att styra RetroPie. Då var det bara att fixa några spel att spela!

Ställ in PS3-kontroll - RetroPie - Raspberry Pi

Navigering

Steg 1. Det här behöver du
Steg 2. Installera RetroPie på minneskortet
Steg 3. Montera ihop Raspberry Pi
Steg 4. Ställ in RetroPie, nätverk och handkontroller
Steg 5. För över spel till Raspberry Pi
Steg 6. Ladda ner omslag och information till dina spel

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend