måndag, 16 september, 2019
- Annons -
  • Hem
  • Spel
  • Fråga

Bygg en TV-spel-emulator av Raspberry Pi och RetroPie

Missa inte

Ångra ett skickat mejl i Gmail

Någon gång skickat ett e-post-meddelande du kanske inte borde låtit gå iväg? Så enkelt aktiverar du funktionen för att...

Hur skickar man musik via Bluetooth?

Hur kopplar man telefonen till en trådlös högtalare eller ett headset? Och vad är egentligen Bluetooth? Läs vidare så...

Så hittar du ditt bortglömda WiFi-lösenord

Har du glömt bort ditt Wi-Fi-lösenord så du inte kan ansluta nya enheter till nätverket? Här visar vi hur...

Steg 4. Ställ in RetroPie, nätverk och handkontroller

1. När Raspberry Pi startat upp och laddat in RetroPie visas följande skärm. Tryck här ned och håll inne valfri knapp på tangentbordet du kopplat in till enheten.

RetroPie - Welcome - No Gamepads detected

2. Du får nu bestämma vilka knappar på ditt tangentbord du vill ska motsvara knapparna för Framåt, Bakåt, Start osv. i RetroPie. För att göra de inställningar vi kommer gå igenom räcker det med att du ställer in knappar som motsvarar Upp, Ned, Vänster, Höger, Start, A och B. För att hoppa över övriga knappar trycker du ned valfri tangent på tangentbordet och håller den nedtryckt tills markören hoppar ned en rad.

RetroPie - Ställ in tangentbord
Bestäm vilka knappar på ditt tangentbord som ska göra vad i RetroPie.

Steg 4.1 – Ställ in Wi-Fi (trådlöst nätverk)

1. När tangentbordsinställningarna är klara trycker du på den knapp du valde att ställa in som A för att direkt komma in till RetroPies inställningsmeny. Det första du behöver göra är att ställa in inställningarna för Wi-Fi-nätverket. Om du ansluter din Raspberry Pi direkt med en nätverkskabel hoppar du över detta steg. Annars fortsätter du genom att välja WIFI, längst ned i menyn.

RetroPie - Ställ in Wi-Fi

2. Inställningarna för Wi-Fi-nätverk öppnas nu. Välj här Connect to WiFi network. Leta upp ditt eget Wi-Fi-nätverk i listan. Fyll i ditt lösenord och klicka på Connect. Om allt går som det ska bör du nu se den IP-adress Raspberry Pi tilldelats, högst upp i fönstret. Skriv ned denna adress och lägg den åt sidan.

RetroPie - Wi-Fi - Fått en IP-adress

3. Stega sedan bakåt genom att välj Exit tills du åter hamnar i RetroPie-menyn.

Steg 4.2 – Konfigurera Bluetooth för den trådlösa handkontrollen

Vi kommer nu gå igenom hur du ställer in RetroPie att fungera med en trådlös Bluetooth-kontroll. Om du istället kommer använda en vanlig handkontroll med USB-anslutning går du direkt till punkt 10. Använder du en Bluetooth-kontroll är det bara att läsa vidare. Stegen kan skilja sig något beroende på vilken kontroll du använder. Tillvägagångssättet på bilderna demonstrerar hur du ansluter en PlayStation 3-kontroll (kopia eller original) till din Raspberry Pi.

1. Börja med att navigera till RetroPie Setup i huvudmenyn för RetroPie.

RetroPie - Ställ in Bluetooth - Handkontroll - Retropie - Setup

2. I menyn som dyker upp väljer du Manage Packages.

RetroPie - Manage Packages

3. Följt av Manage Driver Packages.

RetroPie - Manage Drivers - Packages

4. Här presenteras du med en lista över olika drivrutinspaket som finns att ladda ned för att att ge RetroPie stöd för en viss typ av kontroll. Välj den som stämmer bäst överens med din handkontroll. Använder du en PlayStation 3-handkontroll väljer du ps3controller följt av Install from source. Själva installationen tar någon minut. En hel del text scrollar förbi på skärmen under installationen, detta är helt normalt och visar helt enkelt vad som faktiskt sker under installationen.

RetroPie - PS3 - Kontroll - Installera drivrutiner

5. Välj sedan alternativ två i listan, Configuration/Options.

Configuration - Options - RetroPie - Kontroll - Ställ in

6. Eftersom vi i denna genomgång inte använder en original Playstation 3-kontroll (utan en kopia som inte är producerad av Sony) behöver du även välja alternativet Install PS3 driver (clone support gasia). Raspberry Pi installerar då de drivrutiner som behövs för att just den kontrollen ska kunna kännas igen.

Install PS3 Driver Gasia - RetroPie - Installera PS3-handkontroll

7. Därefter är det dags att synka (koppla) kontrollen till Raspberry Pi. Välj alterantivet Pair PS3 controller (clone support gasia). Använder du någon annan trådlös handkontroll följer du givetvis hänvisningarna för just den kontrollen.

RetroPie - Pair - PS3-controller - Gasia - Installera - Synka

8. En uppmaning om att koppla in PS3-handkontrollen med en USB-sladd till Raspberry Pi dyker nu upp. Detta är tyvärr ett nödvändigt ont för att kontrollen ska identifieras korrekt av RetroPie. Plugga helt enkelt in din USB-kabel mellan PlayStation 3-kontrollen och Raspberry Pi.

RetroPie - Koppla in PS3-handkontroll med sladd

9. De fyra lamporna på handkontrollen börjar nu blinka. Låt lamporna blinka i ungefär 15 sekunder. Tryck därefter på på/av-knappen (PS-knappen mitt på kontrollen). En av lamporna bör nu slockna. Koppla därefter bort USB-kabeln från handkontrollen.

10. Backa nu bakåt tills du åter hamnar i inställningsmenyn för RetroPie. Tryck här på den knapp du valde att ställa in som Start-knapp på ditt tangentbord. I menyn som dyker upp väljer du alternativet Configure Input.

RetroPie - EmulationStation - Configure - Input - Ställ in kontroll

11. Om allt gått som det ska bör nu RetroPie hitta en ny handkontroll (GamePad). Om det är så att din handkontroll inte hittas direkt testar du att trycka och hålla inne några av kontrollens knappar så kontrollen startar upp och börjar skicka signaler till Raspberry Pi. Så snart kontrollen hittats är det bara följa anvisningarna på skärmen för att börja ställa in vad de olika knapparna ska ha för funktioner.

RetroPie - Configure Input - PS3-handkontroll

12. Att ställa in knapparna görs på precis samma sätt som när du tidigare ställde in tangentbordet. Klicka dig igenom alla knappar och slutför inställningen genom att trycka på OK. Du kan nu använda din PS3-kontroll för att styra RetroPie. Då var det bara att fixa några spel att spela!

Ställ in PS3-kontroll - RetroPie - Raspberry Pi

Navigering

Steg 1. Det här behöver du
Steg 2. Installera RetroPie på minneskortet
Steg 3. Montera ihop Raspberry Pi
Steg 4. Ställ in RetroPie, nätverk och handkontroller
Steg 5. För över spel till Raspberry Pi
Steg 6. Ladda ner omslag och information till dina spel

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar